EUROLEAGUE

Μια πρώτη εκτίμηση της δυναμικότητας των ομάδων της νέας EuroLeague

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δύο μήνες πριν από την πρεμιέρα της σεζόν 2020/21, το Sport24.gr κάνει την πρώτη εκτίμηση της δυναμικότητας των 18 ομάδων της διοργάνωσης χωρίζοντάς τις σε τρία groups: σε αυτές που θα κυνηγήσουν την τετράδα, σε εκείνες που έχουν στόχο τα playoffs και στις οκτώ που θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό.

Βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, ενός καλοκαιριού με ιδιαιτερότητες όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά clubs, αλλά για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πληθυσμό γενικότερα. Κάποιες ομάδες έχουν κάνει τις κινήσεις τους, κάποιες θέλουν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές, κάποιες άλλες θα στηριχθούν στα ρόστερ που είχαν τη σεζόν 2019/20, σίγουρα όμως υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη δυναμικότητα των 18 συλλόγων που θα συμμετάσχουν στη EuroLeague της περιόδου 2020/21.

Λίγο πριν "βγει" ο Ιούλιος, έχουν ξεχωρίσει οι πέντε ομάδες που σε βάθος χρόνου θα παλέψουν για μια θέση στην πρώτη τετράδα της regular season. Πίσω τους υπάρχει ένα group 4-5 μονομάχων που στοχεύουν στην είσοδο στα playoffs και από εκεί και πέρα βρίσκουμε ένα τρίτο group οκτώ συλλόγων που δείχνουν να κινούνται στο ίδιο επίπεδο, κάποιες με μεγαλύτερες και κάποιες με λίγο μικρότερες φιλοδοξίες.

Το Sport24.gr θα προσπαθήσει να κάνει μια "ανάγνωση" της δυναμικότητας των 18 ομάδων της διοργάνωσης που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, γνωρίζοντας φυσικά ότι μένουν αρκετές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η προσθήκη δύο παικτών στον Παναθηναϊκό (PG και PF) που ενδεχομένως αλλάξουν τις ισορροπίες και οδηγήσουν σε ανακατατάξεις σε αυτά τα τρία groups.

GROUP A - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ

Όταν η σεζόν 2019/20 διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας, η Αναντολού Εφές είχε το καλύτερο ρεκόρ (24-4), Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα την ακολουθούσαν (22-6) και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν τέταρτη με ρεκόρ 19-9 υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αυτές οι τέσσερις ομάδες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και φέτος, μαζί τους όμως θα βάλουμε και την Ολίμπια Μιλάνο του Έτορε Μεσίνα και του Τζόρτζιο Αρμάνι που δεν γέμισε απλά το ρόστερ της, αλλά προχώρησε σε κινήσεις ουσίας που θεωρητικά τουλάχιστον την ανεβάζουν πολλά επίπεδα.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κυριάρχησε στην αγορά με την απόκτηση του Νίκολα Μιλουτίνοβ, την αγορά του Τόκο Σενγκέλια, την επέκταση της συνεργασίας της με τον Μάικ Τζέιμς και την παραμονή του Νταρούν Χίλιαρντ. Φαίνεται πως δεν έχει κλείσει το ρόστερ της, οπότε ας περιμένουμε και το κερασάκι στην τούρτα γι' αυτή την πραγματική Super Team που βέβαια θα πρέπει να βρει χημεία και ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση με την επιστροφή του Γουίλ Κλάιμπερν από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη πέρυσι στο γόνατο.

CSKA Moscow's Will Clyburn, left, tries to score as Real Madrid's Anthony Randolph, center, and Walter Tavares block him during their Final Four Euroleague semifinal basketball match in Belgrade, Serbia, Friday, May 18, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
CSKA Moscow's Will Clyburn, left, tries to score as Real Madrid's Anthony Randolph, center, and Walter Tavares block him during their Final Four Euroleague semifinal basketball match in Belgrade, Serbia, Friday, May 18, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

Η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνιά για το μέλλον του Φακούντο Καμπάσο, κράτησε όμως τον κορμό της, πρόσθεσε νιάτα με τους Αλοθέν - Αμπάλντε και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Την ίδια ώρα βέβαια, η Μπαρτσελόνα έκανε την κίνηση-ματ με την απόκτηση του Νικ Καλάθη, πήρε τη σκυτάλη από τα χέρια του Σβέτισλαβ Πέσιτς και την έδωσε στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, άφησε τον Άντε Τόμιτς και ψάχνει μια κίνηση ακόμη για να δημιουργήσει μια Super Team ανάλογη με εκείνη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όσο για την Αναντολού Εφές; Κράτησε τον φοβερό και τρομερό Σέιν Λάρκιν, δύσκολα θα χάσει τον Βασίλιε Μίτσιτς από το ΝΒΑ, συνεχίζει με τους Μπομπουά - Άντερσον - Σιμόν - Σίνγκλετον - Ντάνστον - Πλάις και φυσικά με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο.

Σε αυτό το group θα προσθέσουμε και την Ολίμπια Μιλάνο. Σύμφωνοι, κάθε καλοκαίρι κάνει μεγάλες μεταγραφές και κάθε άνοιξη απογοητεύει, ωστόσο αυτή τη φορά ο Έτορε Μεσίνα τα έπαιξε όλα για όλα και προτίμησε βετεράνους της EuroLeague που λες ότι " δεν γίνεται να αποτύχουν". Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Μάλκολμ Ντιλέινι στον άσο, Κέβιν Πάντερ και Μάικλ Ρολ στο δύο, Σαβόν Σιλντς και Βλάντιμιρ Μίτσοβ στο τρία, Τζίτζι Ντατόμε και Ζακ ΛεΝτέι στο τέσσερα, Κέιλεμπ Ταρζούσκι και Κάιλ Χάινς στο πέντε και κάπου εκεί ανάμεσα σε όλους ο νεαρός Ντάβιντε Μορέτι, ο έμπειρος Ρικάρντο Μορασκίνι κι ο πάντα τίμιος Τζεφ Μπρουκς με τον Πολ Μπιλίγκα τελευταίο ψηλό. Σπουδαίο βάθος, έχει σχεδόν τα πάντα αυτό το ρόστερ για να κυνηγήσει την τετράδα.

GROUP B - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ PLAYOFFS

Σε αυτό το group δεν θα βρει κάποιος ομάδα ικανή να διεκδικήσει την πρώτη ή την δεύτερη θέση, θα βρει όμως καλές ομάδες που μπορούν να μείνουν σε τροχιά τετράδας όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν 2019/20 η Μακάμπι. Η ομάδα του Τελ Αβίβ βρίσκεται και πάλι σε αυτό το επίπεδο, όλα δείχνουν ότι θα κρατήσει τους Σκότι Γουίλμπεκιν, Τάιλερ Ντόρσι, Γιοβέλ Ζούσμαν, Οθέλο Χάντερ, περιμένει ότι ο Όμρι Κάσπι θα γυρίσει υγιής για να κυριαρχήσει στη θέση του πάουερ φόργουορντ και με θα στηριχθεί στη φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου που τελείωσε τη σεζόν λίγο πριν μπει ο Αύγουστος, έχασε πολλούς διαθέσιμους παίκτες, αλλά θα στραφεί ξανά στην αμερικανική αγορά για περιπτώσεις όπως αυτές των Κουίνσι Έισι - Ταρίκ Μπλακ.

Στο ίδιο group θα βάλουμε και τη Χίμκι, η οποία δείχνει καλύτερη από την περσινή σεζόν. Η παραμονή του Ρίμας Κουρτινάιτις δεν ενθουσιάζει, ωστόσο μια ομάδα που θα έχει τους Αλέξι Σβεντ - Γιάνις Τίμα στο ρόλο των εκτελεστών, τον Γιόνας Γερέμπκο και μια καταπληκτική τριάδα ψηλών (Γκρεγκ Μονρό, Ντέβιν Μπούκερ, Τζόρνταν Μίκι) ξεκινά τη σεζόν από ευνοϊκή θέση. Ικανοί για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο, από άποψη ταλέντου, βάθους και ονομάτων, οι Μοσχοβίτες θα είναι ξανά από τις πιο fun-to-watch ομάδες της διοργάνωσης.

Phoenix Suns coach Igor Kokoskov signals in a play during the first half of the team's NBA basketball game against the Portland Trail Blazers in Portland, Ore., Saturday, March 9, 2019. (AP Photo/Steve Dipaola)
Phoenix Suns coach Igor Kokoskov signals in a play during the first half of the team's NBA basketball game against the Portland Trail Blazers in Portland, Ore., Saturday, March 9, 2019. (AP Photo/Steve Dipaola) AP

Αυτή που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεγράψει ο κόσμος, είναι πάντως η Φενέρμπαχτσε. Με τον Ιγκόρ Κοκόσκοβ στη θέση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με τον Λορέντζο Μπράουν στη θέση του Κώστα Σλούκα, με τον Ντανίλο Μπαρτέλ στη θέση του Τζίτζι Ντατόμε, με τον Ντάισον Πιέρ, τον Εντγκάρας Ουλανόβας και τον Τζάρελ Έντι στο τρία και με τους Λίο Βέστερμαν , Μπόμπι Ντίξον, Μελίχ Μαχμούτογλου, Νάντο Ντε Κολό, Γιαν Βέσελι, Αχμέτ Ντουβερίογλου να συνεχίζουν στην Κωνσταντινούπολη, η Φενέρ απλά δεν μπορεί να είναι κακή ομάδα. Ίσως να μη χωρέσει στην πρώτη τετράδα, ίσως να χρειαστεί καιρό μέχρι να ρολάρει, δεν θα είναι όμως κακή ομάδα και δεν θα μείνει εκτός οκτάδας.

Στο ίδιο καζάνι θα βράζει κι ο Ολυμπιακός. Με σαφώς μικρότερο μπάτζετ από τη Φενέρμπαχτσε, η Χίμκι και τη Μακάμπι, με προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια αλλά κάπως... πλασματικό από τη στιγμή που σημαντικοί παίκτες όπως ο Σπανούλης κι ο Πρίντεζης πήραν λιγότερα χρήματα από την πραγματική τους αξία, οι Πειραιώτες θα μπουν με αέρα φρεσκάδας στη σεζόν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμπνέει, ο Κώστας Σλουκας γύρισε για να ηγηθεί και το ρόστερ γέμισε από έναν σπουδαίο συνδυασμό εμπειρίας, φιλοδοξίας. Αποκτήθηκαν παίκτες με υψηλό ταβάνι (Άαρον Χάρισον - Λιβιό Ζαν-Σαρλ - Χασάν Μάρτιν), σε κάθε θέση υπάρχουν δύο ισάξιοι και κυρίως, καλοί ρολίστες χωρίς έναν "Σβεντ" ή έναν "Τζέιμς" που θα λειτουργούσαν σε άλλο πλαίσιο.

Τελευταία ομάδα αυτού του group η Βαλένθια, η οποία ήταν μια νίκη πίσω από την οκτάδα στη διακοπή, προέρχεται από εξαιρετική σεζόν και τίναξε τη μπάνκα στον αέρα με την απόκτηση των Μάρτιν Χέρμανσον, Κλέμεν Πρέπελιτς, Νίκολα Κάλινιτς, Ντέρικ Γουίλιαμς. Τέσσερις εξαιρετικές μονάδες, τέσσερις πραγματικά καλές προσθήκες σε ένα ρόστερ που εχει εμπειρία, φιλοδοξία και ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση.

GROUP C - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ

Στο τρίτο group υπάρχουν ομάδες με φιλοδοξία, ομάδες που κάνουν restart, ομάδες που προέρχονται από επιτυχημένες σεζόν, ομάδες που ίσως ξεπεράσουν κατά πολύ τους εαυτούς τους αλλά αυτή τη στιγμή -θεωρητικά πάντα- δεν είναι στο επίπεδο της οκτάδας. Ο Παναθηναϊκος, για παράδειγμα, θα στηριχθεί στους Νέντοβιτς - Σαντ-Ρος - Παπαπέτρου - Μήτογλου - Παπαγιάννη, δείχνει αρκετά ισορροπημένος, αλλά δεν έχει βρει τον βασικό του άσσο και ένα καλό τεσσάρι. Ο Ερυθρός Αστέρας προχώρησε σε σημαντικες μεταγραφές όπως αυτή του Τζόρνταν Λόιντ κι εκείνη του Λάντρι Νόκο, αλλά μοιαζει να έχει ταβάνι. Η Βιλερμπάν γέμισε το ρόστερ της με δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση αλλά είναι... η Βιλερμπάν και αν δεν κάνει μια πραγματικά μεγάλη υπέρβαση με έναν παίκτη σαν τον Νάντο Ντε Κολό για παράδειγμα, δεν θα χτυπήσει τα playoffs.

Η Μπασκόνια έχασε τον Τόκο Σενγκέλια και τον Σαβόν Σιλντς, πήρε όμως τον Τόνιε Τζεκίρι και τον Ρόκας Γκεντράιτις. Θα είναι αξιόλογη όμως μπαίνει σε μια μεταβατική σεζόν μετά από την αναπάντεχη κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος και θα χρειαστεί λίγο καιρό για να βρεθεί ξανά στο ίδιο επίπεδο. Η Ζάλγκιρις αποχαιρετησε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και έδωσε το τιμόνι στον 38χρονο Μάρτιν Σίλερ που εργαζόταν στη G-League, έχασε αρκετούς παίκτες, αλλά έκανε καλές κινήσεις όπως ο Γκαρίνο, ο Ρούμπιτ, ο ταλαντούχος Βαστούρια και ο Λοβέρν που θέλει να γίνει ο κυρίαρχος ψηλός που απολαύσαμε πριν από αρκετά χρόνια στην Παρτίζαν.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS / ÔÑÉÍÊÉÅÑÉ / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS / ÔÑÉÍÊÉÅÑÉ / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Άλμπα έπαιξε όμορφο, ελκυστικό μπάσκετ, κατέκτησε το γερμανικό πρωτάθλημα αλλά έχασε τον βασικό της γκαρντ (Χέρμανσον), τον βασικό της σουτέρ (Γκεντράιτις) και τον βασικό της σέντερ (Νόκο) οπότε θα χρειαστεί λίγο καιρό για να προχωρήσει με τους Μάοντο Λο - Μπεν Λάμερς στο 1 και το 5, η Μπάγερν Μονάχου έδωσε τη θέση του head coach στον Αντρέα Τρινκιέρι και αυτή ήταν η σημαντικότερη κίνησή της. Ο Γουέιντ Μπάλντουιν μετακόμισε από τον Ολυμπιακό στο AUDI Dome, ο Μάλκολμ Τόμας αντικατέστησε τον Γκρεγκ Μονρό, οι Κόπονεν, Λούτσιτς, Τζέντοβιτς, Τσίπσερ συνεχίζουν, κάτι όμως δείχνει να λείπει από τους Βαυαρούς για να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός και να χωρέσουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τελευταία της λίστας η Ζενίτ, αν και η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μπορεί να κάνει φέτος θραύση σε περίπτωση που της "βγουν" μια-δυο περιπτώσεις. Ο Κέβιν Πάνγκος και ο Μπίλι Μπάρον θα είναι οι βασικοί γκαρντ, ο Κέι Σι Ρίβερς θα βοηθήσει με το περιφερειακό του σουτ, ο Αρτούρας Γκουντάιτις θα διαλύσει το ranking αν είναι υγιής, ο Άλεξ Πόιθρες είναι ο Αμερικανός που πρέπει να παρακολουθήσετε, οι Φριτζόν, Πονίτκα, Τόμας είναι πολύ έμπειροι και οι Ρώσοι Κβοστόφ - Πούσκοφ - Τρούσκιν - Ζούμπκοφ θα γεμίσουν τον πάγκο, αλλά φαίνεται πως στην Αγία Πετρούπολη δεν έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους και ψάχνουν μια πραγματική "βόμβα" πιθανότατα στη θέση του σέντερ με τον Έκπε Ούντο να βρίσκεται στο στόχαστρό τους.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΒΑ

Αντί επιλόγου, η EuroLeague 2019/20 δεν φαίνεται πως θα έχει σάκο του μποξ. Και κρατήστε και αυτό: με την έναρξη της σεζόν 2020/21 στο ΝΒΑ να υπολογίζεται στα τέλη Δεκεμβρίου, η αγορά των ΗΠΑ θα κλείσει πολύ αργά. Τι σημαίνει αυτό; Πως γύρω στα Χριστούγεννα θα υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί διαθέσιμοι Αμερικανοί. Μια μεταγραφή θα είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες και σίγουρα οι παράγοντες και των 18 ομάδων θα έχουν κρατήσει ένα ποσό για να το διαθέσουν για μια τέτοια περίπτωση. Ευκαιρίες θα υπάρξουν, όποιος αρπάξει τις καλύτερες θα έχει ακόμη περισσότερες πιθανότητες για να πετύχει τους στόχους του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ