EUROLEAGUE

Η Φενέρμπαχτσε "καθάρισε" τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η Φενέρμπαχτσε "καθάρισε" τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η Φενέρμπαχτσε πήρε το ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής της Euroleague, επικρατώντας στην Ulker Sports Arena με 77-66. Κορυφαίοι οι Ούντο και Ντατόμε. Καθοριστικός ο Σλούκας στην τελευταία περίοδο.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά η Φενέρμπαχτσε πήρε μια μικρή... εκδίκηση από τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον περσινό χαμένο ημιτελικό στο Final Four. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιβλήθηκε στην Ulker Sports Arena με 77-66, σημειώνοντας τη δεύτερη νίκη της σε τρεις αγώνες, την ώρα που η "Βασίλισσα" έμεινε στη μία. Πρώτοι σκόρερ για τους νικητές οι Έκπε Ούντο (15π.) και Λουίτζι Ντατόμε (15π.), με τον Κώστα Σλούκα (6π., 6σ.) και τον Μπαρίς Ερσέκ (7π.) να συμπληρώνουν το καρέ των παικτών που έκαναν τη διαφορά. Από κοντά κι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, των 12 πόντων.

Όσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης; Δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την κυριαρχία της στα ριμπάουντ (τελείωσε το παιχνίδι με +7, αν και στη διάρκεια του αγώνα είχε διψήφια διαφορά), την ώρα που οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο σούταραν με τραγικά ποσοστά από τα 6μ75 (6/28).

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Οι δηλώσεις των νικητών

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η Φενέρμπαχτσε φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να... διαπραγματευτεί τη νίκη. Η προ μίας εβδομάδας συντριβή από τη Στρασμπούρ άλλωστε είχε "τσαλακώσει" πολύ το γόητρο των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μπήκαν στο παρκέ φουριόζοι. Εξ ου το +7 (13-6) του 5ου λεπτού, με τους φιλοξενούμενους να επιδίδονται σε ρεσιτάλ χαμένων τριπόντων.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από έξι λεπτά μέχρις ότου ο Γιόνας Ματσιούλις ευστοχήσει στο πρώτο περιφερειακό σουτ των Μαδριλένων, στοιχείο που τους έδωσε τη δυνατότητα να αναθαρρήσουν. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά το γεγονός πως κυριαρχούσαν στους αιθέρες, μετρώντας πέντε περισσότερα ριμπάουντ μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, η οποία πάντως τους βρήκε να ακολουθούν στο σκορ (20-18).

Κι όσο ο επιθετικός τους προσανατολισμός (ή έστω τα ποσοστά) δεν άλλαζε, τόσο πιο δύσκολο γινόταν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Από την άλλη, η Φενέρμπαχτσε επιχειρούσε να "ακουμπάει" την μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο καλάθι, την ώρα που ο Έκπε Ούντο ήταν αποτελεσματικός από το "βαμμένο". Όταν μάλιστα "αφυπνίστηκε" ο Λουίτζι Ντατόμε, η τουρκική ομάδα έφτασε στο +9 (31-22) στα μισά της δεύτερης περιόδου.

Τα επιθετικά ριμπάουντ εξακολουθούσαν να αποτελούν τον τρόπο που θα κρατούσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης σε επαφή με το σκορ, αλλά το +7 (39-32) της Φενέρμπαχτσε στην ανάπαυλα ήταν αναπόφευκτο. Ειδικά από τη στιγμή που τα τρίποντα των φιλοξενούμενων δεν έβρισκαν τον στόχο (είχαν φτάσει αισίως στα 3/17).

Η Φενέρμπαχτσε "καθάρισε" τη Ρεάλ Μαδρίτης

Στο τρίτο δεκάλεπτο η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε σημαντικά. Κι αν αρχικά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε από την απόφαση των διαιτητών να σφυρίζουν κάθε επαφή (σ.σ.: οι φιλοξενούμενοι είχαν συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά μετά από 1'41''), στη συνέχεια τα πράγματα έφτιαξαν. Βλέπετε, οι δύο άμυνες ήταν πλέον απούσες, αφού οι παίκτες απέφευγαν να παίξουν σκληρά, βλέποντας πως πολύ γρήγορα μπορεί να είχαν θέμα.

Ακόμη κι έτσι πάντως, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς διατήρησε το πάνω χέρι, έφτασε το προβάδισμά της σε διψήφια επίπεδα (50-39 στο 24'51''), μα πάνω απ όλα δεν έδειχνε τάσεις αυτοχειρίας. Έστω κι αν η τρίτη περίοδος τη βρήκε στο +7 (63-56).

Στα τελευταία μέτρα της κούρσας, η "Βασίλισσα" επιχείρησε να κάνει την ανατροπή, αλλά τα "όπλα" του Πάμπλο Λάσο δεν έκαναν δουλειά. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ προσπάθησε να... αγχώσει τους γηπεδούχους, αλλά μηδέν εις το πηλίκο. Με 4'11'' να μένουν, η Φενέρμπαχτσε ήταν στο +9 (71-62), αλλά δεν απειλήθηκε περισσότερο αφού στα λεπτά που ακολούθησαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης πέτυχαν όλους κι όλους τέσσερις πόντους.

Έτσι, δεν απέφυγαν την ήττα (77-66), τη δεύτερη σε τρεις αγώνες στην Euroleague, που τους αφήνει μακριά από τις πρώτες θέσεις. Την ίδια ώρα, η Φενέρμπαχτσε έκανε το 2/3 και -πάνω απ όλα- βελτίωσε την ψυχολογία της μετά τη "σφαλιάρα" της περασμένης εβδομάδας από τη Στρασμπούρ.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 39-32, 63-56, 77-66.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ερσέκ 7 (1), Ούντο 15, Άντιτς 4, Μπογκντάνοβιτς 12 (2), Σλούκας 6, Βέσελι 8, Κάλινιτς 4, Ντίξον 6, Ντατόμε 15 (1).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Φερνάντεθ 9, Νοτσιόνι 5 (1), Ματσιούλις 5 (1), Ρέγιες 15 (7 ριμπ.), Ροντρίγκεθ 8 (2), Αγιόν 8 (10 ριμπ.), Κάρολ 5 (1), Γιούλ 5 (1), Τόμπκινς 4, Ερνανγκόμεθ, Τέιλορ.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ