EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Αν πρέπει να ακυρώσουμε τη σεζόν, θα το κάνουμε"

Μπερτομέου: "Αν πρέπει να ακυρώσουμε τη σεζόν, θα το κάνουμε"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας του κορονοϊού και έχει πλήξει και την EuroLeague μίλησε την Πέμπτη (16/4) σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, Ζόρντι Μπερτομέου (VIDEO).

Με την κατάσταση να μοιάζει... εύθραυστη και τη σεζόν να έχει παγώσει, η EuroLeague είναι μία από τις σημαντικότερες Λίγκες του κόσμου που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού . Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τι θα φέρει η επόμενη μέρα, ωστόσο ο Ζόρντι Μπερτομέου δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να ελπίζει ότι η σεζόν θα συνεχιστεί και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague έδωσε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης (16/4) με εκπροσώπους των media από όλη την Ευρώπη, εξήγησε ότι καταληκτική ημερομηνία για το φινάλε της διοργάνωσης είναι τα τέλη Ιουλίου, υποστήριξε ότι εξετάζει διαφορετικά πλάνα και ζήτησε από τους παίκτες να σεβαστούν τα συμβόλαιά τους και να καταλάβουν ότι είναι επαγγελματίες ώστε να μη δημιουργηθούν νέα σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχιστεί.

Ο πρόλογος του Ζόρντι Μπερτομέου:

" Εχει περάσει ένας μήνας χωρίς δράση, δεν μπορούσαμε να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όπως συμβαίνει όταν υπάρχουν αγώνες τους οποίους επισκέπτομαι. Ήρθε η ώρα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας και να ακούσω τις ερωτήσεις σας. Είναι μια δύσκολη περίοδος, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να σκεφτούμε την υγεία της κοινότητας. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις διοργανώσεις μας τον Μάρτιο, λίγες ώρες μετά από ΝΒΑ και αρκετές μέρες πριν από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της UEFA. Από τότε δουλεύουμε για να δούμε το μέγεθος της κρίσης στις ομάδες και τις κοινότητες.

Μαζί με τους συνεργάτες μας αξιολογούμε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, αλλά είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. Θέλω να ευχαριστήσω τους σπόνσορες και τους συνεργάτες μας με αυτή την ευκαιρία. Στόχος μας σαν Λίγκα είναι να προσφέρουμε μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Θέλω να συνεχίσουμε τις διοργανώσεις μας, ίσως χωρίς τον κόσμο. Η τηλεόραση θα τους δώσει αυτό που χρειάζονται, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα το κάνουμε, μόνο όμως όταν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Δεν θα ρισκάρουμε, όταν αυτό είναι εγγυημένο, τότε θα επιστρέψουμε για να συνεχιστεί η σεζόν. Θέλω να την τελειώσουμε με την υπάρχουσα μορφή της. Έχουμε ήδη ένα πρωτόκολλο, οι παίκτες θα πρέπει να γυρίσουν εντός τριών ημερών, να μπουν σε καραντίνα και να προπονηθούν για άλλες δύο εβδομάδες.

Είμαστε σε επαφή με την Κολονία για να βρούμε εναλλακτικές ημερομηνίες για το Final Four. Είναι πιθανό να μη μπορούμε να κρατήσουμε το format, δουλεύουμε κάποια εναλλακτικά πλάνα για να συνεχιστεί η σεζόν σε μια χώρα και να γίνουν εκεί τα playoffs και το Final Four. Το σημαντικό είναι να έχουμε εγγυήσεις για τις ομάδες μας. Δουλεύουμε και ένα εναλλακτικό πλάνο για το EuroCup, το οποίο δεν είναι τόσο περίπλοκο. Σκεφτόμαστε ένα παρόμοιο σενάριο, με όλες τις ομάδες σε ένα μέρος. Ψάχνουμε όσα χρειάζονται για να υπάρξει ένα υγιές περιβάλλον για τις ομάδες μας και στις δύο διοργανώσεις. Προπονητές και παίκτες υποφέρουν από αβεβαιότητα, αλλά πιστεύω ότι θα κάνουν τις απαραίτητες θυσίες και τους ευχαριστώ εκ των προτέρων γι' αυτό. Είμαι περήφανος που βλέπω όσα κάνουν οι ομάδες, αντιλαμβάνομαι την επιρροή τους στην κοινότητα. Ο αθλητισμός θα έχει ζημιά από την κρίση, θα υπάρξει αβεβαιότητα, πρέπει να βγούμε προετοιμασμένοι, με καθαρές ιδέες, η κρίση θα μας βοηθήσει να λύσουμε κάποια προβλήματα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια".

Για πιθανές τοποθεσίες σε περίπτωση που χρειαστεί να συγκεντρωθούν όλες οι ομάδες σε μία πόλη: " Δεν υπάρχουν ακόμη, είναι προφανές ότι υπάρχουν πόλεις που βγαίνουν από τη συζήτηση. Θα χρειαστούμε αρένες έτοιμες για αγώνες της EuroLeague, θα πρέπει να δούμε ποιες πόλεις έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να πούμε κάτι σχετικό. Είναι πολύ νωρίς, προς το παρόν δουλεύουμε για να έχουμε εναλλακτικές. Έχουμε ιδέες, υπάρχουν επιλογές, αλλά είναι νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποιον προορισμό. Θα πρέπει να επιλέξουμε μια χώρα που θα μπορεί να φιλοξενήσω μια τέτοια διοργάνωση. Θα πρέπει να δούμε πόσο θα έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό, αν η πόλη μπορεί να προσφέρει όσα θα ζητήσουμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας σε ασφαλείς συνθήκες. Αυτό κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, μιλάμε με πόλεις για να δούμε τη διαθεσιμότητά τους. Είναι η προτεραιότητά μας".

Για τον φόβο των παικτών και των προπονητών σε ενδεχόμενη επιστροφή: " Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις διοργανώσεις αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την υγεία όλων των εμπλεκόμενων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η ερώτηση είναι πως θα τους πείσουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε ξεκάθαροι. Θα τους προσφέρουμε την ευκαιρία να έρθουν και να δουν πως θα οργανώσουμε την κατάσταση, θα είναι μέρος της συζήτησης με την Ένωση Παικτών. Τους θέλουμε κοντά μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι πιθανό για να αισθάνονται άνετα. Θα είμαστε ξεκάθαροι στο 100%, θα μοιραστούμε όσα ξέρουμε με τους παίκτες και όταν αυτό συμβεί, τότε θα συνεχίσουμε".

Για τις αλλαγές στη δομή της διοργάνωσης: " Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν είναι τέλεια, κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός πως δεν δημιουργήθηκε η διοργάνωση από μηδενική βάση, αλλά μέσα από την εξέλιξή της. Οι βελτιώσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι η λύση για όλα. Υπάρχουν δομικά θέματα που δεν αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, όπως η ομοιογενής εξάπλωση της διοργάνωσης σε πιο μεγάλες αγορές. Αυτό είναι το πλάνο μας. Πριν από 20 χρόνια, για παράδειγμα, μία από τις χώρες που είναι σημαντικές για εμάς, όπως η Γερμανία, δεν είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στην EuroLeague. Θέλουμε να μην εξαρτώνται οι σύλλογοι αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες τους, να περιορίσουμε αυτή την εξάρτηση".

Για την καταληκτική ημερομηνία της διοργάνωσης: " Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε τις εναλλακτικές μας. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε αργότερα από το τέλος του Ιουλίου, δεν σκεφτόμαστε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο διότι έτσι θα ρισκάρουμε την επομενη σεζόν. Αν βάλουμε αγώνες εκείνη την περίοδο θα έχουμε ήδη πολλά προβλήματα, σε μια κατάσταση που ούτως ή άλλως είναι σφιχτή από θέμα ημερομηνιών για τους αγώνες. Από τους αγώνες, μέχρι τις προετοιμασίες και τις διακοπές, όλα θα επηρεαστούν αν το τραβούσαμε τόσο μακριά. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τον Μάιο, όχι νωρίτερα από τα μέσα του μήνα και σίγουρα όχι μετά από το τέλος του".

Για το ζήτημα των μισθών των αθλητών: " Όταν ξεκίνησε αυτή η κατάσταση, τρεις μέρες αργότερα, για πρώτη φορά ζητήσαμε από τις ομάδες να μας δώσουν τις λεπτομέρειες με τα συμβόλαια που έχουν με τους παίκτες τους. Τότε άνοιξε η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα, να προκύψει μια συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα με τους παίκτες. Ξέρουμε ότι οι ομάδες θα έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι οι παίκτες πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι αγώνες πρέπει να επιβιώσουν, διότι θα πρέπει να χτίσουν το μέλλον τους. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση κι έπειτα, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις Ενώσεις Παικτών και Προπονητών. Το ένα σενάριο είναι να συνεχιστεί η διοργάνωση, το άλλο να διακοπεί οριστικά. Σε αυτή τη συζήτηση περιμένω μια συμφωνία σύντομα. Θέλουμε λύση για όλους. Όλοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Τα συμβόλαια είναι θέμα των ομάδων, όχι δικά μας. Καταλάβαμε από τη συζήτησή μας με την ELPA ότι οι παίκτες ήθελαν να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Πλέον θα είναι θέμα των ομάδων και των αθλητών, οι οποίοι είναι επαγγελματίες και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Οι ομάδες πρέπει να τελειώσουν τη σεζόν με το ρόστερ που είχαν, αν τελειώσουν με λιγότερους παίκτες από το minimum θα βρεθούν εκτός διοργάνωσης".

Για τη συνέχεια της διοργάνωσης και τη μορφή που αυτή θα έχει: " Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με το υπάρχον format. Αν πάμε σε εναλλακτικό πλάνο, τότε θα είναι αρκετά εύκολο. Υπάρχει ένα σύστημα playoffs και έτσι θα πάμε σε ένα format Final 8 για να προκύψει ο πρωταθλητής. Θα υπάρχουν περιορισμοί ταξιδιών. Δεν μου αρέσουν οι φήμες. Από την 6η έως την 15η θέση οι ομάδες προσπαθούν για τα playoffs και έχουν μαθηματικές ελπίδες. Κάθε λύση που ακυρώνει τις ελπίδες τους είναι άδικη".

Για τις wild cards εν όψει της σεζόν 2020/21: " Δεν το σκεφτόμαστε καν αυτό το ζήτημα, είμαστε αφοσιωμένοι στα σενάρια για να τελειώσουμε τη σεζόν. Δεν έχουμε στο μυαλό μας την επόμενη χρονιά γιατί δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει η φετινή. Υπάρχουν διαδικασίες για να δοθούν οι wild cards και το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει για το EuroCup είναι η ανισορροπία στις εθνικές λίγκες, κάποιες από τις οποίες έχουν ακυρώσει τη χρονιά τους. Για τη EuroLeague, τα πράγματα είναι διαφορετικά και η πολιτική μας είναι συγκεκριμένη. Πάντα έχουμε εκπρόσωπο από τα Βαλκάνια μαζί μας".

Για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η διοργάνωση: " Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους χορηγούς, τους media partners και όλους τους εμπλεκομένους της διοργάνωσης. Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να προστατεύσουν το ρευστό τους και παίρνουν μέτρα. Είναι νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία μας. Όλες οι συζητήσεις που κάνουμε γίνονται με βάση την κατανόηση και την ανάγκη να τελειώσουμε τη σεζόν. Όλοι βλέπουν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά. Όταν δούμε πώς θα τελειώσει η σεζόν, τότε θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για το θέμα. Θα ξαναπώ όμως ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η υγεία όλων, των παικτών, των προπονητών και των μελών των ομάδων. Επειδή για παράδειγμα μπορεί η τηλεόραση να θέλει να γίνουν οι αγώνες, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε. Προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παικτών. Είμαστε περήφανοι που οι δικοί μας τηλεοπτικοί συνέταιροι αφουγκράζονται αυτή την τάση και είναι μαζί μας, στηρίζουν την ίδια λογική".

Για το αν παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα: " Παρακολουθώ και την Κίνα και ό,τι γίνεται παγκοσμίως, προσπαθώ να μαθαίνω από τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Η κινεζική Λίγκα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις μέτρα. Δεν γνωρίζω απόλυτα το σκεπτικό της απόφασής τους να καθυστερήσουν τόσο την επιστροφή στη δράση. Δεν θα προτείνω ποτέ κάτι που θα έχει ρίσκο. Αν πρέπει να ακυρώσουμε τη σεζόν, θα το κάνουμε. Οι παίκτες μας πρέπει να είναι ασφαλείς. Το Γουίμπλεντον ήταν η μοναδική διοργάνωση που είχε ασφάλεια για πιθανή πανδημία, δυστυχώς δεν έχουμε κάτι παρόμοιο. Στο μέλλον προφανώς όλοι θα το κάνουν, ο κόσμος θα αλλάξει".

Για το αν θα συνεχιστεί η συνεργασία της EuroLeague με την Turkish Airlines: " Μετά από 10 χρόνια καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια σε αυτά τα δέκα χρόνια και συμφωνούμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί για τα επομενα χρόνια. Υπάρχουν δυσκολίες. Ο τουρισμός και οι αεροπορικές εταιρίες θα πληγωθούν πολύ. Πάντα κοιτούσαμε μακροπρόθεσμα και είμαι 100% σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία".

Για την επόμενη σεζόν και πόσο αυτή θα επηρεαστεί: " Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η επόμενη σεζόν θα επηρεαστεί. Το πόσο, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, που είναι το σημαντικότερο. Πρέπει να στηριχθούμε στα δεδομένα, διότι αυτή τη στιγμή όλοι προσπαθούν να σκεφτούν το μέλλον διαβάζοντας άρθρα που μιλούν γι' αυτό. Αυτή η αντιμετώπιση του ζητήματος, υπό αυτές τις συνθήκες που δεν είχαμε στο παρελθόν, είναι λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε πως θα ολοκληρωθεί αυτή η κατάσταση, ώστε να έχουμε απαντήσεις για το μέλλον. Η στιγμή που θα μπορούμε να σχεδιάσουμε events με κόσμο στις εξέδρες, θα είναι σημαντική. Σήμερα, είναι ανέφικτο να έχουμε απαντήσεις διότι δεν έχουμε data για κάτι τέτοιο. Δεν βιάζομαι. Πρέπει να λύσουμε το τώρα και να συλλέξουμε πληροφορίες ώστε τον Ιούλιο να υπάρχουν απαντήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη σεζόν. Στα τέλη του Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου ίσως έχουμε περισσότερα να πούμε σε αυτό το ζήτημα".

Για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση: " Αυτό αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα, για το πώς θα καταλήξουν οι θέσεις των ομάδων. Για παράδειγμα στη Λιθουανία είδαμε ότι η Ζάλγκιρις αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, αλλά στην Ιταλία δεν δόθηκε κάπου ο τίτλος. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις ανά χώρα. Δεν μπορώ να προδικάσω κάτι τώρα, από την στιγμή που είναι κάτι που αφορά τις λίγκες ξεχωριστά. Σήμερα είναι πολύ νωρίς να σκεφτούμε και να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτι τέτοιο".

Για το αν θα υπάρχουν οπαδοί στις εξέδρες: " Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να προχωρήσουμε χωρίς οπαδούς. Περιμένω ότι οι οπαδοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους για όσα εισιτήρια έχουν αγοραστεί. Δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε κόσμο στα γήπεδα, όμως είναι αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν. Θα προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα στις σχέσεις μας. Η ασφάλεια θα είναι διαφορετική και απλά ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε την επόμενη περίοδο με κόσμο, αυτή είναι η δική μου ελπίδα. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να βρούμε λύσεις".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ