EUROLEAGUE

Νάχμπαρ στο Sport24.gr: "Η σωματική και πνευματική υγεία ήταν προτεραιότητα"

Νάχμπαρ στο Sport24.gr: "Η σωματική και πνευματική υγεία ήταν προτεραιότητα"

Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ (Managing Director της ELPA) μίλησε στοSport24.grμετά την ανακοίνωση της οριστικής διακοπής της σεζόν στην EuroLeague, εστιάζοντας στο ορθό της συγκεκριμένης κίνησης για τη σωματική και ψυχική υγεία των παικτών.

Η αγωνιστική περίοδος 2019/20 ολοκληρώθηκε για την EuroLeague, η οποία ανακοίνωσε το οριστικό φινάλε για φέτος . Οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν, τα εμπόδια, αλλά και ο φόβος για το ενδεχόμενο να υπάρξει θετικό δείγμα σε κάποιον αθλητή ή εργαζόμενο σε περίπτωση επανεκκίνησης της σεζόν, οδήγησαν στην απόφαση να γραφτεί ο επίλογος για φέτος. Ο Ζόρντι Μπερτομέου εξήγησε μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση , η οποία πάρθηκε δύο μέρεςμετά τη συζήτηση που υπήρχε ανάμεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή της EuroLeague και τους παίκτες της διοργάνωσης.

Όσα ειπώθηκαν πριν από μερικές ημέρες φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την οριστική διακοπή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, δεδομένου ότι -βάσει όσων διέρρευσαν στον Τύπο- όλοι οι παίκτες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη εξέφρασαν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο της επιστροφής στην δράση τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Managing Director της ELPA, Μπόστιαν Νάχμπαρ, μίλησε στο Sport24.gr για την απόφαση που ανακοινώθηκε, εξηγώντας ποιες ήταν εκ προοιμίου οι βασικές δυσκολίες για την επιστροφή στα παρκέ για φέτος.

Σε πρώτο χρόνο, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε το Σάββατο ανάμεσα στον Ζόρντι Μπερτομέου και τους παίκτες: " Ειπώθηκαν με απόλυτο σεβασμό κάποια πράγματα στη συνάντηση που είχαμε το Σάββατο. Η πλειοψηφία όσων συζητήθηκαν δεν διέρρευσε προς τους δημοσιογράφους, προς αρνητική μου έκπληξη όμως κάποια πράγματα βγήκαν προς τα έξω. Σε γενικές γραμμές όμως υπήρχε σεβασμός από όλες τις πλευρές για τις απόψεις και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους ίδιους τους παίκτες και τη διοίκηση της EuroLeague ήταν απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει η αμεσότητα στην επικοινωνία τους. Αυτό που μπορώ να πω ως περίληψη όλων όσων ειπώθηκαν είναι η ικανοποίηση που ένιωσαν οι παίκτες από την στιγμή που μπόρεσαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους απευθείας στη διοργάνωση και να δείξουν ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους".

Ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο προσκήνιο ήταν τι μέλλει γενέσθαι με τους παίκτες που έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ, εφόσον η EuroLeague αποφάσιζε να ολοκληρωθεί η σεζόν στο γήπεδο. Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ εξήγησε πως " αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό, για εβδομάδες. Δεν κάναμε την τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουμε αυτό το θέμα, ήταν κάτι που ήδη γνωρίζαμε πως αποτελούσε εμπόδιο για όλες τις ομάδες. Υπολογίζαμε πως περίπου εβδομήντα αθλητές βρίσκονται στις ΗΠΑ, οπότε όλοι αυτοί θα έπρεπε να βρουν τρόπο να γυρίσουν στη βάση των ομάδων τους. Οι αριθμοί ήταν εναντίον μας έτσι κι αλλιώς, υπήρχαν μεγάλες και αντικειμενικές δυσκολίες από την πλευρά των παικτών. Όπως αντίστοιχα ήταν μεγάλο πρόβλημα το πότε και το πώς θα ξεκινούσαν οι ομάδες τις προπονήσεις με σκοπό να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν μέσα στο γήπεδο. Σε κάποιες χώρες απαγορεύονται ακόμη οι προπονήσεις, σε κάποιες άλλες επιτρέπονται μόνο σε ατομικό επίπεδο. Δεν είναι μια ενιαία κατάσταση που καλούμασταν να διαχειριστούμε, δεν υπήρχαν τα ίδια δεδομένα σε όλες τις χώρες. Κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η EuroLeague κινήθηκε προς την απόφαση της οριστικής διακοπής για τη φετινή σεζόν".

Η υγεία των αθλητών, την οποία προέβαλαν άπαντες, δεν αφορά βέβαια μόνο στο σωματικό επίπεδο, αλλά και στο πνευματικό. Κάτι που ούτως ή άλλως σημείωσε πριν από μερικές ημέρες ο προπονητής της Βαλένθια, Χάουμε Πονσαρνάου.

Επ' αυτού ο Μπόστιαν Νάχμπαρ είχε να πει πως " το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε θέσει στην EuroLeague και ήταν πολύ σημαντικό. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους παίκτες να επιστρέψουν απόλυτα υγιείς στα γήπεδα, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, με φόντο την επόμενη σεζόν. Ήταν εξαρχής προτεραιότητα για εμάς να είναι υγιείς οι παίκτες σωματικά και πνευματικά. Τώρα θα έχουν τον χρόνο για να δουλέψουν το κορμί τους, τη διατροφή τους, να ανακτήσουν τις συνήθειες που είχαν ως αθλητές και κατ' επέκταση να δουλέψουν στο ψυχολογικό κομμάτι. Το να είσαι για δύο μήνες κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα δεν είναι ούτε ξεκούραση, ούτε ευκαιρία να χαλαρώσεις. Είναι μια φυλακή, την οποία οι παίκτες σε καμία περίπτωση δεν είχαν συνηθίσει. Όταν μιλάμε για αθλητές που η ζωή τους είναι στο γήπεδο, στις προπονήσεις, στα ταξίδια και τους αγώνες, όλο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και το αντιλαμβάνονται όλοι. Είναι προτεραιότητα να είναι όλοι υγιείς σε πνευματικό επίπεδο για να μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο συζητάμε ήδη με ειδικούς που βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στους αθλητές. Μιλάμε για ένα σοκ που υπέστησαν άπαντες, είτε θέλουν να το παραδεχθούν είτε όχι. Η ζωή τους άλλαξε εντελώς. Αν η ερώτηση είναι κατά πόσο η ELPA θα στηρίξει τους παίκτες, τότε σου λέω ότι το κάνει ήδη και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους".

Για να ολοκληρώσει όσα είχε να πει, αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκύψει επαναδιαπραγμάτευση των εγγυημένων συμβολαίων για την επόμενη σεζόν λόγω των οικονομικών συνεπειών που φέρνει η φετινή διακοπή της EuroLeague: " Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί μέχρι σήμερα το μόνο που μας απασχολούσε είναι τι θα γίνει με τη φετινή σεζόν. Στην ELPA θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να δώσουμε κατευθύνσεις που θα βοηθούν τους παίκτες, κάθε περίσταση όμως είναι διαφορετική. Ο κάθε σύλλογος καλείται να διαπιστώσει πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά που θα έχει υποστεί από τον κορονοϊό και τα συνεπακόλουθά του και εν συνεχεία να αποφασίσει πώς θα πορευτεί. Σε αυτό το θέμα, δεν είναι εφικτό να μιλάμε για ομαδική προσέγγιση γιατί κάθε σύλλογος έχει πληγεί διαφορετικά. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί όμως είναι τα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση που προκύψει δεύτερο κύμα της πανδημίας, προκειμένου όλοι να είναι καλά προετοιμασμένοι και έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Από την στιγμή που μπήκε ένα τέλος στη φετινή σεζόν, πλέον μπορούμε να δουλέψουμε αφοσιωμένοι για αυτή που έρχεται".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ