EUROCUP

Keep calm and... Kuric on

Keep calm and... Kuric on

Ο Κάιλ Κούριτς έχασε το ματς με τη Λαμποράλ Κούτσα, λόγω ημικρανίας. Στις εξετάσεις που έκανε, του βρήκαν όγκο στον εγκέφαλο, με την μπασκετική κοινότητα να συνοδεύει με ευχές το ταξίδι του 26χρονου παίκτη της Γκραν Κανάρια στην Αμερική, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση.

Η καλύτερη συμβουλή που του έδωσαν ποτέ ήταν " να μη φοβάσαι να επιτύχεις". Όταν ο Rick Pitino τον προκάλεσε σχετικά, ανταποκρίθηκε με το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του. Ο Kyle Kuric είναι από τους τύπους που λες πως είναι πολύ καλοί για να είναι αληθινοί. Είναι και εκείνος για τον οποίον προσεύχονται όλοι (αναζητήστε το #WeAreWithYou στο Twitter) από την Τρίτη (3/11), οπότε η Gran Canaria ενημέρωσε ότι έχει -καλοήθη- όγκο στον εγκέφαλο και έφυγε για την Αμερική, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση.

Οι γονείς της μητέρας του, ήταν εκείνοι που του... έδειξαν το δρόμο για το πεπρωμένο του. Όταν ήταν 2 χρόνων, του πήραν για δώρο μια μπάλα μπάσκετ και μια μπασκέτα. Οι γεννημένοι στο Ζάγκρεμπ και το Σαράγεβο προγονοί του, αυτό το άθλημα ήξεραν, αυτό εμπιστεύονταν και μετά τη μετανάστευση στην Αμερική. Οι ίδιοι άνθρωποι τον πήγαιναν έως το Chicago για να απολαύσει τον Michael Jordan. Η χαρά του ήταν τέτοια που προσποιείτο ότι ήταν ο MJ στις προπονήσεις του. Αρχικά, η μπασκέτα στήθηκε στο υπόγειο του σπιτιού και... έτσι άρχισε το δράμα των γονιών του που άκουγαν όλη μέρα το "ντάμπα ντούμπα". Για να απαλλαγούν, τη μετέφεραν στην αυλή και αυτό θα τον οδηγούσε στην τέχνη του σουτ από την αριστερή γωνία -θα διαβάσετε αργότερα το γιατί.

Keep calm and... Kuric on

" Ο πατέρας μου δημιούργησε με μπογιά, τη γραμμή των βολών, το τρίποντων, τη ρακέτα. Τα έκανε όλα μόνος του. Δεν είχε πολύ χρόνο να παίζουμε παρέα, γιατί πάντα δούλευε. Όποτε όμως, ξέκλεβε με πήγαινε στα γήπεδα", όπως πήγαινε και την κόρη του, Katie που εν τέλει επέλεξε το ποδόσφαιρο και τη θέση του τερματοφύλακα -ενασχόληση που επίσης της έδωσε θέση στο University of Louisville. Εκεί όπου φοίτησε και εκείνος, αφότου έκανε αισθητή την παρουσία του στις διοργανώσεις των high schools, με το Memorial. Πρώτα βέβαια, πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι προσπαθώντας να βελτιώσει το σουτ του. Και το επιτόπιο άλμα του. Ως τελειόφοιτος, ηγήθηκε της πορείας έως την κατάκτηση του πρωταθλήματος -του πρώτου σε 12 χρόνια. Αναδείχθηκε (το 2008) παίκτης της χρονιάς, από τοπική εφημερίδα, πήρε τιμές από το Associated Press και μπήκε στη λίστα με τους 150 κορυφαίους παίκτες της γενιάς του. Τον πλησίασαν οι Michigan και Duke. Προτίμησε τον Pitino. " Μου άρεσε η ικανότητα που είχε να εξελίσσει παίκτες. Η ευκαιρία ήταν τεράστια, δεν μπορούσα να την αρνηθώ".

Keep calm and... Kuric on

Είχε τελειώσει την πρώτη του χρονιά ως ο δεύτερος σκόρερ της παρέας του (10.8π. ανά αγώνα, με 45% στα τρίποντα, ενώ ήταν 5ος στις ασίστ και starter σε 19 ματς). Ήταν το back up του Terrence Williams που στη συνέχεια της φάσης επελέγη από τους New Jersey Nets, στο Νο11 του NBA draft, το 2009. " Μου έμαθα πάρα πολλά, όπως το πώς να βγαίνω από τα σκριν. Και εν πάση περιπτώσει, αν είναι να μάθεις από κάποιον ως πρωτοετής, προφανώς και θες να είναι ένας σαν τον T-Will, ένας παίκτης που είναι στο NBA Lottery pick". Δεν ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε μαζί του. Ο Preston Knowles του είχε εξηγήσει τη χρησιμότητα του να σουτάρει, όταν είναι ελεύθερος, το δέκατο που έχει οπτική επαφή. Στη δεύτερη σεζόν του, παρουσιάστηκαν βελτιωμένος. Τελείωσε με 12.7π. -ήταν ο δεύτερος σκόρερ- και ενημέρωσε ότι το αγαπημένο του σημείο στο γήπεδο ήταν η αριστερή γωνία.

" Όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ, ήμασταν σε ένα δρόμο που κατηφόριζε από τη δεξιά πλευρά. Έμαθα λοιπόν, να πηγαίνω από την αριστερή για να κάνω δουλειά. Όταν πήγα στο κολέγιο, η δουλειά μου στην επίθεση ήταν να πασάρω, να κάνω σκριν... και να πηγαίνω στη γωνία μου, όταν ο Silva έβγαινε από τα πικ εντ ρολ. Τυχαία, στο αγαπημένο μου μέρος ήμουν συνήθως ελεύθερος". Είχε κάνει και κάτι που πέρασε στην ιστορία: είχε σκοράρει 22 πόντους, στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με το Syracuse (Νο1), στο τελευταίο παιχνίδι στο Freedom Hall. Είχε και 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλεψ. και 4 τάπες, ενώ μέτρησε 9/11 εντός πεδιάς, όπως έβαζε τους Cardinals στο Final Four.

" Ο κόουτς μου είχε πει στο ημίχρονο ότι αν δεν σκοπεύω να σουτάρω, θα έκανα καλά να του το πω, ώστε να βάλει άλλον στη θέση μου που θα έπαιρνε προσπάθειες. Σκέφτηκα πως δεν είχα κάτι να χάσω και... λίγο πολύ σούταρα σε κάθε ευκαιρία. Οι συμπαίκτες μου έδιναν μάχες για να μένω ελεύθερος και εγώ έπαιρνα σουτ". Αυτό θα ήταν το καλύτερο παιχνίδι του, στο κολέγιο. " Πείστηκα πως μπορούσα να είμαι αρκετά καλός σε αυτό που κάνω". Ο Pitino θα πρόσθετε " έχω κοουτσάρει τους Knicks, τους Celtics, το Kentucky, το Louisville, έχω παίξει σε Final Four, σε δυο τελικούς πρωταθλημάτων και ποτέ δεν ένιωσα πίεση. Αυτό ήταν το πρώτο βράδυ που αγχώθηκα. Είχαν προηγηθεί πολλά. Πολλές γιορτές και μεγάλος ενθουσιασμός. Ξύπνησα κάθιδρος τα μεσάνυχτα, σκεπτόμενος "και τι θα γίνει αν χάσουμε;". Δεν έχασαν.

Keep calm and... Kuric on
AP2012

" Ο Kyle έπαιζε για εμένα τρία χρόνια και δεν είπε ποτέ κουβέντα για τίποτα. Ήταν πάντα το καλύτερο παιδί". Πώς ένιωθε για την εξέλιξη του αγώνα; " Στο ημίχρονο τους είπα "είμαι ο πιο έκπληκτος στον κόσμο, με αυτό που έγινε. Τι θέλετε να κάνουμε; Να παλέψουμε ή να παραδοθούμε;". Ο Kuric του έδωσε την απάντηση που ήθελε να ακούσει.

Παράλληλα δραστηριοποιείτο και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούσαν τους φοιτητές και τη ζωή του στο πανεπιστήμιο και ήταν από τα δημοφιλή παιδιά, εξ ου και τον προτίμησαν -προ της τρίτης χρονιάς, όταν αγωνίστηκε ως φόργουορντ- για βασιλιά στο Homecoming (της γιορτής που γίνεται πριν την έναρξη των σεζόν, στην οποία καλωσορίζουν πίσω αποφοίτους). Έκτοτε θα τον αποκαλούσαν "King Kyle". Μετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες (δημιούργησε μια για να βοηθά τα παιδιά της περιοχής που έχουν προβλήματα υγείας, το Kyle's Korner for Kids) και υπήρξε μέλος του συμβουλίου που εκπροσωπούσε τους φοιτητές στις συναντήσεις με τη διοικούσα αρχή των Cardinals και ως δευτεροετής, επελέγη ως ο "most outstanding", χάριν της επιρροής του σε πολλά περισσότερα επίπεδα από τον αθλητισμό.

Τον Οκτώβριο του 2011 έκανε αυτό που θα δείτε (σε ματς με το Notre Dame) στη συνέχεια και χαρακτηρίστηκε ως το "κάρφωμα της χρονιάς". Μάλιστα, είχε εξασφαλίσει το 45% των ψήφων, στη σχετική σελίδα στο Facebook.

Είναι από τους τύπους που όταν διαβάζεις τι έχουν κάνει λες "είναι πολύ καλός, για να είναι αληθινός". Ήταν ένας από τους τρεις παίκτες του Lousville (ένας από τους τρεις αρχηγούς της ομάδας) που αρνήθηκαν τις υποτροφίες τους, το 2011, προ της τελευταίας του χρονιάς, προκειμένου να μην υπερβούν οι Cardinals τον επιτρεπόμενο αριθμό που προβλέπεται στην Division I του NCAA (13). Συναντήθηκε με τον προπονητή του, Rick Pitino και του είπε ότι θα κάνει στην άκρη, για να δημιουργήσει χώρο για προσθήκες (πρωτοετή ή μεταγραφής). "Κατά τη στρατολόγηση, ο κόουτς είχε πει και σε εμένα και στους γονείς μου ότι μπορεί να έλθει η μέρα που θα χρειαστεί την υποτροφία μου, για ένα χρόνο. Νιώθω ευτυχής που μπόρεσα να βοηθήσω", σχολίασε. Πριν μιλήσει με τον Pitino, είχε ρωτήσει τους γονείς του αν μπορούσαν να τον καλύψουν. Ο Steve και η Judi (σλοβακικής καταγωγής) του απάντησαν ότι είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η μητέρα του είναι νοσοκόμα (" πάντα μας έδινε ό,τι χρειαζόμασταν. Μου έμαθε πολλά και θα της είμαι για πάντα ευγνώμων") και ο πατέρας νευροχειρουργός -προφανώς τώρα αντιλαμβάνεστε την ειρωνεία.

Η τετραετής του παρουσία στο Lousville τελείωσε ιδανικά: ήταν ο πρώτος σκόρερ των Cardinals, έως την κατάκτηση του Big East Tournament, μπήκε στην καλύτερη πεντάδα, πήγε στο Final Four, αλλά δεν έφτασε στον τελικό (εκεί πήγε το Νο1 της κατάταξης, Kentucky). Nevertheless, που λένε και στο χωριό του (για την ακρίβεια, γεννήθηκε στην Pennsylvania, αλλά μεγάλωσε στο Evansville, της Indiana, γνωστό και ως "belle riviere") " ήταν η χρονιά που απολάμβανα να πηγαίνω στα μαθήματα. Όλα τα παιδιά μας έδιναν ευχές, συγχαρητήρια, μας χαμογελούσαν, μας έλεγαν τα καλύτερα". Το αυτό συνεχίστηκε έως το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από την αδυναμία άρσης τροπαίου. Για την ιστορία, στο κλείσιμο της κολεγιακής του καριέρας έπαιξε και πόιντ γκαρντ. " Ήταν μια νέα κατάσταση για εμένα. Είχα πάθει σύγχυση, έχανα τις μπάλες. Ένιωθα άβολα". Εν αντιθέσει με ό,τι του είχαν πει, αυτή η προσπάθεια δεν του βρήκε θέση στο ΝΒΑ.

Η τέλεια πρόταση γάμου

Στις 14 Απριλίου του 2012, η Taraneh Momeni είχε βάλει την τήβεννο της, το καπελάκι της και πήγε να πάρει στην τελετή του University of Lousville για να παραλάβει το δίπλωμα της -είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στην οδοντιατρική. Αυτό που δεν ήξερε ήταν πως μαζί με το πτυχίο, θα έπαιρνε και ένα δαχτυλίδι αρραβώνων. Ο Kuric είχε φροντίσει τα πάντα, με τη σχολή. Είχαν συμφωνήσει πως θα ανέβει στη σκηνή για να βγάλει μια φωτογραφία με την επί διετίας σύντροφο του, μετά την επίσημη αποφοίτηση της. Αντ' αυτού, άρπαξε το μικρόφωνο και της έκανε πρόταση γάμου. Κατ' αρχάς, ζήτησε συγγνώμη που διέκοπτε τη διαδικασία, ενημέρωσε για τη σχέση -όσους δεν ήξεραν- και ολοκλήρωσε με το " δεν υπάρχει αμφιβολία πως θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί της. Την αγαπώ πάρα πολύ". Αργότερα, ομολόγησε πως είχε περισσότερο άγχος, από ό,τι πριν το Final Four του NCAA. Είχε πει και ότι είχε αποπειραθεί άλλες δυο φορές να της κάνει την πρόταση " αλλά όλο κάτι χαλούσε και δεν ήταν τέλεια. Εκείνη την ημέρα, όλα πήγαν τέλεια. Ήταν η καλύτερη της ζωής μου". Παρεμπιπτόντως, πήρε και εκείνος πτυχίο. Στη διοίκηση επιχειρήσεων -και δεύτερο στην επιχειρηματικότητα.

Στις 5 Ιουλίου του 2013 εισήλθε εις γάμου κοινωνία με την αγαπημένη του. Που είναι από την Περσία. Για αυτό ο γάμος έγινε και στις δύο εκδόσεις (περσική και αμερικανική), ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Προηγήθηκε εκείνη που τήρησε όλες τις παραδόσεις του Ιράν (συμπεριλαμβανομένου του... καρφιτσώματος γενναιόδωρων δώρων προς το ζευγάρι). Αυτήν την παρακολούθησαν λίγοι φίλοι και συγγενείς. Οι καλεσμένοι αυξήθηκαν κατακόρυφα στην καθολική εκδοχή που ακολούθησε. Όταν εξήλθαν του ναού, άφησαν ελεύθερα στον ουρανό δυο περιστέρια, κίνηση που συμβόλιζε την εκκίνηση του κοινού τους ταξιδιού.

Μαζί θα ταξίδευαν για την Ισπανία, όπου υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο: με την Estudiantes. Είχε προτάσεις και από άλλες χώρες. Όπως η Ελλάδα. "Παρά λίγο να καταλήξω εκεί, αλλά δεν με είχαν υπολογίσει ως Αμερικανό. Τότε με κάλεσαν οι "φοιτητές" και ήταν η καλύτερη προοπτική που είχα", του είπε και μια καλή κουβέντα ο Juan Palacios, γνώρισε και τον Carl Ingles. Γενικά, πέρασε φίνα. Αφού πρώτα έπαθε ένα σοκ.

Το ευχάριστο της υπόθεσης ήταν πως δεν διέσχισε μόνος τον Ατλαντικό. Το δυσάρεστο -πάντα κατά τον ίδιο- ήταν ότι δεν γνώριζε τη γλώσσα. "Φυσικά, προσαρμοστήκαμε σιγά σιγά, αλλά στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Διαπιστώσαμε πως πολύ απλά πράγματα μπορούν να γίνουν τεράστια εμπόδια. Για παράδειγμα, δεν ξέραμε πώς να ζητήσουμε αυτά που θέλαμε να αγοράσουμε από το μανάβη ή τον χασάπη". Τότε ανακάλυψαν τη γλώσσα... του σώματος. Στο παιχνίδι θα ανακάλυπτε τη σημασία της τακτικής. " Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ό,τι είχα συνηθίσει. Για παράδειγμα, όταν δημιουργούνται συνθήκες αιφνιδιασμού, κάνεις φάουλ για να σταματήσεις το εύκολο καλάθι. Στις ΗΠΑ αποφεύγεις το φάουλ. Βλέπω DVD, προσπαθώ...". Προσπάθησε τόσο που εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους σουτέρ της λίγκας.

Keep calm and... Kuric on
FERNANDO ROBLEDANO

Έγινε φίλος και του Jayson Granger, διδάχτηκε και από αυτόν και σε δυο σεζόν (κάπου το έχασε το καλοκαίρι που παντρεύτηκε και πήγε στο Summer League του Orlando, με τους Thunder -έχασε... τις συντεταγμένες της Ευρώπης-, αλλά το βρήκε κοντά στα Χριστούγεννα) είχε κατά μ.ο. 12.4π., 2.7 ριμπ. και τον Αύγουστο του 2014 δέχθηκε πρόταση από την Gran Canaria. Μαζί θα έφταναν έως τον τελικό του Eurocup -όπου θα παραδίδονταν στη Khimki. Είχε γίνει εκ των πλέον αγαπημένων παικτών του κοινού και έλεγε ότι " η εμπειρία της Ισπανίας με άλλαξε. Ως παίκτη και ως άνθρωπο. Το μεγαλύτερο όνειρο μου ήταν να πάω στο F4 του NCAA και το έζησα. Ήθελα να φτάσω στο ΝΒΑ, αλλά μου προέκυψε η Ισπανία και σίγουρα δεν παραπονιέμαι. Λατρεύω κάθε στιγμή. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορέσω να μείνω χρόνια στη χώρα, να κάνω παιδιά εδώ και να συνεχίσω να ταξιδεύω με τη γυναίκα μου, στην οποία χρωστώ πολλά και θέλω να τις δώσω τα πάντα".

Keep calm and... Kuric on

Μαζί θα προχωρούσαν και στη φετινή σεζόν, με τον Αμερικανό να παραπονιέται την περασμένη εβδομάδα για ημικρανίες που δεν τον άφηναν σε ησυχία. Αντί λοιπόν, να παίξει με τη Laboral Kutxa (για την ACB), πήγε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, όπου εντόπισαν το μηνιγγίωμα (καλοήθης όγκος που προκαλεί πονοκέφαλο, επιληπτικές κρίσεις και άλλα νευρολογικά συμπτώματα). Κάπου εδώ να θυμίσουμε πως πριν μόλις λίγους μήνες, ένας άλλος παίκτης της Gran Canaria, ο Levon Kendall θα ενημέρωνε πως εγκαταλείπει για να φροντίσει το γιο του -που επίσης, έχει όγκο στον εγκέφαλο. Ο Kuric ενημέρωσε πως θέλει να επιστρέψει στη χώρα του, για να κάνει εκεί την επέμβαση, οι Ισπανοί σεβάστηκαν την επιθυμία του και του ευχήθηκαν τα καλύτερα. Επίσης, ο Rick Pitino εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου για τον πρώην παίκτη του, στην οποία αναφέρει ότι " είχαμε κάποιες μεγάλες απογοητεύσεις τους περασμένους μήνες, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό. Στέλνουμε τις ευχές μας για υγεία και ταχεία ανάρρωση. Προσευχόμαστε για αυτόν. Είναι ένας από τους πιο εξαιρετικούς νεαρούς που είχα την προνόμιο να δουλέψω ως κόουτς. Η οικογένεια του Lousville είναι μαζί του".

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ