EUROLEAGUE

Καλάθης vs Ντόντσιτς: Η απόλυτη προσωπική μονομαχία

14/11/2017 Panathinaikos Vs Khimki Moscow for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
14/11/2017 Panathinaikos Vs Khimki Moscow for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography EUROKINISSI

Ο Νικ Καλάθης θα βρει απέναντί του τον Λούκα Ντόντσιτς στο ΟΑΚΑ (24/11, 21:00), στη μεγάλη μονομαχία των δύο "μυαλών" του Παναθηναϊκού Superfoods και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods με τη Ρεάλ Μαδρίτης (24/11, 21:00) είναι από μόνο του σπουδαίο, βάσει της ιστορίας και των τίτλων που κουβαλούν πίσω τους οι δύο σύλλογοι. Πέραν αυτού όμως, υπάρχει ένας ακόμη πολύ καλός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ. Κι αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μονομαχία του Νικ Καλάθη με τον Λούκα Ντόντσιτς.

Μιλάμε για τους ηγέτες των δύο αντιπάλων, τους παίκτες από τα χέρια των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία των ομάδων τους στην EuroLeague. Όσο είναι σε καλή κατάσταση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για νίκη. Αν και στην περίπτωση του 18χρονου γκαρντ, έχει αποδειχθεί στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές πως δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" βραδιές, παρά μόνο αυτές που κάνει τα βασικά κι εκείνες που ενθουσιάζει με την εικόνα του στο παρκέ .

Μπορεί να τους χωρίζει μια δεκαετία ζωής, αλλά την ώρα της μάχης φαίνονται συνομήλικοι, κι αυτό λόγω της πληθωρικότητας με την οποία αγωνίζεται ο νεαρός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Το πόσο σημαντικοί είναι για την ομάδα τους αποτυπώνεται καταρχάς από τον χρόνο συμμετοχής τους, με τον Νικ Καλάθη να έχει περάσει 212'46'' στο παρκέ και τον Λούκα Ντόντσιτς να έχει μετρήσει 214'19'' δράσης. Κοινώς ενάμιση λεπτό περισσότερο.

Καλάθης vs Ντόντσιτς: Η απόλυτη προσωπική μονομαχία

το Sport24.gr είχε επισημάνει την επιρροή του ομογενούς γκαρντ στη δημιουργία των "πρασίνων" . Από τότε το ποσοστό έπεσε ελάχιστα, αλλά παραμένει εντυπωσιακό. Το Νο33 του Παναθηναϊκού Superfoods μοιράζει οριακά περισσότερες από τις μισές ασίστ της ομάδας του (59/117 - 50.4%), την ώρα που το Νο7 έχει πολύ μικρότερη επίδραση σε αυτό το κομμάτι, με 34/149 ασίστ (22.8%) της Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι αν αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, εκείνο που δεν περίμενε, ενδεχομένως, να ακούσει κάποιος είναι πως ο πρώτος εκτελεί επίσης περισσότερο (ποσοστιαία) σε σχέση με τον δεύτερο (19.6% των σουτ της ομάδας έναντι 18.4%). Όσο για την αποτελεσματικότητα, ήτοι τους πόντους ανά κατοχή; Οι δυο τους είναι κοντά, με νικητή τον παίκτη της "Βασίλισσας". Οι 1.16 πόντοι που προσφέρει στην ομάδα του ανά εκτελεσμένη προσπάθεια σουτ εντός παιδιάς είναι από τους μεγαλύτερους αριθμούς που θα συναντήσει κάποιος στην EuroLeague (μεταξύ των αστέρων της διοργάνωσης), την ώρα που ο ομογενής γκαρντ είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικός, αλλά όχι τόσο (1.09 πόντοι ανά σουτ).

Όσο για τα ποσοστά ευστοχίας τους ανά θέση;

Καλάθης vs Ντόντσιτς: Η απόλυτη προσωπική μονομαχία

Για το φινάλε, αφήσαμε το Offensive Ratio και το Defensive Ratio, δηλαδή την αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση ανά εκατό (100) κατοχές. Κάτι που στην Ευρώπη δεν υπολογίζεται πολύ, αλλά στις ΗΠΑ το χρησιμοποιούν κατά κόρον για να εμβαθύνουν στη συνέπεια που υπάρχει στις δύο πλευρές του παρκέ. Η διαφορά ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση είναι πολύ μεγάλη για τις ομάδες τους, όταν βρίσκονται στην πεντάδα, σε σχέση με τις στιγμές που απουσιάζουν.

Για παράδειγμα, με τον Νικ Καλάθη στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει +8.7 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ χωρίς αυτόν έχει -2.2 πόντους ως ομάδα. Στην περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς και της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν και το πρόσημο παραμένει θετικό στις δύο περιπτώσεις. Όσο ο Πάμπλο Λάσο τον εμπιστεύεται, η "Βασίλισσα" κερδίσει +15.2 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ όσο κάθεται στον πάγκο κερδίζει μόλις +0.4 πόντους ανά 100 κατοχές. Αριθμός πολύ μικρός, με -σχεδόν- ουδέτερο αποτέλεσμα.

Καλάθης vs Ντόντσιτς: Η απόλυτη προσωπική μονομαχία

Αυτό είναι ένα μόνο μέρος της επιρροής που έχουν οι δύο παίκτες στο παιχνίδι της ομάδας τους, σε άμυνα και επίθεση. Μία στατιστική απεικόνιση του τι προσφέρουν σε Παναθηναϊκό Superfoods και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν καταγράφονται με αριθμούς, η μεταξύ τους μονομαχία στο ΟΑΚΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δύο μεγάλα κορμιά, δύο μυαλά που λειτουργούν με ταχύτητες μεγαλύτερες του... μέσου όρου, δύο παίκτες που απειλούν συχνά πλέον να "γράψουν ιστορία" και να σημειώσουν τριπλ νταμπλ στην EuroLeague. Το αποψινό (24/11, 21:00) παιχνίδι λοιπόν δεν θα αφορά μόνο σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι, αλλά σε και σε μία... κατά μέτωπο μονομαχία δύο εκ των σπουδαιότερων παικτών της διοργάνωσης.

Photo Credits: Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ