EUROLEAGUE

Ζάλγκιρις - Αρμάνι Μιλάνο 105-97: Ζωντανή και επικίνδυνη

Ζάλγκιρις - Αρμάνι Μιλάνο 105-97: Ζωντανή και επικίνδυνη
BC ZALGIRIS KAUNAS / TWITTER

Τις πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια έφτασε η Ζάλγκιρις, που έκαμψε την αντίσταση της Αρμάνι Μιλάνο (105-97) και παρέμεινε σε απόσταση βολής από την οκτάδα της EuroLeague.

Παρότι λίγο έλειψε να... αυτοκτονήσει, η Ζάλγκιρις κατάφερε να πάρει την εντός έδρας νίκη απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο (105-97) και να παραμείνει σε απόσταση βολής από την οκτάδα της EuroLeague. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο +10 με τρία λεπτά για το τέλος του σαρανταλέπτου, ένα μπλακ άουτ όμως σε συνδυασμό με τους μαζεμένους πόντους του Κίφερ Σάικς έδωσαν στους παίκτες του Έτορε Μεσίνα μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν την εκμεταλλεύτηκαν, με τη Ζάλγκιρις να παίρνει τη νίκη, δίχως όμως να καταφέρει να καλύψει το -4 της ήττας στον α' γύρο (σε τέτοιες περιπτώσεις, που ο αγώνας κρίνεται στην παράταση, θεωρείται πως υπάρχει μηδενική διαφορά σε ενδεχόμενη ισοβαθμία).

Μέσα σε όλα βέβαια, η Αρμάνι Μιλάνο έχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα: τον τραυματισμό του Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Ο βασικός πόιντ γκαρντ της ιταλικής ομάδας γύρισε τον αριστερό αστράγαλο στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αναμέτρηση.

Ο MVP

Ο Νάιτζελ Χέιζ αποτέλεσε τον άσο στο μανίκι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον αγώνα, ερχόμενος από τον πάγκο. Κυρίως με όσα έκανε στο πρώτο μέρος. Αυτός όμως που ήταν πιο σταθερός και συνεισέφερε επί μακρώ στο παιχνίδι ήταν ο Εντγκάρας Ουλανόβας. Ο διεθνής φόργουορντ της Ζάλγκιρις βρέθηκε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του (34'10''), δείγμα της εμπιστοσύνης που του είχε ο προπονητής των πράσινων. Σε αυτό το διάστημα είχε 16 πόντους (με 6/11 δίποντα και 4/5 βολές), 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 λάθη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Σε ένα τόσο κλειστό και σκληρό παιχνίδι, η Ζάλγκιρις κέρδισε γιατί ήταν εύστοχη τόσο από την περιφέρεια (9/19 τρίποντα) όσο και από την γραμμή (25/30 βολές). Ειδικά στο έξτρα πεντάλεπτο, οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν πολύ ψύχραιμοι, έχοντας 7/8 βολές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Ζάλγκιρις προσπάθησε εξ αρχής να εκμεταλλευτεί την υπεροχή των περιφερειακών της κοντά στο καλάθι, με τον Τόμας Γουόκαπ και τον Εντγκάρας Ουλανόβας. Οι δυο τους (σε συνδυασμό με τα επιθετικά ριμπάουντ) αποτέλεσαν την αιχμή του λιθουανικού δόρατος στο πρώτο δεκάλεπτο, απέναντι σε μια ομάδα που πόνταρε πολλά στο περιφερειακό σουτ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ, ο οποίος ξεκίνησε με airball από τα 6μ75, πριν βάλει τρία μαζεμένα και βοηθήσει την Αρμάνι Μιλάνο να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο -2 (27-25). Ο γρήγορος ρυθμός που είχε το παιχνίδι δεν έδειξε να αποτελεί πρόβλημα για τη Ζάλγκιρις, με τον Νάιτζελ Χέιζ να αποτελεί τον άσο στο μανίκι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο φόργουορντ των πράσινων ήρθε από τον πάγκο και πέτυχε 12 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, για να διασφαλίσει το λιθουανικό προβάδισμα. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια, όντες στο +9 (53-44) χάρη σε εννέα αναπάντητους πόντους στο τελευταίο ενάμιση λεπτό του πρώτου μέρους, παρά τα 7/14 τρίποντα της ιταλικής ομάδας.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου μέρους, με την ιταλική ομάδα να βρίσκει πάντως τον τρόπο να μαζέψει τη διαφορά πολύ γρήγορα. Από τη μία ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κι από την άλλη ο Κάλεμπ Ταρτσέφσκι βοήθησαν τους κόκκινους να περιορίσουν την αίσθηση υπεροχής της Ζάλγκιρις. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να πάρουν επίσης το προβάδισμα (60-61 στο 25'). Το χαμηλό σχήμα της Αρμάνι Μιλάνο έδινε λύσεις στην επίθεση, αλλά ταυτόχρονα ήταν ευάλωτο στην άμυνα -κάτι που έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Ζάλγκιρις. Ο Νάιτζελ Χέιζ και ο Ζακ ΛεΝτέι έκαναν εξαιρετική δουλειά, ομοίως κι ο Παούλιους Γιανκούνας, με τους τρεις ψηλούς της λιθουανικής ομάδας να αποτελούν τον βασικότερο λόγο για το +10 (88-78) στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης.

Οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν όμως αποφασισμένοι να πετάξουν λευκή πετσέτα. Με τον Κάλεμπ Ταρτσέφσκι να βάζει συνεχόμενες βολές και να ανανεώνει μια κρίσιμη επίθεση και τον Κίφερ Σάικς να σημειώνει πέντε σερί πόντους, η Αρμάνι Μιλάνο κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στο "Χ" (91-91) με 13'' για το φινάλε. Ο Τόμας Γουόκαπ έκανε το λάθος μετά το τάιμ άουτ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στο έξτρα πεντάλεπτο.

Εκεί, οι πράσινοι ήταν πολύ πιο ψύχραιμοι και ουσιαστικοί. Η άμυνά τους έκανε εξαιρετική δουλειά, κάτι που σε συνδυασμό με την ευστοχία από την γραμμή έκριναν το αποτέλεσμα. Η Ζάλγκιρις πήρε σπουδαία εντός έδρας νίκη (105-97), δίχως όμως να καταφέρει να καλύψει το -4 της ήττας στον α' γύρο, από την στιγμή που ο νικητής κρίθηκε στην παράταση.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Φαίνεται πως ο κορονοϊός έπαιξε τον ρόλο του, προκειμένου να μην πάρει σάρκα και οστά το sold out που είχαν ανακοινώσει οι άνθρωποι της Ζάλγκιρις. Κι αυτό γιατί στο γήπεδο βρέθηκαν 9.405 φίλαθλοι.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο - Βικλίτσκι - Ουντιάνσκι.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-25, 53-44, 72-71, 91-91, 105-97.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Γουόκαπ 18 (5/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ασίστ), Ρίβερς, Λεκαβίτσιους 4 (1/5 σουτ, 1/2 βολές), Χέιζ 21 (2/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 8/9 βολές), Γιανκούνας 8 (1), Λουκοσιούνας, Μιλάκνις 3 (1), Γκέμπεν, Γιοκουμπάιτις 2, ΛεΝτέι 19 (5/9 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 6/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λάνταλ 14 (1), Ουλανόβας 16 (6/11 δίποντα, 4/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ).

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Μεσίνα): Μίτσοφ 18 (4/8 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπιλίγκα 2, Μορασκίνι 5 (1), Ρολ 7, Ροντρίγκεθ 18 (3/5 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ταρτσέφσκι 18 (6/7 δίποντα, 6/8 βολές, 3 ριμπάουντ), Νέντοβιτς 3 (0/3 σουτ, 3/4 βολές), Κρόφορντ 13 (3), Σάικς 11 (3/7 τρίποντα, 5 ασίστ), Μπρουκς 2, Σκόλα.

Ομαδικά στατιστικά - Ζάλγκιρις: 25/41 δίποντα, 10/20 τρίποντα, 25/30 βολές, 32 ριμπάουντ (22+10), 23 ασίστ, 6 κλεψίματα, 8 λάθη, 1 τάπα.

Ομαδικά στατιστικά - Αρμάνι Μιλάνο: 19/32 δίποντα, 15/33 τρίποντα, 14/18 βολές, 26 ριμπάουντ (17+9), 23 ασίστ, 5 κλεψίματα, 9 λάθη, 1 τάπα.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Την επόμενη βδομάδα, η Ζάλγκιρις παίζει με Χίμκι (εντός) και Ζενίτ (εκτός), ενώ η Αρμάνι Μιλάνο κοντράρεται με Ρεάλ Μαδρίτης (εντός) και Βαλένθια (εκτός).

Photo Credits: BC Zalgiris Kaunas / Twitter

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ