EUROLEAGUE

Ράσκοβιτς: "Ο Κόκκαλης άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ"

Ράσκοβιτς: "Ο Κόκκαλης άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ"

Ο ατζέντης του Ζάρκο Πάσπαλιε και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (μεταξύ άλλων), Αλεκσάνταρ Ράσκοβιτς μίλησε για την τεράστια καριέρα του, την επιρροή της Ελλάδας σε αυτή και τις δουλειές που έκανε στη χώρα μας. Οι ατάκες για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Παναθηναϊκό και το ΝΒΑ.

Το όνομα του Αλεκσάνταρ Ράσκοβιτς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, παρότι μιλάμε για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την καριέρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (μεταξύ άλλων) εδώ και δύο δεκαετίες. Ο εκ των κορυφαίων ατζέντηδων της Ευρώπης μίλησε στην Telegraf για την τεράστια καριέρα του και το ατελείωτο πελατολόγιό του, το οποίο περιλαμβάνει παίκτες όπως ο Γιαν Βέσελι, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Νίκολα Κάλινιτς και ο Στέφαν Γιόβιτς.

Όσα είπε δεν περιορίστηκαν βέβαια στο παρόν, αλλά κατά βάση στο παρελθόν και στο πως "χτίστηκε" όλη αυτή η διαδρομή. Μία διαδρομή που έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αφού στα μέρη μας έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες δουλειές του. Θέλετε ονόματα; Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Ντράγκαν Τάρλατς, Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Μία μικρή γεύση της σχέσης του με την Ελλάδα, η οποία άλλαξε -στον χώρο του μπάσκετ- μετά την είσοδο του Σωκράτη Κόκκαλη στον αθλητισμό, όπως υποστηρίζει.

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξής του, με έμφαση στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα αστέρια της EuroLeague:

Για την πρώτη δουλειά του στην Ελλάδα: "Η πρώτη επαφή που είχα ήταν λόγω της μεταγραφής του Ζάρκο Πάσπαλιε στον Ολυμπιακό, ένα γεγονός που αποτέλεσε ορόσημο για τον αθλητισμό της χώρας. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό άλλαξε την ιστορία του συλλόγου, γιατί μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Η είσοδος του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, ενός σοβαρού και σπουδαίου επιχειρηματία, αποτέλεσε την απαρχή για την επένδυση τεράστιων ποσών στον αθλητισμό. Το ελληνικό μπάσκετ άρχισε να αλλάζει, να προοδεύει, να εξελίσσεται, κάτι που συνδυάστηκε με την παρουσία του Ζάρκο Πάσπαλιε στη χώρα".

Ράσκοβιτς: "Ο Κόκκαλης άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ"

Για τις μαζικές μεταγραφές παικτών από τη Σερβία στο εξωτερικό στα 90s : "Πολλά παιδιά έψαξαν για μια διέξοδο, πολλά από αυτά κατέληξαν στην Ελλάδα. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχετε ακούσει, που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος. Όλοι γνωρίζουν και μιλάνε για τον Ντράγκαν Τάρλατς, τον Μίλαν Τόμιτς, τον Ντούσαν Βούκσεβιτς, τον Μίλαν Γκούροβιτς, τον Μάρκο Γιάριτς και τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Υπήρχαν κι άλλα πολύ ταλαντούχα παιδιά, το ταλέντο όμως δεν είναι αρκετό στον αθλητισμό. Εκείνη την περίοδο, θυμάμαι, ότι βοήθησαν τον Ντράγκαν Τάρλατς να βρει την πρώτη του δουλειά. Ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον παίκτης, αποτέλεσε κομμάτι της μεγάλης έρευνας που έκανε τότε το ΝΒΑ για παίκτες από την Ευρώπη. Μία πόρτα που άνοιξαν ο Βλάντε Ντίβατς, ο Τόνι Κούκοτς, ο Ντίνο Ράτζα και ο Ζάρκο Πάσπαλιε".

Για το αν η Ελλάδα είναι συνώνυμο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο δικό του μυαλό: "Δουλεύω μαζί του κοντά είκοσι χρόνια, από την στιγμή που πήγε στον Παναθηναϊκό. Η δουλειά μου είναι να προστατεύω την καριέρα του και να τον βοηθάω με τα συμβόλαιά του. Ο Ζέλικο είναι ένας τζέντλεμαν. Είναι τιμή που γνωρίζω έναν άνθρωπο σαν εκείνον, θα το έλεγα αυτό ακόμη κι αν δεν δούλευα μαζί του".

Για το "διάλειμμα" που έκανε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό: "Αυτό είναι κάτι που ίσως δεν πρέπει να πω, είναι στα απόρρητα της CIA (γελάει). Είναι πολύ ενδιαφέρον τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι, πως διαχειρίστηκε τα πάντα εκείνη την περίοδο. Ο Ζέλικο αποφασίζει για την καριέρα του, όλοι οι υπόλοιποι απλά ακολουθούμε τη δική του επιθυμία. Ο καθένας κάνει κάτι για να το διασφαλίσει αυτό. Σκέφτηκε πολύ εκείνο το καλοκαίρι, για το που και το πότε να υπογράψει μία νέα συμφωνία. Όταν ο Ζέλικο πήγε στον Παναθηναϊκό, αμέσως μετά την Μπενετόν, δεν ήταν η πρώτη του πρόταση από την Ελλάδα. Είχε μια ακόμη, τρία χρόνια νωρίτερα, το 1996 η πρώτη πρόταση που είχε από την Ελλάδα, από άλλο σύλλογο (σ.σ.: εννοεί τον Άρη). Το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε λοιπόν στον Παναθηναϊκό ήταν διετές, για να καταλήξει στο τέλος να δουλέψει εκεί για δεκατρία χρόνια. Με τη Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να δεσμευτεί αρχικά για δύο χρόνια, κι έχουμε ήδη φτάσει στις πέντε σεζόν".

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM) EUROKINISSI SPORTS

Για το ότι δεν αποφάσισε ποτέ να δοκιμάσει στο ΝΒΑ : "Θα ξαναπώ ότι είμαι εδώ για να διασφαλίσω πως θα γίνουν αυτά που θέλει, στην καριέρα του. Δεν αποδέχεται την ήττα, δεν μπορεί να ζήσει με αυτή. Έχω μιλήσει αρκετά με τον Βλάντε Ντίβατς για το θέμα με τους ξένους προπονητές στο ΝΒΑ. Το "σύστημα" εκεί είναι αρκετά κλειστό. Πιστεύω πως οι επόμενοι μεγάλοι προπονητές στην Ευρώπη είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Αντρέα Τρινκιέρι. Ο δεύτερος έχει ήδη στείλει έξι παίκτες την τελευταία τετραετία στο ΝΒΑ και τους μεγαλύτερους συλλόγους της EuroLeague. Δύο εξ αυτών παίζουν πχ για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς".

Για το πως ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς: "Τον συνάντησα μαζί με την οικογένειά του μετά από σχετική παρότρυνση του κ. Γιακόβλιεβιτς, που ήταν προπονητής του και έχει δουλέψει με πολλά παιδιά σε μικρές ηλικίες. Αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί, δυστυχώς έχασε ενάμιση χρόνο στην Παρτίζαν, γιατί το σύστημα εκεί δεν δούλευε καλά. Ευτυχώς μετά ανέλαβε ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, που τον βοήθησε πάρα πολύ. Όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά κι εκτός παρκέ. Ο Μπόγκνταν το αναγνωρίζει αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλά σπουδαία πράγματα στην καριέρα του. Αν είχα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το μπάσκετ, θα τα παρέδιδα σε εκείνον. Σε όλη τη διάρκεια της προπονητής του καριέρας έχει αποδείξει πως μπορεί να πάρει ένα ατόφιο ταλέντο και να το εξελίξει, όχι μόνο αθλητικά, αλλά και σε θέμα προσωπικότητας. Ο "Ντούλε" ήταν ένας μάγος. Κι αυτό δεν έχει σχέση μόνο με ό,τι έκανε με τον Μπόγκνταν, αλλά συνολικά. Από την εποχή του Σάσα Ντανίλοβιτς κιόλας. Λόγω του Ντούσαν Βουγιόσεβιτς πήγα στην Παρτίζαν πολλούς παίκτες, όπως ο Γιαν Βέσελι, ο Άλεκς Μάριτς και άλλους".

Για το ότι έχει τσακωθεί πολλές φορές με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς: "Είναι μέρος της δουλειάς. Όταν είχε γίνει εκείνο το επεισόδιο με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (σ.σ.: τον είχε πιάσει από τον λαιμό), το είδα ως κομμάτι της δουλειάς. Όλα είναι αφορμές για να "μεγαλώσει" κάποιος. Θυμάστε τότε που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έστειλε στα αποδυτήρια τον Νέμανια Μπιέλιτσα; Η σεζόν κατέληξε με εκείνον ως MVP στην EuroLeague. Όλα είναι μέρος της ωρίμασης. Όταν ένα παιδί σπάει το βάζο της μαμάς του στο σπίτι, θα το μαλώσει, θα του φωνάξει, αλλά στο τέλος της ημέρας θα έχει μεγαλώσει λίγο, θα έχει μάθει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Έτσι έγινε και με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς".

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για τον Νίκολα Κάλινιτς : "Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Δουλεύει πάρα πολύ, έχει μεγάλο πάθος και μαχητικότητα. Γιατί είναι μεγάλος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Κανείς δεν ξέρει πως όταν ζήτησε από τη Φενέρμπαχτσε να αγοράσει τον Νίκολα, όλοι έπαθαν σοκ".

Για τον Στέφαν Γιόβιτς και το καλοκαιρινό σίριαλ με Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα: "Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με το τι γράφεται στον Τύπο, όλα γίνονται για το "κλικ", για να γίνει πανικός στο Twitter και το Instagram. Είναι λάθος όλο αυτό. Πήγε σε μία μεγάλη ομάδα, τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στη Γερμανία και μία πραγματικά σοβαρή αθλητική κοινότητα του πλανήτη. Ξέρετε άλλον σύλλογο στην Ευρώπη με θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό του; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αρνητικό, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι. Η Μπάγερν Μονάχου όμως είναι πάντα στο "συν" γιατί έχει τον Ούλι Χένες να φροντίζει γι αυτό. Στο μπάσκετ, η ομάδα άρχισε να εξελίσσεται και να μεγαλώνει. Να ξέρετε ένα πράγμα: ο Ούλι Χένες μπορεί να αγοράσει τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αν το δούμε καθαρά από οικονομική άποψη".

Για τον Τζέι Αρ Χόλντεν και το ρωσικό διαβατήριο που απέκτησε: "Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να παίζει στην εθνική ομάδα της χώρας που του δίνει διαβατήριο, αλλά έτσι είναι η δουλειά. Πρέπει ο καθένας να κοιτάζει το συμφέρον του. Εκείνο το διαβατήριο έδωσε στον Τζέι Αρ μία πολύ μεγάλη συμφωνία στη Ρωσία, κι αυτός την ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο. Με τιμιότητα".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ