ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket U18: Οι σταρ, τα φαβορί και η Ελλάδα

Eurobasket U18: Οι σταρ, τα φαβορί και η Ελλάδα

Η Εθνική Εφήβων ρίχνεται στην μάχη του Eurobasket U18 που διοργανώνεται στον Βόλο. Διαβάστε ποιοι είναι οι σταρ του τουρνουά, τα φαβορί για τα μετάλλια και γιατί ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Ελλάδα μέχρι τους "8".

Ο Βόλος φέρνει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις στο ελληνικό μπάσκετ. Στην παραλιακή πόλη της Θεσσαλίας, άλλωστε, πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα είχε ανεβεί στην κορυφή της Ευρώπης στο Eurobasket U18. Αυτό ίσως να είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί φέτος, ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιόδοξες σκέψεις λίγο πριν ανοίξει η αυλαία στο 36ο Eurobasket Εφήβων.

Η ομάδα που έχει ο Γιώργος Βλασσόπουλος δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί για ένα μετάλλιο. Σίγουρα όμως μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλύτερο από την περσινή 14η θέση, ακόμα και από την 7η του 2017 ή την 9η του 2016. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο Ζώης Καράμπελας και ο Άρης Σωτηρίου από την ΕθνικήU19 μπήκαν καθυστερημένα στην προετοιμασία και δεν έπαιξαν στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια, εντούτοις θα αποτελέσουν τα στηρίγματα της συγκεκριμένης ομάδας στο τουρνουά, μαζί με τους Κλωνάρα, Καλόγηρο, Κουρτίδη και Τσάμη.

Η συγκεκριμένη ελληνική ομάδα έχει βάθος στον πάγκο, ισορροπία μεταξύ περιφέρειας και φροντ λάιν και παίκτες που μπορούν να παίξουν στο low post. Επιπλέον, έχει και... διασταυρώσεις λουκούμι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν όμιλο όπου υπάρχει μία πολύ ισχυρή ομάδα, η Γαλλία, η οποία όμως έχει έρθει στον Βόλο χωρίς τα μεγάλα αστέρια της, τον Κιλιάν Χέιζ και τον Τεό Μαλεντόν. Κι όμως, παραμένει ένα από τα φαβορί για τα μετάλλια.

Από εκεί και πέρα, οι άλλες δύο ομάδες είναι του χεριού της. Η Σλοβενία του εξαιρετικού σκόρερ Γκρέγκορ Γκλας είναι ταλαντούχα και επικίνδυνη, σε καμία περίπτωση όμως δεν τρομάζει. Όσο για την Λετονία, την αποψινή αντίπαλό της στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (27/7, 21:15); Είναι στα χαρτιά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, ίσως και όλης της διοργάνωσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν σε έναν βατό όμιλο και το ευχάριστο είναι ότι στους "16" διασταυρώνεται με έναν ακόμα πιο αδύναμο όμιλο. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να αποφύγει την τέταρτη θέση, ώστε να αποφύγει την Ισπανία (που πολύ δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο) και να παίξει με μία εκ των Κροατία (των πολλών απουσιών), Ολλανδία και Φινλανδία. Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια, θεωρίες. Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι ομάδες στο γήπεδο...

Το ρόστερ της Ελλάδας:

Eurobasket U18: Οι σταρ, τα φαβορί και η Ελλάδα

Προπονητής:Γιώργος Βλασσόπουλος

Β' προπονητές:Θοδωρής Αστεριάδης, Μιχάλης Μιχελάκος

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ

Η γενιά του 2001 έχει πολλά αστέρια να παρουσιάσει στον Βόλο . Το μεγαλύτερο όλων, πάντως, είναι γεννημένο το 2002 και παίζει στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο λόγος για τον Ούσμαν Γκαρούμπα, ο οποίος οδήγησε την Ισπανία στο χρυσό μετάλλιο του Eurobasket U16 το 2016 (όντας δύο χρόνια μικρότερος), στο αργυρό πέρυσι και φιλοδοξεί να την ανεβάσει φέτος πάλι στην κορυφή της Ευρώπης σε επίπεδο εφήβων για πρώτη φορά μετά το 2011. Υπάρχουν πάντως πολλοί άλλοι παίκτες που αξίζει να προσέξετε στον Βόλο.

Eurobasket U18: Οι σταρ, τα φαβορί και η Ελλάδα

Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Αλπερέν Σενγκιούν και Φουρκάν Αλταλί από την Τουρκία, ο Τζόρτζε Πάζιν και οΑλεξέι Ποκουσέβσκι από την Σερβία, ο Γερμανός Φραντς Βάγκνερ, οι Μαυροβούνιοι Γιόβαν Κλιάγιτς και Μπόγιαν Τομάσεβιτς (γιος του γνωστού μας Ντέγιαν Τομάσεβιτς), ο Λιθουανός Αζουόλας Τουμπέλις , οι Γάλλοι Μάλκολμ Καζαλόν και Ζουάν Μπεγκαράν, ο Κροάτης Ματέι Μπόσνιακ, ο Σλοβένος Γκρέγκορ Γκλας, οι Ολλανδοί Τρίσταν Εναρούνα, ΚέγιεΒαν Ντερ Βουρστ Ντε Βρις και φυσικά ο δικός μας Νίκος Ρογκαβόπουλος.

Πέρα από τα αστέρια που πήγαν στον Βόλο, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί -και σημαντικοί- απόντες. Παίκτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την μοίρα των ομάδων τους στην διοργάνωση όπως ο Βρετανός Καρίμ Κουίλι, ο Ιταλός Νικολό Μάνιον , οι Κροάτες Ρόκο Πρκάτσιν , Μπόρις Τίσμα και φυσικά οι Γάλλοι Τεό Μαλεντόν και Κιλιάν Χέιζ.

ΤΑ POWER RANKINGS:

1. Ισπανία

2. Γαλλία

3. Τουρκία

4. Σερβία

5. Γερμανία

6. Μαυροβούνιο

7. Ελλάδα

8. Λιθουανία

9. Σλοβενία

10. Ρωσία

11. Κροατία

12. Ιταλία

13. Μεγάλη Βρετανία

14. Ολλανδία

15. Φινλανδία

16. Λετονία

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ