EUROLEAGUE

Ο Νικ έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Top 16

Ο Νικ έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Top 16
INTIME SPORTS

Όταν αποφάσισε να παίξει άμυνα, ο Παναθηναϊκός "καθάρισε" με συνοπτικές διαδικασίες τη Ζιελόνα Γκόρα, για να επικρατήσει εν τέλει με +31 (82-51) και να πάρει το εισιτήριο για το Top 16. Ρεκόρ καριέρας στους πόντους από τον Νικ Καλάθη.

Το εισιτήριο για το Top 16 της Euroleague εξασφάλισε ο Παναθηναϊκός, μετά το 82-51 επί της Ζιελόνα Γκόρα. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε το καθήκον της, έφτασε τις τρεις σερί νίκες στη διοργάνωση και σε μία εβδομάδα ταξιδέψει στη Λιθουανία με στόχο τη νίκη απέναντι στη Ζάλγκιρις Κάουνας, που θα τον φέρει στην τρίτη θέση -και όχι στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό.

Οι "πράσινοι" χρειάστηκαν ένα δεκάλεπτο μέχρι να βρουν ρυθμό, κάτι που μόλις έγινε έφερε την... κατηφόρα στο παρκέ, με τους Νικ Καλάθη και Τζέιμς Γκιστ να ξεχωρίζουν. Ο πρώτος μάλιστα έκανε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague με τους 18 πόντους που πέτυχε, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που κρατούσε περίπου τέσσερα χρόνια (από τις 7/12/2011) και ένα παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις.

Πέραν του career high του ομογενούς γκαρντ, υπήρχε κάτι ακόμη που τράβηξε την προσοχή. Η πρόταση γάμου που έκανε στην ανάπαυλα ένας φίλος του Παναθηναϊκού, με το "θύμα" της υπόθεσης, τη Δήμητρα, να λέει το "ναι" .

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Σάσα Τζόρτζεβιτς

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι δηλώσεις του Σάσο Φιλιπόφσκι

Ο αγώνας

Η ενέργεια στην άμυνα δεν ήταν από τα στοιχεία που είχε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές οι φορές που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να είναι μια ταχύτητα πιο γρήγοροι. Ο Τζέιμς Γκιστ με τον Νικ Καλάθη ήταν αυτοί που ηγήθηκαν στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, αλλά όσο οι βοήθειες έρχονταν με χαρακτηριστική άνεση, τόσο η Ζιελόνα Γκόρα έμενε κοντά στο σκορ.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο Ματέους Πονίτκα ήταν ασταμάτητος (είχε 11π. με 2/2 δίπ., 1/1 τρίπ., 4/4 βολ.), η πολωνική ομάδα βρήκε τον τρόπο να περάσει μπροστά στο σκορ (18-19 στο 7'20''), με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Αφού έκανε τις δέουσες παρατηρήσεις, ήρθε η αντίδραση από το "τριφύλλι", το οποίο πέτυχε έξι σερί πόντους για να φτάσει στο +5 (24-19) στο 8'40'' με καλάθι του Όγκνιεν Κούζμιτς. Διαφορά που όμως μειώθηκε μέχρι το τέλος του α' δεκαλέπτου (26-23) χάρη σε 1/2 βολές από τον Άνταμ Χρίτσιανιουκ.

Οι "πράσινοι" είχαν... θέμα στην άμυνα κι αυτό ήταν ο βασικότερος λόγος που δεν κατάφεραν να εδραιώσουν την υπεροχή τους στο παρκέ. Μόλις άρχισαν να πιέζουν, μπόρεσαν να ξεφύγουν στο σκορ και να φτάσουν με συνοπτικές διαδικασίες στο +10 (35-25 στο 12'48'') με λέι απ του Νικ Καλάθη. Ο Σάσο Φιλιπόφσκι κάλεσε τους παίκτες του στον πάγκο για να τους εξηγήσει τι πάει λάθος, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν φάνηκε να... πιάνουν τόπο τα λόγια του.

Ο Νικ έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Top 16
INTIME SPORTS

Κι αυτοί γιατί οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να βρίσκουν σίδερο είτε στα δίποντα (3/10) είτε στα τρίποντα (1/4), με τη διαφορά να παραμένει σε διψήφια επίπεδα, χάρη στη δράση του Νικ Καλάθη. Ο ομογενής γκαρντ είχε 13 πόντους μέχρι την ανάπαυλα, αποτελώντας τον κυριότερο λόγο που ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια το +14 (47-33), που διαμόρφωσε ο Αντώνης Φώτσης με καλάθι από το "βαμμένο". Παρεμπιπτόντως, στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε 13/19 δίποντα και +9 ριμπάουντ (21 έναντι 12), στοιχεία που καταδείκνυαν μέρος της υπεροχής του -κυρίως στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Αυτό ήταν! Το νερό είχε μπει στο αυλάκι πλέον, με τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς να συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο στην τρίτη περίοδο. Βλέπετε, συνέχισαν να ασκούν πίεση στους περιφερειακούς της Ζιελόνα Γκόρα, την ώρα που φρόντιζαν να προστατεύσουν το καλάθι τους, "καθαρίζοντας" τα ριμπάουντ (30 έναντι 21 μέχρι το 30').

Κι από τη στιγμή που η άμυνα έκανε εξαιρετική δουλειά, η επίθεση δεν είχε πρόβλημα. Πότε είχε άλλωστε φέτος; Οι "πράσινοι" συνέχισαν να σκοράρουν από το "βαμμένο" (20/27 δίποντα), παρά το γεγονός πως ο πρώτος τους σκόρερ ήταν ένας... γκαρντ.

Ο Νικ έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Top 16
INTIME SPORTS

Ο Νικ Καλάθης συνέχισε να αποτελεί τη βασικότερη απειλή για την άμυνα της Ζιελόνα Γκόρα, έφτασε τους 18π. μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, και κάπως έτσι δεν χρειάστηκε να περιμένουμε περισσότερο για το νέο career high του ομογενούς γκαρντ στην Euroleague -σε επίπεδο παραγωγικότητας (σ.σ.: ρεκόρ που κρατούσε από τις 7/12/2011 και το παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις).

Με αυτά και με αυτά, η διαφορά έφτασε στο +20 (67-47) στο τέλος της τρίτης περιόδου, με τη νίκη να έχει καταλήξει πλέον στην "πράσινη" πλευρά και το μόνο που απέμενε πλέον να είναι η τελική διαφορά της επικράτησης.

Παρά το γεγονός πάντως πως το σκορ η διαφορά είχε ξεφύγει, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν σταμάτησαν να παίζουν άμυνα. Λες και μετά το πρώτο δεκάλεπτο το έβαλαν σκοπό να αλλάξουν άρδην την παρουσία τους στο πίσω μέρος του παρκέ. Πως να εξηγήσεις διαφορετικά το γεγονός πως οι φιλοξενούμενοι χρειάστηκαν 6'55'' μέχρι να σκοράρουν στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 82-51 για να "σφραγίσει" το εισιτήριο για το Top 16 και να έχει μπροστά του το παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις Κάουνας στη Λιθουανία, προκειμένου να παίξει για την τελική κατάταξη στον όμιλο (τρίτος ή τέταρτος).

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 47-33, 67-47, 82-51.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 2, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 10, Φώτσης 9, Ραντούλιτσα 6, Φελντέιν 8, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 14, Καλάθης 18, Παπαγιάννης 1, Κούζμιτς 8.

ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ (Φιλιπόφσκι): Μπουστ 5, Ρέινολντς 8, Σέβτσικ 6, Πόνιτκα Μαρ. 2, Πόνιτκα Ματ. 11, Γκρουσέτσκι, Χρίτσανιουκ 5, Ζαμοΐσκι 3, Μπορόβνιακ 3, Κόζαρεκ 8,

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ