EUROLEAGUE

Έτσι άλλαξε τη Μπαρτσελόνα ο Σίτο Αλόνσο

Έτσι άλλαξε τη Μπαρτσελόνα ο Σίτο Αλόνσο
FACEBOOK/FC BARCELONA BASKET

Ο Σίτο Αλόνσο άλλαξε τη Μπαρτσελόνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες κι οι Καταλανοί πηγαίνουν από νίκη σε νίκη! Το διαφορετικό ροτέισον, ο ρόλος του Βεζένκοφ κι αρκετά ακόμα που πλέον είναι διαφορετικά στη Βαρκελώνη.

Λίγο μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα στο clasico ( 87-75 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη ), βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα σενάρια αποχώρησης του Σίτο Αλόνσο από τον καταλανικό πάγκο. Βλέπετε, η ομάδα πήγαινε από ήττα σε ήττα -τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων- έπαιζε κακό μπάσκετ κι άπαντες είχαν ήδη στο μυαλό τους την περσινή αποτυχημένη πορεία.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, όμως, αποφάσισε να στηρίξει τον Σίτο Αλόνσο. Κι αυτός με τη σειρά του, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές. Το είπε και στους παίκτες. "Θα αλλάξουν πολλά και θα παίξουν αυτοί που πρέπει προκειμένου η ομάδα να βρει τον δρόμο της". Έτσι έγινε. Και μερικές ημέρες αργότερα, τα πάντα στη Βαρκελώνη είναι διαφορετικά.

Οι "μπλαουγκράνα" έχασαν εντός έδρας από την Ουνικάχα (83-90) κι εκτός από τη Μπασκόνια (82-85) στην πρόσφατη διπλή αγωνιστική της EuroLeague, έκτοτε, όμως, μετρούν συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα κι εντυπωσιακές εμφανίσεις. Πέρασαν με εμφατικό τρόπο από τη Μόσχα, καθώς επικράτησαν με 79-65 της Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα και χθες (04/01), έριξαν στο καναβάτσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 85-72 , σε ματς όπου είχαν από την αρχή τον έλεγχο και το προβάδισμα.

Η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στην άμυνα, ενώ έχει πάρει ψυχολογία κι από τις εντυπωσιακές νίκες στη Liga Endesa. Συγκεκριμένα, επικράτησε της Φουενλαμπράδα εντός με 101-74 και της Χιπουσκόα εκτός με 77-101. Οι Καταλανοί μοιάζουν μεταμορφωμένοι κι υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που εξηγούν την διαφορετική -προς το καλύτερο- εικόνα που παρουσιάζουν.

ΣΤΟΝ "ΠΑΓΟ" Ο ΠΡΕΣΙ, ΜΕΣΑ Ο ΡΙΜΠΑΣ

Ο Φιλ Πρέσι αγωνίστηκε 13 λεπτά απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης κι έκτοτε δεν έχει πατήσει ξανά παρκέ σε αγώνα της EuroLeague. Στο πρωτάθλημα αγωνίζεται ελάχιστα και ίσως να μην έχει μέλλον στη Βαρκελώνη. Ο Σίτο Αλόνσο δεν πήρε, όμως, κάποιον παίκτη για τη θέση του. Βρήκε εκ των έσω τη λύση. Έβαλε στη θέση του point guard τον Πάου Ρίμπας, ο οποίος παίζει πιο "μυαλωμένο" μπάσκετ από τον Τόμας Ερτέλ και τρέχει την ομάδα όπως επιθυμεί ο προπονητής του. Ο Γάλλος μπαίνει για να δώσει αυτά που ξέρει καλά (σ.σ. γρήγορο ρυθμό, δημιουργία, σκορ), αλλά πλέον αναλαμβάνει για αρκετά λεπτά κι ο Ρίμπας τη θέση του "μαέστρου" της Μπαρτσελόνα. Κάτι που της έχει δώσει ισορροπία στο παιχνίδι της.

Έτσι άλλαξε τη Μπαρτσελόνα ο Σίτο Αλόνσο
FACEBOOK/FC BARCELONA BASKET

ΒΓΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ… ΠΑΛΙΟΙ

Δεδομένα ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο δεν είναι στην κατάσταση που ήταν κάποτε. Μην ξεχνάτε πως έχει "πατήσει" τα 37 κι οδεύει στα 38. Ο ρόλος του, όμως, ήταν αρκετά περιορισμένος κι αφού ο Σίτο Αλόνσο είδε πως δεν παίρνει αυτά που θέλει από τους υπόλοιπους, αποφάσισε να τον ρίξει στη μάχη. Στα τρία τελευταία ματς (σ.σ. με Μπασκόνια, Χίμκι και ΤΣΣΚΑ) παίζει περισσότερα λεπτά και δίνει αρκετές λύσεις με την εμπειρία και το φαρμακερό περιφερειακό σουτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στο ματς με την "Αρκούδα" πέτυχε 2 τρίποντα στο σημείο που η ΤΣΣΚΑ είχε πλησιάσει στην τρίτη περίοδο και πήγαινε για την ανατροπή!

Αναβαθμισμένος είναι κι ο ρόλος του Άντε Τόμιτς. Σε αυτό έχει βοηθήσει κι ο ίδιος ο Κροάτης σέντερ, ο οποίος ήταν αρνητικός τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν, πλέον, όμως, προσφέρει πολλά κάτω από τα δύο καλάθια. Κι έτσι ο Κέβιν Σεραφέν δεν αισθάνεται… μόνος του στη θέση "5".

Έτσι άλλαξε τη Μπαρτσελόνα ο Σίτο Αλόνσο
FACEBOOK/FC BARCELONA BASKET

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΦ

Ένα από τα σημαντικά που άλλαξαν στη Βαρκελώνη τις τελευταίες εβδομάδες είναι η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στη 12άδα. Δεν είναι σταρ και ίσως να μην φαίνεται στους αριθμούς του ότι κάνει τη διαφορά, ωστόσο ο Βεζένκοφ δίνει πολλά στη Μπαρτσελόνα. Βοηθάει με το καλό του σουτ, μαζεύει ριμπάουντ, παίζει άμυνα κι αν βρει το χέρι του, τότε οι αντίπαλες άμυνες δεν μπορούν να τον αφήσουν. Στη Μόσχα με τη Χίμκι είχε 8 πόντους με 2/4 τρίποντα και 4 ριμπάουντ, με την ΤΣΣΚΑ μέτρησε 5 πόντους με 4 "σκουπίδια".

Ο Σίτο Αλόνσο τον είχε στην εξέδρα για αρκετό καιρό, πλέον, όμως, είναι από τα βασικά του "εργαλεία". Χαρακτηριστικό είναι πως στα δύο τελευταία ματς μέτρησε 17+ λεπτά συμμετοχής, ενώ στο πιο πρόσφατο για το πρωτάθλημα -απέναντι στη Χιπουσκόα- σημείωσε 14 πόντους με 3/4 προσπάθειες πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Κι όχι μόνο αυτό. Οι αριθμοί "λένε" πως η Μπαρτσελόνα ανεβαίνει στο +37 στη EuroLeague με τον Βεζένκοφ στο παρκέ, από το +3 όταν εκείνος δεν αγωνίζεται!

Photo Credits: Facebook/FC Barcelona Basket

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ