EUROCUP

"Διπλά" από τον... Άρη

"Διπλά" από τον... Άρη

Η εκτός έδρας νίκη επί της Ούνικς Καζάν (73-74) έφερε στις μνήμες όλων τον Άρη του παρελθόντος. Το Euroleague Greece καταγράφει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά "διπλά" των "κιτρίνων" την τελευταία δεκαετία.

Το παιχνίδι με την Ούνικς Καζάν είναι από αυτά που καθορίζουν την πορεία μιας ομάδας, εφόσον κερδηθούν. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τον υπό δημιουργία Άρη, ο οποίος φέτος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από τρία χρόνια και κάνει προσπάθειες να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος. Η νίκη επί της Ούνικς Καζάν (73-74) προσθέτει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της... προόδου των "κιτρίνων".

Το Euroleague Greece ξεχώρισε τις έξι (6) σπουδαιότερες -από κάθε άποψη- εκτός έδρας νίκες του Άρη την τελευταία δεκαετία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αυτή επί της ρωσικής ομάδας να έχει περίοπτη θέση. Πλην όμως δεν βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Από την εποχή του Ματσόν

Πριν από περίπου εννιά χρόνια (στις 31.1.2006), οι "κίτρινοι" αντιμετωπίζουν στην Αθήνα τον Πανιώνιο, για τη φάση των "16" του ULEB Cup. Με τον Αντρέα Ματσόν στον πάγκο τους, επικρατούν με 72-70, έχοντας ως οδηγό τρεις παίκτες που τότε αποτελούσαν τη "βάση" της ομάδας. Ο Νικολάι Πάντιους (24 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ), ο Μάικ Ουίλκινσον (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και ο Τερέλ Καστλ (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ) κάνουν τη διαφορά και μαζί ο Άρης το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί, ήταν η σειρά για ένα ακόμη "διπλό". Αυτή τη φορά απέναντι στη Βιλερμπάν των Τσαρλς Γκέινς (14 πόντοι σε εκείνο το παιχνίδι), Αμάρα Σι (μετέπειτα της ΑΕΚ). Η γαλλική ομάδα δεν φοβίζει, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την εκτός έδρας νίκη του Άρη (60-67), σε ένα παιχνίδι όπου αυτή τη φορά ξεχώρισαν οι Γιώργος Σιγάλας (17 πόντοι) και Κόρεϊ Μπρούερ (14 πόντοι). Παρά τα κάκιστα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων (3/11 - 27.3%), οι "κίτρινοι" δραπετεύουν από τη Γαλλία με τη νίκη στις αποσκευές τους κι από εκεί κάνουν το πρώτο βήμα για την παρουσία τους στα ημιτελικά.

Παρεμπιπτόντως, εκείνη τη σεζόν (2005-'06), η ομάδα του Αντρέα Ματσόν θα φτάσει μέχρι τον τελικό του ULEB Cup, πλην όμως θα ηττηθεί στον τελικό από την Ντινάμο Μόσχας των Αντώνη Φώτση και Λάζαρου Παπαδόπουλου (73-60).

"Διπλά" από τον... Άρη
INTIME SPORTS

Δύο χρόνια μετά

Τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο (2007-'08) ήταν η σειρά των Τούρκων να διαπιστώσουν τη δυναμική του Άρη. Η Εφές Πίλσεν και η Φενέρμπαχτσε υπέστησαν, κατά σειρά, εντός έδρας βαθμολογική απώλεια, με θύτη την ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ.

Εν αρχή ήταν η Εφές Πίλσεν (72-84), για τη regular season της Euroleague. Με τον Χάνο Μότολα (22 πόντοι) και τον Τζερεμάια Μάσεϊ (19 πόντοι, 9 ριμπάουντ) να συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο ψηλών, οι "κίτρινοι" επικρατούν εκτός έδρας του συνόλου του Ντέιβιντ Μπλατ, για να πάρουν το εισιτήριο για το Top 16. Ενημερωτικά θα σας πούμε ότι τότε η Εφές Πίλσεν είχε στο ρόστερ της τον Ντρου Νίκολας, τον Σκούνι Πένι, τον Κένι Γκρέγκορι, τον Κερέμ Γκονλούμ, τον Εντέρ Αρσλάν και τον Αντρέ Χάτσον.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÖÅÓ ÐÉËÓÅÍ-ÁÑÇÓ / EUROLEAGUE / EFES PILSEN-ARIS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÖÅÓ ÐÉËÓÅÍ-ÁÑÇÓ / EUROLEAGUE / EFES PILSEN-ARIS TURKPIX

Το "διπλό" της 23ης Ιανουαρίου 2008 δεν ήταν όμως το μοναδικό που έκανε ο Άρης για να δηλώσει την ποιότητά του. Βλέπετε, ακολούθησε η Φενέρμπαχτσε του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς στις 5.3.2008 (με σκορ 59-60). Πως προέκυψε η εκτός έδρας νίκη; Με το σκορ στο "Χ" και 9'' να μένουν, ο Τζερεμάια Μάσεϊ ευστόχησε σε 1/2 βολές, την ώρα που ο Ουίλι Σόλομον αστόχησε σε λέι απ. Ο Ομέρ Ασίκ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε, αλλά οι διαιτητές δεν μέτρησαν το καλάθι αφού αυτό είχε επιτευχθεί μετά το άκουσμα της κόρνας.

Πέραν αυτού όμως, δεν έκανε κάτι περισσότερο στην πορεία της διοργάνωσης, αφού με μόλις δύο (2) νίκες στο ενεργητικό τους, οι "κίτρινοι" δεν καταφέρνουν να προκριθούν στα πλέι οφ της Euroleague.

Από Βερολίνο... Καζάν

"Διπλά" από τον... Άρη
INTIME SPORTS

Η τελευταία εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη του Άρη σε ευρωπαϊκή διοργάνωση συνέβη στις 9.2.2010 απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου (61-65), για το Top 16 του Eurocup. Ο Κίκι Κλαρκ (20 πόντοι σε 35'16'') ήταν ο πρώτος... διδάξας, με τους Άντριου Μπετς (13 πόντοι με 6/6 δίποντα) και Άαρον Μάιλς (13 πόντοι) να ακολουθούν. Με τον Ντέιβιντ Μπλατ αυτή τη φορά στον πάγκο της, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε -χάρη και σε αυτό το αποτέλεσμα- την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί όπου όμως η πορεία της τερματίστηκε μετά τις δύο ήττες από τη Βαλένθια, σε νοκ άουτ παιχνίδια.

TAGS EUROCUP ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ