Ντόντσιτς vs Καλάθης: The battle

Ντόντσιτς Καλάθης

Ντόντσιτς vs Καλάθης: The battle

Λούκα Ντόντσιτς ή Νικ Καλάθης; Το Sport24.gr εστιάζει στην κόντρα των ηγετών του Παναθηναϊκού Superfoods και της Ρεάλ Μαδρίτης με φόντο τη μονομαχία των δύο ομάδων (8/3, 22:00) αλλά κι αυτή των δύο γκαρντ με φόντο το MVP της regular season.

Λούκα Ντόντσιτς ή Νικ Καλάθης; Η μάχη για το MVP της regular season παραμένει "ανοιχτή" με το αποτέλεσμα να καθορίζεται εν πολλοίς κι από τη θέση που θα καταλάβει η ομάδα του... νικητή.

Ως εκ τούτου, η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού Superfoods με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο WiZink Center (8/3, 22:00) μπορεί να αποτελέσει το αλατοπίπερο στη μονομαχία των δύο πλεϊμέικερ.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξετάσει κάποιος το συγκεκριμένο δίλημμα και να καταλήξει σε συμπέρασμα είναι πολλοί. Μιλάμε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στην τελική κατάταξη της ομάδας, τους μέσους όρους, την επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας και το τι κάνει αυτή χωρίς εκείνους στο γήπεδο. Η απουσία τους από το παρκέ επηρεάζει τόσο πολύ το συνολικό αποτέλεσμα ή μήπως τα πράγματα παραμένουν ως έχουν;

Το Sport24.gr επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα, με την απαραίτητη βοήθεια του StatsLI. Γιατί -όπως λένε- stats don't lie. Κοινώς, τα στατιστικά δεν λένε ψέματα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Πέραν του ότι ο Νικ Καλάθης έχει χάσει τρεις αγώνες (Μακάμπι, Ερυθρός Αστέρας, Βαλένθια) λόγω τραυματισμού, η βασική τους διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Superfoods ξεκινά βασικός σε όλα τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμος.

Στην πορεία της διοργάνωσης, ο ομογενής γκαρντ έχει 14.3 πόντους με 53.3% στα δίποντα, 29.2% στα τρίποντα και 58.6% στις βολές, 3.7 ριμπάουντ, 8.4 ασίστ (ιστορικό υψηλό στη διοργάνωση), 1.6 κλεψίματα και 2 λάθη ανά 29'00'' συμμετοχής.

Από την άλλη, ο Λούκα Ντόντσιτς έρχεται συνήθως από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Για την ακρίβεια, έχει ξεκινήσει στα 9/24 παιχνίδια που έχει δώσει το "παρών", με το δίδυμο των Φακούντο Καμπάσο - Φαμπιάν Κοζέρ να είναι κατά βάση αυτή που ξεκινά.

Στα 25'43'' που βρίσκεται κατά μέσο όρο στο παρκέ πάντως, προσφέρει 17 πόντους με 61% στα δίποντ, 32.6% στα τρίποντα και 81.3% στις βολές, 5 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 2.2 λάθη.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟY "ΑΣΟΥ"

Για να αποσαφηνίσει κάποιος την προσφορά ενός πόιντ γκαρντ στο παιχνίδι της ομάδας του, εστιάζει σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις ασίστ, τα λάθη και τα κλεψίματα. Όταν φυσικά μιλάμε για έναν "άσο" που λειτουργεί πρώτα ως δημιουργός, κι εν συνεχεία ως εκτελεστής.

Κάτι το οποίο ισχύει για τον Νικ Καλάθη, εν αντιθέσει με τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις ως off guard, αφήνοντας σε κάποιον άλλον (βλ. Φακούντο Καμπάσο) την αρχική ευθύνη της οργάνωσης.

Είναι τέτοιο το επιθετικό του ταλέντο άλλωστε, που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του εκτελεστικά σε αντίστοιχα μεγάλο βαθμό.

Στο συγκεκριμένο τρίπτυχο λοιπόν, η υπεροχή του ηγέτη του Παναθηναϊκού Superfoods είναι ξεκάθαρη. Πέραν του ότι μιλάμε για μεγάλη διαφορά στον αριθμό των τελικών πασών που δίνουν (είναι άλλωστε διαφορετικός ο ρόλος τους), υπάρχει αντίστοιχα σημαντική απόκλιση στο "ασίστ ανά λάθος" και το "κλέψιμο ανά λάθος".

Ο Νικ Καλάθης δίνει 4.1 ασίστ για κάθε λάθος στο οποίο υποπίπτει, ενώ κάνει 0.77 κλεψίματα ανά λάθος. Αντίστοιχα, ο Λούκα Ντόντσιτς δίνει 2.1 ασίστ για κάθε λάθος και κάνει 0.53 κλεψίματα. Τόσο το 4.1 όσο και το 2.1 που προκύπτει ως πηλίκο για τους δύο παίκτες είναι μεγάλο, με τον αριθμό που αφορά στο Νο33 του "τριφυλλιού" να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό δεδομένων των κατοχών που εκδηλώνει, της πίεσης που δέχεται και της εξάρτησης που υπάρχει στην ομάδα του για τη δημιουργία του.

ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΚΕ

Επόμενο θέμα: πώς λειτουργεί η ομάδα τους, όταν αυτοί είναι στο παρκέ κι όταν απουσιάζουν. Η πληθώρα στατιστικών στοιχείων που προσφέρει το StatsLI είναι τέτοια που επιτρέπει στην εμβάθυνση.

Με τον Νικ Καλάθη στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός Superfoods δίνει 1.65 ασίστ για κάθε λάθος, ενώ κάνει 0.66 κλεψίματα για κάθε λάθος. Όπως επίσης το True Shooting Ratio (δίποντα, τρίποντα, βολές) φτάνει στο 56.4%. Αντίστοιχα, χωρίς εκείνον το "τριφύλλι" έχει 1.03 ασίστ και 0.5 κλεψίματα, με το True Shooting Ratio να πέφτει στο 52.7%.

Με τον Λούκα Ντόντσιτς στο παρκέ, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 1.75 ασίστ και 0.56 κλεψίματα για κάθε λάθος που κάνει, με το ποσοστό στο True Shooting Ratio να φτάνει στο -εντυπωσιακό- 60.4%. Χωρίς αυτόν, έχει 1.45 ασίστ και 0.65 κλεψίματα, όπως επίσης 55.9% στο True Shooting Ratio.

Αριθμοί που δείχνουν ότι η ομάδα του Πάμπλο Λάσο δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον Λούκα Ντόντσιτς σε επίπεδο δημιουργίας και συνολικής εκτέλεσης, όσο εκείνη του Τσάβι Πασκουάλ από τον Νικ Καλάθη.

Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι η ομάδα που φέτος δείχνει να ορίζει την πορεία και την κατεύθυνσή της στο γήπεδο από έναν παίκτη, περισσότερο από κάθε άλλη. Ενδεχομένως, μόνο η Χίμκι μπορεί να τον προσεγγίσει λόγω της παρουσίας του Αλεξέι Σβεντ και των κατοχών που εκδηλώνει σε κάθε αγώνα.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Για το φινάλε, κρατήσαμε το κομμάτι της δημιουργίας, των κλεψιμάτων και των λαθών για τους αντιπάλους των δύο ομάδων, ανάλογα με το αν τα αστέρια τους είναι στο παρκέ ή τον πάγκο.

Με τον Νικ Καλάθη στο γήπεδο, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού Superfoods δίνουν 1.17 ασίστ για κάθε λάθος τους, ενώ αντίστοιχα κάνουν 0.34 κλεψίματα. Οι αριθμοί αυξάνονται σημαντικά δίχως εκείνον στην πεντάδα των "πρασίνων", αφού φτάνουν τις 1.37 ασίστ και τα 0.59 κλεψίματα ανά λάθος.

Με τον Λούκα Ντόντσιτς στο γήπεδο, οι αντίπαλοι της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν 1.35 ασίστ ανά λάθος και 0.53 κλεψίματα. Το δεύτερο στοιχείο δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο (!) όταν ο 19χρονος γκαρντ παίρνει ανάσες, ενώ το πρώτο πέφτει ελαφρώς στο 1.28 ασίστ για κάθε λάθος.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Λούκα Ντόντσιτς κάνει χρονιά που δεν συνάδει με την ηλικία και την έλλειψη εμπειρίας του από αυτό το επίπεδο. Παρουσιάζει στο παρκέ κάτι εντυπωσιακό, κάτι μοναδικό στα χρονικά, που θα τον φέρει σε μερικούς μήνες μέσα στην τριάδα του Draft του ΝΒΑ. Πιθανότατα μάλιστα θα μνημονεύεται στο μέλλον ως ο παίκτης που έλαμψε πιο έντονα από κανέναν άλλον στην EuroLeague, δίχως όμως να μείνει για πολύ στα μέρη μας, λόγω του καλέσματος από το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, ο Νικ Καλάθης δείχνει να βρίσκεται ένα "κλικ" πιο κοντά στο MVP της regular season, λόγω της επίδρασής του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods, του τρόπου με τον οποίο κουβαλάει το "τριφύλλι" και του γεγονότος ότι είναι πάντα "εκεί" όταν υπάρχει ανάγκη. Είναι κοινά αποδεκτό άλλωστε πως η "Βασίλισσα" έχει πιο ταλαντούχο (και γεμάτο) σύνολο.

Όλα αυτά θα έχουν βέβαια ουσιαστική αξία, αν οι "πράσινοι" τερματίσουν ψηλότερα από την ομάδα του Πάμπλο Λάσο και -ιδανικά- έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ουσία είναι αυτή για τους δύο παίκτες, όχι μία προσωπική διάκριση...

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΕΡΗΣ

Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος

Ο Γιάννης Φιλέρης βγάζει το καπέλο στη νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον προπονητή Πάμπλο Λάσο και μια ομάδα 12 σπουδαίων παικτών.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ρε τον μάγειρα...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την πανάξια Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον αδικημένο Πάμπλο Λάσο και δείχνει τον δρόμο προς την Βιτόρια

ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Ο τελικός του Σλούκα και του Γιουλ

Η Ευρώπη παραμιλάει για τον MVP Λούκα Ντόντσιτς, αλλά ο τελικός είναι διαφορετική ιστορία. Και αυτός ο τελικός είναι ξεχωριστός και για τον Σέρχιο Γιουλ και για τον Κώστα Σλούκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

ANALYSIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24