EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το Sport24.gr απαντά σε τρία ερωτήματα για το ντέρμπι

BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ /  EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πόσο μας έλειψαν τα ντέρμπι αιωνίων; Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να τα ξαναδούμε και στην Ελλάδα; Ποιος είναι το φαβορί στο ΟΑΚΑ; Τα μέλη του Sport24.gr απαντούν σε αυτά τα τρία ερωτήματα.

Από εκεί που τους βλέπαμε να παίζουν ακόμη και δέκα φορές στη διάρκεια μιας σεζόν, φέτος θα τους δούμε μόλις δύο. Μία στο ΟΑΚΑ και μία στο ΣΕΦ. Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι έτοιμοι για το μεγάλο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής της EuroLeague 2019/20 και τα μέλη του Sport24.gr (Παντελής Διαμαντόπουλος, Σπύρος Καβαλιεράτος, Χάρης Σταύρου, Στέφανος Μακρής, Αλέξανδρος Τρίγκας, Χρήστος Μπαρούνης, Γιώργος Οικονόμου) απαντούν σε τρία ερωτήματα με τον δικό τους τρόπο ο κάθε ένας.

1) Πόσο σας έλειψαν τα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού;

2) Ποιο είναι τοπρώτοβήμα που πρέπει να γίνει ώστε να ξαναδούμε ντέρμπι και εκτός EuroLeague;

3) Αποφεύγοντας το κλισέ " όλα τα ντέρμπι ξεκινούν από το 50-50", ποιος είναι το φαβορί στο ΟΑΚΑ και για ποιους λόγους;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ

1) Καθόλου.

2) Να αλλάξουν άθλημα ή χόμπι κάποιοι παράγοντες.

3) Ο Παναθηναϊκός έχει την έδρα, ο Ολυμπιακός δεν έχει άγχος.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

1) Για να πω την αλήθεια, καθόλου. Ετσι όπως είναι η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα πριν και μετά από τις αναμετρήσεις των αιωνίων στο μπάσκετ, δεν μου λείπουν οι συγκρούσεις και οι μάχες τους. Οταν πάψει αυτό το μίσος, θα μου λείπουν πραγματικά τα ντέρμπι.

2) Βήματα προς τα πίσω χρειάζονται, όχι βήματα μπροστά. Να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, όλοι όμως, έστω κι ένα βήμα πίσω. Διότι ο εγωισμός και η προσπάθεια επίδειξης δύναμης, έχει φέρει το μπάσκετμπολ στην Ελλάδα σε πολύ κακό σημείο.

3) Ο Παναθηναϊκός διότι παίζει στην έδρα του, είναι καλύτερος ως και δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τον Ολυμπιακό τούτη τη στιγμή.

ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Ο ΕΞΑΛΛΟΣ

1) Από τη μία, ναι, μου λείπουν αυτά τα ματς και ειδικά οι αγώνες του ΟΑΚΑ, δεν είμαι φαν του ΣΕΦ ως γήπεδο για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Μου λείπουν μέχρι να δω τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο όπου κάφροι και από τις δύο πλευρές ισοπεδώνουν τη λογική και μετρούν ποιος την έχει μεγαλύτερη. Τη βλακεία. Επειδή όμως δεν γίνεται να κερδίζουν οι κάφροι, κάτι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ντέρμπι στην καθημερινότητά μας.

2) Να καταλάβουμε ότι η ζωή δεν βρίσκεται ούτε στο Twitter, ούτε στο Instagram, ούτε σε κανένα διαδικτυακό χώρο. Η ζωή βρίσκεται εκεί έξω και οι παράγοντες των δύο ομάδων πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συνέλθουν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, όσο τέλος πάντων αναλογεί στην κάθε πλευρά (το ποσοστό στην κρίση κάθε φιλάθλου). Να σταματήσουν τα παιδιαρίσματα, τις ανοησίες, τα πείσματα και τους εγωισμούς και να αφήσουν τους παίκτες να μιλήσουν στο παρκέ. Νισάφι, άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές και σίγουρα όχι εσείς κ. μεγαλομέτοχοι.

3) Ο Παναθηναϊκός δείχνει ένα επίπεδο καλύτερος σε κάθε θέση εκτός από εκείνη του σέντερ. Εχει την έδρα, έχει τον προπονητή που θα πατήσει το turbo σε κάθε παίκτη του, βρίσκεται σε καλύτερη βαθμολογική θέση. Η λογική λέει πως αν δεν πιεστεί ψυχολογικά, η ομάδα του Ρικ Πιτίνο θα πάρει τη νίκη χωρίς να απειληθεί σε σημαντικό βαθμό.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ

1) Ειλικρινα... καθόλου. Ειδικά όπως γίνονται τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση παραείναι τοξική. Κάποτε περιμέναμε με αγωνία ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού για να χαρούμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου, εντάσεις, μάχες σώμα με σώμα, φάσεις σπάνιας ομορφιάς. Πλέον επικεντρωνόμαστε σε ανακοινώσεις που γίνονται πριν και μετά τους αγώνες, χάνουμε την ουσία, οι παίκτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι και το τελευταίο με το οποίο ασχολούμαστε είναι το μπάσκετ. Αν τώρα η ερώτηση είναι πόσο μου έχει λείψει ένα ντέρμπι όπως αυτά γίνονταν κάποτε, τότε η απάντηση είναι... πολύ.

2) Να δεχθούν οι αιώνιοι ότι χωρίς τον ένα δεν γίνεται να είναι δυνατός ο άλλος. Για σχεδόν 25 χρόνια ο ένας τραβούσε τον άλλο ψηλά μέσω του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Είχαν τις κόντρες τους, αλλά επικεντρώνονταν στο πως θα φτιάξουν μία δυνατή ομάδα, κοίταζαν ψηλά, σέβονταν ένας τον άλλο. Πλέον το επίπεδο έχει πέσει και αμφότεροι δείχνουν να προσπαθούν περισσότερο να ρίξουν ο ένας τον άλλο, παρά να ανέβουν οι ίδιοι. Αν ποτέ αλλάξουν όλα αυτά, αν λύσουν τις διαφορές τους και συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα.

3) Σε μία περίεργη συγκυρία, ίσως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αμφότεροι βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία πριν από ένα μεταξύ τους παιχνίδι. Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, κυρίως λόγω έδρας. Το ΟΑΚΑ αναμένεται να φλέγεται και ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς παίκτες στο ρόστερ που δεν έχουν ζήσει την ατμόσφαιρα ενός εκτός έδρας αιώνιου ντέρμπι, όταν κάθε κατοχή μπορεί να σε λυγίσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ο ΦΑΝ ΤΟΥ BASKETBALL

1) Αναμφίβολα τα ντέρμπι Παναθηναϊκού -Ολυμπιακού είναι αυτά που ανέκαθεν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως αθλήματος. Πόσω μάλλον στο basketball όπου οι δύο ομάδες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους ακόμα και στη EuroLeague, με τις επιδόσεις τους. Είναι το κορυφαίο ζευγάρι της Ευρώπης και σαφώς μας έχουν λείψει αυτές οι αναμετρήσεις. Για το αγωνιστικό τους κομμάτι και μόνο...

2) Από εξωαγωνιστικής άποψης όσοι ασχολούνται με το αγαπημένο μας άθλημα, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο προϊόν και να προσπαθήσουν περισσότερο για την αναβάθμιση του. Αγωνιστικά, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τον Ολυμπιακό κι έπειτα να δούμε τα υπόλοιπα, για να απολαύσουμε ξανά ντέρμπι κι εκτός EuroLeague.

3) Από τη μέρα που ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή, παίζει με το... γκάζι πατημένο με αποκορύφωμα το πρώτο ματς του Πιτίνο κόντρα στη Μπασκόνια. Μάλιστα, πήρε δυο συνεχόμενες νίκες κάτι το οποίο δε το βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πως έχει αλλάξει η ψυχολογία και χωρίς πολλές αλλαγές ο Πιτίνο βρήκε ξανά το κουμπί της ομάδας. Είναι το φαβορί καθώς είναι γηπεδούχος και σε καλό φεγγάρι. Παράλληλα, γνωρίζει πως δεν υπάρχει περιθώριο για τρίτη εντός έδρας ήττα. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα δεν έχει την εικόνα που παρουσίαζε στην αρχή της σεζόν. Είναι σαφώς βελτιωμένος και σε καλή κατάσταση. Οι «πράσινοι» είναι πιο μπροστά αλλά πάντα, αυτοί οι αγώνες είναι ειδικών συνθηκών και απαγορεύουν τα μεγάλα λόγια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ Ο ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ

1) Η ποιότητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν λείπει, παρόλ' αυτά το συναπάντημα των δύο ομάδων παραμένει ιδιαίτερο. Αυτό που λείπει είναι η ένταση εντός παρκέ και το πάθος των παικτών που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Πέραν αυτού, οτιδήποτε συνοδεύει -έξω από το παρκέ- αυτά τα παιχνίδια, δεν λείπει σε κανέναν.

2) Προφανώς κάθε ομάδα εξετάζει και προσπαθεί να ικανοποιήσει το δικό της συμφέρον, αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα όταν ξεπερνάει τα όρια. Η καχυποψία είναι συνώνυμο της αθλητικής ζωής στη χώρα, μια μάστιγα που δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο άθλημα.

3) Ο Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον Ολυμπιακό, ποιοτικά και ποσοτικά. Ειδικά σε περίπτωση που απουσιάσει από την πλευρά των ερυθρολεύκων ο Γουίλι Ριντ, παίκτης που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το παιχνίδι της ομάδας του, κυρίως στην άμυνα. Η μορφολογία του ρόστερ του Ολυμπιακού επιτρέπει στον Ρικ Πιτίνο να "παίξει" πολύ με τα δίδυμα στην περιφέρεια, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνύπαρξη του Ταϊρίς Ράις με τον Τζίμερ Φρεντέτ. Μεγάλο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι η προσωπική άμυνα, κυρίως των κοντών. Αν ο Παναθηναϊκός ελέγξει τα ριμπάουντ, θα έχει τον πρώτο λόγο. Από την άλλη, αν ο Ολυμπιακός αμυνθεί στο πικ εν ρολ του Νικ Καλάθη και βρει ελεύθερα σουτ για τους "πλαϊνούς" του, θα έχει κάνει σημαντικό βήμα για να νικήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΝΗΣ Ο ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΗΣ

1) Καθόλου δεν μου έλειψε το ντέρμπι που έχουμε να δούμε 295 ημέρες. Δηλαδή 7.080 ώρες. Δηλαδή 424.800 λεπτά. Δηλαδή 25.0488.000 δευτερόλεπτα. Kαθόλου δεν μου έλειψε...

2) Να ξαναγαπήσουμε το μπάσκετ θα πει κάποιος ρομαντικός, να βρεθούν σε κάποιο φιλικό τουρνουά θα πει αστειευόμενος κάποιος άλλος, να συμφωνήσουν ότι χώρια δεν μπορούν -ίσως να λένε- ακόμα και οι ίδιοι από μέσα τους. Ας είμαστε ρεαλιστές όμως. Όσο ο Ολυμπιακός θα εμμένει στη μετακόμιση της διαιτησίας από την ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ κι όσο αυτό δεν γίνεται, δύσκολο να υπάρξει πρώτο βήμα, το οποίο βέβαια θα κριθεί σε πρώτη φάση στις εκλογές της Ομοσπονδίας. Ας το κάνει, όμως, κάποιος γιατί είναι βέβαιο ότι ο απέναντι θα κάνει αμέσως το επόμενο.

3) Φαβορί δεν υπάρχει, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει ένα μικρό προβάδισμα. Οι τρεις διαδοχικές νίκες σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο δίνουν πιο ασφαλή δείγματα ως προς την αλλαγή στο ψυχολογικό και αγωνιστικό τσιπάκι της ομάδας. Αμφότεροι θα συναντηθούν σε καλόtiming, μετά από καλές εμφανίσεις και δείχνουννα βρίσκουν τον δρόμο τους, ο οποίος φέρει το εξής τρίπτυχο:ταυτότητα, χημεία, ρόλοι. Και στο τελευταίο, όμως, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, ειδικά στην περιφέρειά του. Όσο για τη μάχη των ψηλών, δεν μπορεί να παραλειφθεί η -πιθανή- απουσία του Γουίλι Ριντ που λειτουργεί ως ντόμινο στην ερυθρόλευκη front line. Με αυτόν, ο Κεμζούρα θα είχε (ή θα έχει) την ευκαιρία να περάσει τον Ρούμπιτ (και) στο 4 και να δώσει περισσότερη δύναμη και επιθετικό πλουραλισμό κοντά στη ρακέτα.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ