ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket U16:Η Ιταλία του Φούτσκα και των Σπανιόλο - Καζαρίν

Eurobasket U16:Η Ιταλία του Φούτσκα και των Σπανιόλο - Καζαρίν
FIBA FIBA

Η Ιταλία, αντίπαλος της Ελλάδας (14/8, 22:00) στους "8" τουEurobasket U16,διαθέτει την έδρα, το κορυφαίο δίδυμο γκαρντ στο τουρνουά και μία γνώριμη φυσιογνωμία στον πάγκο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί δεν ενθουσίασαν με τα αποτελέσματα που έφεραν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους. Δεν έθελξαν ούτε με τις εμφανίσεις τους στον 1ο όμιλο τουEurobasket U16 -κι ας τερμάτισαν πρώτοι. Δεν παύουν πάντως να παίζουν στην έδρα τους (όσο ήσυχο κι αν είναι το κοινό στο Ούντινε) και να διαθέτουν το πιο παραγωγικό περιφερειακό δίδυμο του τουρνουά, τον Ματέο Σπανιόλο και τον Ντάβιντε Καζαρίν.

Πέραν αυτών των δύο η Ιταλία έχει και μία γνώριμη φιγούρα στον πάγκο της: τον Γκρεγκόρ Φούτσκα. Πρόκειται φυσικά για τον παλιό σταρ των ευρωπαϊκών γηπέδων κατά τις δεκαετίες του ‘90 και του 2000, ο οποίος άρχισε προ διετίας προπονητική καριέρα και μετά την ΕθνικήU14της Ιταλίας ανέλαβε φέτος τηνU16.Και τα πηγαίνει μια χαρά, καθώς οι Ιταλοί απέχουν μόνο μία νίκη από την είσοδό τους στην τετράδα τουEurobasketΠαίδων για 3η φορά τα τελευταία 28 χρόνια, κυνηγώντας το πρώτο τους μετάλλιο από το 1991!

Το sport24.gr σας παρουσιάζει ποια είναι η Ιταλία, η αποψινή αντίπαλος (14/8, 22:00) της Ελλάδας στους "8" του Eurobasket U16 του Ούντινε .

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Λίγες ομάδες στο συγκεκριμένο Eurobasket στηρίζονται τόσο πολύ σε δύο συγκεκριμένους παίκτες, όπως κάνει η Ιταλία του Γκρεγκόρ Φούτσκα. Ο Ματέο Σπανιόλο και ο Ντάβιντε Καζαρίν δεν είναι απλά οι κορυφαίοι Ιταλοί παίκτες στη συγκεκριμένη γενιά. Γύρω τους έχει χτιστεί όλη η ομάδα. Ο Σπανιόλο είναι 2ος σκόρερ στο τουρνουά με 19,5 πόντους κατά μέσο όρο, είναι δεύτερος σε κλεψίματα με 3,8 ανά αγώνα και πρώτος στην αξιολόγηση με 23,0 μονάδες ανά αγώνα. Ο πόιντ γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει ακόμα 7 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ κατά μέσο όρο και σουτάρει με 48,1% συνολικά, με 80,8% από την γραμμή των ελευθέρων βολών, αλλά έχει μόνο 5/16 τρίποντα.

Eurobasket U16:Η Ιταλία του Φούτσκα και των Σπανιόλο - Καζαρίν
FIBA FIBA

Ο Καζαρίν (παίκτης της Βενέτσια), από την άλλη, γράφει στο τουρνουά 15,7 πόντους, 5,3 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ, 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο με 53,3% στα σουτ και 78,6% στις βολές, παρότι κάνει... διπλοβάρδια αυτό το καλοκαίρι, μετά τη συμμετοχή του και στο Eurobasket U18 του Βόλου, όπου είχε μάλιστα μεγάλο ρόλο. Όσο για τους υπόλοιπους; Ο Φούτσκα έχει ουσιαστικά rotation 11 παικτών και παίρνει 38,5 πόντους ανά αγώνα από τον πάγκο του, αλλά αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι πόιντ γκαρντ Τζορντάνο, Φιούσκο και οι φόργουορντ Μαρανγκόνι, Βιργκίνιο.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Η ομάδα του Γκρεγκόρ Φούτσκα βασίζει όλο το επιθετικό της πλάνο στις εμπνεύσεις των Σπανιόλο, Καζαρίν, αλλά και στην ικανότητα των πολλών "μπουκαδόρων" γκαρντ που διαθέτει. Παρότι δεν έχει παιχνίδι στο λόου ποστ και παίρνει λίγους πόντους από τους ψηλούς της, οι περιφερειακοί της επιτίθενται διαρκώς στο αντίπαλο καλάθι και αυτός είναι ο λόγος που σκοράρουν 35,5 πόντους κατά μέσο όρο μέσα από την ρακέτα, οκτώ παραπάνω απ' ότι η Ελλάδα.

Eurobasket U16:Η Ιταλία του Φούτσκα και των Σπανιόλο - Καζαρίν
FIBA FIBA

Η έλλειψη καλών ψηλών είναι βέβαια και ο λόγος που είναι 14η στα ριμπάουντ (40,5 μ.ό.). Αυτό όμως είναι κάτι οι Ιταλοί καλύπτουν χάρις στην μεγάλη κινητικότητα που έχουν στην άμυνα, η οποία προκαλεί πολλά λάθη (και βάζουν 21,5 πόντους από αυτά), ως εκ τούτου και κλεψίματα. Οι "ατζούρι" είναι 4οι σε αυτόν τον τομέα με 12,8 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ παράλληλα κρατούν πολύ χαμηλά και τα λάθη τους, κάνοντας μόνο 13,8 (2οι). Συν τοις άλλοις, έπειτα από τέσσερις αγώνες στο τουρνουά η Ιταλία έχει την 3η καλύτερη επίθεση (74,3 πόντοι μ.ό.), σουτάρει με το 4ο καλύτερο ποσοστό ευστοχίας (39,7%).

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί 14 φορές συνολικά σε επίπεδο Eurobasket U16, με την Ιταλία να μετράει 9 νίκες έναντι 5 της Ελλάδας. Η τελευταία φορά που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπισε τους "ατζούρι" ήταν πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 14 Αυγούστου 2015, όταν είχε ηττηθεί με 62-45, σε αγώνα για τις θέσεις 9-16 της διοργάνωσης.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ