EUROLEAGUE

Ο σταθερός και ο εξελιγμένος

Ο σταθερός και ο εξελιγμένος

Το Sport24.gr συγκρίνει την στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Superfoods με πέρσι, με τους αριθμούς να αποθεώνουν την σταθερότητα των "ερυθρολεύκων" και την εξέλιξη των "πρασίνων" στην EuroLeague.

Με τον α' γύρο της EuroLeague να έχει ολοκληρωθεί, οι πρώτες στατιστικές αποτιμήσεις είναι πιο... επίκαιρες από ποτέ άλλοτε φέτος. Οι ομάδες της διοργάνωσης έχουν δοκιμαστεί κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, εντός κι εκτός έδρας, έχουν δώσει ένα πολύ ικανοποιητικό δείγμα γραφής και επιτρέπουν τον σχολιασμό των πεπραγμένων τους.

Εν προκειμένω, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός Superfoods έκλεισαν τον α΄γύρο, όντες στην πρώτη τετράδα της κατάταξης. Ένας απολογισμός που είναι απόλυτα θετικός για τις δύο ελληνικές ομάδες, που βλέπουν το... οικονομικό χάσμα με τους βασικούς αντιπάλους τους να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, πλην όμως διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας και της ισχυρής βάσης που διαθέτουν.

Οι "ερυθρόλευκοι" παραμένουν σταθεροί, σε σημείο που προξενούν εντύπωση οι ομοιότητες με πέρσι, ενώ οι "πράσινοι" έχουν εξελίξει το παιχνίδι και τα νούμερά τους, με την επίδραση της φιλοσοφίας του Τσάβι Πασκουάλ να είναι πολύ πιο έντονη πλέον.

Το Sport24.gr συνέκρινε τα στατιστικά δεδομένα των "αιωνίων" στον α' γύρο με όσα έκαναν πέρσι στη regular season, με τους αριθμούς να καταδεικνύουν πως ο ένας (Ολυμπιακός) είναι στο ίδιο -υψηλό- επίπεδο με πέρσι λόγω συνέπειας σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες και ο άλλος (Παναθηναϊκός Superfoods) παρουσιάζεται βελτιωμένος και πιο σταθερός στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο παρκέ.

ΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ

Ο Ολυμπιακός έκανε πολλές αλλαγές στους ξένους το καλοκαίρι, αλλά η ουσία δεν άλλαξε. Παραμένει εξαιρετικά σοβαρός και ισορροπημένος στον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει "ποτίσει" με τη φιλοσοφία του το φετινό έμψυχο δυναμικό, σε τέτοιο βαθμό που -στατιστικά- οι "ερυθρόλευκοι" δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν αλλάξει το παραμικρό -σε πρόσωπα.

Οι ομοιότητες είναι τόσο έντονες, που δημιουργούν τη συγκεκριμένη εντύπωση. Σε εντυπωσιακό βαθμό μάλιστα.

Πέρσι, το 62.3% των σουτ που γίνονταν ήταν για δύο πόντους και το 37.7% ήταν για τρεις πόντους. Φέτος, οι αριθμοί αυτοί άλλαξαν ελάχιστα, με το 62.9% να είναι δίποντα και το 37.1% να είναι τρίποντα.

Αντίστοιχα, παρεμφερής είναι η ευστοχία των παικτών του Ολυμπιακού σε δίποντα (51.8% από 52.2%), τρίποντα (33.3% από 33.5%) και βολές (74.7% από 74%). Κι όλα αυτά, με πέντε νέους ξένους παίκτες στο ρόστερ φέτος και τον Βασίλη Σπανούλη να χάνει το πρώτο δίμηνο της EuroLeague.

Ο σταθερός και ο εξελιγμένος

Όσο θετικά βέβαια είναι τα παραπάνω στατιστικά, εξίσου αρνητικά είναι αυτά που αφορούν στους πόντους ανά κατοχή (1.02 από 1.03) και την αναλογία ασίστ/λαθών (1.2 και στις δύο περιπτώσεις). Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν μεγάλη άνεση τόσο στη δημιουργία, όσο και στο σκοράρισμα, πλην όμως δεν αφήνουν αυτό το γεγονός να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα προκύπτει μέσα από την άμυνα, που παραμένει το "Α" και το "Ω" για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Εκεί είναι η δύναμη πυρός, αυτή αποτελεί το άρμα μάχης σε βάθος χρόνου. Το γεγονός ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού κερδίζουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων τη μάχη των ριμπάουντ (σ.σ.: εξασφαλίζουν το 52.2% των ριμπάουντ φέτος στους αγώνες, την ώρα που πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52.3%) εξηγεί εν πολλοίς γιατί όσα γίνονται στο πίσω μέρος του παρκέ δεν φέρνουν... προβληματισμό στον έμπειρο τεχνικό.

2016-'17 2017-'18
Πόντοι ανά κατοχή 1.03 1.02
Δίποντα 52.2% 51.8%
Τρίποντα 33.5% 33.3%
Βολές 74.7% 74%
Ασίστ/Λάθη 1.2 1.2

ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΣ

Από την στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ο ίδιος το φετινό ρόστερ, τα πράγματα ήταν πιο απλά. Δόμησε το έμψυχο δυναμικό των "πρασίνων" σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και κατευθύνσεις, παρουσιάζοντας στο παρκέ μια ομάδα που είναι πλέον πολύ πιο κοντά στη δική του φιλοσοφία.

Μπορεί να χάθηκαν δύο σπουδαίες προσωπικότητες (βλ. Γιάννης Μπουρούσης και Μάικ Τζέιμς), οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν από παίκτες αντίστοιχου βεληνεκούς, πλην όμως το "τριφύλλι" έγινε πολύ πιο συμπαγές και "ομάδα του προπονητή".

Ο σταθερός και ο εξελιγμένος

Από τους 1.04 πόντους ανά κατοχή που είχε πέρσι, ανέβηκε στους 1.11 πόντους ανά κατοχή. Όπως επίσης βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά του στα σουτ εντός παιδιάς (από 44.6% σε 47.2%). Η μπάλα δεν ακουμπάει τόσο συχνά στο low post, πλην όμως τα plays του Τσάβι Πασκουάλ εστιάζουν στην κίνηση και τα σκριν μακριά από την μπάλα, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους παίκτες στην εξίσωση, έως ότου βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Παρεμπιπτόντως, φέτος οι "πράσινοι" σουτάρουν λιγότερο από τα 6μ75 (41.8% των σουτ είναι τρίποντα, σε σχέση με το 42.2% που είχαν πέρσι), την ώρα που τα ποσοστά τους είναι αρκετά βελτιωμένα. Άφησαν κατά μέρους το 36% που τους χαρακτήρισε κατά την περσινή περίοδο, για να ανέβουν στο 40.2% στα τρίποντα. Αντίστοιχα, καλύτεροι είναι στα δίποντα (52.3% από 50.9%), αλλά αρκετά χειρότεροι στις ελεύθερες βολές (67.8% από 71.4%).

2016-'17 2017-'18
Πόντοι ανά κατοχή 1.04 1.11
Δίποντα 50.9% 52.3%
Τρίποντα 36% 40.2%
Βολές 71.4% 67.8%
Ασίστ/Λάθη 1.4 1.2
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ