EUROLEAGUE

Κόρι Χίγκινς, ο παίκτης "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Κόρι Χίγκινς, ο παίκτης "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
(AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφτασε στην κορυφή της EuroLeague με τον Κόρι Χίγκινς να είναι εκ των πρωταγωνιστών του τελικού με την Εφές. Ο 30χρονος γκαρντ ολοκλήρωσε ιδανικά την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στη διοργάνωση κι έδειξε ξανά το πόσο σημαντικός είναι για το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη.

Στον τελικό με την Εφές , ο Δημήτρης Ιτούδης τον άφησε στο παρκέ για 33:08. Εκείνος βοήθησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 20 πόντους (4/5 τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Έκανε και 2 λάθη, αλλά ποιος μπορεί να έχει παράπονο από τον Κόρι Χίγκινς; Ο 30χρονος γκαρντ, ολοκλήρωσε ιδανικά την κορυφαία του σεζόν στη EuroLeague.

Αν απομονώσει κανείς το Final 4, θα δει πως ο Χίγκινς σε δύο ματς μέτρησε 15.5 πόντους, με 50% στα τρίποντα σε 32:01 λεπτά κατά μέσο όρο. Έχασε οριακά το βραβείο του πολυτιμότερου από τον επίσης εξαιρετικό Γουίλ Κλάιμπερν . Αν πάλι δούμε αποκλειστικά την προημιτελική σειρά των playoffs με τη Μπασκόνια, θα παρατηρήσουμε πως σε τέσσερις αναμετρήσεις, ο Αμερικανός σουτέρ είχε 14.3 πόντους σε 27:10 λεπτά κατά μέσο όρο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως παρά την παρουσία παικτών όπως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κι ο Νάντο Ντε Κολό, ο Κόρι Χίγκινς είναι πολύ σημαντικός για τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν είναι σταρ, αλλά πάντα θα βρει χώρο να δράσει και τις περισσότερες φορές θα είναι αποτελεσματικός. Φαίνεται και στους αριθμούς του. Τη σεζόν που τελείωσε στη EuroLeague, ο 30χρονος γκαρντ σημείωνε 14.9 πόντους με 49% στα τρίποντα σε 25:25 λεπτά ανά παιχνίδι, όντας σχεδόν πάντα θετικός και στα αμυντικά του καθήκοντα.

Στα συνολικά 32 ματς που έπαιξε, μόλις στα 11 ήταν starter. Και τι μ’ αυτό; Είναι δεδομένο πως ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα τον άλλαζε με κανέναν. Και πως αλλιώς όταν πρόκειται για παίκτη που στα 30 από τα 32 ματς είχε διψήφιο αριθμό πόντων! Εντυπωσιακή η επίδοση του Χίγκινς, ο οποίος την ίδια ώρα είχε μόλις 1.3 λάθη κατά μέσο όρο και σπάνια έπαιρνε τραβηγμένες προσπάθειες.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Φυσικά, το πόσο σημαντικός είναι ο Κόρι Χίγκινς δεν το διαπιστώσαμε πρώτη φορά φέτος. Από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Δημήτρης Ιτούδης τον πήρε στη Μόσχα έπειτα από την πολύ καλή σεζόν που είχε με τη Γκαζιαντέπ στην Τουρκία (16 πόντοι μέσο όρο), ο άλλοτε γκαρντ του Κολοράντο τον δικαιώνει συνεχώς και μάλιστα χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζεται καλύτερος. Εκτός όλων των άλλων, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις με την τρομερή σταθερότητα που παρουσιάζει στα σουτ τριών πόντων, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη συνέχεια:

  • 2015-16: 29 συμμετοχές, 9.2 πόντοι, 54% στα τρίποντα
  • 2016-17: 32 συμμετοχές, 9.5 πόντοι, 40.3% στα τρίποντα
  • 2017-18: 36 συμμετοχές, 14.2 πόντοι, 45.5% στα τρίποντα
  • 2018-19: 32 συμμετοχές, 14.9 πόντοι, 49% στα τρίποντα

Ο Κόρι Χίγκινς χρειάστηκε να παίξει στην Πολωνία και την Τουρκία αφού δεν βρήκε θέση στο ΝΒΑ. Εκεί, ο Δημήτρης Ιτούδης είδε πράγματα που τον έκαναν να τον εμπιστευτεί. Ο Αμερικανός γκαρντ πιθανότατα ποτέ δεν θα γίνει Νο.1 στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά αποτελεί σταθερά τον παίκτη “κλειδί” για την... Αρκούδα, με την οποία έχει ήδη φτάσει στην κορυφή της EuroLeague δύο φορές σε τέσσερα χρόνια.

(AP Photo/Alvaro Barrientos)

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ