EUROLEAGUE

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λίγες μέρες μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, ο Ρόμπερτς, ο Πρίντεζης, ο Στρέλνιεκς και οι συμπαίκτες τους οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε τεράστιας αξίας εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρμπαχτσε. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Μετά από μια βαριά ήττα στη Βαρκελώνη και μια κακή εμφάνιση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν όσο τίποτα μια μεγάλη πρόκληση. Και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε του την έδωσε. Οι Πειραιώτες πήγαν στην Κωνσταντινούπολη με τους οιωνούς απέναντί τους, έκαναν φανταστική δουλειά σε μία από τις πιο σκληρές έδρες της EuroLeague, πήγε να "αυτοκτονήσει" χάρη σε ένα λάθος του Παπανικολάου, όμως στάθηκε όρθιος στην παράταση και πανηγύρισε μιας τεράστιας αξίας νίκη ( 90-83 ) που θα τον βοηθήσει εν όψει της δύσκολης συνέχειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο οσκαρικός Μπράιαν Ρόμπερτς έδειξε τη μεγάλη κλάση του σε ένα ματς που λίγοι θα είχαν τα... άντερα να βγουν μπροστά μετά από τόσο έντονη κριτική, ο συγκινητικός Γιώργος Πρίντεζης "καθάρισε" στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, ΜακΛίν, Τόμπσον, Μιλουτίνοφ έβαλαν το λιθαράκι τους και οι Πειραιώτες πέτυχαν τη σημαντικότερη φετινή τους νίκη, στο ματς που έκαναν και την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση. Το Sport24.gr αξιολογεί τους 11 που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

1. ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ

Στατιστικά: 9 πόντοι (4/6 δίποντα, 1/1 βολές), 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος σε 15:31 (11 ranking)

Είχε προβλήματα στην άμυνα, όμως είχε και τρομερή ενέργεια στην επίθεση. Έκανε ένα εντυπωσιακό φόλοου-κάρφωμα για το 31-28, έδωσε μία ασίστ, ήταν θετικός αλλά μέχρι εκεί. Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έδειξε την κλάση του με γκολ-φάουλ που πανηγύρισε έξαλλα, πριν σκοράρει και νέο καλάθι μέσα σε τρία κορμιά για το 56-62! Έκανε και ένα τρομερό κόψιμο στον Βέσελι που δεν κατάφερε να καρφώσει με το σκορ στο 60-67, για να ολοκληρώσει μια πολύ καλή εμφάνιση που μπορεί να μην απεικονίζεται στη στατιστική του, αλλά έκανε τη διαφορά στο παρκέ.

4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Στατιστικά: 0 πόντοι (0/2 δίποντα) σε 16:02 (-3 ranking)

Επαιξε 10 λεπτά στο πρώτο μέρος για να αστοχήσει σε δυο προσπάθειες, να κάνει ένα φάουλ και τίποτα περισσότερο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν πρόσεξε καν τον Ιωάννη στο παρκέ και θα είναι δικαιολογημένος. To ίδιο συνέβη και στο δεύτερο μέρος, καθώς ο Έλληνας φόργουορντ δεν πήρε ριμπάουντ, δεν έδωσε ασίστ, δεν σκόραρε, γενικά δεν προσέφερε κάτι στην ομάδα του.

10. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ

Στατιστικά: 0 πόντοι (0/1 δίποντο) σε 3:34 (-1 ranking)

Δεν βοήθησε στα 3:34 που πήρε στο πρώτο μέρος, δεν χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος.

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ (starter)

Στατιστικά: 10 πόντοι (5/6 δίποντα), 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη σε 29:02 (16 ranking)

Ξεκίνησε σπουδαία, καθώς είχε υπομονή για να "διαβάσει" τις φάσεις και να εκμεταλλευθεί με τελικές πάσες αυτά που του έδινε η άμυνα της Φενέρμπαχτσε. Σκόραρε το πρώτο του καλάθι για το 10-7 όταν βρέθηκε απέναντι στον Σλούκα, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό του στο πρώτο μέρος, στο οποίο τελικά έδωσε λίγα πράγματα στον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο με κάρφωμα, πριν πάρει επιθετικό ριμπάουντ και σκοράρει ξανά για το 49-42. Στο τέταρτο δεκάλεπτο κυριάρχησε στην επίθεση κάθε φορά που η μπάλα έφτασε στα χέρια του, κάρφωσε ξανά και ξανά τις εξαίρετες πάσες των συμπαικτών του και στο τέλος της βραδιάς ήταν από αυτούς που πραγματικά διακρίθηκαν.

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ (starter)

Στατιστικά: 16 πόντοι (1/2 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές), 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 5 λάθη (12 ranking)

Πενταδάτος στο πλευρό του Μάντζαρη, έκανε γρήγορα το πρώτο του φάουλ και δυο λάθος πάσες. Έμοιαζε να αισθάνεται αμήχανα δίπλα στους βασικούς του Ολυμπιακού, όμως δεν έσκυψε το κεφάλι και βρήκε γρήγορα τα πατήματά του. Πήρε στο 6' το πρώτο του σουτ και ευστόχησε σε τρίποντο για το 12-12, πριν βάλει και δεύτερο για το 31-26 στο 16'. Ήταν ο μοναδικός μετά τον Πρίντεζη που έψαχνε συνεχώς να βρεθεί σε φάση εκτέλεσης, έπαιξε καλές άμυνες και στο 33' βγήκε από το σκριν για να πάρει την ασίστ του Ρόμπερτς και να σκοράρει τρίποντο για το 58-67. Στο 42' πέτυχε δίποντο από τη δεξιά γωνία για το 77-81 και στο 44' τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 81-90 που έκρινε οριστικά και αμετάκλητα το παιχνίδι. Τα πέντε λάθη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να "λερώσουν" την εμφάνισή του, καθώς ο Λετονός έκανε συγκλονιστική εμφάνιση και απέδειξε τη μεγάλη του κλάση σε μία από τις πιο σκληρές έδρες της Ευρώπης.

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)

Στατιστικά: 18 πόντοι (8/10 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/4 βολές), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 32:31 (19 ranking)

Ξεκίνησε με άστοχο τρίποντο (4/13 μετρούσε στα έξι πρώτα ματς), έβαλε όμως το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ. Έκανε ακριβώς το ίδιο λίγο αργότερα, όταν "καθάρισε" το άστοχο λέι-απ του Παπανικολάου στον αιφνιδιασμό, έκανε τρομερή δουλειά στο σκοράρισμα και "χόρεψε" τον πολύ ποιοτικό και έμπειρο Μέλι και στο ημίχρονο ήταν ο πρώτος σκόρερ και είχε είχε τις 14 από τις 25 μονάδες στην αξιολόγηση του Ολυμπιακού. Δεν συνέχισε σε αυτούς τους ρυθμούς, η αλήθεια είναι πως ούτε χώρους βρήκε, ούτε τροφοδοτήθηκε ιδιαίτερα, όμως γύρισε στα μέσα της τέταρτης περιόδου για να τρέξει στον αιφνιδιασμό, να μαζέψει ένα επιθετικό ριμπάουντ και να σκοράρει για το 60-69. Στην παράταση είχε πεισμώσει. Σκόραρε για το 75-77, ξανασκόραρε για το 79-83, ξανασκόραρε για το 79-85, ξανασκόραρε για το 79-87... Μπορεί να διανύει μια περίοδο με πολλά σκαμπανεβάσματα, είναι όμως ο Γιώργος ο Πρίντεζης. Κι αυτό είναι αρκετό για να του δώσει το δικαίωμα να κάνει και μερικές κακές εμφανίσεις. Συγκλονιστικός.

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (starter)

Στατιστικά: 7 πόντοι (3/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 1/2 βολές), 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 λάθη σε 33:05 (16 ranking)

Βρήκε σίδερο σε σουτ τριών πόντων από τη δεξιά γωνία και μία φάση αργότερα δέχθηκε ένα τέτοιο καλάθι από τον Τζίτζι Ντατόμε. Ρίσκαρε στο πίσω μέρος του γηπέδου και άφησε ελεύθερα σουτ, έπαιξε 14 λεπτά στο πρώτο μέρος και σκόραρε έναν πόντο από τη γραμμή των βολών. Κάλυψε την αδυναμία του στην επίθεση με πείσμα στην άμυνα που οδήγησε σε λάθη της Φενέρμπαχτσε και στα μέσα της τρίτης περιόδου σκόραρε μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ για το 49-47. Στο 37' έκλεψε το πορτοφόλι αντιπάλου του και σκόραρε σαν σε προπόνηση για το 60-71, πριν σπάσει την πίεση των γηπεδούχων και πασάρει στον Μιλουτίνοφ που κάρφωσε στον αιφνιδιασμό. Στο τέλος, πάντως, λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος. Με τον Ολυμπιακό να πρέπει να ακουμπήσει τη μπάλα στα χέρια του Ρόμπερτς, ο "Παπ" προτίμησε να πασάρει διαγώνια προς την καρδιά της ρακέτας της Φενέρ και να κάνει το λάθος, με αποτέλεσμα η Φενέρ να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί ο Πρίντεζης κράτησε όρθια την ομάδα του και ο Παπανικολάου τελείωσε τον αγώνα έχοντας δώσει το 101% των δυνάμεών του, με τις καλές και τις κακές του στιγμές. Οι καλές ήταν σίγουρα περισσότερες.

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (starter)

Στατιστικά: 0 πόντοι (0/2 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 14:42 (-1 ranking)

Στο αρχικό σχήμα αντί του Ρόμπερτς, έδωσε μια ασίστ, έκλεψε μια μπάλα και αντικαταστάθηκε στο 7' χωρίς να έχει πάρει σουτ. Γύρισε τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, για να κάνει μια λάθος πάσα που οδήγησε σε γκολ-φάουλ της Φενέρμπαχτσε και τελικά σε ένα σερί 9-0 των Τούρκων για το 40-30 του ημιχρόνου. Γύρισε στο 27', μετά το ξέσπασμα του Ρόμπερτς που χρειάστηκε ανάσες, έκανε μια λάθος πάσα όταν προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το ποστάρισμα του Πρίντεζη και τελικά έκανε χώρο για να παίξει περισσότερο ο Αμερικανός συμπαίκτης του που βρισκόταν σε φοβερή βραδιά.

22. ΜΠΡΑΙΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Στατιστικά: 21 πόντοι (3/8 δίποντα, 5/7 τρίποντα), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 29:13 (17 ranking)

Μπήκε στο 7' στη θέση του Μάντζαρη, έπαιξε με ψυχραιμία, έβαλε γρήγορα το πρώτο του τρίποντο και λίγο αργότερα έκλεψε για να σκοράρει στον αιφνιδιασμό το καλάθι που έφερε το ματς στον πόντο (31-30). Κι εκεί που ήταν "ζεστός", αντικαταστάθηκε τρία λεπτά πριν το ημίχρονο. Μετά από timeout που κάλεσε ο Ομπράντοβιτς! Για να ακολουθήσει λάθος από τον παίκτη που τον άλλαξε (Μάντζαρη) και 9-0 σερί της Φενέρ. Ο Σφαιρόπουλος τον είχε στο παρκέ στην έναρξη της τρίτης περιόδου, ο Αμερικανός σκόραρε τρίποντο για το 47-37 μετά από σεμιναριακού επιπέδου κυκλοφορία της μπάλας, στην επόμενη φάση έβαλε το τρίτο του μακρινό σουτ και λίγο αργότερα και το τέταρτο. Για την ακρίβεια, είχε 4/4. Πήρε μερικές ανάσες, επέστρεψε για την τελευταία επίθεση της τρίτης περιόδου, χόρεψε τον Σλούκα και έβαλε και το πέμπτο του τρίποντο (5/5) για το 53-57. Ήταν ασταμάτητος, έπαιξε εναντίον... όλων για το 58-64, δεν κατάφερε να πετύχει το νικητήριο καλάθι στο μηδέν της κανονικής περιόδου, αλλά η προσπάθειά του ήταν πολύ καλή. Στην παράταση έδωσε τη σκυτάλη στον Πρίντεζη και δεν κυνήγησε το ρεκόρ καριέρας, αν και η εμφάνισή του ήταν φαντασμαγορική, συγκλονιστική, υπέροχη, χαρακτηρίστε την όπως εσείς θέλετε. Σας το λέγαμε ξανά και ξανά ότι ο Ρόμπερτς είναι πολύ ποιοτικός, ίσως να έγινε κουραστικό, όμως απόψε ο έμπειρος γκαρντ έδειξε τι πραγματικά μπορεί να κάνει.

33. ΚΑΙΛ ΓΟΥΙΛΤΖΕΡ

Στατιστικά: 1 αμυντικό ριμπάουντ σε 2:38

Ο Σφαιρόπουλος τον έριξε στη "μάχη" στα μέσα της δεύτερης περιόδου και ο Αμερικανός 1) έβγαλε άμυνα απέναντι στον Βέσελι, 2) πήρε το αμυντικό ριμπάουντ και 3) κέρδισε το αμυντικό φάουλ! Όλα αυτά, σε διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων. Φαινόταν από... χιλιόμετρα ότι είχε όρεξη, έκανε όμως μία λάθος πάσα στον ΜακΛίν και αντικαταστάθηκε μετά από 2:38. Δεν ξανάπαιξε ποτέ.

34. ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Στατιστικά: 9 πόντοι (2/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο σε 16:10 (10 ranking)

Πάτησε για πρώτη φορά παρκέ στο 7', πήρε γρήγορα το πρώτο του τρίποντο (άστοχο) και μία φάση αργότερα διείσδυσε στην καριά της ρακέτας για να σκοράρει με το αριστερό τους πρώτους του πόντους. Μία τεχνική ποινή "χάλασε" το μυαλό του, με αποτέλεσμα ο Σφαιρόπουλος να τον τραβήξει γρήγορα στον πάγκο, μετά από μόλις 3:45. Τον είδαμε ξανά στο τρίτο δεκάλεπτο να χορεύει την άμυνα της Φενέρμπαχτσε και να σκοράρει για το 51-49, πριν πάρει τρίποντο και το βάλει για το 51-52. Η επίθεση του Ολυμπιακού δούλεψε γι' αυτόν και ο Αμερικανός δεν αστόχησε. Στη συνέχεια δεν έπαιξε πολύ, άφησε Ρόμπερτς και Πρίντεζη να κάνουν τη δουλειά, όμως ήταν τουλάχιστον θετικός, ίσως και περισσότερο απ' όσο δείχνει η στατιστική του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ