EUROLEAGUE

Η στατιστική καταγραφή της regular season

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με τη regular season της EuroLeague να έχει ολοκληρωθεί, το Sport24.gr συγκέντρωσε στατιστικά και αριθμούς από την πορεία των ομάδων της διοργάνωσης. Οι τάσεις, οι "αιώνιοι" και τα... περίεργα.

Η regular season της EuroLeague ανήκει στην ιστορία, με τις ομάδες της διοργάνωσης να ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Οκτώ εξ αυτών συνεχίζουν την προσπάθειά τους με φόντο την πρόκριση στο Final Four, ενώ οι υπόλοιπες είπαν "αντίο" στρέφοντας την προσοχή τους στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο μαραθώνιος των τριάντα αγωνιστικών αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής προκειμένου να αποτυπωθούν οι συνήθειες, οι τάσεις, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν στις ομάδες, με τη βοήθεια του Overbasket :

Η Χίμκι είναι η μοναδική από τις οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στα playoffs με αρνητικό πρόσημο πόντων (-14), την ώρα που η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική απ όσες έμειναν εκτός νυμφώνος με θετικό πρόσημο (+52).

Η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι επίσης εκείνη που μοίρασε τις περισσότερες ασίστ (615), με την Αναντολού Εφές να έχει τις λιγότερες (462). Οι δύο ελληνικές ομάδες βρέθηκαν πολύ κοντά στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, με τον Παναθηναϊκό Superfoods (490) να έχει μόλις πέντε περισσότερες έναντι του Ολυμπιακού (485).

Η Χίμκι (70), η Ζάλγκιρις (49), ο Παναθηναϊκός Superfoods (45), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (10) και η Μπασκόνια (6) έκαναν περισσότερα φάουλ απ' όσα κέρδισαν στη regular season -μεταξύ των ομάδων που προκρίθηκαν στα playoffs-, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης (-70) και ο Ολυμπιακός (-49) ήταν οι δύο ομάδες της οκτάδας που είχαν μεγαλύτερη απόκλιση, κερδίζοντας περισσότερα φάουλ από αυτά που καταλογίστηκαν σε βάρος τους.

Η στατιστική καταγραφή της regular season

Παρότι τερμάτισε στην πέμπτη θέση της κατάταξης, η Ρεάλ Μαδρίτης συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (3.102) αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ΤΣΣΚΑ Μόχας (3.068).

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (971) και η Μπασκόνια (921) πέτυχαν τα περισσότερα εντός παιδιάς καλάθια, με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να είναι μάλιστα εκείνη με το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στη διοργάνωση (51.8%). Στη δεύτερη θέση δεν βρέθηκε όμως η Μπασκόνια (σ.σ.: ήταν τρίτη με 49.7%), αλλά η Ζάλγκιρις που ήταν η έτερη ομάδα που σούταρε με +50% στη διάρκεια της regular season (50.8%).

Τρεις ομάδες σούταραν με +40% από τα 6μ75. Πρόκειται για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (42.7%), τη Φενέρμπαχτσε (42.4%) και τη Ζάλγκιρις (42.2%). Ο Ολυμπιακός ήταν η χειρότερη ομάδα της EuroLeague στο περιφερειακό σουτ (33.4%), με τον Παναθηναϊκό να είναι λίγο ψηλότερα (35.2%).

Ο Ολυμπιακός εκτέλεσε τις περισσότερες ελεύθερες βολές (668). Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου και η Αρμάνι Μιλάνο (616) ήταν οι μοναδικές που έσπασαν το φράγμα των 600+ βολών. Ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι έκτος στην σχετική κατηγορία με 573 εκτελεσμένες βολές.

Παράλληλα όμως, το "τριφύλλι" είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που είχε ποσοστό κάτω από 70% στις προσωπικές. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ σούταραν με 67.9% από την γραμμή, που μόνο... φιλανθρωπίας δεν αποδείχθηκε για εκείνους. Πιο συνεπείς ομάδες στις βολές ήταν η Βαλένθια (82.8%) και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (82.1%).

Η στατιστική καταγραφή της regular season

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η ομάδα που αντλούσε τους περισσότερους πόντους της από δίποντα (59%), η Χίμκι από τρίποντα (37.5%) και ο Ολυμπιακός από βολές (21.6%).

Η "ομάδα του λαού" κέρδισε μια ακόμη κορυφή: αυτή των ριμπάουντ. Με 1.114 ριμπάουντ αποδείχθηκε η πιο συνεπής, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1.089. Ο Παναθηναϊκός Superfoods έκλεισε την οκτάδα με 1.000 ριμπάουντ, ενώ από τις ομάδες που προκρίθηκαν στα playoffs πιο... αδύναμες αποδεικνύονται η Χίμκι (993), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (981) και η Φενέρμπαχτσε (974).

Ο Ερυθρός Αστέρας (720), η Ζάλγκιρις (717) και ο Παναθηναϊκός Superfoods (686) χρεώθηκαν με τα περισσότερα φάουλ σε βάρος τους, ενώ ο Ολυμπιακός (668), η Ρεάλ Μαδρίτης (664) και η Ζάλγκιρις (654) αυτές που έχουν κερδίσει τα περισσότερα.

Η Ουνικάχα Μάλαγα (11) και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (10) έχουν χρεωθεί τις περισσότερες τεχνικές ποινές. Φέτος δεν είχαμε κάποια ομάδα που να έχει γλιτώσει από "Τ", με την Μπάμπεργκ να κερδίζει τον τίτλο της πιο... ήρεμης ομάδας, με μόλις μια τεχνική ποινή στην EuroLeague.

Η στατιστική καταγραφή της regular season

Το ζευγάρι του Ολυμπιακού με τη Ζάλγκιρις στα playoffs αναδεικνύεται ως το πλέον... επιρρεπές στο λάθος. Οι δύο ομάδες κάνουν τα περισσότερα λάθη στο παιχνίδι τους, με τους "ερυθρόλευκους" να πετούν στα σκουπίδια το 16.7% των κατοχών τους και τους "πράσινους" το 15.7%.

Τρεις ισπανικές ομάδες κυριάρχησαν στο "ασίστ ανά λάθος". Πρόκειται για την Μπαρτσελόνα (1.7), τη Ρεάλ Μαδρίτης (1.7) και την Μπασκόνια (1.6), ενώ ο Ολυμπιακός (1.3) και ο Παναθηναϊκός (1.4) είναι οι δύο χειρότερες ομάδες -μαζί με την Μπάμπεργκ που έχει επίσης 1.3 ασίστ ανά λάθος.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ