ΜΠΑΣΚΕΤ

Έρευνα: Ο απολογισμός όλων των χωρών στα κύπελλα Ευρώπης του μπάσκετ

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα... δημογραφικά στοιχεία των Κυπέλλων Ευρώπης για τη σεζόν 2018/19. Έκτη σε σύνολο νικών η Ελλάδα και 5η σε ποσοστό.

Πάνω από τρεις μήνες πέρασαν από την έναρξη των Κυπέλλων Ευρώπης της σεζόν 2018/19 και το ελληνικό μπάσκετ μόνο καλά μπορεί να αισθάνεται για τον συνολικό απολογισμό των εκπροσώπων του μέχρι σήμερα. Διότι μπορεί ο Άρης και το Λαύριο να ολοκλήρωσαν πολύ νωρίς τις υποχρεώσεις τους στο Basketball Champions League και ο Παναθηναϊκός να μην κάνει την προσδοκώμενη πορεία στην EuroLeague, ωστόσο το συνολικό ρεκόρ των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης της χρονιάς που διανύουμε, δεν είναι απλά θετικός. Είναι ένας από τους 5-6 καλύτερους στην Ευρώπη.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε το Sport24.gr σε EuroLeague , EuroCup , Basketball Champions League και FIBA Europe Cup, επιδιώκοντας να βρει τις χώρες/πρωταθλήματα που έχουν τα καλύτερο ρεκόρ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι χώρες με τα καλύτερα ρεκόρ νικών-ηττών έχουν και τα καλύτερα εγχώρια πρωταθλήματα, καθώς μία λίγκα δεν κρίνεται μόνο από την βιτρίνα της, αλλά από το σύνολο της. Είναι όμως ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα για το ποια είναι τα καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Άλλωστε, στην έρευνα που θα διαβάσετε παρακάτω δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις. Με εξαίρεση την χώρα που βρίσκεται στην κορυφή: την... Δανία!

Η χώρα με το καλύτερο ποσοστό νικών στα κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2018/19 είναι η... Δανία! Ή καλύτερα, οι Μπάκεν Μπέαρς

Κι όμως, αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νικών στα κύπελλα Ευρώπης την σεζόν 2018/19 είναι η χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Είναι όμως η χώρα και των Μπάκεν Μπέαρς, της μόνιμης πρωταθλήτριας και μοναδικής εκπροσώπου της Δανίας στα κύπελλα Ευρώπης και συγκεκριμένα στο FIBA Europe Cup, την τέταρτη σε δυναμικότητα φετινή διοργάνωση, όπου τυγχάνει να τα πηγαίνει εξαιρετικά φέτος: οκτώ νίκες σε δέκα αγώνες έχει η ομάδα από το Άαρχους.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τους Μπάκεν Μπέαρς και γενικά τις περιπτώσεις χωρών που έχουν μόνο μία, δύο ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης, τότε οι εκπλήξεις εκλείπουν. Εκεί η Ισπανία κυριαρχεί -όπως θα μπορούσε να υποψιαστεί ο καθένας. Η Liga Endesa έχει -μαζί με το τουρκικό πρωτάθλημα- τους περισσότερους εκπρόσωπους στα φετινά κύπελλα Ευρώπης (11), τα περισσότερα κερδισμένα παιχνίδια (108) και το καλύτερο ποσοστό νικών (62,8%).

Αρκετά ψηλά βρίσκεται και στις δύο λίστες η δική μας Basket League . Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το 5ο καλύτερο ποσοστό νικών μετά την Δανία, την Ισπανία, την Ρωσία και το Ισραήλ και το 6ο μεγαλύτερο σύνολο νικών μετά τις Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία.

Διαβάστε συνοπτικά τα... δημογραφικά στοιχεία για τα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν:

  • Συνολικά 122 ομάδες από 34 διαφορετικές χώρες άρχισαν την σεζόν σε EuroLeague, EuroCup, Basketball Champions League και FIBA Europe Cup.
  • Μέχρι σήμερα (1/2) έχουν διεξαχθεί 740 αγώνες και στους δύο εξ αυτών δεν υπήρξε νικητής, αφού το σκορ έληξε ισόπαλο.
  • Η χώρα με τους περισσότερους εκπρόσωπους είναι η Ισπανία και η Τουρκία με 11 ομάδες έκαστη.
  • Οι 11 από τις 34 χώρες είχαν μόνο μία ομάδα στα φετινά Κύπελλα Ευρώπης.
  • Η χώρα που έχει σημειώσει τις περισσότερες νίκες είναι η Ισπανία με 108.
  • Υπάρχουν τέσσερις χώρες που δεν σημείωσαν νίκη.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ

Έρευνα: Ο απολογισμός όλων των χωρών στα κύπελλα Ευρώπης του μπάσκετ

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ