EUROLEAGUE

Ντόνσιτς: Το "χρυσό παιδί" έγινε άνδρας!

Ντόνσιτς: Το "χρυσό παιδί" έγινε άνδρας!

Ο Λούκα Ντόνσιτς γίνεται σήμερα (28/2) 18 χρονών και ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο. Κατά πολλούς βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Το Sport24.gr θυμάται την πορεία του νέου φαινόμενου του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ήταν 30 Απριλίου 2015 στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ουνικάχα Μάλαγα για την 29η αγωνιστική της ACB (νίκη με 92-77 για την Ρεάλ) όταν ο Πάμπλο Λάσο έκανε νόημα στην άκρη του πάγκου για να περάσει στο παρκέ ένας πιτσιρικάς με ύψος κοντά στα 2 μέτρα και ηλικία 16 χρονών και 2 μηνών, ο οποίος κυριαρχούσε στις μικρότερες ηλικίες με την φανέλα της ομάδας.

Ο θρασύς πιτσιρικάς αγωνίστηκε στο τελευταίο 1 ½ λεπτό του αγώνα (1 λεπτό και 28 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια) και πρόλαβε να σκοράρει 3 πόντους με ένα τρίποντο από την γωνία μέσα σε αποθέωση. Μόλις ευστόχησε αυτό που έκανε ήταν να σκάσει ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας. Αυτός ο πιτσιρικάς ήταν ο Λούκα Ντόνσιτς. Και σήμερα (28/2) γίνεται 18 χρονών, μοιάζοντας έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο.

Την στιγμή της αποθέωσης αυτού του πιτσιρικά είναι δεδομένο ότι οι φίλοι της ομάδας δεν περίμεναν πώς θα εξελιχθεί ως παίκτης. Βασικά ίσως απλώς δεν περίμεναν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν τόσο καλά, τόσο γρήγορα. Ότι αυτός ο πιτσιρικάς θα κατάφερνε μέσα στους επόμενους 22 μήνες όχι απλώς να πάρει χρόνο συμμετοχής, αλλά να είναι εκ των πρωταγωνιστών της φετινής Ρεάλ και να θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του στην Ευρώπη. Κάποια πράγματα βέβαια φαίνονται από νωρίς.

Από 13 χρονών στα... όπλα

Ντόνσιτς: Το "χρυσό παιδί" έγινε άνδρας!


Ο Λούκα Ντόνσιτς δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ξεχωρίσει. Μόλις στα 13 του χρόνια εξάλλου αναδείχθηκε Πολυτιμότερος παίκτης σε ένα τουρνουά U13 στην Ρώμη με την φανέλα της Ολίμπια Λουμπλιάνα, με το όνομά του να σημειώνεται αμέσως στα κιτάπια των σκάουτερ της Ρεάλ (ναι παρακολουθούν τους παίκτες από τόσο μικρή ηλικία). Λίγο καιρό αργότερα οι Μαδριλένοι φρόντισαν να τον “αρπάξουν” προσφέροντάς του πολυετές συμβόλαιο. Και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η άνοδος.

Ευρισκόμενος στη Μαδρίτη από το 2012, ο Ντόνσιτς πήγαινε σχολείο το πρωί και ασχολείτο με το μπάσκετ όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας! Και δεν άργησε να ξεχωρίσει ,πρωταγωνιστώντας με την φανέλα της ομάδας στις μικρότερες ηλικίες. Την σεζόν 2014/15 δε, αγωνίστηκε με την φανέλα της δεύτερης ομάδας της Ρεάλ στην 4η κατηγορία (κάτι σαν την δική μας Γ' Εθνική), έχοντας 14.5 πόντους και 6.2 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε την ομάδα των Εφήβων στην κατάκτηση του “Adidas Next Generation Tournament” όπου και αναδείχθηκε MVP! Στο τέλος εκείνης της σεζόν ήταν που ο Λάσο του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα με την Ουνικάχα Μάλαγα. Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Το καλοκαίρι του 2015 η Ρεάλ ανακοίνωσε στον Ντόνσιτς ότι θα προπονείται με την πρώτη ομάδα. Δεν έκανε απλώς προπονήσεις όμως, αλλά σταδιακά κέρδισε χρόνο συμμετοχής και τελικά έγινε μέρος του ροτέισον των Μαδριλένων, μέχρι να φτάσουμε στο... φέτος, όπου πλέον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αριθμώντας 8.5 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ μέσο όρο σε 18.8 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague και 7.8 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο σε 19.5 λεπτά συμμετοχής στην Ισπανική Λίγκα!

Φαινόμενο, αλλά για άλλους λόγους

Ντόνσιτς: Το "χρυσό παιδί" έγινε άνδρας!


Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Ντόνσιτς γνωρίζουν ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Δεν είναι εξάλλου απλό πράγμα να εμφανίζεται ένα παιδί – γιατί παιδί είναι – και να πρωταγωνιστεί στο παρκέ φορώντας την ίσως πιο βαριά φανέλα στην Ευρώπη. Ο Ντόνσιτς δεν έχει πρόβλημα. Δεν “λυγίζει” κάτω από το βάρος της φανέλας της Ρεάλ, παρά “πετάει”.

Το ταλέντο του Σλοβένου γκαρντ είναι αδιαμφισβήτητο. Ο τρόπος που κινείται στο παρκέ, οι γωνίες πάσας που βλέπει, η ικανότητά του να δημιουργεί το δικό του σουτ και των συμπαικτών του είναι πράγματα που έχουν τρελάνει κόσμο. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ωστόσο είναι ένας σπάνιος συνδυασμός ωριμότητας και θράσους . Το γεγονός δηλαδή ότι ενώ από τη μία πλευρά είναι ατρόμητος – όπως θα έπρεπε εξάλλου να είναι ένα παιδί στην ηλικία του – δεν παρασύρεται από τον ενθουσιασμό του και αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν. Δεν βιάζεται. Δεν προσπαθεί να κάνει πράγματα για να φανεί με κίνδυνο να εκτεθεί. Πρώτα θα σιγουρευτεί ότι οι συνθήκες τον ευνοούν πριν προσπαθήσει να κάνει κάτι εξεζητημένο.

Σίγουρα έχει παίξει ρόλο σε όλο αυτό και ότι η Ρεάλ τον αφήνει να μάθει μέσα από τα λάθη του. Αν όμως δεν ήταν έτοιμος να πατήσει παρκέ δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει να τον ρίχνει στα “βαθιά” ο Πάμπλο Λάσο. Σε αυτό το επίπεδο εξάλλου δεν γίνονται χάρες σε κανέναν. Παίζεις μόνο όταν το αξίζεις, ανεξάρτητα από την ηλικία και το βιογραφικό σου.

Οι συγκρίσεις του Ντόνσιτς με άλλους σταρ του παρελθόντος είναι αναπόφευκτη, με ονόματα όπως αυτά του Ντράζεν Πέτροβιτς και του Ντέγιαν Μποντίρογκα να είναι αυτά που ακούγονται πιο συχνά. Άλλοι θεωρούν δεδομένο ότι ο Ντόνσιτς θα παίξει στο ΝΒΑ κάποια στιγμή. Ο ίδιος μοιάζει έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Ίσως κάποια μέρα το κάνει. Πρώτα βέβαια θα πρέπει να βγάλει... δίπλωμα αυτοκινήτου και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μόλις έγινε 18 χρονών. Η κατάκτηση του κόσμου μπορεί να περιμένει...

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ