EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 74-69

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 74-69
STOLISVAGGELIS

Το ΟΑΚΑ παρέμεινε αλώβητο στο Top 16, αφού ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ερυθρό Αστέρα με 74-69, για την 7η αγωνιστική. Οι Σέρβοι έφτασαν κοντά στο "διπλό", αλλά οι Διαμαντίδης και Σλότερ έδωσαν τη νίκη στο "τριφύλλι", στο τελευταίο τρίλεπτο.

Το +20 (26-6) του πρώτου δεκαλέπτου (σ.σ.: ρεκόρ διαφοράς πρώτης περιόδου στην Euroleague) έδινε την εντύπωση πως ο Παναθηναϊκός θα περάσει εύκολο βράδυ στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Οι Σέρβοι όμως δεν έμειναν εκεί. Αντίθετα, πάλεψαν και με μπροστάρη τον Μαριάνοβιτς έφεραν τα πάνω κάτω στην αναμέτρηση, παίρνοντας το προβάδισμα (52-53) στις αρχές της τελευταίας περιόδου.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Οι δηλώσεις του Ντέγιαν Ράντονιτς

Προηγήθηκαν μάλιστα ακόμα και με τρεις πόντους (62-65) στο 37', πριν αναλάβουν δράση οι Διαμαντίδης και Σλότερ για να κάνουν... ανατροπή στην ανατροπή και να χαρίσουν τη νίκη στο "τριφύλλι" με 74-69. Έτσι, οι "πράσινοι" βρίσκονται πλέον στη δεύτερη θέση του ομίλου τους στο Top 16 (έχουν πέντε νίκες -όσες και η Μακάμπι), την ώρα που οι "ερυθρόλευκοι" παραμένουν στον πάτο της βαθμολογίας.

Ο αγώνας

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός τον αγώνα θύμισε τα παιχνίδια της πρώτης φάσης. Οι "πράσινοι" ήταν εντυπωσιακοί στις δύο πλευρές του παρκέ, με τα συνεχόμενα κλεψίματα να δημιουργούν προϋποθέσεις για εύκολα καλάθια.

Με το δίδυμο των Σλότερ - Γκιστ μάλιστα να "κόβει" και να "ράβει" (σε άμυνα και επίθεση), η διαφορά πήρε από νωρίς διαστάσεις. Το +9 (9-0) του 4ου λεπτού μεγάλωσε ακόμα περισσότερα τρία λεπτά αργότερα (18-2 στο 7'). Ενώ το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με είκοσι πόντους (26-6), εκκινώντας εντυπωσιακά το παιχνίδι.

Κι αν χρειάζεστε περισσότερα... τεκμήρια για την "πράσινη" κυριαρχία, η διαφορά των ομάδων σε δίποντα (6/11 - 3/6), τρίποντα (4/7 - 0/8), λάθη (2-9), ασίστ (6-1) και κλεψίματα (7-0) αρκεί για να καταδείξει τι έγινε στο παρκέ του ΟΑΚΑ, στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης.

Οι "παγκίτες" έκαναν τη διαφορά

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι δύο προπονητές προχώρησαν σε πολλές αλλαγές, οι οποίες όμως επηρέασαν περισσότερο τον Παναθηναϊκό. Βλέπετε, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχασαν την συγκέντρωσή τους, με τον Ερυθρό Αστέρα να μειώνει διαρκώς τη διαφορά. Απόντος μάλιστα, του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, που στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν ωσεί παρών.

Οι "αναπληρωματικοί" των Σέρβων ανέλαβαν δράση, ο Τσίρμπες δημιούργησε πολλά προβλήματα (κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες από τον Μαυροκεφαλίδη) και κάπως έτσι η "ψαλίδα" έκλεισε. Πολύ. Με τους "πράσινους" να μένουν μάλιστα δίχως καλάθι για 4'15'' στη δεύτερη περίοδο, το +17 (30-13) του 14ου λεπτού έγινε +4 (33-29) στο 19ο λεπτό, μεταφέροντας την πίεση στη δική τους πλευρά.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε όμως το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν θετικός για το "τριφύλλι", αφού τα καλάθια των Μπατίστα και Νέλσον (στην εκπνοή του ημιχρόνου) "έγραψαν" το +8 (37-29) της ανάπαυλας, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια.

Ο Μαριάνοβιτς "ξύπνησε"

Στην τρίτη περίοδο, ο Μαριάνοβιτς ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο σέντερ των "ερυθρόλευκων" τελείωσε κάθε μπάλα που πήρε στο "ζωγραφιστό" (κυρίως με κάρφωμα) βάζοντας την ομάδα του στο... κόλπο για τη νίκη. Στον αντίποδα, οι ψηλοί του Παναθηναϊκού δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν, αφού οι περισσότερες πάσες που έπαιρνε ήταν στα δύο μέτρα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ανακοπεί.

Κάπως έτσι, πέτυχε 15 πόντους στην τρίτη περίοδο και μαζί με τον Μίτροβιτς ήταν οι λόγοι που το παιχνίδι ήρθε τούμπα. Ο Ερυθρός Αστέρας έριχνε διαρκώς τη διαφορά, έφτασε στο -1 (47-46) στο 27ο λεπτό και έδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη. Παρεμπιπτόντως, μέχρις εκείνο το σημείο (το 27'), οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς είχαν πετύχει 21 καλάθια εντός παιδιάς, τα 19 εκ των οποίων ήταν από το "ζωγραφιστό".

Από τον Μπόμπαν, στον Τσαρλς

Οι φιλοξενούμενοι είχαν στείλει το... μήνυμα από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (52-51), αλλά στην τελευταία περίοδο φρόντισαν να δηλώσουν πιο δυνατά αυτό που ήθελαν. Μόνο που αυτή τη φορά ο Τζένκινς "ντύθηκε" Μαριάνοβιτς και ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα για την πλήρη ανατροπή σκηνικού, στο 36ο λεπτό (60-65).

Ο Αμερικανός πλεϊμέικερ πέτυχε μερικά μαζεμένα καλάθια (το ένα μάλιστα στη λήξη του χρόνου της επίθεσης των Σέρβων), αλλάζοντας εντελώς τον ρυθμό και την ψυχολογία της αναμέτρησης.

Η ώρα του Διαμαντίδη

Μέχρι να έρθει το τρίποντο του Διαμαντίδη (με 2'42'' για το τέλος), για να ανεβάσει την... ένταση στο ΟΑΚΑ και μαζί να δείξει πως το "τριφύλλι" ήταν "εδώ"! Μετά από ακολούθησε κλέψιμο του Γκιστ (στον Μαριάνοβιτς), ένα τρίποντο του Σλότερ και δύο εύστοχες βολές του "Μήτσου", για να γίνει το -3 (62-65) +5 (70-65), με περίπου ενάμιση λεπτό για το φινάλε.

Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί προβάδισμα τριών πόντων (72-69), αλλά τους Σέρβους να έχουν τη δυνατότητα να πάνε το παιχνίδι στην παράταση. Το σουτ του Ουίλιαμς βρήκε όμως σίδερο, με τον Γκιστ να παίρνει το ριμπάουντ, να πασάρει στον Σλότερ και αυτόν να "γράφει" το τελικό σκορ (74-69), με λέι απ στα 3''.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ