ΜΠΑΣΚΕΤ

EuroLeague: Η... αντεπίθεση των Ελλήνων προπονητών

EuroLeague: Η... αντεπίθεση των Ελλήνων προπονητών
EUROKINISSI

Η ελληνική... πρωτοτυπία στην φετινή EuroLeague, με τους δύο "αιώνιους" να έχουν ξένους προπονητές και τρεις Έλληνες να κάθονται (για πρώτη φορά) στους πάγκους ξένων ομάδων.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια καλή φήμη παγκοσμίως για τους προπονητές της. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Έλληνες έχουν βγει εκτός συνόρων, μέχρι και το ΝΒΑ, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος βρίσκεται από φέτος στο τεχνικό επιτελείο της Γιούτα Τζαζ στο ΝΒΑ. Στην EuroLeague , βεβαία, υπάρχει το εξής παράδοξο φέτος: ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη σε προπονητές, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν στους πάγκους τους ξένους.

Μετά την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου από την Μακάμπι, η Ελλάδα έχει πάλι τρεις προπονητές στην EuroLeague, μαζί με τους Γιώργο Μπαρτζώκα (Χίμκι) και Δημήτρη Ιτούδη (ΤΣΣΚΑ). Δηλαδή την ίδια τριάδα Ελλήνων προπονητών που κοουτσάρει την τελευταία τετραετία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Έστω και όχι από το ίδιο πόστο.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μόνο άλλες δύο χώρες έχουν τρεις εκπροσώπους στην φετινή EuroLeague: η Σερβία (Αλεξάνταρ Τζίκιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Σβέτισλαβ Πέσιτς) και η Ισπανία (Πάμπλο Λάσο, Σάλβα Μαλντονάδο, Τσάβι Πασκουάλ). Ο αριθμός των τριών Ελλήνων προπονητών στην ίδια διοργάνωση δεν αποτελεί βέβαια πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς τόσοι βρίσκονταν στους πάγκους των ομάδων και τις σεζόν 2000/01, 2013/14, 2015/16, 2016/17 και 2017/18. Για πρώτη φορά όμως και οι τρεις θα κοουτσάρουν ξένες ομάδες!

Δείτε στον παρακάτω πίνακα όλους τους Έλληνες προπονητές που έχουν κοουτσάρει στην EuroLeague από την σεζόν 2000/01 και ύστερα. Με εξαίρεση τις σεζόν 2002/03 και 2006/07, τις υπόλοιπες 17 υπήρχε πάντα (τουλάχιστον) ένας Έλληνας.

Οι Έλληνες προπονητές στην EuroLeague ανά σεζόν:

EuroLeague: Η... αντεπίθεση των Ελλήνων προπονητών

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ