EUROLEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα

Με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ (3/3, 21:00), το Sport24.gr αναλύει τα 5 ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει κάθε ομάδα στο "αιώνιο" ντέρμπι για να φτάσει στη νίκη.

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό (21:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) για την 27η αγωνιστική της EuroLeague, σε ένα παιχνίδι που οι δύο “αιώνιοι” περιμένουν με αγωνία, αφού πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία συνάντησή τους φέτος.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξέρουν ότι το διακύβευμα του αποψινού αγώνα (21:00, Novasports 2HD) είναι πολύ μεγαλύτερο από την βαθμολογική θέση και την προσπάθειά τους να μπουν στα playoffs. Μπορεί αυτό να ακούγεται βαρύ, δεδομένου ότι ο βασικός στόχος είναι η είσοδος στην πρώτη 8αδα της διοργάνωσης, αλλά αμφότεροι ξέρουν ότι από το αποτέλεσμα του μεταξύ τους παιχνιδιού δεν θα αλλάξουν απλώς οι ισορροπίες στο κυνήγι μίας θέσης στην 8αδα, αλλά και η ψυχολογία τους μέχρι το τέλος της σεζόν.

Με τη μητέρα των μαχών του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού λοιπόν να βρίσκεται προ των πυλών, το Sport24.gr παρουσιάζει 5 ερωτήματα αγωνιστικού τύπου που θα κληθεί να απαντήσει κάθε αντίπαλος στο “αιώνιο” ντέρμπι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι άμυνα θα παίξει στον Καλάθη;

Το αμυντικό πλάνο κάθε ομάδας που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό ξεκινάει από την άμυνα που θα επιλέξει να παίξει στα Πικ εν Ρολ που εμπλέκεται ο Νικ Καλάθης. Το “αιώνιο” ντέρμπι δεν αποτελεί εξαίρεση, με τον Ολυμπιακό να καλείται να βρει απάντηση στον ηγέτη του Παναθηναϊκού.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Η αλήθεια είναι ότι ο Καλάθης φέτος έχει αντιμετωπίσει ό,τι άμυνα βάζει ο νους. Από δυναμικό Hedge Out (με τον ψηλό να βγαίνει δυναμικά πάνω του), μέχρι Flat Hedge Out (ο ψηλός πηγαίνει παράλληλα με αυτόν), αλλαγές σε όλα τα σκριν, ICE (όπου ο γκαρντ αρνείται στο σκριν και του δίνει τη μία πλευρά για να τον στείλει πάνω στον ψηλό), Under (ο γκαρντ μένει πίσω από το σκριν και του δίνει το σουτ) και σε ένα παιχνίδι (κόντρα στην Άλμπα στο ΟΑΚΑ) Box – and – 1 (4 ζώνη και ένας μαν του μαν πάνω του). Τι θα επιλέξει λοιπόν να κάνει ο Ολυμπιακός;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός επιλέγει να παίξει Under τον Καλάθη, δίνοντάς του το σουτ. Ο Ολυμπιακός της εποχής Μπαρτζώκα ωστόσο γενικά έχει την λογική να παίζει με αλλαγές τα σκριν που γίνονται από το 1 μέχρι το 4, ενώ όταν εμπλέκεται ο σέντερ (συνήθως ο Μιλουτίνοφ) παίζει drop (ο ψηλός μένει πίσω). Με τον Σέρβο ωστόσο να είναι τραυματίας και τους Έλις και Ρούμπιτ να αναμένεται να μοιραστούν την θέση του σέντερ, θα έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος την προσέγγιση του Ολυμπιακού.

Πώς θα καλύψει το κενό του Μιλουτίνοφ;

Πολύς κόσμος θα μιλήσει για το κενό του Βασίλη Σπανούλη, το οποίο και είναι πράγματι τεράστιο. Ο Ολυμπιακός όμως παίζει ήδη εδώ και αρκετό καιρό χωρίς τον ηγέτη του. Έχει παίξει όμως μόλις 1.5 παιχνίδι χωρίς την κολόνα του και κατά τεκμήριο πιο ποιοτικό του παίκτη, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα

Το κενό του Σέρβου είναι τεράστιο και ας το κάλυψαν επαρκώς οι “ερυθρόλευκοι” κόντρα σε Βιλερμπάν και Μακάμπι. Με τον Μιλουτίνοφ εκτός, ο Ολυμπιακός έχει ως μοναδικό άλλο παίκτη με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα τον νεαρό Αλεξέι Ποκουσέβσκι, ο οποίος λογικά θα είναι εκτός 12αδας. Οι Έλις και Ρούμπιτ είναι αυτοί που θα κληθούν κυρίως να μοιραστούν τον χρόνο συμμετοχής - αν και ίσως υπάρξει και σχήμα με Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Πρίντεζη - με τον Έλις να καλείται να παίξει τον ρόλο του σκιάχτρου στην άμυνα και του ψηλού που θα παίζει Πικ εν Ρολ στην επίθεση και τον δεύτερο να απειλεί κυρίως σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ.

Ποιος παίκτης θα τραβήξει το σκοράρισμα;

Αυτό είναι πράγματι ένα ερώτημα που δικαίως απασχολεί πολλούς στον Ολυμπιακό. Με τους Σπανούλη και Μιλουτίνοφ τραυματίες, ο Ολυμπιακός έχει χάσει τα δύο από τα τρία σημεία αναφοράς στην επίθεσή του. Το τρίτο σημείο αναφοράς είναι ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτηθεί αρκετά στο post, όπως γίνεται σταθερά εδώ και χρόνια. Ο Ολυμπιακός όμως καλείται να βρει κι άλλους παίκτες να τραβήξουν στο σκοράρισμα.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Το ντεμπούτο του Σακίλ ΜακΚίσικ κόντρα στη Μακάμπι ήταν ενθαρρυντικό, με τον Αμερικανό γκαρντ να δίνει παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Οι “ερυθρόλευκοι” όμως θα χρειαστούν πολύ κόσμο να βγει μπροστά. Θα είναι ο (ανεβασμένος εδώ και ένα μήνα) Παπανικολάου που πλέον έχει και ρόλο δημιουργού; Θα είναι ο Μπάλντουιν που θα τραβήξει κουπί όπως στο δεύτερο ημίχρονο με τη Μακάμπι; Θα βγει μπροστά ο Ροτσέστι ή μήπως κάποιος εκ των Βεζένκοφ, Πολ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ενδέχεται να κρίνει πολλά.

Πώς θα αντιδράσουν οι “νέοι” στο πρώτο τους ντέρμπι;

Μπορεί να έχει περάσει στα ψιλά, αλλά ο Ολυμπιακός έχει πλέον στο ρόστερ του τρεις παίκτες που δεν έχουν βιώσει ποτέ την κατάσταση ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στα μάτια αρκετών αυτό μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η ένταση αυτών των αγώνων διαφέρει από τους υπόλοιπους και υπάρχει μία τριάδα παικτών που θα το καταλάβει αυτό σήμερα (3/3). Ο λόγος για τους Οκτάβιους Έλις, Σακίλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό ως παίκτες του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Το θετικό για τους τρεις Αμερικανούς είναι ότι θα το κάνουν εντός έδρας. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή να διαχειριστούν και την πίεση που ασκεί το αντίπαλο κοινό. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ένα γεμάτο γήπεδο σε εντός έδρας παιχνίδι μπορεί επίσης να ασκήσει μεγάλη πίεση.

Ποιος Μπάλντουιν θα εμφανιστεί στο παρκέ;

Ο Γουέιντ Μπάλντουιν βιώνει μία σεζόν που έχει τα αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα για έναν ρούκι Αμερικανό που μαθαίνει την EuroLeague. Ο Αμερικανός γκαρντ τη μία στιγμή να μοιάζει με τον επόμενο μεγάλο γκαρντ της EuroLeague και την επόμενη δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, κάνοντας παιδικά λάθη. Ο Ολυμπιακός έχει χρειαστεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά, αλλά το θέμα είναι ότι δεν ξέρει τι να περιμένει σε κάθε παιχνίδι.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Ο Μπάλντουιν ετοιμάζεται πιθανότατα για το πλέον δύσκολο παιχνίδι της καριέρας του στην Ευρώπη. Είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου θα έχει απέναντί του τον Νικ Καλάθη και ένα γεμάτο γήπεδο να τον υποστηρίζει, αλλά και να τρέμει μην χάσει την συγκέντρωσή του. Κάθε λάθος θα μετράει διπλό, κάθε θετική ενέργεια θα μπορεί να εκτινάξει την ψυχολογία του στα ύψη. Μένει να φανεί ποια εκδοχή του Μπάλντουιν θα εμφανιστεί στο ΣΕΦ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ποιος άλλος παίκτης θα δημιουργήσει εκτός του Καλάθη;

Αυτό είναι βασικά ένα ερώτημα που ακολουθεί τον Παναθηναϊκό από το ξεκίνημα της σεζόν. Η σύσταση του ρόστερ της ομάδας είναι τέτοια, που πρακτικά δεν υπάρχει δεύτερος δημιουργός πέραν του Νικ Καλάθη, με τους “πράσινους” να έχουν μεγάλο πρόβλημα όποτε ο διεθνής γκαρντ είναι σε κακή βραδιά ή απλώς χρειάζεται να πάρει ανάσες στον πάγκο.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έχει στο ρόστερ του παίκτες που έχουν μάθει να είναι κυρίως εκτελεστές. Ακόμα και ο εξαιρετικός Ταϊρίς Ράις είναι περισσότερο εκτελεστής παρά δημιουργός. Κόντρα στην βελτιωμένη άμυνα του Ολυμπιακού όμως οι “πράσινοι” έχουν ανάγκη από άλλους παίκτες να δημιουργήσουν φάσεις, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους συμπαίκτες τους.

Πώς θα κρύψει τον Φρεντέτ στην άμυνα;

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που ακολουθεί τον Παναθηναϊκό από το ξεκίνημα της σεζόν και αναμένεται να τον απασχολήσει και κόντρα στον “αιώνιο” αντίπαλο αφορά τον Τζίμερ Φρεντέτ. Έναν χαρισματικό σκόρερ που έχει τρομερή αδυναμία στην άμυνα (προσωπική και ομαδική) με αποτέλεσμα να αποτελεί στόχο κάθε αντιπάλου. Και λογικά θα μπει στο στόχαστρο και του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Ο Ρικ Πιτίνο καλείται να βρει παίκτη για να “κρύψει” τον Φρεντέτ στην άμυνα, προκειμένου να τον έχει στο παρκέ όση περισσότερη ώρα μπορεί για να εκμεταλλευτεί αυτά που κάνει στην επίθεση. Το θέμα ωστόσο είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον το ρόστερ του Ολυμπιακού, πρακτικά δεν υπάρχει παίκτης για να κρύψει τον Φρεντέτ. Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν στον τελευταίο τους αγώνα κόντρα στη Μακάμπι με τους Μπάλντουιν-ΜακΚίσικ-Παπανικολάου στην περιφέρεια, με τον Φρεντέτ ρεαλιστικά να μη μπορεί να μαρκάρει κανέναν εκ των τριών, αφού υστερεί σε σχέση με όλους τόσο σε μέγεθος όσο και σωματικά προσόντα. Τι θα κάνει λοιπόν ο Ρικ Πιτίνο;

Πώς θα διαχειριστεί ο Παπαπέτρου την πίεση του ΣΕΦ;

Από τότε που ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να μετακινηθεί από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό ήξερε τι θα ακολουθούσε: Κάθε αγώνας κόντρα στην πρώην ομάδα του θα ήταν ιδιαίτερος. Τα πράγματα ωστόσο ήρθαν έτσι λόγω της αποχώρησης του Ολυμπιακού από την EKO Basket League, που ενώ ο Παπαπέτρου διανύει την 2η σεζόν του στον Παναθηναϊκό, θα αντιμετωπίσει μόλις 4η φορά την ομάδα που έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα και μόλις 2η στο ΣΕΦ, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή του.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Η περσινή εμπειρία του Παπαπέτρου από το ΣΕΦ δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού έμεινε στους 2 πόντους σε 14 λεπτά συμμετοχής. Ο φετινός Παπαπέτρου όμως δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Είναι πιο ώριμος, έχει σαφώς μεγαλύτερο ρόλο και είναι από τα “κλειδιά” του φετινού Παναθηναϊκού, έχοντας κάνει το Step Up στο παιχνίδι του. Μένει να φανεί αν θα το δείξει αυτό και στο ΣΕΦ.

Θα βοηθήσει κάποιος που βρίσκεται εκτός βασικού ροτέισον;

Αρκετά νωρίς μέσα στην σεζόν – από την περίοδο του Αργύρη Πεδουλάκη ακόμα – ο Παναθηναϊκός πρακτικά αναγκάστηκε να αγωνίζεται με ένα εξαιρετικά σφιχτό ροτέισον. Ένα ροτέισον 7-8 παικτών, όπου τη μερίδα του λέοντος στον χρόνο συμμετοχής έχουν οι Καλάθης, Ράις, Φρεντέτ, Παπαπέτρου, Τόμας, Παπαγιάννης, με τους Μήτογλου, Τζόνσον, Γουάιλι, Μπεντίλ, Βουγιούκα, Ράουτινς, Παππά (όταν ήταν στην 12αδα) να προσφέρουν μεν σε κάποια παιχνίδια, αλλά ποτέ με συνέπεια.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Κόντρα στον Ολυμπιακό η λογική των “πράσινων” δύσκολα θα αλλάξει. Πάλι είναι η συγκεκριμένη εξάδα παικτών που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Εξίσου σημαντικό όμως θα είναι να βγει κάποιος άλλος παίκτης μπροστά και να δώσει κάτι διαφορετικό, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο σε ένα παιχνίδι που θα υπάρχει τόση ένταση είναι απαραίτητο.

Ποιος Παπαγιάννης θα εμφανιστεί στο παρκέ;

Έπειτα από ένα κακό ξεκίνημα, ο Γιώργος Παπαγιάννης αναγεννήθηκε υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο, πιάνοντας για ένα διάστημα μέσα στην σεζόν (τον περασμένο Ιανουάριο για την ακρίβεια) πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μία αστάθεια στην απόδοσή του, κάτι που επηρεάζει τον φετινό Παναθηναϊκό, που στηρίζεται πολύ στην δική του παρουσία λόγω της σύστασης της γραμμής ψηλών του.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα 5 ερωτήματα για κάθε ομάδα
EUROKINISSI

Ο Παπαγιάννης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στο σημερινό ντέρμπι, με την απουσία του Μιλουτίνοφ να ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη. Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτη στα κυβικά του Έλληνα σέντερ, ο οποίος ξέρει από τώρα ότι θα αποτελέσει στόχο στην άμυνα σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Παράλληλα όμως αναμένεται να τροφοδοτηθεί αρκετά στην επίθεση, όπου και θα πρέπει να τελειώσει τις φάσεις που του αναλογούν για να προκαλέσει φθορά στην γραμμή ψηλών των “ερυθρόλευκων”.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ