EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις"

Μπερτομέου: "Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η EuroLeague εξαιτίας της πανδημίας μίλησε ο Ζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη σύσκεψη των μετόχων της διοργάνωσης.

Λίγες μόνο ώρες μετά από την οριστική ακύρωση της σεζόν 2019/20 , ο Ζόρντι Μπερτομέου μίλησε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, τους μήνες της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague συζήτησε με δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της Ευρώπης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε η επόμενη περίοδος να κυλήσει ομαλά και αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την οικονομική ζημιά των ομάδων από την πανδημία.

" Στόχος μας είναι να γίνουν οι ομάδες βιώσιμες και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων τις οποίες προκάλεσε αυτή η πανδημία" εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε πως δεν μπορούν να τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις από τη στιγμή που η χρονιά ακυρώθηκε.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ζόρντι Μπερτομέου:

" Όπως γνωρίζετε σήμερα πήραμε μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ιστορίας και της καριέρας μας. Ήταν η καλύτερη απόφαση για το καλό του μπάσκετ και των μετόχων μας. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα για να συνεχίσουμε και τη EuroLeague και το EuroCup. Είχαμε όλα τα πρωτόκολλα έτοιμα και για τις δύο διοργανώσεις.

Η απόφαση πάρθηκε σήμερα, εξετάσαμε όλα τα δεδομένα και έπρεπε να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Όπως είπα αρκετές φορές, η προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων των ανθρώπων μας. Θέλαμε όλες οι ομάδες να έχουν τις ίδιες συνθήκες για να συνεχίσουν τη χρονιά, όμως διάφοροι παράγοντες δεν μας το πρόσφεραν. Έπρεπε να σκεφτούμε το ρίσκο, τους τραυματισμούς, την προετοιμασία των παικτών. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να αλλάξουμε το φορμάτ της διοργάνωσης.

Η σεζόν 2019/20 δεν θα έχει πρωταθλητή στη EuroLeague και το EuroCup. Είμαι περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες δέχθηκαν αυτή την απόφαση. Ξέρουν ότι η ενότητα είναι σημαντική για κάθε οργανισμό. Σήμερα το αποδείξαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τις πόλεις που ενδιαφέρθηκαν για να μας φιλοξενήσουν, μας πρόσφεραν εγγυήσεις για κάθε τομέα και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν και τη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σήμερα ξεκινάμε να δουλεύουμε για το μέλλον. Προετοιμάζουμε την επόμενη σεζόν. Θα έχουμε την υποστήριξη όλων, θα γυρίσουμε πιο δυνατοί και καλύτεροι για μια φοβερή εμπειρία μπάσκετ. Θα ξεκινήσουμε τη δουλειά από αύριο κιόλας. Το θέμα του πρωταθλητή δεν συζητήθηκε καν".

Για μια πρώτη πρόβλεψη για την επόμενη περίοδο και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν κάποιες ομάδες από τη διοργάνωση: " Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τις ομάδες την προηγούμενη ομάδα για να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σε διαφημιστικό επίπεδο και στα εισιτήρια. Κανείς δεν έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από τη διοργάνωση, απ' όσο γνωρίζω. Ουδείς το εξέφρασε στη σύσκεψή μας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε πάντως για την επόμενη σεζόν. Θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για μια κορυφαία διοργάνωση. Δεν είπε κανείς ότι θέλει να αποχωρήσει".

Για όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη με τους παίκτες, το περασμένο Σάββατο: " Πιστεύω ότι υπήρξαν διαφωνίες. Είχαμε ίδια οπτική πριν από τη σύσκεψη. Ο στόχος ήταν να τους ακούσω, να καταλάβω πως αισθάνονταν. Εξέφρασαν λογικές διαφωνίες, όχι κάτι που δεν γνωρίζαμε. Δεν νομίζω ότι δεν θέλουν να παίξουν επειδή θα έπαιρναν απλά 5% παραπάνω στον μισθό τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ο λίγος χρόνος για προετοιμασία, κάποιοι είναι ακόμη στις πατρίδες τους και δεν μπορούν να προπονηθούν. Αυτές ήταν οι ανησυχίες τους, ότι δεν μπορούσαν να παίξουν στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουν. Ήταν θέμα υγείας".

Για το γεγονός ότι απορρίφθηκε η ιδέα του Αυγούστου: " Αν πηγαίναμε μετά από τον Ιούλιο, τότε θα επηρεαζόταν και η επόμενη σεζόν. Οι παίκτες θα χρειάζονταν ένα μήνα ξεκούρασης και ένα μήνα προετοιμασίας, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την επόμενη σεζόν τον Νοέμβριο. Θα έπρεπε να τελειώσουμε και νωρίς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θα έφτανε ο χρόνος. Δεν ξέρω πως η UEFA θα τελειώσει το πρόγραμμά της, υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά, όμως δεν ήθελα να πειράξω περισσότερο το καλεντάρι που είναι ήδη περίπλοκο. Δεν ήθελα να γίνει η επόμενη χρονιά ακόμη πιο δύσκολη".

Για το αν έχει ήδη μιλήσει με χορηγούς για την επόμενη σεζόν: " Όπως φαντάζεστε, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους χορηγούς. Σε αυτή τη συζήτηση μοιραζόμαστε τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας. Φυσικά είναι ώρα για να δούμε πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία των ομάδων μας από τη φετινή σεζόν. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε στις προβλέψεις μας".

Για το αν θα δούμε γεμάτες εξέδρες την επόμενη σεζόν: " Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουμε θεατές. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Σε κάποια χώρα ίσως υπάρχουν θεατές, σε κάποια άλλη ίσως υπάρχουν περιορισμοί. Θα πρέπει να το καταλάβουμε, θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις κάθε κυβέρνησης που αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Δουλεύουμε με τους οπαδούς μας για να τους κρατήσουμε κοντά μας. Θα ξεκινήσουμε τη χρονιά χωρίς κόσμο σε κάποιες χώρες και από εκεί και πέρα θα περιμένουμε για να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα".

Για τις διαφωνίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σχετικά με τα έσοδα της Λίγκας: " Εξέφρασε ανησυχία για τα οικονομικά δεδομένα και τη ζημιά που έχει υποστεί κάθε ομάδα. Δεν ήταν όμως αυτό το θέμα μας σήμερα. Το θέμα ήταν να δώσουμε εγγυήσεις για τη συνέχεια της χρονιάς. Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια των παικτών και των ομάδων. Δεν θυμάμαι να εξέφρασε διαφωνία για την διαφάνεια στα οικονομικά θέματα".

Για το πώς αποφασίστηκε ποιες ομάδες θα παίξουν την επόμενη περίοδο: " Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια. Το ότι μια ομάδα είναι πρώτη αυτή την στιγμή δεν σημαίνει ότι θα έπαιρνε τον τίτλο. Αν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια κάποιων που δεν μπορούν να βρίσκονται στην EuroLeague την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι η συνθήκη που βιώνουμε. Για μια σεζόν δεν θα έχουμε προβιβασμούς ή υποβιβασμούς, ούτε πρωταθλητές. Δεν είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό εκφράζει τις αξίες της διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητά της. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τον πρωταθλητή ή αυτόν που είναι τελευταίος, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος".

Για το αν θα γίνει στην Κολονία το επόμενο Final Four, αυτό του 2021: " Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μια απάντηση. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με την πόλη, όταν μιλούσαμε για την ακύρωση της σεζόν. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θέλουμε να διοργανώσουμε το Final Four την επόμενη χρονιά. Δεν μπορούμε όμως να το πούμε ακόμη με σιγουριά".

Για το αν υπάρχει μέγεθος της ζημιάς και αν θα υπάρξει υποστήριξη των ομάδων: " Ακόμη προσπαθούμε να μάθουμε το μέγεθος της ζημιάς. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο τα εισιτήρια, είναι πολλά κομμάτια και γι' αυτό μιλάμε με τους συνεργάτες μας. Από την προηγούμενη εβδομάδα ένα group ομάδων μιλούν για να προτείνων στρατηγικές σε διαφορετικούς τομείς, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά. Πρέπει να βρούμε και νέους τρόπους, γι' αυτό μιλάμε με τους συλλόγους. Δίνουμε κάποιες οδηγίες και κάποιες συμβουλές και σίγουρα θα υποστηρίξουμε όποιον μας χρειάζεται".

Για τις επαφές με τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις αποζημιώσεις: " Στη συζήτηση με τις ομάδες, έγινε σαφές πως από την στιγμή που δεν τελείωσε η σεζόν, δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν. Θα έχουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με τα τηλεοπτικά δίκτυα και θα δούμε πώς μπορούμε να υπάρξει αποζημίωσή τους, αλλά και να εγγυηθούμε τι χρήματα θα λάβουν οι σύλλογοι. Κατανοούν όλοι όμως, πως τα χρήματα θα είναι διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ομάδων, πιστεύουμε ότι το κενό ανάμεσα σε EuroLeague και εθνικά πρωταθλήματα μεγαλώνει, κι αυτό είναι εμφανές. Πιστεύω ότι αν δούμε το περιβάλλον, είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Η τελευταία έκδοση της EuroLeague ήταν κάτι νέο και βοήθησε, αυτό μπορεί να δώσει λύση στο μέλλον. Όλοι οι σύλλογοι συντάσσονται με αυτή την άποψη".

Για το αν έχει αποφασίσει που θα δώσει τις wild cards για το EuroCup της επόμενης περιόδου: " Είναι νωρίς ακόμη για να δοθεί απάντηση. Το EuroCup γεμίζει με ομάδες σύμφωνα με την κατάταξή τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Τώρα οι Λίγκες έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις, κάποιες δεν έχουν κατατάξεις, κάποιες έχουν χρίσει πρωταθλητή, κάποιες έχουν προβλήματα. Μας ενδιαφέρει το όραμα των χρηματοδοτών, αλλά για να είμαι ακριβής σήμερα, είναι δύσκολο. Πρέπει να ερευνήσουμε την κατάσταση".

Για τη συνεργασία με την Turkish Airlines: " Δεν βλέπω αλλαγή στην ονομασία μας. Η σχέση μας παραμένει άψογη τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη για αλλαγή. Οι συζητήσεις με την GazProm έχουν δημοσιευθεί, όμως ειλικρινά δεν είχα ποτέ τέτοια συζήτηση και δεν έχω ιδέα πως προέκυψε. Είμαι ευχαριστημένος με την Turkish Airlines".

Για το πως θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας: " Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό το ενδεχόμενο. Μοιραζόμαστε πληροφορίες και οδηγίες με τις ομάδες, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Μιλάμε συνεχώς με τις ομάδες και εκείνες με τα γήπεδά τους για να έχουμε αρκετό χρόνο να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι".

Για την πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των ομάδων: " Κάθε χώρα θα έχει το δικό της πρωτόκολλο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Θα έχουμε χώρες "καθαρές", χωρίς περιορισμούς, κάποιες όμως θα συνεχίσουν να υποφέρουν και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν. Αν υπάρχει αυτή η κατάσταση, τότε θα έχουμε χρόνο για να μεταθέσουμε αγώνες ακόμη και σε ένα τόσο γεμάτο καλεντάρι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό".

Για τα βραβεία της φετινής σεζόν και για τις ομάδες που αποχωρούν για το BCL: " Δεν θα έχουμε πρωταθλητή, οπότε δεν θα έχουμε τον κορυφαίο παίκτη, τον κορυφαίο προπονητή. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις μας. Θα πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Οσο για τις ομάδες που πηγαίνουν στο BLC, τις σεβόμαστε. Έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να παίξουν σε άλλη διοργάνωση και τις σεβόμαστε. Έγινε και στο παρελθόν, συμβαίναι και το αντίστροφο βέβαια. Δεν με προβληματίζει, σέβομαι κάθε απόφαση από τη στιγμή που έχουμε ελευθερία επιλογής. Αν κάποια ομάδα θέλει να είναι στο BCL, τότε δεν την ενδιαφέρει να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ που είναι η EuroLeague".

Για το πότε κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σεζόν: " Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε θέαμα τοπ επιπέδου. Η αλήθεια είναι ότι στις 23 Απριλίου ανακοινώσαμε πως η απόφαση θα γίνει γνωστή στις 25/5. Θέλαμε να έχουμε τις πληροφορίες και είχαμε πει ότι δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την επόμενη σεζόν. Θέλαμε να βρούμε μια λύση. Είχαμε την καλύτερη χρονιά μας μέχρι τη διακοπή και είμαι σίγουρος ότι η επόμενη θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Είμαστε τυχεροί γιατί οι ομάδες και οι παίκτες θέλουν να είναι μέρος αυτής της λίγκας".

Για τις αντιδράσεις από ομάδες όπως η Παρτίζαν, η Βίρτους Μπολόνια και η Ούνικς Καζάν: " Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ομάδες που έχασαν περισσότερα από άλλες. Όλοι χάσαμε πολλά. Η EuroLeague είναι μια διοργάνωση που έχασε πολλά από αυτή την ακύρωση. Κάποιοι ήθελαν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης και τώρα αισθάνονται απογοήτευση επειδή δεν ολοκλήρωσαν τη χρονιά. Το ίδιο θα νιώθουν και οι ομάδες που αναφέρθηκαν. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουν στην τελική φάση του EuroCup, αλλά δυστυχώς δεν θα έχουμε πρωταθλητή ούτε εκεί. Θα το καταλάβουν, δεν είναι δική μας ευθύνη αυτό που συνέβη. Έχουμε όλοι το ίδιο συναίσθημα. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι κάποιος χάνει περισσότερα από κάποιον άλλο εξαιτίας αυτής της πανδημίας".

Για το αν η Λιθουανία θα έχει θέση στο EuroCup μετά από την αποχώρηση της Ρίτας για το BCL: " Η χώρα είναι πολύ σημαντική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θέλουμε να έχουμε εκπρόσωπο της Λιθουανίας, αρκεί να πληροί τα κριτήρια. Υπάρχουν ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στο EuroCup. Θα υποδεχθούμε πίσω τη Ρίτας αν θέλει να μείνει στη διοργάνωση. Σεβόμαστε την απόφασή της, αλλά δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαια στο EuroCup. Δεν το κάναμε ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Ζητάμε συνέπεια και μακροπρόθεσμο πλάνο. Η Ρίτας ίσως γυρίσει με ένα τέτοιο πλάνο γιατί είναι μια ομάδα με πρεστίζ".

Για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στους οικονομικούς περιορισμούς την επόμενη σεζόν: " Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει μια νέα κατάσταση με πολλές προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας αυτής της πανδημίας. Κάποιοι κανόνες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που με απασχολεί είναι οι ομάδες να είναι βιώσιμες. Να μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των παικτών τους. Θα δουλέψουμε από αυτή την εβδομάδα με την Ένωση των Παικτών γιατί είναι σημαντικό κομμάτι της Λίγκας. Πιστεύω ότι το financial fair play πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να προστατεύσει τις ομάδες στο μέλλον και να τις κρατήσει υγιείς".

Για το αν υπήρξαν σκέψεις για να αυξηθούν οι ομάδες της επόμενης περιόδου: " Όχι, δεν έγιναν ποτέ τέτοιες συζητήσεις. Δεν σκεφτήκαμε να έχουμε περισσότερες ομάδες. Δεν το συζητήσαμε ούτε μεταξύ μας. Η φετινή σεζόν ακυρώθηκε και πρέπει να τη σκεφτούμε σαν να μη συνέβη. Στο μέλλον θα έχουμε μια επέκταση, αλλά πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο γι' αυτό το πλάνο μέχρι να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Δεν έχουμε μπει ακόμη σε αυτή τη συζήτηση. Σίγουρα όμως θέλουμε να επεκταθούμε σε κάποιες αγορές, σε κάποιες σημαντικές αγορές για εμάς όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία".

Για να το αν βλέπει ευκαιρία για να συζητήσει το ενδεχόμενο λιγότερων διοργανώσεων: " Δεν συμφωνούμε με την ιδέα ότι πρέπει να υπάρχουν τέσσερις διοργανώσεις. Δεν είναι ρεαλιστικό. Κάποιες φορές, μέσα από τα προβλήματα, βρίσκεις ευκαιρίες και ίσως τώρα να ζούμε αυτό το σενάριο. Οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών με τη FIBA έδειξαν ότι είμαστε συγκεντρωμένοι ο κάθε ένας στα δικά του προβλήματα. Πρέπει να έχουμε λιγότερες διοργανώσεις, αλλά θα δούμε... Πρέπει να προσπαθήσουμε για να δούμε με ρεαλισμό το άθλημά μας και την οικονομία σε αυτή τη νέα οικονομική κατάσταση. Θα δούμε. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση".

Για το αν ένιωσε ότι η σεζόν θα συνεχιστεί: " Είναι δύσκολο να δουλεύεις ένα πλάνο συνέχειας αν δεν είναι πιθανό. Ο στόχος έπρεπε να επιτευχθεί, όμως οι δυσκολίες ήταν εκτός ελέγχου και έπρεπε να τις αποδεχθούμε. Δεν αποτύχαμε όμως. Αισθάνομαι άσχημα γιατί τα κάνουμε όλα για τους fans και γι' αυτούς υπάρχουμε. Αυτούς σκεφτόμαστε πρώτα απ' όλους. Λυπάμαι για εκείνους, διότι απολαμβάναμε μια φοβερή σεζόν και τελικά έπρεπε να την ακυρώσουμε. Θα είμαστε ακόμη καλύτεροι την επόμενη χρονιά και δεσμεύομαι γι' αυτό. Θα δουλέψουμε με αυτόν τον στόχο, να είστε όλοι σίγουροι ότι οι ομάδες είναι στο πλευρό μας".

Για το αν τα ρεκόρ (ομαδικά και ατομικά) που έγιναν φέτος θα ισχύσουν: Απάντησε ο επιχειρησιακός διευθυντής της διοργάνωσης, Έντουαρντ Σκοτ: " Τα ρεκόρ θα ισχύσουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η σεζόν θα καταγραφεί ως μη ολοκληρωμένη από την πλευρά μας".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ