ΜΠΑΣΚΕΤ

BCL vs EuroCup: Η μάχη της δεύτερης θέσης

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÑÏÌÇÈÅÁÓ ÐÁÔÑÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÑÏÌÇÈÅÁÓ ÐÁÔÑÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το EuroCup δείχνει πιο ελκυστικό και εμπορικό. Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το BCL διαθέτει πιο ισχυρές ομάδες.

EuroLeague, EuroCup και Champions League… Τρεις διοργανώσεις, δύο διαφορετικοί φορείς, ένα τεράστιο χάσμα στη διαδικασία επιλογής των ομάδων. Ο πόλεμος της FIBA με την EuroLeague δεν οδηγεί πουθενά και το μόνο σίγουρο για το συνολικό καλό του μπάσκετ είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

Οι ίδιες οι διοργανώσεις, αποκαλύπτουν τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φορέων στην ιδεολογία τους, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το μπάσκετ ως άθλημα ευκαιριών, στις στοχεύσεις και τη φιλοσοφία τους.

Παρ όλα αυτά, μήπως, έχει νόημα, να βάλουμε στο τραπέζι όλα τα στοιχεία που αφορούν στις τρεις διοργανώσεις προκειμένου να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική δυναμικότητα των τριών διοργανώσεων; Οφείλουμε να ομολογήσουμε πάντως, ότι οι δύο πλευρές, έχουν εγκαταλείψει την πολεμική στάση που τηρούσαν και πλέον ακολουθούν έναν πιο ειρηνικό δρόμο, που ίσως να σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα. Ο χρόνος θα δείξει.

Είναι σαφές πάντως, πως τόσο οι μεν, όσο και οι δε, ασχολούνται με τα του οίκου τους, προσπαθούν να αναπτύξουν όσο καλύτερα, θεματικά και άρτια γίνεται τα προϊόντα τους και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για το μπάσκετ, καθώς υπάρχουν τρεις διοργανώσεις υψηλού οργανωτικού επιπέδου, με την EuroLeague φυσικά να είναι πολύ μακριά σε όλα τα επίπεδα και τις υπόλοιπες δύο, το BCL και το Eurocup να κονταροχτυπιούνται για τη θέση της δεύτερης καλύτερης διοργάνωσης της Ευρώπης, γεγονός που έχει προκαλέσει σαφή αποτελέσματα ανάπτυξης. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πετούν το γάντι στον κόσμο να αποφασίσει ποιος έπεται ακριβώς μετά την ΕuroLeague.

Στη συνείδηση του κόσμου, το ΕuroCup, που διανύει φέτος τη 18η σεζόν της ιστορίας του, έχει ένα προβάδισμα, για άλλους βραχείας κεφαλής, για άλλους, πολύ μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιστορικότητα του EuroCup, η σύνδεσή του με την EuroLeague καθώς υπάρχουν ομάδες που "ανεβοκατεβαίνουν" συχνά, ο κοινός φορέας με την καλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης και κυρίως τα ιστορικά, ή καθιερωμένα brands από μεγάλες αγορές, οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Μάλαγα, Ούνικς Καζάν, Γαλατασαράι, Λοκομοτίβ Κούμπαν, Βίρτους Μπολόνια, Παρτιζάν, Ρίτας Βίλνιους είναι μερικά από αυτά τα brands.

Βεβαίως, εδώ πρέπει να τονιστεί μία ειδοποιός διαφορά: Η ECA επιλέγει τις ομάδες που θα αγωνιστούν, η FIBA είναι υποχρεωμένη να εντάξει ομάδες στο BCL βάσει των βαθμολογικών κριτηρίων.

Εντούτοις, είναι όντως το EuroCup η καλύτερη δεύτερη διοργάνωση ή μήπως το BCL θα μπορούσε να έχει τα δικά του επιχειρήματα;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να διαχωρίσουμε στον τρόπο σκέψης μας, αν αυτό που μετράει είναι τα ονόματα ή τα αποτελέσματα που βλέπουμε στο παρκέ, σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις; Στην Ελλάδα πάντως, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα ιστορικά ονόματα, δεν είναι ταυτισμένα πάντα με μεγάλες επιδόσεις (είναι πρόσφατα τα παραδείγματα του ΠΑΟΚ και του Αρη, της ΑΕΚ πριν μερικά χρόνια, του Ηρακλή φυσικά, ακόμα και του Ολυμπιακού στα μισά της προηγούμενης δεκαετίας) για αυτό και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ως ισχυρό πόλο συζήτησης τα αποτελέσματα και τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα δίνει το eurobasket.com, το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικού περιεχομένου site που τηρεί εβδομαδιαίο Ranking των Τop 100 ομάδων της Ευρώπης, με σαφή κριτήρια που λαμβάνουν υπόψιν τους, τα αποτελέσματα στις εθνικές λίγκες και στις διεθνείς διοργανώσεις, τα αποτελέσματα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και όλα αυτά με βάση το ιδιαίτερο συντελεστή δυσκολίας που έχει το πρωτάθλημα κάθε χώρας.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη (από τις 23 Δεκεμβρίου) λίστα του eurobasket.com λοιπόν, στο Top 20 εμφανίζονται:

EuroLeague: 11 Ομάδες

1. Ρεάλ Μαδρίτης -175 πόντοι

2. Αναντολού Εφές - 175 πόντοι

3. Μπαρτσελόνα - 170 πόντοι

4. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 160 πόντοι

5. Μακάμπι Τελ Αβίβ - 157 πόντοι

6. Παναθηναϊκός - 157 πόντοι

10. Αρμάνι Μιλάνο - 142 πόντοι

14. Βιλερμπάν - 133 πόντοι

16. Μπάγερν - 132 πόντοι

19. Χίμκι - 128 πόντοι

20. Φενέρμπαχτσε - 128 πόντοι

BCL: 7 Ομάδες

7. Τενερίφη - 147 πόντοι

8. Σάσαρι - 146 πόντοι

9. Σαραγόσα - 144 πόντοι

13. AEK - 135 πόντοι

15. Χάποελ Ιερουσαλήμ - 133 πόντοι

17. Ντιζόν - 131 πόντοι

18. Περιστέρι - 130 πόντοι

EuroCup: 1 Ομάδα

11. Βίρτους Μπολόνια - 140 πόντοι

FIBA EuroCup: 1 Ομάδα

12. Καρσίγιακα - 137 πόντοι

Με δεδομένο ότι αυτή η αναλογία των ομάδων, λιγότερο ή περισσότερο, διατηρείται από την αρχή της σεζόν αποδεικνύεται ότι οι ομάδες του BCL, συνολικά βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτές του EuroCup, μέχρι τώρα μέσα στη σεζόν.

Σε αυτό φυσικά έρχεται να κουμπώσει και το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, οι ομάδες της κανονικής περιόδου που έπαιξαν στο BCL είχαν καλύτερη μέση κατάταξη από τις αντίστοιχες του EuroCup έστω και κατ' ελάχιστον.

Ας ρίξουμε όμως και μία ματιά σε κάποια επιμέρους στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάταξη των ομάδων και τη συμμετοχή τους στα Κύπελλα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τώρα….

Στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό της Ισπανίας, αυτή τη στιγμή, τρεις από τις τέσσερις ομάδες του BCL είναι στην 3η (Σαραγόσα), στην 4η (Τενερίφη) και στην 5η θέση (Μπούργος), ενώ το EuroCup, αν τελείωσε τώρα ο πρώτος γύρος, το Eurocup θα είχε μόλις μία ομάδα στο Κύπελλο, την Μπανταλόνα ως 8η. Κάτι που φυσικά σημαίνει ότι μέσος όρος των ομάδων του BCL είναι κατά πολύ ανώτερος (6.75 θέση), συγκριτικά με αυτό τον EuroCup (9.6)

Στην Ιταλία, το BCL έχει δύο ομάδες (Μπρίντιζι, Σάσαρι) και αμφότερες θα συμμετάσχουν στο Final Eight του Κυπέλλου. Αντίστοιχα, μόνο οι δύο από τις τέσσερις ομάδες του EuroCup παίρνουν αυτή τη στιγμή το εισιτήριο (Μπολόνια, Μπρέσια), ενώ η Βενέτσια και η Τρέντο μένουν εκτός

Στην Ελλάδα, οι δύο από τις τρεις ομάδες του BCL είναι στα ημιτελικά, μαζί με τον Προμηθέα που παίζει στο Eurocup.

Στη Γαλλία, το BCL έχει δύο ομάδες στην 8άδα (Ντιζόν, Στρασμπούργκ), ενώ το EuroCup μία (Μονακό). Οι ομάδες των δύο διοργανώσεων κατέχουν την ίδια μέση θέση (7.6)

Στη Γερμανία το BCL έχει ομάδες στην 4η και στην 8η θέση, ενώ το EuroCup έχει μία ομάδα (Ολντενμπουργκ, στην 6η θέση).

Στην Τουρκία, το BCL (μαζί με το FIBA Europe Cup) έχουν 3 ομάδες (2. Καρσίγιακα, 6. Μπάνβιτ, 8. Τουρκ Τέλεκομ), όσες ακριβώς έχει και το Eurocup.

Στην Πολωνία, στο Βέλγιο, στη Λετονία και την Ουγγαρία, το BCL έχει τις ομάδες που κατέχουν την πρώτη θέση, αλλά με εξαίρεση την Πολωνία όπου ο εκπρόσωπος του EuroCup είναι στην 5η θέση (Γκντίνια), στις υπόλοιπες χώρες θεωρεί ότι είναι ανάξιο λόγου να ανοίξει τα φτερά του.

Το EuroCup από την πλευρά του είναι ανώτερο σε αγορές, όπως η Ρωσία με την Ούνικς και τη Λοκομοτίβ, αλλά και στην ABA Liga, τη στιγμή που στο Ισραήλ, η Χάποελ Ιερουσαλήμ, είναι στη 2η θέση, έναντι της Ρισόν που είναι στην 3η, ενώ στη Λιθουανία, το Eurocup έχει την 2η στη βαθμολογία Ρίτας, αλλά το BCL έχει την 3η και την 4η ομάδα.

Τελικά, είναι το BCL η τρίτη διοργάνωση; Κοιτώντας κανείς τα νούμερα θα συμπέρανε, ότι μόνο η ιστορικότητα των ονομάτων θα μπορούσε να φέρει το Eurocup πάνω από το BCL, αλλά τα αγωνιστικά αποτελέσματα των ομάδων δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. To BCL, που έχει ως αρχή τον σεβασμό των αποτελεσμάτων προκειμένου να δώσει θέσεις στις ομάδες του, επαινεί την απόδοση, θα έχει πάντα το προβάδισμα στην αγωνιστική ποιότητα στην συνολική εικόνα…

Κι αν τελικά η ΑΕΚ, ή το Περιστέρι καταφέρουν να διακριθούν στη φετινή διοργάνωση, δε θα είναι μία τυπική διαδρομή, ούτε μία άνευ ουσιαστικής σημασίας επιτυχία, καθώς θα έχει προέλθει κόντρα στις περισσότερες από τις καλύτερες ομάδες δεύτερης γραμμής στη φετινή σεζόν. Το EuroCup έχει την παράδοση και κάποια brands, η FIBA και το ΒCL, με δεδομένες τις δυσκολίες που παρουσιάζει αυτό, έχει τις καλύτερες ομάδες στην τρέχουσα περίοδο.

Κι αυτό, κάθε άλλο παρά ως αδιάφορο μπορεί να περάσει.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ