ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Τουρκίας του Μπόνα

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Τουρκίας του Μπόνα
FIBA FIBA

Η Τουρκία, αντίπαλος της Ελλάδας στον αγώνα για τις θέσεις 5-6 τουEurobasket U16(17/8, 15:15), είναι βάσει των αριθμών η καλύτερη ομάδα του τουρνουά.

Οι Τούρκοι πήγαν στο Ούντινε με μόνο έναν στόχο στο μυαλό τους: το μετάλλιο. Δεν τα κατάφεραν, εντούτοις με εξαίρεση την ήττα από την Ρωσία στους "8", μετρούν μόνο νίκες (5) στο τουρνουά, με πιο πρόσφατη εξ αυτών την χθεσινή στον αγώνα για τις θέσεις 5-8 επί της Σερβίας με 74-65. Μία νίκη που αν μη τι άλλο δείχνει από μόνη της πόσο ισχυρή είναι η ομάδα του Σεμί Σογκουκσού. Μία ματιά στην στατιστική, δε, ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη.

Η σημερινή αντίπαλος της Ελλάδας στον αγώνα για τις θέσεις 5-6 (17/8, 15:15) διαθέτει την 2η καλύτερη επίθεση στοEurobasket U16 (με 78,7 πόντους μ.ό.), σουτάρει με μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας από κάθε άλλη ομάδα (43,8%), μοιράζει τις περισσότερες ασίστ (20 μ.ό.), είναι 2η στα ριμπάουντ (50,2 μ.ό.) και στα κοψίματα (5,8 μ.ό), 3η στα κλεψίματα (13,7 μ.ό.) και έχει φυσικά τον καλύτερο μέσο όρο του Eurobasketστον ομαδικό δείκτη αξιολόγησης! Δεν τελειώσαμε όμως...

Συν τοις άλλοις, η ομάδα του Σογκουκσού είναι 1η σε πόντους μέσα από την ρακέτα (46,7 μ.ό.), 2η σε πόντους από δεύτερες ευκαιρίες (14,5 μ.ό.), 3η σε πόντους από λάθη αντιπάλου (20,7 μ.ό.), ενώ έχει και τον 3ο πιο παραγωγικό πάγκο (με 35,5 πόντους μ.ό.) της διοργάνωσης. Ένα πράγμα δεν κάνει καλά η Τουρκία σε αυτό το τουρνουά: είναι προτελευταία σε ευστοχία από τη γραμμή των βολών (με 50,6%).

ΑΝΤΕΜ ΜΠΟΝΑ, ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι απλά αριθμοί. Άλλωστε, η ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου ξέρει πως να νικήσει την Τουρκία. Το έκανε και τον περασμένο μήνα στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας του Μπακού, όπου είχε επικρατήσει με 67-62. Υπάρχει βέβαια και ένα "αλλά". Εκεί δεν είχε αγωνιστεί ο Αντέμ Μπόνα, ο μεγάλος σταρ των Τούρκων (τον είδαμε και στον Βόλο με την Εθνική U18) και ο παίκτης που ανεβάζει ένα επίπεδο ψηλότερα την ομάδα με την παρουσία του κάτω από τα καλάθια.

Ο Μπόνα είναι ο πρώτος σκόρερ (13,2 μ.ό.), ριμπάουντερ (10,2 μ.ό.) και μπλοκέρ (4,0 μ.ό.) της τουρκικής ομάδας, η οποία έχει όμως κι άλλους πρωταγωνιστές. Πρώτος και καλύτερος ο σμολ φόργουορντ Μπατίμ Τούνα, με τους Τουρκ, Μεστόγλου να πλαισιώνουν ιδανικά αυτούς τους δύο, σε μία ομάδα στην οποία υπάρχουν επτά παίκτες που κάνουν πάνω από 6,7 σουτ ανά αγώνα και βάζουν από 5,8 έως 13,2 πόντους κατά μέσο όρο.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ