EUROLEAGUE

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

Η σεζόν 2017/18 ξεκινά και το Sport24.gr παρουσιάζει τους δέκα κορυφαίους point guards της EuroLeague. Δείτε τους και ψηφίστε τον καλύτερο όλων.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η σεζόν 2017/18 βρίσκεται προ των πυλών και το Sport24.gr ξεκινά την καταγραφή και την παρουσίαση των κορυφαίων παικτών ανά θέση στην οποία αγωνίζονται. Η αρχή γίνεται σήμερα με τους δέκα καλύτερους point guards, μια θέση που δείχνει να είναι η πιο "γεμάτη" από κάθε άλλη. Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε και το σχετικό poll, ώστε να ψηφίσετε αυτόν που εσείς θεωρείται καλύτερο, πιο ποιοτικό, ανώτερο όλων, εκείνον που θα παίρνατε στη δική σας ομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εκτός δεκάδας έμεινε ο Σέρχιο Γιουλ εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του. Αν ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν υγιής, θα ήταν πρώτος σε αυτή τη λίστα.

10. ΜΑΝΤΑΣ ΚΑΛΝΙΕΤΙΣ (Αρμάνι Μιλάνο)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

Στα 30 του πλέον, ο ύψους 1μ.95 Λιθουανός παλεύει με τον εαυτό του κυρίως για να μείνει στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στο Μιλάνο δεν έκανε πέρυσι τη σεζόν που όλοι περίμεναν, όμως η αλήθεια είναι ότι παρασύρθηκε από τη συνολικά απογοητευτική εικόνα της Αρμάνι. Με νέα πρόσωπα γύρω του φέτος, θα προσπαθήσει να εμφανίσει ένα πρόσωπο ανάλογο με εκείνο που δείχνει κάθε φορά που βάζει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Εξαιρετικός οργανωτής, καλός πασέρ, αξιόλογος αμυντικός, θα βάλει το ελεύθερο σουτ και θα διεισδύσει και προς το αντίπαλο καλάθι. Δεν θα κάνει το εύκολο λάθος, θα ψάξει τον ελεύθερο παίκτη, σπάνια θα προσπαθήσει να κάνει κάτι εξεζητημένο, κάτι που θα πληγώσει την ομάδα του.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 7.2 πόντοι (49.4% στα δίποντα, 36.8% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές), 2.3 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ, 1.7 λάθη ανά 19.2 λεπτά συμμετοχής σε 26 αγώνες της EuroLeague.

9. ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΘΙΟΝΤΟΡ (Αρμάνι Μιλάνο)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards
EA7 EMPORIO ARMANI MILAN TWITTER

Undrafted το καλοκαίρι του 2012, ο 27χρονος ύψους 1μ.83 άσος δεν πήρε την ευκαιρία που ονειρευόταν στο ΝΒΑ. Ήρθε στην Ευρώπη για να παίξει κυρίως στην Τουρκία (Αντάλια, Μερσίν, Μπάνβιτ), έκανε πέρυσι μια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ σεζόν με τη φανέλα της τελευταίας, βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ομάδων της EuroLeague και "φλέρταρε" και με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, προτίμησε όμως το Μιλάνο και με τη φανέλα της Αρμάνι θέλει να πάει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο. Φοβερός σκόρερ, πρέπει όμως να σταθεροποιήσει τα ποσοστά του από την περιφέρεια για να μπορέσει να ξεχωρίσει στη EuroLeague. Καλός πασέρ, είχε πέρυσι 14 ασίστ σε ματς με τον Άρη στο FIBA Champions League, οφείλει να γίνει πιο προσεκτικός και να ξεφορτώνεται τη μπάλα όταν πέφτει σε "παγίδες". Παίκτης που θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διάρκεια της σεζόν.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 16.2 πόντοι (45.7% στα δίποντα, 29.7% στα τρίποντα, 76.3% στις βολές), 4.1 ριμπάουντ, 7.5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 3.2 λάθη ανά 33.4 λεπτά συμμετοχής στο FIBA Champions League.

8. ΤΟΜΑ ΕΡΤΕΛ (Μπαρτσελόνα)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

Τρομερά διασκεδαστικός παίκτης, αλλά και κάπως... ανισόρροπος. Ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, θα προσπαθήσει στα 28 του να ανέβει επίπεδο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα που τον πήρε από την Εφές Αναντολού για να τον βοηθήσει να απογειωθεί. Ο ύψους 1μ.89 Γάλλος θα βρει όσο χώρο και χρόνο χρειάζεται, ο ανταγωνισμός στη θέση δεν θα είναι τόσο μεγάλος, όσο ήταν πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερτέλ θα έχει νούμερα που σίγουρα θα εντυπωσιάζουν. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να συνδυάσει το θέαμα με την ουσία, αν θα δικαιώσει τους παράγοντες της Μπάρτσα που τον επέλεξαν από μια μεγάλη "δεξαμενή" και τον έκαναν τον νέο "Στρατηγό" τους.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 12.7 πόντοι (50.4% στα δίποντα, 33.7% στα τρίποντα, 86.7% στις βολές), 1.7 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ, 2.5 λάθη ανά 26.2 λεπτά συμμετοχής σε 35 αγώνες της EuroLeague.

7. ΜΑΡΣΕΛΙΝΙΟ ΧΟΥΕΡΤΑΣ (Μπασκόνια)

LOS ANGELES, CA - MARCH 1: Marcelo Huertas #9 of the Los Angeles Lakers handles the ball against the Brooklyn Nets on March 1, 2016 at STAPLES Center in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2016 NBAE (Photo by Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images)
LOS ANGELES, CA - MARCH 1: Marcelo Huertas #9 of the Los Angeles Lakers handles the ball against the Brooklyn Nets on March 1, 2016 at STAPLES Center in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2016 NBAE (Photo by Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images) NBAE/GETTY IMAGES

Στα 34 του, μετά από δυο σεζόν στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Los Angeles Lakers, o πολύπειρος Βραζιλιάνος επέστρεψε στην Ευρώπη για να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας στην Ισπανία. Με τον Πάμπλο Πριτζιόνι στη θέση του προπονητή, ο Βραζιλιάνος θα μοιραστεί τον άσο με τον επίσης εξαιρετικό Τζέισον Γκρέιντζερ και δείχνει ήδη από τα φιλικά προετοιμασίας πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Γνωρίζει άριστα τη EuroLeague, μπορεί να σκοράρει και να πασάρει με την ίδια άνεση, έχει μια αδυναμία στο μακρινό σουτ, αλλά είναι αξιόλογος και σίγουρα δεν μπορείς να του επιτρέψεις να εκτελέσει ελεύθερος. Λίγοι άσοι στα μέρη μας έχουν το πακέτο του Χουέρτας, που μετά από δυο χρονιές με λίγες σχετικά ευκαιρίες θέλει να "ξεμπουκώσει" και να διεκδικήσει τίτλους.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 2.7 πόντοι (42.9% στα δίποντα, 21.1% στα τρίποντα, 52.9% στις βολές), 1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 0.8 λάθη ανά 10.3 λεπτά συμμετοχής σε 23 αγώνες της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ.

6. ΤΖΕΙΣΟΝ ΓΚΡΕΙΝΤΖΕΡ (Μπασκόνια)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

Στα 28 του, ο ύψους 1μ.89 Ουρουγουανός ήταν ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα του καλοκαιριού στην Ευρώπη. Η Εφές ήθελε να τον κρατήσει, ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα, η Μάλαγα ενδιαφέρθηκαν για εκείνον, το ΝΒΑ υπήρχε για πολλούς μήνες στο μυαλό του, όμως η Μπασκόνια τον έβαλε στο ρόστερ της και δημιούργησε έτσι ένα εξαιρετικό δίδυμο στον άσο μαζί με τον Χουέρτας. Δυνατός, ισορροπημένος, all-around, παίκτης που μπορεί να βάλει 25 πόντους, αλλά μπορεί με την ίδια άνεση να μοιράσει και 8 ασίστ. Προέρχεται από τέσσερις πολύ καλές σεζόν στη EuroLeague και κάτι μας λέει πως η φετινή του χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη, σε μια ομάδα που άλλωστε προσφέρει ελευθερία κινήσεων στους κοντούς της.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 9.7 πόντοι (46.3% στα δίποντα, 32.7% στα τρίποντα, 75.3% στις βολές), 2.7 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 1.6 λάθη ανά 25.3 λεπτά συμμετοχής σε 35 αγώνες της EuroLeague.

5. ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ (Φενέρμπαχτσε)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards
FENERBAHCE OFFICIAL TWITTER

Τον Ιανουάριο θα γίνει 28 ετών, έχει μπει στην πιο παραγωγική του ηλικία και το απέδειξε στο Eurobasket 2017 όπου έπαιξε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ μπάσκετ λίγους μόλις μήνες μετά την κατάκτηση της τρίτης EuroLeague στην καριέρα του. Ο Έλληνας άσος επέκτεινε τη συνεργασία του με τη Φενέρμπαχτσε και χρειάζεται ένα πράγμα. Υγεία. Αν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το περσινό στο γόνατο, θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς του κι ας έχουν μπει στην εξίσωση ο Γουαναμέικερ και ο Γκιουλέρ που λογικά θα του πάρουν μερικά λεπτά από τα 26.1 που είχε πέρυσι ανά αγώνα. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήθελε σαν τρελός να τον κρατήσει στην Κωνσταντινούπολη, ο Σλούκας έκλεισε τα αυτιά στις προτάσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και στόχος του είναι να διεκδικήσει και φέτος την κορυφή της Ευρώπης.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 9.2 πόντοι (45.4% στα δίποντα, 42.9% στα τρίποντα, 87% στις βολές), 2.1 ριμπάουντ, 4.5 ριμπάουντ, 2.5 λάθη ανά 26.1 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες της EuroLeague.

4. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (Παναθηναϊκός)

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

H περσινή του σεζόν χωρίστηκε σε ένα ασύλληπτο πρώτο μισό και ένα απογοητευτικό δεύτερο. Ο Καλάθης δέχθηκε έντονη κριτική, δεν ξέχασε όμως ξαφνικά το μπάσκετ και απέδειξε στο EuroBasket 2017 πως όταν αισθάνεται καλά, είναι ένας από τους κορυφαίους άσους της Ευρώπης. Η σεζόν του στον Παναθηναϊκό ξεκίνησε με... παρατράγουδα, καθώς του αφαιρέθηκε ο τίτλος του αρχηγού, όμως ο 28χρονος άσος θα συνεχίσει να παίζει 30λεπτα και θα είναι το Α και το Ω στο παιχνίδι των Πρωταθλητών Ελλάδας. Με δεδομένη αδυναμία στο μακρινό σουτ, ο Καλάθης πρέπει να δουλέψει πολύ στον τομέα της ψυχολογίας ώστε τα shooting slumps να μην "γκρεμίζουν" την αυτοπεποίθησή του. Αν είναι υγιής, αν "δέσει" με τον Λούκας Λεκαβίτσιους, θα κάνει χρονιά καλύτερη από την περσινή.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 9.8 πόντοι (49.1% στα δίποντα, 24.6% στα τρίποντα, 50% στις βολές), 4 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 2.1 λάθη ανά 27.1 λεπτά συμμετοχής σε 33 αγώνες της EuroLeague.

3. ΜΠΡΑΝΤΛΙ ΓΟΥΑΝΑΜΕΪΚΕΡ (Φενέρμπαχτσε)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards
FENERBAHCE OFFICIAL TWITTER

Στα 28 του πλέον, μετά από μικρά αλλά σταθερά βήματα (Λιμόζ, Πιστόια, Μπάμπεργκ, Νταρουσάφακα), ο Αμερικανός άσος προτίμησε να μείνει στην Ευρώπη από το να μετακομίσει στο ΝΒΑ με minimum συμβόλαιο. Αν και είχε πει " μένω στη Νταρουσάφακα", δεν είχε την παραμικρή όρεξη να ανεβοκατεβαίνει τα παρκέ του EuroCup. Η Φενέρμπαχτσε τον ήθελε, τον περίμενε πολλούς μήνες και στο τέλος οι παράγοντές της (και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς φυσικά) δικαιώθηκαν καθώς τον έβαλαν στο δυναμικό τους, δίπλα στον Σλούκα, τον Ντίξον και τον Γκιουλέρ και δημιούργησαν την πιθανότατα κορυφαία τετράδα κοντών στη EuroLeague της περιόδου 2017/18. Εξαιρετικός σκόρερ, αξιόλογος πασέρ, καλός κλέφτης, θα πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε πόσο εύκολη θα είναι η προσαρμογή του σε μια ομάδα που δεν θα μπορεί να του δώσει περισσότερα από 18-20 λεπτά συμμετοχής από τα σχεδόν 34 που έπαιζε πέρυσι με τη φανέλα της Νταρουσάφακα.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 16.7 πόντοι (48.2% στα δίποντα, 38.6% στα τρίποντα, 86.4% στις βολές), 3.1 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 3 λάθη ανά 33.3 λεπτά συμμετοχής σε 34 αγώνες της EuroLeague.

2. ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ (Ρεάλ Μαδρίτης)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

Με τον Σέρχιο Γιουλ εκτός δράσης σχεδόν για όλη τη σεζόν, ο 18χρονος Σλοβένος δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα στην τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη πριν επιλεγεί πιθανότατα στο νούμερο 1 του NBA Draft 2018. Οι εμφανίσεις του στο EuroBasket ήταν το... ορεκτικό όσων πρόκειται να δούμε από τώρα μέχρι τα τέλη Μαϊου, καθώς στη Ρεάλ Μαδρίτης υπάρχουν οι Φακούντο Καμπάτσο - Τσέισον Ραντλ, δυο άσοι που δεν τον μπορούν να του κόψουν λεπτά στο rotation. Από τα 20 λεπτά που έπαιζε πέρυσι, φέτος μπορεί να ξεπεράσει τα 27-28 ανά αγώνα. Δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν στο τέλος της περιόδου έχει γράψει 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ μέσο όρο. Γενικά τίποτα δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση με τον νέο σούπερ σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ, αυτόν που όπως είπε κι ο Βασίλης Σπανούλης " βγαίνει μια φορά στα 50 χρόνια".

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 7.8 πόντοι (50.5% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα, 84.4% στις βολές), 4.5 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1.8 λάθη ανά 19.5 λεπτά συμμετοχής σε 35 αγώνες της EuroLeague.

1. ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

EuroLeague Rankings: TOP-10 Point Guards

"Τσάτσο", ένας από τους αγαπημένους μας Ευρωπαίους. Χαρήκαμε όταν μάθαμε πως επιστρέφει στην Ευρώπη από τους Philadelphia 76ers για χάρη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως χάρηκαν και οι παράγοντες της ομάδας του Στρατού που αντικατέστησαν με τον καλύτερο τρόπο τον Μίλος Τεόντοσιτς. Στα 31 του ο Ισπανός είναι σε εξαιρετική κατάσταση, μπορεί να σκοράρει, να πασάρει, να αλλάξει τον ρυθμό ενός αγώνα μέσα σε 2-3 επιθέσεις, μπορεί να συνδυάσει όσο ελάχιστοι το θέαμα με την ουσία. Μπορεί να ευστοχήσει από μέση και μακρινή απόσταση, ξέρει τι σημαίνει πρωταθλητισμός, έχει πολλά κίνητρα και στόχος του δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από τη δεύτερη EuroLeague μετά από εκείνη που κατέκτησε το 2015. Μένει να δούμε αν θα προσαρμοστεί στο κρύο της Μόσχας και τα συνεχόμενα τεράστια ταξίδια. Για την ποιότητά του και αυτά που μπορεί να δώσει στη νέα του ομάδα, δεν χρειάζονται άλλωστε ιδιαίτερες αναλύσεις.

Στατιστικά σεζόν 2016/17: 7.8 πόντοι (41.5% στα δίποντα, 36.5% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές), 2.3 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ, 1.9 λάθη ανά 22.3 λεπτά σε 68 αγώνες της regular season του ΝΒΑ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ