EUROLEAGUE

Ο Ράις έσταξε το δηλητήριο

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ταϊρίς Ράις "έχτισε" το παιχνίδι του, το πρόβλημα του Ολυμπιακού στο "4" και η αυτοκριτική του Κεστούτις Κεμζούρα. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για το ντέρμπι με την εκατέρωθεν στόχευση και το βράδυ που το ένστικτο του ενός τράβηξε τους πολλούς.

Η νίκη στο ντέρμπι ήρθε δύσκολα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Κάτι που δεν προέκυψε ως εξέλιξη αναπάντεχα, δεδομένη της διαρκούς βελτίωσης του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα. Οι πράσινοι δεν εντυπωσίασαν (αντίθετα οι ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που έδειξαν πιο ικανοί για την επικράτηση), είχαν όμως στη δική τους πλευρά τον παίκτη που χρησιμοποίησε τόσο το μυαλό όσο και το ένστικτό του. Όσο χρειαζόταν το καθένα, για να γίνει η δουλειά.

Ο Ταϊρίς Ράις μπήκε στο πάνθεον των αναμετρήσεων των αιωνίων, για δύο λόγους: πρώτα επέλεξε πού θα χτυπήσει και μετά τον τρόπο. Κι από την στιγμή που η γκάμα του περιλαμβάνει ουκ ολίγους τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι, ο Ολυμπιακός έπρεπε απλά να καταλήξει στο... δηλητήριο, που θα πιει. Αυτή τη φορά, δεν χρειάστηκε να φοράει τη μάσκα του "Jason" από το "Παρασκευή και 13" για να τρομάξει τον αντίπαλο. Το έκανε με step back.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο ΤΖΙΜΕΡ ΦΡΕΝΤΕΤ

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού βασίστηκε στο πικ εν ρολ, κυρίως με τον Βασίλη Σπανούλη. Οι ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι από την πρώτη στιγμή να "χτυπήσουν" πάνω στον Τζίμερ Φρεντέτ στο πικ εν ρολ. Η αδυναμία του 30χρονου γκαρντ να δουλέψει μετά το σκριν που δέχεται είναι τόσο μεγάλη, που αποτελεί τον πρώτο στόχο κάθε ομάδας. Το αυτό έκαναν κι οι ερυθρόλευκοι, παρά το γεγονός πως αυτός είχε επιφορτιστεί με το μαρκάρισμα του Αντώνη Κόνιαρη. Οι φιλοξενούμενοι ξεκινούσαν σε πολλές περιπτώσεις την κατοχή με σκριν μεταξύ δύο κοντών, για να προκαλέσουν μια -ανεπαίσθητη φαινομενικά- αλλαγή ανάμεσα στον Νικ Καλάθη και τον Τζίμερ Φρεντέτ. Κι από εκεί να "χτίσουν" το πικ εν ρολ. Γρήγορα, ο Ολυμπιακός είχε ελέγξει τον ρυθμό (13 πόντοι μέχρι το 5'), είχε μικρό προβάδισμα και ουσιαστικά εξέθετε τον καλύτερο σουτέρ των πρασίνων, που επί της ουσίας δεν "μπήκε" ποτέ στην αναμέτρηση.

Ο ΤΑΪΡΙΣ ΡΑΪΣ ΕΧΤΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Ταϊρίς Ράις δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο αριστερόχειρας γκαρντ έχει μεγάλη ικανότητα στην προσωπική φάση, ειδικά απέναντι σε ομάδες που δεν διαθέτουν ψηλούς, που μπορούν να κρύψουν το καλάθι. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των 41 πόντων του να προέκυψε από την περιφέρεια (8/16 τρίποντα), η αλήθεια όμως είναι πως ο Ταϊρίς Ράις έχτισε το παιχνίδι του μέσα από τις διεισδύσεις. Η ανετοιμότητα του Γουίλι Ριντ έφερε νωρίς στο παιχνίδι τον Όγκουστιν Ρούμπιτ στο "5" κι εκεί πάνω "πάτησε" ο περιφερειακός των πρασίνων (σ.σ.: ο ένας γνωρίζει εξαιρετικά τον άλλον, αφού πέρσι συνυπήρξαν στην Μπάμπεργκ).

Ο ψηλός του Ολυμπιακού δεν του έδωσε χώρο για το σουτ, μοιραία όμως του επέτρεψε να βρει διαδρόμους και να πάει μέχρι μέσα. Το έκανε σε δύο φάσεις πολύ νωρίς, κι από εκεί βρήκε τον ρυθμό του. Κι εν συνεχεία άφησε τις προσαρμογές των ερυθρολεύκων να του δείξουν την κατεύθυνση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ "4" ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Η πλειοψηφία των πικ εν ρολ που "έτρεξε" ο Ταϊρίς Ράις δεν ήταν πάνω στον σέντερ του Ολυμπιακού (ειδικά όσο ο Γουίλι Ριντ ήταν στο παρκέ, αυτή η πιθανότητα δεν υπήρχε καν στο μυαλό του), αλλά με στόχευση στον πάουερ φόργουορντ των φιλοξενούμενων. Ειδικά από την στιγμή που σε μεγάλο διάστημα της παρουσίας του στο παρκέ, αυτός ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ. Από την στιγμή που ο Κεστούτις Κεμζούρα πήγε σε αλλαγές, ο Ταϊρίς Ράις τον σημάδεψε. Πήρε μπάλες, πήγε πάνω του και εν συνεχεία άφησε το ταλέντο του να κάνει τη δουλειά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το διάστημα από το 31' έως το 33' με τους οκτώ γρήγορους πόντους που πέτυχε.

Από την άλλη, μόνο δύο από τα οκτώ τρίποντα που έβαλε ήταν ελεύθερα. Κατά βάση υπήρχε χέρι στην μπάλα, η άμυνα δεν ήταν εντελώς απούσα. Απλά σε πολλές περιπτώσεις ο Ολυμπιακός έδειξε να προτιμά να τζογάρει με το τρίποντο του γκαρντ του τριφυλλιού, αντί να του δώσει τον διάδρομο να πάει μέχρι μέσα. Γενικότερα, δεν είναι "εύκολος" στο διάβασμα αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης, αφού είναι ικανός στο σουτ μετά από ντρίμπλα, στη διείσδυση, στο floater, στο σουτ μέσης απόστασης. Έχει όλο το πακέτο.

Απέναντι στον Ολυμπιακό, έκανε το... κομμάτι του με την αγαπημένη του κίνηση: step back και σουτ μετά από ντρίμπλα!

Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΣΤΟΥΤΙΣ ΚΕΜΖΟΥΡΑ

Πολύ γρήγορα, μετά το τέλος του αγώνα, ο Κεστούτις Κεμζούρα έκανε την αυτοκριτική του δημόσια. " Η ευθύνη για τους 41 πόντους του Ταϊρίς Ράις βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα. Δεν έκανα πολύ καλά τη δουλειά μου απόψε" σχολίασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο προπονητής του Ολυμπιακού. Δικαιολογημένη σκέψη, αν και δεν διευκρίνισε τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε παρουσιάσει.

Η πρώτη σκέψη αφορά σε μία πιο επιθετική άμυνα στο πικ εν ρολ, με παγίδα ή hedge out. Κάτι που στη διάρκεια της καριέρας του, ο αριστερόχειρας γκαρντ δεν έχει δείξει ότι έχει μάθει να αντιμετωπίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα (στο 22.2% το ποσοστό λάθους του στο πικ εν ρολ). Η φιλοσοφία των ερυθρολεύκων όμως είχε να κάνει κατά βάση με "δύο εναντίον δύο" και αλλαγές. Οποιαδήποτε άλλη -πιο επιθετική- κατεύθυνση, θα συνεπαγόταν περισσότερες περιστροφές και εν δυνάμει ελεύθερα σουτ για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Δεν πήρε αυτό το ρίσκο.

Η απλή ανάγνωση αναφέρει ότι δεν δικαιώθηκε, από την στιγμή που ο Ταϊρίς Ράις τελείωσε με 41 πόντους. Ουδείς όμως γνωρίζει τι θα γινόταν, αν έκανε στροφή 180ο μοιρών στην αμυντική φιλοσοφία του.

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η γενική αίσθηση είναι ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της προετοιμασίας. Έκοψε στη μέση το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (μόλις 11 ασίστ), δεν έδωσε ελεύθερα σουτ παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις και περιόρισε το παιχνίδι στο low post των γηπεδούχων.

Πέραν της προετοιμασίας πάντως, ο Κεστούτις Κεμζούρα έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στο κομμάτι του ρυθμού, όποτε αυτός χανόταν από τον ερυθρόλευκο έλεγχο. Τα δύο τάιμ άουτ που πήρε στο πρώτο μέρος ήρθαν σε καίρια σημεία της αγωνιστικής ανόδου των πράσινων και λειτούργησαν ευεργετικά για τους παίκτες του. Ενδεικτικά:

  • Το -7 (30-23) του 12' έγινε -1 (33-32) στο 15'

  • Το -7 (39-32) του 17' έγινε -3 (39-36) στο 18'

Το αυτό επαναλήφθηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο, με το τάιμ άουτ που πήρε στο 33' του ντέρμπι κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν στο -8 (74-66) μετά από νέο κρεσέντο του Ταϊρίς Ράις. Μέσα σε δύο λεπτά, οι ερυθρόλευκοι έφεραν τα πάνω κάτω, για να βρεθούν πλέον σε θέση οδηγού, έχοντας δέκα αναπάντητους πόντους (76-78 στο 35').

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το άρμα μάχης ήταν το πικ εν ρολ του Βασίλη Σπανούλη!

ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ερυθρόλευκους είναι ότι δεν μπόρεσαν με συνέπεια (ειδικά μετά το τρίτο δεκάλεπτο) να βρουν δημιουργία από άλλους παίκτες, πλην του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός "έτρεξε" συνεχόμενα πικ εν ρολ, τροφοδότησε τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, αποτέλεσε το... τυράκι για τα τρίποντα του Μπράντον Πολ, που έβγαινε από τα σκριν μακριά από την μπάλα. Όσο σημαντική κι αν ήταν η προσφορά του Γουίλ Τσέρι στην άμυνα, άλλο τόσο αναιμική ήταν η επιθετική του παρουσία (με εξαίρεση ένα τρίποντο στην τελευταία περιοδο). Κι αυτό στοίχισε, όταν ο αρχηγός κουράστηκε και όλη η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ προσαρμόστηκε πάνω του.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Όποια κι αν είναι η προπονητική κατεύθυνση, η φιλοσοφία και η στόχευση, όλα κρίνονται από τις αποφάσεις και την εκτέλεση των παικτών. Ο Ταϊρίς Ράις εμπιστεύτηκε το ένστικτό του, το χέρι του και κάλυψε την απογοητευτική παρουσία του Τζίμερ Φρεντέτ. Πήρε ό,τι και όσα του έδωσε η ερυθρόλευκη άμυνα, για να αποδείξει -για ακόμη μία φορά- πως η αγωνιστική αξία του είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρηματιστηριακής.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός πλήρωσε ενδεχομένως μια λανθασμένη (μη) απόφαση του Γουέιντ Μπόλντγουιν, ο οποίος στα τελευταία δευτερόλεπτα του σαρανταλέπτου δεν έκανε φάουλ στον Γιώργο Παπαγιάννη. Με τους ερυθρόλευκους στο +2 και την μπάλα να ζυγίζει... πολλά, θα ήταν προτιμότερο -για εκείνους- να πάει ο σέντερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην γραμμή.

Η ουσία είναι πως δεν το έκανε, το τριφύλλι είχε μια δεύτερη ευκαιρία στο ντέρμπι και το εκμεταλλεύτηκε. Μαζί εδραιώθηκε στην εξάδα και διατήρησε την ψυχολογία του στα ύψη, πριν το βουνό που πρέπει να ανέβει. Όσο για την ομάδα του Πειραιά; Παρότι η ήττα (ειδικά όπως ήρθε) πονάει, επιβεβαιώθηκε η διαρκής αγωνιστική άνοδος του τελευταίου μήνα. Όπερ και σημαίνει πως η συνέχεια αναμένεται να είναι καλύτερη.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ