EUROLEAGUE

EuroLeague2017-2019: Ο απολογισμός της τριετίας

EuroLeague2017-2019: Ο απολογισμός της τριετίας
Eurokinissi EUROKINISSI

ΤοSport24.grκάνει τον απολογισμό της τελευταίας τριετίας στηνEuroLeague. Πού βρίσκονται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην ειδική κατάταξη και τα ρεκόρ όλων των ομάδων.

Αν κατέστησε κάτι σαφές τοformatπου υφίσταται την τελευταία τριετία στην EuroLeague ,αυτό είναι ότι η Φενέρμπαχτσε , η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης συνθέτουν την σύγχρονη "big three"του ευρωπαϊκού μπάσκετ.Ξεκάθαρα. Καλές ομάδες υπάρχουν πολλές, όπως η φετινή Αναντολού Εφές λόγου χάρη, η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό τουFinal Fourτης Βιτόρια την περασμένη Κυριακή. Προς το παρόν, πάντως, καμία ομάδα δεν μπορεί να μπει σε σταθερή βάση σφήνα στην συγκεκριμένη τριάδα.

Η κανονική περίοδος των 30 αγώνων βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι εκπλήξεις στο δρόμο προς τοFinal Fourκαι ουσιαστικά να εδραιωθεί η κυριαρχία των ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: 1) Οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν κατακτήσει τα τελευταία τρία πρωταθλήματα, 2) δύο εξ αυτών τερματίζουν κάθε χρόνο στην πρώτη δυάδα της κανονικής περιόδου, 3) αυτές οι τρεις συνθέτουν κατά τα 3/4 τοFinal Fourεδώ και μία τριετία.

Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, αυτές οι ομάδες βρίσκονται και στην πρώτη τριάδα της ειδικής κατάταξηςγια την τελευταία τριετία, με την ΤΣΣΚΑ να έχει το καλύτερο ρεκόρ όλων στην κανονική περίοδο (70-20) και τις προηγούμενες δύο πρωταθλήτριες, την Φενέρμπαχτσε και την Ρεάλ, να έπονται με 64-26. Ευθύς αμέσως ακολουθούν οι "αιώνιοι", ο Παναθηναϊκός με 54-36 και ο Ολυμπιακός με 53-37, αρκετά πιο πίσω όμως.

ΜΟΝΟ 11 ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑPLAYOFFS

Με το ισχύων σύστημα μόνο 11 είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν την τελευταία τριετία από την κανονική περίοδο και να συνεχίσουν σταplayoffs.Κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο, ότι σε γενικές γραμμές δεν αλλάζουν οι ομάδες που πρωταγωνιστούν. Η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχτσε, η Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός και η Μπασκόνια το έκαναν και τις τρεις χρονιές. Ο Ολυμπιακός έχασε φέτος το απόλυτο και έχει 2/3 προκρίσεις, όπως και η Αναντολού Εφές και η Ζάλγκιρις. Οι άλλες τρεις ομάδες που προκρίθηκαν από μία φορά η καθεμία σταplayoffsείναι η Μπαρτσελόνα, η Χίμκι και η Νταρουσάφακα.

EuroLeague2017-2019: Ο απολογισμός της τριετίας
AP Photo/Alvaro Barrientos AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos

Άξιο αναφοράς είναι ακόμα ότι καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει αλώβητη την έδρα της για μία ολόκληρη σεζόν. Φέτος πλησίασε να το κάνει η Φενέρμπαχτσε, που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 15-0, αλλά ηττήθηκε σταplayoffsαπό την Ζάλγκιρις. Η ομάδα με το καλύτερος εντός έδρας ρεκόρ την τελευταία τριετία είναι πάντως η ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει 41-4 στην κανονική περίοδο και 5-1 στα playoffs. Οι ομάδες που κατάφεραν να αλώσουν τη Μόσχα την τελευταία τριετία είναι η Φενέρμπαχτσε (δύο φορές), ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι και η Μπασκόνια.

Όσο για τις ελληνικές ομάδες; Ο Παναθηναϊκός έχει 38-7 στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός 33-12 στο ΣΕΦ, υπολογίζοντας όμως μόνο την κανονική περίοδο. Διόλου τυχαίο λοιπόν είναι ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί μία από τις δυσκολότερες έδρες στηνEuroLeague.Αυτό βέβαια δεν ισχύει σταplayoffs.Εκεί οι "πράσινοι" χάνουν τελείως την δυναμική τους στο ΟΑΚΑ, καθώς το ρεκόρ τους την τελευταία τριετία είναι μόλις 1-4. Οι "ερυθρόλευκοι", από την άλλη έχουν 3-2 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην φάση τωνplayoffs.

Η ειδική κατάταξη της τριετίας 2017-2019:

EuroLeague2017-2019: Ο απολογισμός της τριετίας

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ