EUROLEAGUE

Οι συνήθειες και οι αριθμοί των ομάδων της EuroLeague

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τα 2/3 της regular season στην EuroLeague να έχουν ολοκληρωθεί, το Sport24.gr παρουσιάζει την στατιστική εικόνα της διοργάνωσης. Οι συνήθειες των ομάδων, οι τάσεις των παικτών και οι διαιτητές.

Με δέκα αγωνιστικές να μένουν για το τέλος της regular season, οι ομάδες της EuroLeague έχουν αποσαφηνίσει ποιοι είναι οι στόχοι τους. Κάποιες εξ αυτών έχουν οριοθετήσει την τετράδα ως βασική επιδίωξη, κάποιες άλλες την πρόκριση στα playoffs, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που θέλουν να τελειώσουν τη χρονιά όσο το δυνατόν πιο καλά, δεδομένου ότι επί της ουσίας (βάσει εικόνας περισσότερο) δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στην οκτάδα.

Με τα 2/3 της regular season να έχουν ολοκληρωθεί, το Sport24.gr κατέγραψε (με τη βοήθεια του Overbasket) τους αριθμούς, τις συνήθειες και τις τάσεις των ομάδων και των αστέρων της EuroLeague. Τα σουτ που κάνουν, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να επιτεθούν, η αποτελεσματικότητά τους σε άμυνα και επίθεση, όπως επίσης οι αποφάσεις των διαιτητών -γιατί κι αυτοί αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

  1. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει εκτελέσει τις περισσότερες ελεύθερες βολές (412, με 75.7% ποσοστό ευστοχίας), αλλά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι αυτή που έχει ευστοχήσει στις περισσότερες (333). Ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι στην 8η θέση των εκτελεσμένων βολών (378) με 69.6% ποσοστό ευστοχίας. Οι "πράσινοι" είναι η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης από την γραμμή των βολών, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (με 69.7%) να είναι η έτερη που έχει κάτω από 70% ποσοστό.
  2. Από την άλλη, η ομάδα του Νέβεν Σπάχια είναι -μακράν της δεύτερης- η ομάδα που έχει σουτάρει τα περισσότερα δίποντα (952, με την Αναντολού Εφές να ακολουθεί με 855), μία στατιστική κατηγορία στην οποία οι "αιώνιοι" βρίσκονται αρκετά χαμηλά. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός είναι 12ος με 730 προσπάθειες, κι ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι 15ος με 687 προσπάθειες.
  3. Αρκετά διαφορετική είναι πάντως η ιστορία σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ευστοχίας, αφού η Μπασκόνια είναι η πιο συνεπής ομάδας με 55.3% στα δίποντα, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να είναι στην 6η θέση με 53.3% και τον Ολυμπιακό στην 13η θέση με 50.5%.
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS
  4. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα που έχει σουτάρει τις περισσότερες φορές από τα 6μ75, αφού μέχρι στιγμής οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο έχουν εκτελέσει 552 φορές από την περιφέρεια (με 37.1% ποσοστό ευστοχίας). Μαζί με τη "Βασίλισσα", η Χίμκι (540) και ο Ερυθρός Αστέρας (504) είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν 500+ προσπάθειες για τρεις πόντους. Ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι η 4η ομάδα της λίστα με 498 σουτ τριών πόντων (με 38.2% ευστοχία) ενώ ο Ολυμπιακός είναι στην 9η θέση με 458 τρίποντα (και 33% ποσοστό ευστοχίας, το χαμηλότερο της διοργάνωσης).
  5. Σε ό,τι αφορά στις δύο ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός Superfoods παίρνει το 46.8% των πόντων του από δίποντα, το 36.4% από τρίποντα και το 16.8% από βολές. Αντίστοιχα, οι αριθμοί του Ολυμπιακού είναι κατά σειρά 49.1%, 30.1% και 20.8% (το υψηλότερο της διοργάνωσης).
  6. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι η μοναδική ομάδα της EuroLeague που σημειώνει λιγότερο από έναν πόντο ανά σουτ (0.99), με τον Ολυμπιακό (1.00) και την Αναντολού Εφές (1.00) να είναι ακριβώς στο όριο. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1.17) και η Μπασκόνια (1.14) είναι οι πιο αποτελεσματικές ομάδες της EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να βρίσκεται ψηλά στη λίστα, αφού είναι στην 5η θέση με 1.10 πόντους ανά σουτ.
  7. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ (758), ο Ολυμπιακός (723), η Ρεάλ Μαδρίτης (720) και η Μπαρτσελόνα (712) είναι οι τέσσερις ομάδες που έχουν 700+ ριμπάουντ μέχρι στιγμής, με τη Ζάλγκιρις όμως να είναι εκείνη που κυριαρχεί ποσοστιαία. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μαζεύει το 52.3% των ριμπάουντ στα παιχνίδια της, με τη Χίμκι να είναι στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας με 48%. Ο Ολυμπιακός είναι 4ος με 51.3% και ο Παναθηναϊκός είναι 12ος με 49.7%.
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI)
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS
  8. Η Φενέρμπαχτσε και η Μπαρτσελόνα είναι οι ομάδες που ξεχωρίζουν στην περίφημη αναλογία "ασίστ ανά λάθος". Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 1.7 τελικές πάσες για κάθε λάθος που κάνουν, με τον Παναθηναϊκό Superfoods και τον Ολυμπιακό να βρίσκονται στην τελευταία θέση (μαζί με την Μπάμπεργκ) με 1.3. Οι δύο ελληνικές ομάδες είναι πολύ χαμηλά από την πρεμιέρας κιόλας της διοργάνωσης, αδυνατώντας να... αναρριχηθούν στην σχετική κατηγορία.
  9. Από τα παραπάνω προκύπτει το εξής: η Ζάλγκιρις είναι η ομάδα που κάνει πιο συχνά λάθος από κάθε άλλη, αφού με αυτόν τον τρόπο καταλήγει το 16.3% των κατοχών της ανά αγώνα. Δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός με 15.8% και πέμπτος ο Παναθηναϊκός με 15.1%. Η πιο... προσεκτική ομάδα είναι ο Ερυθρός Αστέρας με μόλις 12.4% των κατοχών της να καταλήγουν σε λάθος.
  10. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι εκείνη που διαθέτει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης βάσει του Offensive Ratio (πόντοι ανά εκατό κατοχές) με 92.1 πόντους παθητικό. Την ίδια ώρα όμως, είναι κι η χειρότερη στο μπροστινό μέρος του παρκέ με 93.2 πόντους ως ενεργητικό. Αντίστοιχα, το "τριφύλλι" σημειώνει 98.1 πόντους και δέχεται 95.5 πόντους ανά εκατό κατοχές.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

  1. Ο Αλεξέι Σβεντ (638'55''), ο Κρις Σίνγκλετον (601'12''), ο Μπράιαν Ντάνστον (584'27''), ο Μπραντ Ουάναμεϊκερ (582'43'') και ο Κρούνοσλαβ Σιμόν (574'24'') είναι οι πέντε παίκτες που έχουν αγωνιστεί περισσότερο μέχρι στιγμής στη διοργάνωση.
  2. Πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι αυτοί που προηγούνται στο total score όσο βρίσκονται στο παρκέ. Πρόκειται για τους Κάιλ Χάινς (+178), Ουίλ Κλάιμπερν (+177), Νάντο Ντε Κολό (+172), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (+152) και Κόρι Χίγκινς (+121). Ουσιαστικά μιλάμε για την "καλή" (αδόκιμος ο όρος βέβαια) πεντάδα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.
  3. Μόνο ο Λούκα Ντόντσιτς (479) και ο Νάντο Ντε Κολό (414) έχουν 400+ βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
  4. Ο Αλεξέι Σβεντ είναι αυτός που... κυριαρχεί στα σουτ εντός παιδιάς. Ο ηγέτης της Χίμκι έχει κάνει 353 σουτ μέχρι στιγμής, όντας πρώτος στην σχετική κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δεύτερος της λίστας (Πιέρ Τζάκσον) έχει 240 σουτ.
  5. Από την άλλη, ο Λούκα Ντόντσιτς είναι αυτός που έχει σουτάρει τις περισσότερες βολές (116) με τον Αλεξέι Σβεντ να τον ακολουθεί με τρεις λιγότερες (113). Οι δυο τους είναι οι μοναδικοί που έχουν σουτάρει τριψήφιο αριθμό βολών.
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - REAL MADRID / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
    ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - REAL MADRID / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS
  6. Σε ό,τι αφορά στα εύστοχα δίποντα και τρίποντα, στην κορυφή των δύο κατηγοριών βρίσκονται οι Γιαν Βέσελι (98) και Αλεξέι Σβεντ (66).
  7. Ο Βλάντιμιρ Στίματς (με 139) είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ της EuroLeague, με τους Κάλεμπ Ταρτσέφσκι (126), Ουίλ Κλάιμπερν (123) και Τόρνικε Σενγκέλια (123) να τον ακολουθούν.
  8. Ο Κρις Σίνγκλετον είναι -μαζί με τον Κάλεμπ Ταρτσέφσκι) οι παίκτες που έχουν κάνει τα περισσότερα φάουλ (67), με τον Γιαν Βέσελι (66) να ακολουθεί.
  9. Ο Φελίπε Ρέγιες είναι ο πιο επιρρεπής στα επιθετικά φάουλ (16), με τον Τζαμέλ ΜακΛιν (10) να είναι ακριβώς από πίσω του. Η τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας περιλαμβάνει εφτά παίκτες, μεταξύ των οποίων είναι οι Τζέιμς Γκιστ, Κρις Σίνγκλετον και Νίκολα Μιλουτίνοφ (με 9).
  10. Ο Κάρλος Σουάρεθ είναι αυτός που έχει δεχθεί τις περισσότερες τεχνικές ποινές (4), ενώ ο Γιαν Βέσελι εκείνος στον οποίο έχουν καταλογιστεί τα περισσότερα αντιαθλητικά φάουλ (5).
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

  1. Η Ζάλγκιρις είναι αυτή που έχει χρεωθεί τα περισσότερα φάουλ (495), με τον Ερυθρό Αστέρα (474), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (455) και τον Παναθηναϊκό Superfoods (447) να ακολουθούν. Ο Ολυμπιακός είναι στην 10η θέση της λίστας με 414 φάουλ. Οι μοναδικές ομάδες που έχουν 400- φάουλ κατά τους, είναι η Βαλένθια (372), η Ουνικάχα Μάλαγα (374) και η Αναντολού Εφές (377).
  2. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι κι εκείνη με τα περισσότερα επιθετικά φάουλ με (51), έχοντας στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας το "τριφύλλι" (με 45) και στην τρίτη τους "ερυθρόλευκους" του Γιάννη Σφαιρόπουλου (με 38).
  3. Η Ουνικάχα Μάλαγα παραμένει, όπως ήταν στο 1/3 της διοργάνωσης, η ομάδα με τις περισσότερες τεχνικές ποινές (10), την ώρα που η Μπάμπεργκ και η Χίμκι έχουν δεχθεί μόλις μία! Για την ιστορία, οι "πράσινοι" έχουν δεχθεί 4, ενώ σε βάρος των "ερυθρόλευκων" έχουν δοθεί 2 τεχνικές ποινές.
  4. Πέντε ομάδες έχουν διψήφιο αριθμό αντιαθλητικών φάουλ. Πρόκειται για τις Μακάμπι Τελ Αβίβ (14), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (13), Ερυθρό Αστέρα (13), Μπάμπεργκ (13) και Φενέρμπαχτσε (10). Ο Παναθηναϊκός Superfoods και ο Ολυμπιακός έχουν μόλις 5, ενώ η Μπασκόνια είναι αυτή που έχει κάνει τα λιγότερα -με 4.
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ