EUROLEAGUE

Ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι θα κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο πατέρας του

Ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι θα κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο πατέρας του

Ο μπαμπάς Μπαλτσερόφσκι είδε την καριέρα του να γκρεμίζεται εξαιτίας ενός τροχαίου. Τώρα, ο 18χρονος σέντερ Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι "μεγαλώνει" δίπλα σε δύο παίκτες ύψους 2μ.16 και 2μ.17 στην φιλόδοξη Γκραν Κανάρια.

Το όνομά του, πιθανότατα δεν το γνωρίζετε ακόμη κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας "φανατικό" του μπάσκετ. Στα 18 του χρόνια ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα, είναι όμως ένας ταλαντούχος νεαρός αθλητής που ονειρεύεται να κάνει πράξη αυτά που δεν κατάφερε ο πατέρας του. Ο νεαρός της Γκραν Κανάρια και της Εθνικής Πολωνίας θα παίξει στα τουρνουά των "μικρών" της EuroLeague, έχοντας στο μυαλό του τον Μάρτσιν Μπαλτσερόφσκι που πίσω στο 2000 είδε την καριέρα του να γκρεμίζεται σε μια στιγμή.

Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Αλεξάντερ, ο Μάρτσιν τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο. Τραυματίστηκε τόσο σοβαρά, που αναγκάστηκε να μείνει σε αναπηρική καρέκλα και να δει την ημιεπαγγελματική του καριέρα να ολοκληρώνεται άδοξα. Τώρα, βέβαια, είναι ένας πολύ επιτυχημένος αθλητής του μπάσκετ με αμαξίδιο, καθώς βοήθησε την εθνική ομάδα της χώρας του να τερματίσει στην έκτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018. Ο Μάρτσιν μπήκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ παίζει στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας με τα χρώματα της BG Baskets που έχει έδρα στο Αμβούργο.

Ο Αλεξάντερ, από την άλλη, κάνει τα πρώτα του βήματα σε υψηλό επίπεδο, αφού ξεπέρασε έναν σοβαρό τραυματισμό και έζησε τέσσερις δύσκολους μήνες αποθεραπείας. Με ύψος 2μ.15 έχει αρχίσει να απασχολεί αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να δυναμώσει το κορμί του που αυτή τη στιγμή δεν του επιτρέπει να παλέψει στα ίσα με πιο γυμνασμένους αντιπάλους. " Βλέπω τον πατέρα μου και τα δυνατά του χέρια. Είναι δύσκολο άθλημα το μπάσκετ με αμαξίδιο, πρέπει να κινείσαι για 40 λεπτά και έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις μόνο τα χέρια σου. Πρέπει να σουτάρεις, να τα κάνεις όλα" εξηγεί και παραδέχεται πως: " Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα. Ο πατέρας μου πήρε 20 κιλά μετά το ατύχημά του".

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, πριν από μερικές εβδομάδες δηλαδή, ο 18χρονος ψηλός έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα στην εντός έδρας νίκη της Γκραν Κανάρια επί της Τόφας Μπούρσα (92-71). Μπροστά σε 4324 θεατές έπαιξε για 82 δευτερόλεπτα, σκόραρε δύο πόντους με 1/1 δίποντο και έκανε το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν για την καθιέρωσή του στο επαγγελματικό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. " Πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα. Αυτό είναι όλο. Δεν πρέπει να σκέφτομαι το μέλλον. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα την ημέρα που ζούμε" εξηγεί και ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως το " τώρα" έχει μεγαλύτερη σημασία από το " αύριο".

Για την ιστορία, ο ύψους 2μ.15 Μπαλτσερόφσκι έχει συμπαίκτες στην Γκραν Κανάρια τον 22χρονο Λετονό ύψους 2μ.16 Ανζέις Πασέτσνικς και τον 25χρονο ύψους 2μ.17 Τσέχο Οντρέι Μπάλβιν. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη ομάδα στον κόσμο με τρεις σέντερ από τα 2μ.15 και πάνω...

Πηγή: EuroLeague.net

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ