EUROLEAGUE

MVP ο Μάντζαρης; Κι όμως!

MVP ο Μάντζαρης; Κι όμως!

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Κώστας Παπανικολάου είναι οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού φέτος στην EuroLeague βάσει στατιστικών, αλλά και μέλη της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Το EuroLeague Greece εξηγεί με τη βοήθεια των αριθμών.

Πως θα σας φαινόταν, αν διαβάζατε πως ο Βαγγέλης Μάντζαρης κι ο Κώστας Παπανικολάου είναι οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού φέτος στην EuroLeague, την στιγμή που υπάρχουν στο ρόστερ ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης;Στον φετινό μαραθώνιο της regular season, οι δύο πρώτοι ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο +/- πόντων για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αφού ο Ολυμπιακός είχε +151 πόντους όταν βρισκόταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης στο παρκέ, αλλά και +149 όταν είχε τον Κώστα Παπανικολάου στην πεντάδα του (σ.σ.: για την ιστορία, ο "Πριντ" έχει +32).

Δύο αριθμοί που επιβεβαιώνουν σε απόλυτο βαθμό πως η προσφορά των παικτών δεν μετριέται απλά με τα στατιστικά, τους πόντους και τα ποσοστά τους, αλλά πολύ περισσότερο με το πόσο προσφέρουν σε κάθε πτυχή ενός αγώνα. Είτε αυτό αφορά στην αμυντική προσήλωση και τον περιορισμό των αντιπάλων, είτε στον έλεγχο του ρυθμού. Κι οι δυο τους είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό. Κάπως έτσι, μοιάζει φυσιολογικό το γεγονός πως οι δύο χειρότεροι παίκτες του Ολυμπιακού -με βάση αυτό το στατιστικό στοιχείο- είναι οι Ντόμινικ Ουότερς (-35) και Πάτρικ Γιανγκ (-28).

Από την άλλη, στον Παναθηναϊκό Superfoods τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά και... φυσιολογικά. Η "μονομαχία" των Κρις Σίνγκλετον και Νικ Καλάθη βρήκε νικητή τον πρώτο (+126 έναντι +125), με τον Κέι Σι Ρίβερς (+90) να ακολουθεί και την παρουσία του Κένι Γκάμπριελ στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας (με +63) να είναι ενδεχομένως έκπληξη. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι βέβαια σε ό,τι αφορά στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι το γεγονός πως ο Γιάννης Μπουρούσης είναι τελευταίος, έχοντας αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά του Overbasket , οι "πράσινοι" μέτρησαν -67 πόντους όταν ο διεθνής σέντερ βρισκόταν στο παρκέ, την ίδια ώρα όμως που ο ίδιος παίκτης είναι τρίτος σε αξιολόγηση με 310 βαθμούς, πίσω από τους Κρις Σίνγκλετον και Νικ Καλάθη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ICON

Κορυφαίος στην EuroLeague ο Τεόντοσιτς

Ο παίκτης με τον καλύτερο αριθμό ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς, που επιβεβαίωσε το πόσο κομβικός είναι για τη λειτουργία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο γκαρντ της "ρωσικής αρκούδας" έχασε έξι παιχνίδια λόγω τραυματισμού στα μισά της regular season, με την ομάδα του να κερδίζει τα τέσσερα εξ αυτών. Το πλέον σημαντικό όμως είναι πως με +179 πόντους όσο είχε θέση στην πεντάδα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη κατέλαβε τη σχετική κορυφή. Ποιοι τον ακολούθησαν; Ο Σέρχιο Γιουλ (με +168) και ο Ρούντι Φερνάντεθ (με +164). Κι αν για τον πρώτο μοιάζει λογικό, αφού αποτέλεσε το "Α" και το "Ω" της Ρεάλ Μαδρίτης στη regular season, η παρουσία του δεύτερου στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας είναι αναπάντεχη.

Οι Βαγγέλης Μάντζαρης και Κώστας Παπανικολάου ακολούθησαν σε τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, ενώ οι Κρις Σίνγκλετον και Νικ Καλάθης ήταν λίγο πιο κάτω, στην ένατη και τη δέκατη θέση. Ποιο όνομα λείπει από όλη αυτή την κουβέντα μέχρι στιγμής; Αυτό του Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος με +110 πόντους είναι εκτός της κορυφαίας δωδεκάδας της διοργάνωσης.

Αναλυτικά οι καλύτεροι στην EuroLeague:

1. Μίλος Τεόντοσιτς: +179

2. Σέρχιο Γιουλ: +168

3. Ρούντι Φερνάντεθ: +164

4. Βαγγέλης Μάντζαρης: +151

5. Κώστας Παπανικολάου: +149

6. Άντονι Ράντολφ: +145

7. Λούκα Ντόντσιτς: +145

8. Γκουστάβο Αγιόν: +132

9. Κρις Σίνγκλετον: +126

10. Νικ Καλάθης: +125

11. Κάιλ Χάινς: +125

12. Νικίτα Κουρμπάνοφ: +116

Στο πουθενά η Φενέρμπαχτσε

Η γενικότερα προβληματική εικόνα της Φενέρμπαχτσε αποτυπώνεται στο γεγονός πως δεν έχει ούτε έναν παίκτη με τριψήφιο αριθμό, αφού ο πρώτος για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο Λουίτζι Ντατόμε με +98 πόντους, για να ακολουθήσουν οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (που όμως έχασε αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμού) με +68 και ο Μπόμπι Ντίξον με +47. Ο Κώστας Σλούκας έχει αρνητικό πρόσημο (!) με -4 πόντους για την ομάδα του, όταν βρίσκεται στην πεντάδα της. Κι όμως, ο προπονητής του τον εμπιστεύεται. Δικαιώνεται μάλιστα αφού η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από καταλυτική στο "κλείσιμο" των αγώνων, κάτι στο οποίο υστερεί ο Μπόμπι Ντίξον.

Κάτι αντίστοιχο με τον "Σλούκι Λουκ" συμβαίνει με την περίπτωση του Νίκου Ζήση, ο οποίος είχε επίσης αρνητικό πρόσημο ενόσω βρισκόταν στο παρκέ με τη φανέλα της Μπάμπεργκ. Η γερμανική ομάδα ηττήθηκε με -30 όταν τον είχε στην πεντάδα της, σε μια χρονιά που ο 33χρονος κόμπο γκαρντ έκανε πάντως εξαιρετικές εμφανίσεις, αποτελώντας ένα από τα βασικά στελέχη της. Για την ιστορία, ο -MVP της φέτος- Νικολό Μέλι βρέθηκε λίγο πιο κάτω με -32 πόντους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)  ΦΑΣΗ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΣΛΟΥΚΑΣ ICON

Οι χειρότεροι των χειρότερων

Όταν η κουβέντα πάει στις ομάδες και τους παίκτες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, μοιραία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η Αρμάνι Μιλάνο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Γαλατάσαραϊ. Τρεις από τις χειρότερες ομάδες της EuroLeague, βάσει εικόνας και τελικής κατάταξης. Γι αυτό, το γεγονός πως -για παράδειγμα- η "τσιμ μπομ" έχει μόλις δύο παίκτες με θετικό πρόσημο (+39 ο Όστιν Ντέι, +6 ο Μπρούνο Φιτιπάλντο) δεν παραξενεύει, όπως επίσης το γεγονός πως τα πράγματα στην "ομάδα του λαού" είναι ακόμη χειρότερα, εκεί όπου οι Κουίνσι Μίλερ (+17) και Ντάιαμον Σίμσον (+4) χαρακτηρίζονται ως οι πιο συνεπείς παίκτες της ομάδας τους. Σημείωση: έπαιξαν σε μόλις έξι παιχνίδια, άρα το αποτέλεσμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό της γενικότερης εικόνας.

Αντίστοιχα, ο Ρίκι Χίκμαν (-193) είναι ο χειρότερος παίκτης της διοργάνωσης βάσει αριθμών , μοιραία αν σκεφτεί κανείς πως επωμίστηκε σχεδόν μόνος του το βάρος στη θέση "1" της Αρμάνι Μιλάνο, η οποία φέτος μόνο ομάδα της EuroLeague δεν θύμιζε στην συντριπτική πλειονότητα των αγώνων. Από κοντά κι οι δύο ψηλοί της ιταλικής ομάδας, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (-139) και Μίλαν Μάτσβαν (-138). Κρατήστε όμως ότι ο πρώτος έπαιξε 450'49'' φέτος, ενώ ο δεύτερος 626'46'', ήτοι ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού Superfoods ήταν "μαύρη τρύπα" για την ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσα.

Στις απογοητεύσεις προσθέστε τον Αντρέα Μπαρνιάνι, ο οποίος πρόλαβε να "γράψει" -80 πόντους στα 15 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί, πριν πληγεί από τραυματισμούς και παρακολουθήσει το υπόλοιπο της διοργάνωσης με πολιτικά από την άκρη του πάγκου. Τραγωδία!

Οι πολυτιμότεροι των ομάδων

Για το τέλος, αφήσαμε τους καλύτερους παίκτες των δεκαέξι (16) ομάδων βάσει της ίδιας στατιστικής προσέγγισης. Έχουμε και λέμε:

1. Ρεάλ Μαδρίτης: Σέρχιο Γιουλ (+168)

2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μίλος Τεόντοσιτς (+179)

3. Ολυμπιακός: Βαγγέλης Μάντζαρης (+151)

4. Παναθηναϊκός: Κρις Σίνγκλετον (+126)

5. Φενέρμπαχτσε: Λουίτζι Ντατόμε (+98)

6. Αναντολού Εφές: Μπράντον Πολ (+61)

7. Μπασκόνια: Ιλιμάνε Ντιόπ (+106)

8. Νταρουσάφακα: Αντριέν Μοερμάν (+78)

9. Ερυθρός Αστέρας: Τσαρλς Τζένκινς (+106)

10. Ζάλγκιρις Κάουνας: Εντγκάρας Ουλανόβας (+39)

11. Μπαρτσελόνα: Τζάστιν Ντόλμαν (+56) - σε δεκαπέντε αγώνες

12. Γαλατάσαραϊ: Όστιν Ντέι (+39)

13. Μπάμπεργκ: Λέον Ραντόσεβιτς (+54)

14. Μακάμπι Τελ Αβίβ: Κουίνσι Μίλερ (+17) - σε έξι αγώνες

15. Ούνικς Καζάν: Βλάντιμιρ Πάνιν (+15)

16. Αρμάνι Μιλάνο: Μπρούνο Τσερέλα (+7) - σε εφτά αγώνες

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ