EUROLEAGUE

Ματέους Πονίτκα: Η προσωπική εξαργύρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ματέους Πονίτκα: Η προσωπική εξαργύρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο Ματέους Πονίτκα πλήγωσε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, στην πιο "θορυβώδη" και συνάμα ουσιαστική δική του επίδοση στην καριέρα του στη EuroLeague. Οι καθοριστικοί πόντοι στην παράταση, τα ρεκόρ και η παλαιότερη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Στην ιστορική της νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, η Ζενίτ είχε "πυλώνα" και ηγέτη τον Γκουστάνο Αγιόν, αλλά και σημείο αναφοράς τον Ματέους Πονίτκα.

Πολλώ δε στα κρίσιμα λεπτά της παράτασης, εκεί που ο Πολωνός φόργουορντ σημείωσε πέντε "φαρμακερούς" πόντους, από τους 18 με τους οποίους τελείωσε το ματς (7/11 σουτ), σε μία από τις πιο ουσιαστικές εμφανίσεις του στη EuroLeague, η οποία συμπληρώθηκε απο 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο. Επίδοση που έγραψε αυτούς τους 24 βαθμούς του στο σύστημα αξιολόγησης, οι οποίοι, σύμφωνα με τη EuroLeague, αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη προσωπική του αξιολόγηση στη διοργάνωση μετά τους 32 που ειχε ως παίκτης της Ζιέλονα Γκόρα τη σεζόν 2015-16 (απέναντι στην Καρσίγιακα).

Μέχρι το ματς του ΣΕΦ, στις δύο ήττες της ρωσικής ομάδας, ο 26χρονος παίκτης κολουμπούσε στα ρηχά. Είχε 4,5 ποντους, 1 ριμπάουντ και 4,5 στην αξιολόγηση κατά μέσο όρο, καταφέρνοντας να βγει στην επιφάνεια του Φαλήρου και να παράλληλα να βγει μπροστά, ως ένας εκ των παικτών πρώτης γραμμής (μετά τους Αγιόν και Τόμας).

Το έκανε μάλιστα σε μία στιγμή που η ομάδα του έψαχνε πρωταγωνιστές, οταν η ροή, η λογική και η "οσμή" του ματς έλεγαν πως η Ζενίτ έμπαινε στην παράταση ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Με buzzer beater μετά από δύσκολο floater έδωσε αρχικά προβάδισμα τριών πόντων στους φιλοξενούμενους (65-68), ενώ με όμορφο κόψιμο στη baseline υποδέχτηκε την ασίστ του Αγιόν, κάρφωσε και πήρε και το φάουλ "γράφοντας" το 67-73 με 1'20' στο ρολόι.

Ματέους Πονίτκα: Η προσωπική εξαργύρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Με αυτή την εμφάνιση και συνεισφορά του, ο Πονίτκα δεν έβαλε μόνο την υπογραφή του στην παρθενική νίκη της Ζαλγκίρις στη διοργάνωση. Συνάμα εξαργύρωσε και την "πληθωρική" παρουσία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Πολωνία σε... ευρωπαϊκό συνάλλαγμα άμα τη επιστροφή του στη EuroLeague, τέσσερα χρονια μετά την τελευταία του παρουσία με τη Ζιέλονα Γκόλα (2015-16).

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Πονίτκα αποτελούσε παίκτη πρώτης γραμμής -και- της εθνικής της χώρας του. Στην ανέλπιστη πορεια των Πολωνών και την κατάκτηση της όγδοης θέσης, ο 26χρονος φόργουορντ ήταν πρώτος μεταξύ των συμπατριωτών του σε αξιολόγηση (16,1 κατά μέσο όρο), πρώτος σε ριμπάουντ (6,8 ανά παιχνίδι) και δεύτερος σκόρερ (13,5 μ.ο).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ "ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ" ΝΙΚΕΣ

Το "διπλό" της Ζενίτ στο ΣΕΦ είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Πονίτκα, λόγω της ομαδικής σημειολογίας αλλά και της προσωπικής επίδοσης. Ο ίδιος πάντως έχει να θυμάται δύο ακόμη δικές του μεγάλες εμφανίσεις που συνδυάστηκαν με νίκες της -τοτε- ομάδας του.

Ματέους Πονίτκα: Η προσωπική εξαργύρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου
EUROKINISSI

Ήταν στα 22 του, ως παίκτης της Ζιέλονα Γκόρα, την οποία και οδήγησε στις δύο μοναδικες της νίκες στη regular season της σεζόν 2015-16 επί της Λοκομοτιβ Κουμπάν και του Παναθηναϊκού! Απέναντι στους Ρώσους είχε 11 πόντους με 11 ριμπάουντ, ενώ με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν ο παίκτης που "πλήγωσε" περισσότερο απο καθε άλλον το "τριφύλλι" στο ματς της Πολωνίας (71-68). Φυσικά, η δομή και ο ανταγωνισμός της διοργάνωσης τότε ήταν αλλιώς, όπως και η υπόσταση της πολωνικής ομάδας. Με τη Ζιέλονα Γκόλα είχε τότε 10 συμμετοχές (12 πόντους και 7,9 ριμπάουντ κατά μεσο όρο), όσες δηλαδή και στην πρώτη του χρονιά στη διοργάνωση, τρεις σεζόν πίσω (2012-13) με την Πρόκομ ((20 ετών, 8,8 ποντους και 3,5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ