EUROLEAGUE

Τα έσοδα της EuroLeague προκαλούν... μελαγχολία

Τα έσοδα της EuroLeague προκαλούν... μελαγχολία

Δυστυχώς η σύγκριση ανάμεσα σε EuroLeague και ποδόσφαιρο προκαλεί μπασκετική μελαγχολία. Τα έσοδα του πρωταθλητή της EuroLeague, είναι λιγότερα από ομάδας που θα αποκλειστεί στα play offs του Champions League ή θα λάβει μέρος στους ομίλους του Europa League

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ αρχίζει. Οι λάτρεις της "πορτοκαλί" μπάλας παίρνουν θέση και είναι έτοιμοι να ζήσουν μεγάλες στιγμές. Διότι αγωνιστικά, η EuroLeague μας αποζημιώνει όλους με το σασπένς και το θέαμα που προσφέρει. Παράλληλα όμως ζημιώνει μόνο τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Τα έσοδα από τη διοργανώτρια αρχή είναι πενιχρά, παρά τις αυξημένες (!) παροχές της EuroLeague προς τα κλαμπ, που ξεκίνησαν από τη σεζόν 2016.

Δυστυχώς όμως μιλάμε και πάλι για πολύ λίγα χρήματα, ακόμα και για τον πρωταθλητή Ευρώπης, που είναι λιγότερα απ όσα θα πάρει μια ομάδα στο Champions League, που αποκλείστηκε από τα play offs!!! Και δεν συγκρίνονται ούτε με το Europa League, εκεί όπου αρκεί μια ομάδα να φτάσει στη φάση των ομίλων, για να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα ακόμα και από τον αήττητο πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ.

Τα έσοδα από την EuroLeague

Τα έσοδα της EuroLeague προκαλούν... μελαγχολία

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίτερα το θέμα. Φτάνει η παράθεση των αριθμών για να καταλάβετε τη διαφορά.

1. Κάθε νίκη στην κανονική περίοδο της EuroLeague δίνει 37.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι και φέτος η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος 30 αγωνιστικών κάνει 23 νίκες (όπως έκανε πέρυσι η Ρεάλ), τότε θα βάλει στο ταμείο της 851.000 ευρώ. Η τελευταία της κατάταξης Αρμάνι Μιλάνο με 8 νίκες θα βάλει 296.000 ευρώ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός με τις 19 νίκες που έκαναν πέρυσι, θα εισπράξουν 703.000 ευρώ.

2. Κάθε νίκη στα play offs φέρνει στα ταμεία 70.000 ευρώ. Αρα όποιος προκρίνεται στο Final Four παίρνει 210.000 ευρώ, ο χαμένος παίρνει από... 0 ως 140.000 ευρώ.

3. Ο τέταρτος του Final Four παίρνει 150.000 ευρώ, ο τρίτος 300.000 ευρώ, ο χαμένος του τελικού 500.000 ευρώ και ο νικητής της EuroLeague 1.000.000 ευρώ.

Να υποθέσουμε ότι μια ομάδα κάνει 30 νίκες στην κανονική περίοδο (αήττητη δηλαδή), τις 3 νίκες στα play offs και κατακτά την κούπα; Σε αυτό το ακραίο και απίθανο σενάριο, θα βάλει στο ταμείο της συνολικά από την EuroLeague 2.320.000 ευρώ.

Πώς μεταφράζεται αυτό το ποσό; Δεν καλύπτεται μαζί με την εφορία ούτε το συμβόλαιο του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό, ούτε του Καλάθη με τον Παναθηναϊκό και ούτω καθ εξής.

Αλλα 2 εκ. ευρώ από την TV στην Ελλάδα

Α και κάτι άλλο σημαντικό. Οι δύο αιώνιοι θα βάλουν στα ταμεία του επιπλέον έσοδο της τάξης των 2 εκ ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι το μερίδιο που τους αναλογεί από τη συμφωνία της EuroLeague με τη Nova. Για όλες τις άλλες χώρες και για όλες τις άλλες ομάδες το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ πιο μικρό σε μερικές περιπτώσεις μηδενικό. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ελλάδα παραμένουν τα πιο ακριβά στη EuroLeague, παρά την οικονομική κρίση στη χώρα μας εδώ και 8 χρόνια.

Τα απίστευτα ποσά του Champions League

Τα έσοδα της EuroLeague προκαλούν... μελαγχολία

Πάμε τώρα στο ποδόσφαιρο. Εκεί αν δούμε τα νούμερα, έρχεται απευθείας η μελαγχολία στους μπασκετικούς.

- Οι ομάδες, λοιπόν, που θα φτάσουν μέχρι τα play offs του Champions League και θα προκριθούν στους ομίλους θα πάρουν από 2 εκ. ευρώ. Οσα σχεδόν θα πάρει ο αήττητος πρωταθλητής στη EuroLeague. Και τα χειρότερα έρχονται. Από 3 εκ. ευρώ θα λάβουν οι ομάδες οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα play offs και θα αποκλειστούν. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν μπει κάποιος στους "32" του Champions League, θα έχει πάρει ήδη πολλά περισσότερα από τις κορυφαίες ομάδες του μπάσκετ.

-Συνεχίζουμε: Η κάθε μία από τις 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος στους ομίλους του Champions League θα βάλουν στο ταμείο τους 12,7 εκ.

-Στους ομίλους του Champions League, η κάθε νίκη δίνει 1,5 εκ ευρώ, η ισοπαλία 500.000 ευρώ.

-Η πρόκριση στους "16" δίνει άλλα 6 εκ. ευρώ, η πρόκριση στους "8" βάζει άλλα 6,5 εκ, ευρώ στο ταμείο και η πρόκριση στα ημιτελικά επιπλέον 7,5 εκ.

-Ο φιναλιστ στο Champions League παίρνει 11 εκ ευρώ και ο νικητής της διοργάνωσης 15,5 εκ. ευρώ.

Σε όλα αυτά, δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα έσοδα του Europa League

Τα έσοδα της EuroLeague προκαλούν... μελαγχολία

Ακόμα και στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση να φτάσουμε στο ποδόσφαιρο, πάλι καμία σύγκριση δεν υπάρχει με το μπάσκετ. Τα νούμερα του Europa League, επίσης προκαλούν μελαγχολία στους μπασκετικούς. Διαβάστε και συγκρίνετε.

-Οι ομάδες που παίρνουν μέρος στον 1ο προκριματικό λαμβάνουν από 215.000 ευρώ, όσες συμμετέχουν στο 2ο προκριματικό γύρο θα πάρουν από 225.000 ευρώ και όλες οι ομάδες που θα φτάσουν μέχρι τον 3ο προκριματικό γύρο, θα βάλουν στο ταμείο τους 235.000 ευρώ.

-Οποιος φτάσει στα play offs και αποκλειστεί θα λάβει 245.000 ευρώ.

-Η κάθε μία από τις 48 ομάδες στους ομίλους του Europa League θα πάρει 2,6 εκ. ευρώ.

-Κάθε νίκη στους ομίλους, δίνει 360.000 ευρώ, η ισοπαλία 120.000 ευρώ.

-Οποιος προκριθεί στους "32" ως πρώτος από τον όμιλο τους θα πάρει 600.000 ευρώ και όποιος βγει δεύτερος 300.000 ευρώ.

-Οποιος συνεχίσει και στους "16" θα λάβει 750.000 ευρώ, όποιος προκριθεί στα προημιτελικά από 1 εκ. ευρώ και οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα ημιτελικά θα λάβουν ακόμα 1,6 εκ. ευρώ.

- Ο φιναλίστ του Europa League θα πάρει 3,5 εκ ευρώ και ο νικητής 6,5 εκ ευρώ.

Και φυσικά, ούτε στο Europa League υπολογίζονται στα έσοδα οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ