EUROCUP

Η ΑΕΚ που βασανίζει τον εαυτό της

Η ΑΕΚ που βασανίζει τον εαυτό της

Το ιδιότυπο... τζετ-λαγκ και οι τεράστιες προοπτικές της ΑΕΚ, οι φωνές στον Ντράγκαν Σάκοτα να "ξυπνήσει" και τα 35'07'' μ.ό. του "φευγάτου" Κρις Ουόρεν μέσα σε μια εβδομάδα.

Στον αθλητισμό, και δη στο μπάσκετ, πολλές νύχτες μπορεί να είναι… τυχαίες αλλά όχι ό,τι έγινε χθες στο ΟΑΚΑ. Το 75-74 επί της Χάποελ συνιστά μια από τις πραγματικά μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ! Οι λόγοι; Πολλοί.

Οι πρωταθλητές Ισραήλ διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες επιπέδου Euroleague όπως ο Ματ Τζάνινγκ , ο Γιοτάμ Χαλπερίν, ο Ντ' Ορ Φίσερ και ο (τραυματίας) Λιόρ Ελιγιάχου. Ταξίδεψαν στην Αθήνα έχοντας πρόσφατο το 89-82 επί της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ενώ έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο στο υπέρ τους +17, την ώρα που η ΑΕΚ είχε 6/30 σουτ εντός παιδιάς σε αυτό το διάστημα!

Όταν, λοιπόν, επιστρέφεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια, αντιμετωπίζεις ομάδες όπως η Γαλατάσαραϊ, η Χάποελ και η Νίζνι για την αγωνιστική εμπειρία. Η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα κατεβαίνει ως ισότιμο μέγεθος! Κι ας γιούχαρε ο κόσμος στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους Ισραηλινούς. Κι ας φώναζε στον Σερβοέλληνα κόουτς να… ξυπνήσει, βλέποντας τη Χάποελ να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το υπέρ της 28-45.

To ίδιο, διαπιστωμένο πρόβλημα

"Ζητώ από τον κόσμο να μας στηρίζει πάντα και να έχει περισσότερη κατανόηση. Αυτές οι νίκες δεν είναι τυχαίες, είναι πολύ μεγάλες! Δεν νικήσαμε την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά ξέρετε τι αντίπαλο είχαμε" έσπευσε να εξηγήσει ο Σάκοτα, ο οποίος είδε την ομάδα του να υποπίπτει ξανά στο ίδιο… διαπιστωμένο πρόβλημα που φαίνεται ότι δεν μπορεί να διορθωθεί, τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ και το Eurocup.

Η ΑΕΚ που βασανίζει τον εαυτό της

6/30 εντός παιδιάς και μετά τρέχουμε

Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ ήταν… μακελειό. Για την ακρίβεια, η "Ένωση" τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 2/10 δίποντα και 1/5 τρίποντα ενώ έκλεισε το ημίχρονο με 4/20 δίποντα και 2/10 τρίποντα! Μιλάμε, δηλαδή, για 6/30 σουτ εντός παιδιάς!!! Παρεμπιπτόντως, ο Ντούσαν Σάκοτα έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου σε αυτό το διάστημα, ο Μαλίκ Χέρστον ήταν κακός και ο Ανοσίκε έδειχνε εκτός κλίματος όσο χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη περίοδο.

Κι όλα αυτά ενώ ο Ντούσαν προειδοποίησε παραμονές της κρίσιμης αναμέτρησης με τους Ισραηλινούς ότι "η… μισή δουλειά είναι το πώς θα μπούμε στο ματς" . Λίγες μέρες νωρίτερα, για την ακρίβεια το απόγευμα του Σαββάτου στο κλειστό της Ήλιδας, η ΑΕΚ πέταξε στα σκουπίδια το πρώτο δεκάλεπτο κόντρα στον Κόροιβο! Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 24-11 στο 10', με τον Βίνσεντ Κάουνσιλ να σκοράρει όσους πόντους έβαλε η ΑΕΚ σε εκείνο το διάστημα!

Εν τέλει, πως εξηγείται αυτό το ιδιότυπο… τζετ-λαγκ της ΑΕΚ από Τετάρτη σε Σάββατο, μέχρι να μπει στον ρυθμό του εκάστοτε αγώνα; Ο 63χρονος κόουτς έχει παραδεχτεί πως είναι κάτι το οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει, αλλά δεν μπορούν να βρουν λύση! Μέχρι στιγμής η ΑΕΚ δεν έχει πληρώσει το νωθρό ξεκίνημα στους αγώνες της. Μετράει 4-0 στην Basket League για πρώτη φορά έπειτα από το 2002 και παραμένει στο κόλπο της πρόκρισης στο LAST-32 του Eurocup μετά τον θρίαμβο επί της Χάποελ.

Τα εκτός που έρχονται

Σύμφωνοι, η ΑΕΚ ανταποκρίνεται στις διπλές υποχρεώσεις μέσα στην εβδομάδα και οι νίκες ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση ωστόσο σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν έκανε… απλούστερη τη ζωή της από την αρχή του αγώνα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα τέσσερα από τα έξι επόμενα παιχνίδια του Eurocup είναι εκτός έδρας κόντρα στις Νεπτούνας (11/11), Κράσνι Όκτιαμπρ (18/11), Νίζνι (1/12) και Χάποελ (9/12), το πρόβλημα χρήζει άμεσα λύσης.

Η ΑΕΚ που βασανίζει τον εαυτό της

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι η ομάδα του Σάκοτα δεν έχει χρειαστεί ακόμα να μπει στο… αεροπλάνο για τους αγώνες της στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, γεγονός που θα δημιουργούσε επιπρόσθετη κούραση στους παίκτες στις αρχές της χρονιάς, όσο μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Η εκτόξευση του Ουόρεν

Πάμε και στον Κρις Ουόρεν, ο οποίος οδήγησε την ΑΕΚ στη νίκη, σκοράροντας τους 7 από τους 16 πόντους του στην τελευταία περίοδο. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε πολλά κρίσιμα καλάθια, πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση και κέρδισε το φάουλ που έφερε το ροζ φύλλο, μοίρασε 9 ασίστ, είχε 5 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ και μόλις 1 λάθος, δίνοντας συνέχεια στις θετικές εμφανίσεις των τελευταίων ημερών.

Ενώ, λοιπόν, ο κόουτς Σάκοτα εξηγούσε στη συνέντευξη Τύπου πως "έχουμε προβλήματα για το πώς θα λειτουργήσουμε χωρίς καθαρό πλέι μέικερ", ο Ουόρεν έμεινε στο παρκέ για 34 λεπτά κι έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη δεύτερη εφετινή ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ. Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ο φευγάτος Αμερικανός έχει μείνει στο παρκέ για 35'07'' μ.ό., αφού προηγήθηκαν τα 36'16" κόντρα στη Νίζνι και τα 37'07" απέναντι στον Κόροιβο!

Η... Μακάμπι και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Και για να ολοκληρωθεί η σατανική σημειολογία. Η ΑΕΚ νίκησε χθες τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, που επικράτησε της Μακάμπι πριν έλθει στο ΟΑΚΑ. Την περασμένη εβδομάδα η ΑΕΚ κέρδισε τη Νίζνι Νόβγκοροντ, που ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας νικήσει προηγουμένως την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Αυτά για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας για την "Ένωση" που θα παλέψει ως το τέλος για την υπέρβαση. Διότι ενδεχόμενη πρόκριση στο LAST-32 του Eurocup μέσα από αυτόν τον όμιλο ισοδυναμεί μόνο με υπέρβαση.

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROCUP ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ