ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπουντούτσνοστ - Μπαρτσελόνα: Αντιμέτωπες 18 χρόνια μετά!

Μπουντούτσνοστ - Μπαρτσελόνα: Αντιμέτωπες 18 χρόνια μετά!

Η Μπουντούτσνοστ και η Μπαρτσελόνα θα συναντηθούν απόψε (6/12, 20:00) για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλο "ζευγάρι" στην φετινή EuroLeague.

Το ημερολόγιο "έδειχνε" 6 Δεκεμβρίου 2000. Η Ελλάδα ακόμα δεν είχε αλλάξει νόμισμα από την δραχμή στο ευρώ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απείχαν σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η EuroLeague διένυε την πρώτη χρονιά της "σύγχρονης εποχής" της, δηλαδή μετά το ρήγμα της FIBA και της ULEB. Και το Μαυροβούνιο ακόμα δεν είχε γίνει ανεξάρτητο κράτος. Προς τι η ιστορική αναδρομή; Επειδή θα χρειαστεί σε κάποιον που θα αναζητήσει την τελευταία φορά που η Μπουντούτσνοστ και η Μπαρτσελόνα βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο.

Η τελευταία αναμέτρησή τους καταγράφηκε σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια. Ακριβώς πριν από 6.574 ημέρες. Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2000 όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο Παλάου Μπλαουγκράνα, με τους Καταλανούς να επικρατούν εύκολα με 92-75. Μοιάζει τόσο μακρινή εκείνη η εποχή, που από τους 20 παίκτες που είχαν βρεθεί στο γήπεδο (οι ομάδες είχαν ακόμα 10άδες και όχι 12άδες), μόνο τρεις παραμένουν ακόμα εν ενεργεία αθλητές: ο Πάου Γκασόλ, ο Μπόγιαν Μπάκιτς και ο Μπλάγκοτα Σέκουλιτς.

Πέντε παίκτες από εκείνο το παιχνίδι έχουν γίνει πια προπονητές (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ντέγιαν Ράντονιτς, Σάσα Ομπράντοβιτς, Μιλένκο Τόπιτς, Ντέγιαν Μιλόγιεβιτς), άλλοι τόσοι παρέμειναν στο μπάσκετ σε κάποιο παραγοντικό ή άλλο πόστο (Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ιγκόρ Ρακότσεβιτς, Αρτούρας Καρνισόβας, Βλάντιμιρ Κουζμάνοβιτς, Χουάν Κάρλος Ναβάρο), ενώ ο Ευθύμης Ρεντζιάς είναι πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη. Όσο για τους υπόλοιπους έξι παίκτες που είχαν βρεθεί σε εκείνο το ματς; Πρόκειται για τους Τσάβι Πουγιάδα, Φρανσίσκο Ελσον, Αλέν Ντιγκμπέ, Ρομπέρτο Ντουένιας, Θέσαρ Μπράβο και Ντράγκαν Βούκτσεβιτς...

Το στατιστικό της αναμέτρησης της 6ης Δεκεμβρίου 2000:

Μπουντούτσνοστ - Μπαρτσελόνα: Αντιμέτωπες 18 χρόνια μετά!

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι φυσικά η μόνη ομάδα που βρίσκεται ακόμα στην EuroLeague από εκείνη τη σεζόν (2000/01). Υπάρχουν ακόμα η Ζάλγκιρις Κάουνας, η Μπασκόνια (τότε Ταουγκρές), ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο την Μπαρτσελόνα όμως είχε τόσο πολύ καιρό να βρει απέναντί της. Την Ρεάλ την αντιμετώπισε στα playoffs εκείνης της σεζόν (χάνοντας τη σειρά με 0-2 νίκες), ενώ τις υπόλοιπες τρεις ομάδες (Ζάλγκιρις, Ταουγκρές και Ολυμπιακό) τις βρήκε μπροστά της την σεζόν 2002/03.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ