EUROLEAGUE

One Team: Παναθηναϊκός!

One Team: Παναθηναϊκός!
INTIME SPORTS

Χάρη σε ένα εντυπωσιακό 25-8 στη γ' περίοδο κι έναν εκπληκτικό Γκιστ που έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων, ο Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία νίκη με 80-72 επί της μαχητικής Λιέτουβος, γυρνώντας από το -13 στο πρώτο του παιχνίδι στο ΟΑΚΑ

Παίρνοντας ενέργεια από τον κόσμο του, ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της μαχητικής Λιέτουβος η οποία ήταν φανερό πως ήρθε στην Αθήνα, για να διπλασιάσει τις νίκες της κόντρα στους νταμπλούχους Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Τζέιμς Γκιστ από τον οποίο και ξεκίνησε η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού στη γ' περίοδο είχε διαφορετική άποψη και τον οδήγησε στην 3η του φετινή νίκη στη Euroleague με σκορ 80-72.

Οι δηλώσεις του αγώνα

Τα στατιστικά του αγώνα

Στο 1.13'' για το τέλος του αγώνα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης με αποφασιστικό τρίποντο έκανε το 72-64 και ουσιαστικά "καθάρισε" το παιχνίδι, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα η Λιέτουβος έβρισκε συνεχώς τρόπους να επιστρέφει στο σκορ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε τραγικά λάθη στην άμυνα και έδειχνε να μην έχει πλάνο στην επίθεση, απουσία και του Στεφάν Λάσμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 39' προηγήθηκε με 10 πόντους (74-64) αλλά οι Λιθουανοί μείωσαν στους 3 (75-72). Τελικά ο Διαμαντίδης με βολές έδωσε ανάσα, ενώ ο Ματσιούλις έγραψε το τελικό 80-72.

Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Γκιστ ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 24 πόντους και έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στη Euroleague έχοντας 7/10 διπ., 2/4 τριπ., 4/7 βολές, 4-2 ριμπάουντ, 5 κλεψ., 3 λάθη, 2 τάπες και 3 φάουλ. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν οι 19 πόντοι που είχε στο παιχνίδι της Εφές με την Παρτίζαν το 2011.

O αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Ούκιτς, Κάρι, Ματσιούλις, Μαυροκεφαλίδης, Γκιστ και ήταν φανερά νευρικός στην πρώτη του εμφάνιση μπροστά στον κόσμο του στο ΟΑΚΑ. Αποτέλεσμα; Να χάσει το καλάθι αρκετές φορές και να σκοράρει με δυσκολία, παρ' ότι έπαιζε καλή άμυνα κάνοντας τέσσερα κλεψίματα στα πρώτα 6 λεπτά.

Ηταν φανερή η εντολή να ποστάρει τους αντιπάλους του ο Ματσιούλις και ήταν αυτός που έγραψε το 9-8. Για αρκετή ώρα, έμεινε το 9-10 ανάμεσα στις δύο ομάδες, ωστόσο, οι Λιθουανοί που είχαν περισσότερη υπομονή στην επίθεση προηγήθηκαν στη συνέχεια δύο φορές με 4 πόντους διαφορά (9-13, 11-15).

Κακός σε άμυνα κι επίθεση

To 16-18 του δεκαλέπτου γράφτηκε με τρίποντο του Τέπιτς και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ξεκίνησε και η β' περίοδος. Μέσα σε ένα δίλεπτο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ με τη διαφορά να ανεβαίνει στους 8 (16-24) μετά από τρίποντο του Γκετσεβίτσιους. Tο τάιμ άουτ του Πεδουλάκη δεν έδειξε να αφυπνίζει τους παίκτες του οι οποίοι συνέχισαν να κάνουν τραγικές επιλογές και να μην εκμεταλλεύονται το 4ο φάουλ του Γέλοβατς που είχε προλάβει να βάλει 7 πόντους.

Η διαφορά έφτασε τους 12 πόντους (16-28, 19-31) με τον Παναθηναϊκό να... ματώνει για να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Ένα γρήγορο 6-0 με τους Ματσιούλις και Γκιστ έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 25-31 κι έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να ζεσταθεί. Ωστόσο, οι "πράσινοι" κάθε φορά που έπαιρναν την μπάλα στη φροντ λάιν, την πετούσαν έξω με αποτέλεσμα το εύκολο λάθος (8) ή τα άστοχα σουτ (8/35 εντός παιδιάς) κι έτσι το 25-38 επήλθε φυσιολογικά.

Με ηγέτες τους Γκιστ, Φώτση

Στην επανάληψη, οι "πράσινοι" έδειξαν πιο αποφασισμένοι και με δύο διαδοχικά τρίποντα από Διαμαντίδη και Γκιστ μείωσαν σε 31-38 και υποχρέωσαν τον Μπάουερμαν να πάρει τάιμ άουτ. Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν εκπληκτικός στο γ' δεκάλεπτο, καθώς βοήθησε πολύ επιθετικά (14π.) αλλά και αμυντικά, βοηθώντας και στην αφύπνιση των υπόλοιπων συμπαικτών του.

Πάντως, η Λιέτουβος δεν είχε χάσει την επαφή της με το σκοράρισμα και ο Σεϊμπούτις της έδωσε μεγάλη ανάσα με τρίποντο (36-46). Ο Γκιστ εξακολούθησε να ηγείται επιθετικά του Παναθηναϊκού (40-46) και ο Φώτσης με τρίποντο στον αιφνιδιασμό έγραψε το 45-46 στο 27'. Μετά από ένα "άσφαιρο" δίλεπτο, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δεκάλεπτο, χάρη σε μακρινό τρίποντο του Φώτση που έγραψε το 50-46.

Ίδρωσε, αλλά νίκησε...

Με τον Ούκιτς να ευστοχεί από τα 6.75μ. και να κοιτάζει με ευγνωμοσύνη προς τον ουρανό, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 55-50, ωστόσο η Λιέτουβος εξακολουθούσε να απειλεί το "πράσινο" καλάθι και με 4/5 βολές από Γκετσεβίτσιους και Σεϊμπούτις πλησίασε στον πόντο (57-56) στο 24'.

Η είσοδος του Κάρι στο παρκέ για να πάρει ανάσες ο Διαμαντίδης, βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό που πήρε πόντους από τον Αμερικανό, ενώ η επιστροφή του Γκιστ έδωσε και πάλι ενέργεια στην άμυνα και με κάρφωμα του ίδιου έγραψε το 65-60 (36.30''). Πάντως, οι Λιθουανοί δεν τα παράτησαν ούτε και όταν βρέθηκαν στο -10 (74-64) μειώνοντας στους 3 (75-72). Τελικά, όμως μίλησε η ψυχραιμία του Διαμαντίδη στις βολές και η καλή άμυνα του Γκιστ που ήταν εξαιρετικός.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ