EUROLEAGUE

Πήρε νίκη με Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός

Πήρε νίκη με Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός

Χάρη στο εντυπωσιακό τελευταίο πεντάλεπτο και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη (15π.) να αποδεικνύει πως... το έχει ακόμη, ο Παναθηναϊκός γύρισε από την κόλαση και πήρε τη νίκη επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ με 84-79 αλλά δεν κάλυψε τη διαφορά της ήττας στο Κρασνοντάρ (76-67).

Αυτό κι αν ήταν θρίλερ. Αυτό κι αν ήταν "αίμα κι άμμος". Ο Παναθηναϊκός γύρισε από το -7 (65-72) του 33'46'' απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν για να πάρει μία νίκη, που μέχρις εκείνο το σημείο έμοιαζε αδύνατον να διεκδικήσει. Πως τα κατάφερε; Να ναι καλά ο αρχηγός, αφού ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν αυτός που "σάλπισε" την αντεπίθεση, δίνοντας το έναυσμα για τη νίκη (84-79), που κρατάει τον Παναθηναϊκό στο κόλπο της δεύτερης θέσης.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Σάσα Τζόρτζεβιτς

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα

Όσο κοντά πάντως έφτασε στην ήττα, άλλο τόσο έφτασε στο να καλύψει το -9 (76-67) της ήττας στο Κρασνοντάρ, με τον "Μήτσο" να έχει την ευκαιρία να φέρει την ολική ανατροπή στα δεδομένα της δεύτερης θέσης. Αστόχησε όμως σε σουτ τριών πόντων, ο Ράντολφ κάρφωσε την μπάλα στον αιφνιδιασμό (με 3.2'' για το τέλος) και κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της πιο αγχώδους φετινής νίκης του Παναθηναϊκού στην Euroleague.

Διαβάστε τι πρέπει να γίνει για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας ο Παναθηναϊκός

Ο αγώνας

Η αδικαιολόγητη νευρικότητα των παικτών των δύο ομάδων δημιούργησε από νωρίς την πεποίθηση πως το παιχνίδι δεν θα ήταν ιδιαίτερα θεαματικό. Τι κι αν ο Καλάθης με τον Γκσιτ συνεργάστηκαν τρεις φορές σε άλεϊ ουπ καρφώματα του δεύτερου, η ουσία δεν άλλαζε -ειδικά για το "τριφύλλι". Η Λοκομοτίβ Κουμπάν πήρε από νωρίς το προβάδισμα (8-11 στο 6'50'') με τον Ράντολφ να κάνει τη διαφορά με ατομικές ενέργειες, την ώρα που οι "πράσινοι" έκαναν διαρκώς λάθη (4 μέχρις εκείνο το σημείο) και αδυνατούσαν να βρουν σκορ έξω από το "βαμμένο".

Κι αν το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο "Χ" (19-19), αυτό οφειλόταν κυρίως στη φθορά των φάουλ των φιλοξενούμενων και τους τέσσερις αναπάντητους πόντους που πέτυχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στα τελευταία 24.7'' της περιόδου, για να ισοφαρίσουν το σκορ. Ήταν εμφανές πάντως πως η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έπαιζε καλά, δεν είχε ταχύτητα στην επίθεση, αλλά και ευστοχία.

Οι "πράσινοι" ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο με 8/11 δίποντα (όλα τα εύστοχα μέσα στη ρακέτα) και 0/3 τρίποντα, την ώρα που είχαν περισσότερα λάθη από ασίστ (6/5), ενώ η Λοκομοτίβ Κουμπάν είχε προλάβει να μαζέψει ήδη έξι επιθετικά ριμπάουντ. Κι όλα αυτά με τον Ντιλέινι να έχει μόλις 1 πόντο, αφού ήταν άστοχος (0/3 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 1/2 βολές).

Πήρε νίκη με Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός

Όσο η φαντασία έλειπε από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, άλλο τόσο μπορούσε να νιώθει άνετα η ρωσική ομάδα. Σε σημείο που ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν άλλαζε τη λογική με την οποία προσέγγιζε το παιχνίδι (κλειστή άμυνα, σκριν μακριά από την μπάλα στην επίθεση), για να αποτυπωθεί σταδιακά η υπεροχή της ομάδας του στο σκορ. Για να φτάσει βέβαια σε αυτό το σημείο χρειάστηκε τη βοήθεια του πάγκου της.

Ο Τζάνινγκ (10π.) και ο Ζούμπκοφ (7π.) αποδείχθηκαν άλυτα προβλήματα για την άμυνα των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στο +6 (32-38) υπέρ της Λοκομοτίβ στο 16'20''. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κάλεσε δύο τάιμ άουτ σε διάστημα δύο λεπτών, έκανε διαρκώς αλλαγές για να "σπάσει" τον ρυθμό των φιλοξενούμενων, αλλά από ουσία... τίποτα. Οι "πρασινοκόκκινοι" πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας το +5 (36-41) ως παρακαταθήκη για το β' μέρος, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε 5/13 εντός παιδιάς στο δεύτερο δεκάλεπτο, έναντι των 8/14 εκείνων.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η υπέρ των Ρώσων διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από φυσιολογική, παρά τη διεύρυνση της επιθετικής δυστοκίας του κορυφαίου παίκτη της (βλ. Ντιλέινι) που εξακολουθούσε να έχει μόλις 1 πόντο στο παιχνίδι.

Πήρε νίκη με Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός

Το τρίτο δεκάλεπτο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό, από την άποψη πως αντί να μειωθεί η διαφορά, μεγάλωσε. Το +7 (45-52 στο 25'06'') της Λοκομοτίβ Κουμπάν άρχισε να βάζει ακόμη πιο δύσκολα στους γηπεδούχους, που συνέχισαν να είναι επιεικώς... απαράδεκτοι στις δύο πλευρές του παρκέ. Αν δεν υπήρχε ο Διαμαντίδης να ανάψει τη "σπίθα" στο ΟΑΚΑ, τότε ενδεχομένως το προβάδισμα της ρωσικής ομάδας να είχε μεγαλώσει πολύ περισσότερο από το +7.

Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" πήρε πρωτοβουλίες, έβαλε πέντε σερί πόντους και κάπως έτσι η διαφορά μαζεύτηκε πολύ γρήγορα (52-54 στο 27'10''), πριν ο Ντιλέινι δηλώσει "παρών". Ναι, ο Αμερικανός βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι, αν και χρειάστηκε να περάσουν 27'32'' για να τα καταφέρει. Εν τούτοις ήταν αυτός που με προσωπικά καλάθια δημιούργησε το +6 (57-63) της ρωσικής ομάδας με λιγότερο από ένα λεπτό να μένει στο τρίτο δεκάλεπτο. Ξανά ο Διαμαντίδης όμως, έκανε την εμφάνισή του (60-63 στο 30').

Παρεμπιπτόντως στο β' μισό της περιόδου, το παιχνίδι έγινε... ροντέο. Αν και, μόνο έτσι θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει τη νίκη αφού στο "πέντε εναντίον πέντε" ήταν πολύ υποτονικός και προβλέψιμος.

Πήρε νίκη με Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός

Η τελευταία περίοδος ήταν... μάχη. Αυτό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ με τον Ντιλέινι να ηγείται (65-72 στο 34'10''), αλλά ο... Διαμαντίδης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Έκανε πάλι αυτό που έπρεπε, ο Καλάθης έκανε την εμφάνισή του στο επιθετικό κομμάτι και μαζί με τον Ουίλιαμς "υπέγραψαν" την ανατροπή του σκορ (80-77) με 1'20'' να μένει στο παιχνίδι.

Η Λοκομοτίβ επιχείρησε να φέρει το παιχνίδι στα ίσια με σουτ τριών πόντων, αλλά δεν τα κατάφερε. Κι ακόμη χειρότερα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Διαμαντίδης σκόραρε με λέι απ στον αιφνιδιασμό για να "γράψει" το +5 (82-77) στα 48'' και να βάλει στη συζήτηση τη διαφορά (-9) της ήττας στο παιχνίδι που έγινε στο Κρασνοντάρ. Ο αρχηγός είχε μάλιστα την ευκαιρία να φέρει το "πράσινο" προβάδισμα σε διψήφια επίπεδα με 15.4'' για το τέλος, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν άστοχο.

Ο Ράντολφ σκόραρε με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό (στα 3.4'') και κάπως έτσι τελείωσαν όλα -για τη διαφορά. Επί της ουσίας όμως, τώρα αρχίζουν για τον Παναθηναϊκό που παραμένει στο κόλπο για τη δεύτερη θέση, εφόσον φυσικά κάνει το 3/3 στα παιχνίδια που απομένουν.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 36-41, 60-63, 84-79.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς, Πάβλοβιτς 5, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 8, Φελντέιν 5, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 16, Καλάθης 12, Κούζμιτς, Ουίλιαμς 16, Χάντερ 5.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 11, Σίνγκλετον 3, Ράντολφ 13, Ντρέιπερ 8, Κλαβέρ 13, Τζάνινγκ 16, Βορόνοφ 8, Ζούμπκοφ 7, Μπρόκχοφ.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ