EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Απογείωση και κατάρρευση στο ίδιο παιχνίδι

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ICON

Το χειρότερο και το καλύτερο, η σύγκριση και η θέση στην EuroLeague. Το Sport24.gr εξετάζει τι κάνουν οι "αιώνιοι" ανά δεκάλεπτο φέτος στη διοργάνωση.

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού Superfoods με τον Ολυμπιακό είναι μια μονομαχία που φτάνει τους δύο αντιπάλους στα άκρα. Η ένταση είναι συνώνυμο των δύο αντιπάλων, όπως επίσης η ενέργεια που καταναλώνουν -κατά βάση στο πίσω μέρος του παρκέ.

Η συνέπεια επί σαράντα λεπτά σε άμυνα και επίθεση είναι το Νο1 ζητούμενο για τους δύο προπονητές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως οι ομάδες τους δεν θα παρουσιάσουν τα επιθυμητά επίπεδα συνοχής. Οι δύο νέες προσθήκες τόσο σε Παναθηναϊκό Superfoods (Μάικ Τζέιμς, Έιντριαν Πέιν) όσο και σε Ολυμπιακό (Μπόμπι Μπράουν, Κιμ Τιλί) μειώνουν την αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία, από την άλλη όμως αυξάνουν την ποσότητα των παικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην... αρένα του ΟΑΚΑ.

Με το μεγαλύτερο μέρος της regular season να είναι ιστορία, η στατιστική αποτύπωση των δυνατών και των αδύνατων σημείων των δύο "αιωνίων" είναι αρκετά ακριβής. Έστω κι αν οι αριθμοί επηρεάζονται πλέον από τα νέα πρόσωπα στο rotation.

Το Sport24.gr έκανε την αριθμητική προσέγγιση των δύο αντιπάλων ανά δεκάλεπτο στην EuroLeague, με τις αποκλίσεις στην απόδοσή τους να είναι μεγάλη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε πολλές στατιστικές κατηγορίες στη γ' περίοδο, για να μετατραπεί στη χειρότερη στη δ' περίοδο. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι εκ των κορυφαίων στην α' περίοδο και εκ των χειρότερων στη β' περίοδο.

Αναλυτικά τα στατιστικά πεπραγμένα τους ανά δεκάλεπτο:

Α' ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει κατά βάση από την α' περίοδο να "χτίζει" τις νίκες του, στηριζόμενος στην εξαιρετική επιθετική του λειτουργία, τον έλεγχο των ριμπάουντ και τα καλά ποσοστά του. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι η καλύτερη ομάδα της EuroLeague στη διαφορά πόντων (με +79), αλλά κι αυτοί με το καλύτερο diffensive ratio (με 82.9), δηλαδή τους πόντους που δέχονται ανά εκατό κατοχές του αντιπάλου.

Η εύρυθμη λειτουργία στις δύο πλευρές του παρκέ τούς επιτρέπει να δημιουργήσουν διαφορές που τους δίνουν το πάνω χέρι, παρά το γεγονός πως η αποτελεσματικότητά τους επιθετικά δεν είναι εντυπωσιακή (1.06).

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός Superfoods βασίζει πολλά στο γεγονός πως η αρχική πεντάδα του (με τον Θανάση Αντετοκούνμπο παρόντα) αντιμετωπίζει ιδανικά τα επιθετικά ατού του αντιπάλου. Οι "πράσινοι" είναι κυρίαρχοι στα ριμπάουντ (παίρνουν το 52.4% των διεκδικούμενων ριμπάουντ, που τους φέρνει στην τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας στη διοργάνωση) και χάρη στα καλά ποσοστά τους σε δίποντα (57.7%) και πόντους ανά κατοχή (1.15) εκκινούν με τον επιθυμητό -για τον Τσάβι Πασκουάλ- τρόπο.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Απογείωση και κατάρρευση στο ίδιο παιχνίδι

Β' ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η παρουσία των δύο αντιπάλων στο β' δεκάλεπτο, ειδικά σε ό,τι αφορά στον Παναθηναϊκό Superfoods. Οι "πράσινοι" αποδίδουν πολύ χειρότερα σχεδόν σε κάθε βασική στατιστική κατηγορία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους πόντους (415) και την αξιολόγηση (422), κατηγορίες στις οποίες βρίσκονται στην τελευταία θέση μεταξύ των ομάδων της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι προτελευταία στο offensive ratio (με 91 πόντους), ενώ μαζί με τον Ολυμπιακό συνθέτουν το χειρότερο δίδυμο στις ασίστ ανά λάθος με μόλις 1.2 τελικές πάσες για κάθε λάθος που κάνουν. Παρεμπιπτόντως, οι "ερυθρόλευκοι" είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα στη διαφορά πόντων (με -35).

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Απογείωση και κατάρρευση στο ίδιο παιχνίδι

Γ' ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Η επιστροφή από τα αποδυτήρια συνεπάγεται την κατακόρυφη άνοδο στην εικόνα του Ολυμπιακού στις δύο πλευρές του παρκέ. Όπως στο α' δεκάλεπτο, έτσι και σε αυτό η διαφορά πόντων είναι χαρακτηριστικό της παρουσίας του στο γήπεδο (με +67 είναι πρώτος στη διοργάνωση), ενώ αντίστοιχα καλός είναι σε στατιστικές κατηγορίες όπως το True Rebound Ratio (56%) και το Defensive Ratio (86 πόντοι). Τρεις πρωτιές που επιβεβαιώνουν την υπεροχή της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό Superfoods, είναι τρίτος στο Defensive Ratio (με 89 πόντους), όπως επίσης και στα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων (39.4%). Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ παραμένει πιο αποτελεσματική από τους "ερυθρόλευκους" στους πόντους ανά σουτ, κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει για τα 3/4 του αγώνα.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Απογείωση και κατάρρευση στο ίδιο παιχνίδι

Δ' ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Εδώ, μιλάμε για την απόλυτη... καταστροφή των δύο ομάδων. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός είναι απογοητευτικοί στο φινάλε των αγώνων, στα τελευταία μέτρα. Ειδικά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρουσιάζει μια εντυπωσιακή καθίζηση στο παιχνίδι της, σε σχέση με όσα έχει κάνει στη γ' περίοδο.

Οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση είναι αμείλικτοι. Ο Ολυμπιακός είναι η χειρότερη ομάδα της EuroLeague σε:

  • πόντους
  • αξιολόγηση
  • διαφορά πόντων
  • offensive ratio
  • διαφορά μεταξύ του offensive και του defensive ratio
  • ποσοστά στα σουτ τριών πόντων
  • πόντους ανά κατοχή
  • ασίστ ανά λάθος

Όχι ότι κι ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι πολύ καλύτερος. Το "τριφύλλι" παρουσιάζει επίσης σημαντική μετάπτωση στην απόδοσή του στην τελευταία περίοδο, όντας η δεύτερη χειρότερη ομάδα σε κατοχές αλλά και η χειρότερη στο κομμάτι των ριμπάουντ. Γενικά, οι "πράσινοι" δεν παρουσιάζονται δυνατοί στον αέρα, αφού εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταυτόχρονη παρουσία των Κρις Σίνγκλετον και Τζέιμς Γκιστ στο παρκέ.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Απογείωση και κατάρρευση στο ίδιο παιχνίδι
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ