EUROLEAGUE

Το σεμινάριο διαιτητών της Euroleague

Το σεμινάριο διαιτητών της Euroleague

H Euroleague πραγματοποίησε το ετήσιο σεμινάριο διαιτησίας λίγο πριν αρχίσει η νέα σεζόν, στη Θεσσαλονίκη. Τι ειπώθηκε κατά την εκδήλωση από τον νέο διευθυντή διαιτησίας της διοργάνωσης, Ρίτσαρντ Στόουκς.

Οι παρατηρητές και οι διαιτητές της Euroleague συναντήθηκαν ενόψει της νέας σεζόν για το 24ο Σεμινάριο Διαιτησίας Euroleague Basketball-FIBA International Referees στο Σαββατοκύριακο (26-27/09) στη Θεσσαλονίκη. Όπως πάντα το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Διαιτησίας της Euroleague, με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, της FIBA και καλεσμένους ομιλητές.

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οι: Ρόνι Ναν, πρώην Διευθυντής διαιτητών στο ΝΒΑ, Ρίντβαν Εκμέκτσι, Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Αθλημάτων στο Πανεπιστήμιο του Παμουκάλε στην Τουρκία, ο Καρλ Γιούνγκεμπραντ, Επικεφαλής Διαιτησίας της FIBA, Μπεν Πάτερσον, Επικεφαλής Ακεραιότητας στο SportIM και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, προπονητής της Λοκομοτίβ Κουμπάν.

To σεμινάριο χρησιμοποιήθηκε ώστε να βοηθήσει τους διαιτητές σε διάφορους τομείς. Έγινε ειδική μνεία στα βήματα, στο flopping, στον έλεγχο του παιχνιδιού και άλλα. Τα σημεία στα οποία δόθηκε έμφαση για τη σεζόν 2015-16 είχαν καθοριστεί από τους προπονητές της Euroleague στην ετήσια συνάντησή τους και στη συνέχεια αναλύθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους στο σεμινάριο.

Ο Ρόνι Ναν μίλησε την Κυριακή (27/9) για τη δημιουργία, το "Πλάσιμο" και την ολοκλήρωση ενός διαιτητή μπάσκετ, ο Εκμέκτσι παρουσίασε τα ευρήματα μια έρευνας για τις πηγές του άγχους και πως να γίνει η σωστή διαχείρισή του από έναν διαιτητή. Ο Γιούνγκεμπραντ ενημέρωσε τους πάντες σχετικά με τις τελευταίες τεχνικές διδακτικής παγκοσμίως, ο Πάτερσον παρουσίασε ένα workshop πάνω στην ακεραιότητα των δεδομένων και την παρακολούθηση των στοιχημάτων. Ο Μπαρτζώκας επικεντρώθηκε πάνω στην επίθεση και την άμυνα αλλά και στα σκριν. Επιπλέον, γινόντουσαν σωματομετρικές εξετάσεις όλο το Σαββατοκύριακο από τον Θάνο Μιλούση και τους συνεργάτες του στο Εργαστήρι Μέτρησης Εργομετρικών με σκοπό να εκτιμήσουν το σώμα του κάθε διαιτητή.

Ο Ρόνι Ναν σχολίασε: "Ήταν ευχαρίστησή μου να παρευρίσκομαι τα τελευταία χρόνια σε σεμινάρια διαιτησίας σε όλη την Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που μου ζητείται να μιλήσω σε μια εκδήλωση της Euroleague και είναι ευχάριστο να ξέρω πως οι 94 διαιτητές έχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο αφοσίωσης, φιλοσοφίας και προσέγγισης του παιχνιδιού όπως και οι διαιτητές στο ΝΒΑ. Στόχος μου είναι να μοιραστώ την εμπειρία μου και αναμένω να δω τα αποτελέσματα στο γήπεδο".

Ο νέος Διεθυντής Διαιτησίας της Euroleague, Ρίτσαρντ Στόουκς είπε: "Το να έχουμε ξένους ειδικευμένους στη διαιτησία και την προπονητική μας βοηθάει να παίρνουμε πληροφορίες για την προετοιμασία των διαιτητών για την επόμενη σεζόν, που όπως ξέρουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους διαιτητές, τους παίκτες και τους προπονητές. Έχουμε ένα εξαιρετικό σύνολο διαιτητών που είναι διατεθημένοι να μαθαίνουν και να βελτιώνονται κάθε χρόνο με σκοπό να συγχρονίζονται με την εξέλιξη του αθλήματος".

Το σεμινάριο διαιτησίας ήρθε λίγο καιρό μετά το Eurobasket 2015, όπου οι διαιτητές της Euroleague διαιτήτευσαν τα ποιο δύσκολα παιχνίδια της διοργάνωσης. Ο Λουίτζι Λαμόνικα και ο Ίλια Μπελόσεβιτς ήταν μαζί στο δεύτερο σερί τελικό τους. Για τον Λαμόνικα ήταν ο τέταρτος τελικός. Μαζί τους ήταν ο Μπόρις Ρίζνικ από την Ουκρανία. Στον μικρό τελικό οι τρεις διαιτητές ήταν και αυτή της Euroleague: ο Χρήστος Χριστοδούλου από την Ελλάδα, ο Ρόμπερτ Λότερμοσερ από τη Γερμανία και ο Φερνάντο Ρότσα από την Πορτογαλία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ