EUROLEAGUE

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός 85-86: Νικητής στο θρίλερ

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τον Νικ Καλάθη να κάνει ρεκόρ καριέρας με πέντε εύστοχα τρίποντα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πέρασε από την έδρα της Ζάλγκιρις (85-86) σε παιχνίδι - θρίλερ που κρίθηκε στο φινάλε από την γραμμή των βολών.

Με τον Νικ Καλάθη να κάνει εξαιρετική εμφάνιση σε εκτελεστικό επίπεδο ( ρεκόρ καριέρας τα πέντε τρίποντα), ο Παναθηναϊκός πέρασε από τη Λιθουανία σε βάρος της Ζάλγκιρις (85-86). Το τριφύλλι είχε το προβάδισμα από το τέλος της πρώτης περιόδου κι έπειτα, έφτασε μάλιστα μέχρι το +15 στην τρίτη περίοδο, αλλά χρειάστηκε να βάλει τις βολές στο φινάλε για να πάρει τη νίκη.

Η σπουδαία δουλειά που έγινε στα ριμπάουντ από τα φόργουορντ της ελληνικής ομάδας κι η ευστοχία από την περιφέρεια σε κρίσιμα σημεία κράτησαν όρθιο τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, με τον Γιώργο Βόβορα να σφίγγει την γροθιά του καθώς αυτή ήταν η πρώτη νίκη της καριέρας του στην EuroLeague ως head coach.

Ο MVP

Μετά από το χειρότερο φετινό του παιχνίδι (με 9 λάθη κιόλας) απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, ο Νικ Καλάθης απάντησε με ρεκόρ καριέρας στα τρίποντα. Δεν είναι μόνο ότι είχε 5/7 από την περιφέρεια, είναι πολύ περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε και ηγήθηκε της προσπάθειας στη Zalgirio Arena. Βρέθηκε στο παρκέ για 27'28'' και προσέφερε 19 πόντους (με 2/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έμεινε όρθιος στην τελευταία περίοδο χάρη σε δύο παράγοντες: τα τρίποντα και τις βολές. Οι πράσινοι είχαν 2/4 τρίποντα (σε κρίσιμο σημείο μάλιστα, την ώρα που η Ζάλγκιρις έκανε την αντεπίθεσή της) και έβαλαν έξι βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μπορεί η στατιστική να γράφει ότι έχασαν ακόμη έξι, αλλά οι δύο κατέληξαν στο σίδερο εσκεμμένα, από τα χέρια του Ταϊρίς Ράις. Συνολικά, το τριφύλλι είχε 11/25 από τα 6μ75 και 15/22 από την γραμμή.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα το παιχνίδι, επιτέθηκαν κατά βάση μέσα από τη ρακέτα και χάρη στην εξαιρετική απόδοση του Ζακ ΛεΝτέι βρέθηκαν στο +6 (16-11) με 3'41'' για το πρώτο δεκάλεπτο. Μέχρις εκείνο το σημείο, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έκανε ό,τι ήθελε στις δύο ρακέτες (11 πόντοι με 5/6 σουτ) κι η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν -επιεικώς- απαράδεκτη. Σταδιακά όμως, το πράγμα άλλαξε. Η είσοδος του Νίκου Παππά αντί του Τζίμερ Φρεντέτ και η προσφορά των ψηλών στο ριμπάουντ επέτρεψαν στο τριφύλλι να κρατήσει τους γηπεδούχους πέντε αγωνιστικά λεπτά δίχως πόντο. Οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχασαν εννέα συνεχόμενες κατοχές σε εκείνο το σημείο, για να βρεθούν στο -5 (16-21 στο 12'), πριν έρθει το δίποντο του Παούλιους Γιανκούνας για να βάλει τέλος στην ανομβρία.

Η ουσία βέβαια ήταν πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε βρει ρυθμό, ο Γουέσλι Τζόνσον με τον Ντίνο Μήτογλου έδεσαν ακόμη περισσότερο την άμυνα κι ο Νικ Καλάθης είχε την άνεση να λειτουργεί τόσο ως εκτελεστής (13 πόντοι στο ημίχρονο) όσο και ως δημιουργός (7 ασίστ στο ημίχρονο). Χάρη σε δικά του καλάθια άλλωστε, προέκυψαν τόσο το +10 (28-38) του 18ου λεπτού, όσο και το +8 (33-41) με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος στη Zalgirio Arena.

Η τρίτη περίοδος είχε πιο γρήγορο ρυθμό, κυρίως γιατί οι γηπεδούχοι αποφάσισαν πως πρέπει να τρέξουν για να σκοράρουν. Κι έτσι παρέσυραν ως ένα βαθμό το τριφύλλι. Το σχέδιο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν λειτούργησε απόλυτα όμως, δεδομένης της ευστοχίας των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την περιφέρεια. Οι πράσινοι είχαν 5/7 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο ( με τον Νικ Καλάθη να φτάνει σε ρεκόρ καριέρας από τα μισά της περιόδου), έφτασαν μέχρι και το +15 κάποια στιγμή, πριν αυτό ολοκληρωθεί με το τριφύλλι στο +11 (53-64).

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι έγινε... ροντέο, με τους παίκτες των δύο ομάδων να σκοράρουν σε συνεχόμενες κατοχές και τη Ζάλγκιρις να φτάνει στο σημείο να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει. Κι αυτό κυρίως χάρη στην δράση του Λούκας Λεκαβίτσιους και του Τζοκ Λαντέιλ, αφού οι υπόλοιποι της λιθουανικής πεντάδας είχαν "σιγήσει". Με τρία λεπτά για το τέλος, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε στο +8 (68-76) χάρη σε κάρφωμα του Γιώργου Παπαγιάννη, από εκεί κι έπειτα όμως όλα κρίθηκαν στις βολές.

Οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κέρδισαν συνεχόμενα φάουλ, όντες εύστοχοι από την γραμμή. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Βόβορας υποχρεώθηκε να "κλείσει" τον αγώνα (στα τελευταία 1'20'') δίχως τον Νικ Καλάθη, που αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Από κατοχή σε κατοχή, οι δύο ομάδες επέλεγαν το φάουλ, κάτι που έφερε τη Ζάλγκιρις μέχρι το -3 (79-82) στα 30.4'' για το τέλος. Ακολούθησε τάιμ άουτ από τον πάγκο του τριφυλλιού κι ένα κάρφωμα του Ιωάννη Παπαπέτρου, που έδειξε ότι ήταν αρκετό για να οριστικοποιήσει το διπλό. Κι όμως, η Ζάλγκιρις δεν έμεινε εκεί.

Ένα φάουλ που δόθηκε πάνω στον Γουέσλι Τζόνσον στα 2.2'' παραλίγο να στοιχίσει. Κι αυτό γιατί στην ίδια φάση ο Αρτούρας Μιλάκνις σκόραρε για τρεις, με τη διαφορά πλέον στο σουτ (84-86) υπέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Η εντολή που δόθηκε από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε λόγο για... άστοχη συμπληρωματική βολή, ο γκαρντ των γηπεδούχων όμως ευστόχησε (κατά λάθος, με ταμπλό), κι έτσι κάπου εκεί γράφτηκε ο επίλογος.

Μετά την επαναφορά έγινε αμέσως φάουλ στον Ράις (στο 1.6''), εκείνος έχασε εσκεμμένα τη δεύτερη βολή και το παιχνίδι έληξε με το τριφύλλι να πανηγυρίζει μια σπουδαία -από κάθε άποψη- νίκη στο Κάουνας (86-85) και να επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό του, μετά από συνεχόμενες ήττες σε Κύπελλο Ελλάδας και EuroLeague.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ : Η Zalgirio Arena ήταν κατάμεστη, με τη λιθουανική ομάδα να ανακοινώνει λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα πως υπήρχε sold out. Μεταξύ των 14.901 φιλάθλων που είδαν από κοντά την αναμέτρηση ήταν περίπου πενήντα φίλοι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αλλά κι ο Γιώργος με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πέρεθ - Νέντοβιτς - Τραβίτσκι.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-19, 33-41, 53-64, 85-86.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Γουόκαπ 6 (2 τρίποντα, 5 ασίστ), Λεκαβίτσιους 14 (4/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ασίστ), Χέιζ 2 (1/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Γιανκούνας 5, Μιλάκνις 11 (2/5 τρίποντα, 5/6 βολές), Γιοκουμπάιτις, ΛεΝτέι 15 (5/10 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ), Λαντέιλ 12 (0/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Γκριγκόνις 9 (1/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ουλανόβας 11 (1/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 9/10 βολές).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Βόβορας): Τόμας 13 (2/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Ράις 7 (0/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/6 βολές), Παπαγιάννης 8, Παπαπέτρου 12 (3/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Παππάς 5, Βουγιούκας 1, Τζόνσον 2, Φρεντέτ 11 (3/8 τρίποντα, 0/3 τρίποντα, 5/6 βολές), Καλάθης 19 (2/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος), Γουάιλι 4, Μήτογλου, Μπεντίλ 4 (4/4 βολές).

Ομαδικά στατιστικά - Ζάλγκιρις: 15/34 δίποντα, 11/27 τρίποντα, 22/25 βολές, 33 ριμπάουντ (25+8), 19 ασίστ, 2 κλεψίματα, 11 λάθη, 3 τάπες.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 19/36 δίποντα, 11/25 τρίποντα, 15/22 βολές, 31 ριμπάουντ (25+6), 19 ασίστ, 7 κλεψίματα, 8 λάθη, 3 τάπες.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ακολουθεί δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου, ενώ η Ζάλγκιρις υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ