EUROLEAGUE

Final Four 2015: The sequel

Final Four 2015: The sequel

Ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και η Φενέρμπαχτσε διασταυρώνονται για δεύτερη φορά στο Final Four μετά το 2015. Τι άλλαξε και τι παρέμεινε ίδιο δύο χρόνια μετά;

Μαδρίτη 2015. Η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός και η πρωτάρα, τότε, Φενέρμπαχτσε ήταν οι τέσσερις ομάδες που διεκδίκησαν εκείνη τη χρονιά τον τίτλο στο Final Four της Euroleague. Να λοιπόν που δύο χρόνια αργότερα οι τέσσερις ομάδες δίνουν ξανά ραντεβού σε ένα Final Four. Στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά.

Μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 30 χρόνια θα έχουμε... sequel ενός Final Four. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν οι Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκός βρέθηκαν για δεύτερη φορά μετά το 2009. Μόνο που τότε τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν διαφορετικά με αυτά του 2009. Στο φετινό Final Four ακόμα και οι ημιτελικοί θα είναι ίδιοι με τη διοργάνωση του 2015!

Το EuroLeague Greece αποφάσισε να συγκρίνει το Final Four του 2015 και του 2017 και να εντοπίσει τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο διοργανώσεων.

Τι παραμένει ίδιο...

* Κατ' αρχάς, υπάρχουν 25 παίκτες που συμμετείχαν στο Final Four του 2015 και παραμένουν στα ρόστερ των τεσσάρων ομάδων. Τους περισσότερους (7) έχουν η ΤΣΣΚΑ (Νάντο Ντε Κολό, Μίλος Τεόντοσιτς, Αντρέι Βοροντσέβιτς, Κάιλ Χάινς, Ααρον Τζάκσον, Βίκτορ Χριάπα, Βιτάλι Φριτζόν) και η Ρεάλ (Σέρχιο Γιουλ, Γκουστάβο Αγιόν, Τζέισι Κάρολ, Φελίπε Ρέγιες, Ρούντι Φερνάντεθ, Γιόνας Ματσιούλις, Αντρες Νοσιόνι).

Ο Ολυμπιακός έχει έξι παίκτες από το Final Four του 2015 (Δημήτρης Αγραβάνης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Ματ Λοτζέσκι), εκ των οποίων όμως ο ένας (Λοτζέσκι) δεν θα είναι παρών λόγω τραυματισμού. Τέλος, η Φενέρμπαχτσε έχει τρεις παίκτες (Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Γιαν Βέσελι, Μελίχ Μαχμούτογλου), καθώς και έναν τέταρτο από την ομάδα του 2015 (Μπερκ Ουγκουρλού), που δεν είχε “χωρέσει” στη 12άδα του Final Four.

Υπάρχουν επίσης δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού (του 2015) που παίζουν πλέον σε άλλα στρατόπεδα: ο Κώστας Σλούκας (Φενέρμπαχτσε) και ο Οθέλο Χάντερ (Ρεάλ). Με άλλα λόγια, πάνω από τους μισούς παίκτες που συμμετείχαν στο Final Four της Μαδρίτης, θα βρίσκονται και στην Πόλη.

* Όλοι οι προπονητές παραμένουν στα πόστα τους! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν ο κόουτς του Ολυμπιακού το 2015, όπως και ο Πάμπλο Λάσο στη Ρεάλ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε και ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ.

* Το 2015 ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη άμυνα σε όλη την EuroLeague, καθώς δεχόταν μόνο 71,2 πόντους κατά μέσο όρο. Την τρέχουσα σεζόν οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πάλι την καλύτερη άμυνα μεταξύ των τεσσάρων ομάδων με 74,0 πόντους ανά αγώνα, ενώ είναι 3οι συνολικά στη διοργάνωση.

* Τη σεζόν 2014-15 η ΤΣΣΚΑ είχε την καλύτερη επίθεση (87,8π. μ.ό.) και ήταν δεύτερη σε ασίστ (20,9 μ.ό.) στην EuroLeague. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Η ρωσική ομάδα είναι πρώτη με 87,6 πόντους ανά αγώνα και δεύτερη με 20,2 ασίστ.

* Ο καλύτερος πασέρ της κανονικής περιόδου ήταν παρών στο Final Four του 2015, όπως και φέτος. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόσωπο είναι ίδιο: ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος είχε 7,1 ασίστ μ.ό. τη σεζόν 2014-15 και 7,0 την τρέχουσα.

* Όπως και το 2015, έτσι και φέτος προκρίθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που είχαν το καλύτερο ρεκόρ μέχρι τα Playoffs. Πριν από δύο χρόνια έμεινε εκτός Final Four η Μπαρτσελόνα και φέτος ο Παναθηναϊκός.

* Ένας παίκτης γεννημένος στη δεκαετία του '70 υπήρχε και το 2015 (Νοσιόνι), ένας υπάρχει και φέτος (πάλι ο Νοσιόνι). Επίσης, η Ρεάλ είναι η γηραιότερη ομάδα και στα δύο Final Four. Είχε 30,3 χρόνια κατά μέσο όρο το 2015 και 30,7 στο φετινό.

Τι άλλαξε...

* Κατ' αρχάς ο... γηπεδούχος. To 2015 το τουρνουά είχε φιλοξενηθεί στο “σπίτι” της Ρεάλ Μαδρίτης, το Barclaycard Center (νυν Wizink Center). Φέτος θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Φενέρμπαχτσε, την Κωνσταντινούπολη, έστω και όχι στην έδρα της, αλλά στο Sinan Erdem Dome.

* Σε αντίθεση με το 2015, ο κάτοχος του τίτλου θα είναι παρών φέτος. Στο Final Four της Μαδρίτης η Μακάμπι (πρωταθλήτρια το 2014) είχε αποκλειστεί στους “8” με 3-0 από τη Φενέρμπαχτσε, ενώ η ΤΣΣΚΑ, περσινή πρωταθλήτρια, θα υπερασπιστεί τον τίτλο στην Κωνσταντινούπολη.

* Η Φενέρμπαχτσε ήταν η πιο νεανική ομάδα το 2015 (27,1χρ. μ.ό.). Ο Ολυμπιακός έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο φετινό Final Four (26,9χρ. μ.ό.). Οι "ερυθρόλευκοι" είναι μάλιστα η μόνη ομάδα που... μίκρυνε σε σχέση με το 2015. Οι άλλες τρεις ομάδες έχουν φέτος μεγαλύτερος όρο ηλικίας από το 2015.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ