EUROLEAGUE

Μπασκόνια - Χίμκι 83-79: Όσο ζει, ελπίζει

Μπασκόνια - Χίμκι 83-79: Όσο ζει, ελπίζει
BC ZALGIRIS KAUNAS / TWITTER

Ο Σαβόν Σιλντς προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην άμυνα της Χίμκι, για να οδηγήσει την Μπασκόνια σε νίκη - ανάσα (83-79), που της επιτρέπει να διατηρήσει τις -όποιες- ελπίδες έχει για μια θέση στην οκτάδα της EuroLeague.

Με την ψυχολογία στα ύψη μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης για τη Liga Endesa, η Μπασκόνια εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως έπαιζε στο γήπεδό της, για να κερδίσει τη Χίμκι (83-79). Πολύ αμφίρροπη η αναμέτρηση της Fernando Buesa Arena, με τον Σαβόν Σιλντς να κάνει σπουδαία δουλειά στην επίθεση, σε ένα βράδυ που πολλά από τα "αστέρια" της ισπανικής ομάδας ήταν άστοχα. Όσο για τη Χίμκι; Με πέντε ήττες στα τελευταία έξι παιχνίδια, συνεχίζει να προβληματίζει και να βρίσκεται εκτός οκτάδας στην EuroLeague.

Ο MVP

Ο Σαβόν Σιλντς έκανε ένα βήμα μπροστά απέναντι στη Χίμκι, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνων για τη ρωσική άμυνα. Στα 34'28'' που αγωνίστηκε, είχε 22 πόντους με 5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 6/6 βολές μαζί με 6 ριμπάουντ. Πολύτιμος (ερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο), κι ο Ακίλε Πολονάρα που έχασε για ένα πόντο το νταμπλ νταμπλ (9 πόντοι, 11 ριμπάουντ).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Αλεξέι Σβεντ δεν... ντρέπεται να σουτάρει, ακόμη κι όταν είναι πολύ άστοχος. Στη Βιτόρια, έχασε έξι πρώτα τρίποντα που πήρε, αλλά δεν δίστασε να συνεχίσει να παίρνει προσπάθειες. Εν τέλει σταμάτησε στα δεκαπέντε (!) σουτ τριών πόντων, από τα οποία μόλις τρία κατέληξαν στον στόχο. Γι αυτό κιόλας, το ποσοστό της Χίμκι από τα 6μ75 ήταν τόσο χαμηλό (28.6%).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το παιχνίδι ήταν "κλειστό" από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με το προβάδισμα να αλλάζει συνέχεια χέρια. Από τη μία ο επιθετικός πλουραλισμός της Μπασκόνια, από την άλλη η βοήθεια που πήρε η Χίμκι από τα φόργουορντ, διατήρησαν τις δύο ομάδες σε θέση να έχουν ίδιες πιθανότητες για να φτάσουν στη νίκη. Η ρωσική ομάδα βέβαια έφτασε σε αυτό το σημείο, ακόμη κι όταν έβλεπε τον Αλεξέι Σβεντ να χάνει το ένα σουτ μετά το άλλο. Ο ηγέτης της Χίμκι έχασε τα έξι πρώτα τρίποντα που επιχείρησε (πριν βάλει το έβδομο), γεγονός που όμως δεν της απαγόρευσε να μείνει κοντά στους γηπεδούχους. Το +3 (47-44) της Μπασκόνια στην ανάπαυλα ήρθε κατά βάση χάρη στην αποτελεσματικότητα του Σαβόν Σιλντς, πλην όμως δεν επέτρεπε στην ισπανική ομάδα να νιώσει σιγουριά.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε σε όλο το δεύτερο μέρος, με τον Αλεξέι Σβεντ να συνεχίζει να παίρνει προσπάθειες, αλλά να παραμένει άστοχος. Όσο κι αν πάλευε ο Γιόνας Γερέμπκο, η ουσία δεν άλλαζε, αφού ο πάγκος της Μπασκόνια αποδείχθηκε καθοριστικός. Ο Ακίλε Πολονάρα έκανε σπουδαία δουλειά στα ριμπάουντ, για να προστατεύσει την ισπανική ρακέτα. Κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό στο φινάλε.

Η Χίμκι έφτασε στο σημείο να ισοφαρίσει (76-76) με 2'07'' για το τέλος, αλλά οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν εύστοχοι στις βολές και "καθάρισαν" τα αμυντικά ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν δεύτερες ευκαιρίες για ανατροπή και διπλό στη ρωσική ομάδα.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Στη Fernando Buesa Arena βρέθηκαν 11.739 φίλοι της Μπασκόνια, που δημιούργησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα για ακόμη ένα παιχνίδι στη Βιτόρια.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίτζικ - Κορομηλάς - Μπισάν.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-25, 47-44, 61-63, 83-79.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Ιβάνοβιτς): Γκονζάλες, Χένρι 10 (6 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Τζάνινγκ 2, Ντιόπ 4 (1), Γκαρσία, Φαλ 15 (8 ριμπάουντ), Στάουσκας 7 (1), Σνεγκέλια 8, Σιλντς 22 (2 τρίποντα, 6 ριμπάσουντ), Πολονάρα 9 (11 ριμπάουντ), Έρικ 6.

ΧΙΜΚΙ (Κουρτινάιτις): Σβεντ 18 (4/9 δίποντα, 3/15 τρίποντα, 5 ασίστ), Μπούκερ 6, Τίμα 10 (2), Καράσεφ 10 (2), Ζάιτσεφ 3, Γερέμπκο 16 (3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Γκιλ 2, Γιόβιτς 8, Έβανς 6.

Ομαδικά στατιστικά - Μπασκόνια: 21/41 δίποντα 4/17 τρίποντα, 29/38 βολές, 40 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 14 λάθη, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Χίμκι: 21/41 δίποντα 4/17 τρίποντα, 29/38 βολές, 40 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 14 λάθη, 3 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Σε μία εβδομάδα, η Μπασκόνια ταξιδεύει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (30/1, 21:00), ενώ η Χίμκι έχει τον ρωσικό εμφύλιο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (30/1, 19:00).

Photo Credits: BC Zalgiris Kaunas / Twitter

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ