EUROLEAGUE

Περιόρισε το ρίσκο που θα πάρεις

Περιόρισε το ρίσκο που θα πάρεις

Η τελευταία αγωνιστική της Α' φάσης της Euroleague έφτασε. Ο "ειδικός" προσπαθεί να τη "διαβάσει" για να κάνεις τις όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές στο Fantasy Challenge.

Τελευταία εβδομάδα για την κανονική περίοδο της Euroleague και την πρώτη φάση του fantasy challenge, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μπει προσωρινά σε "ειδικές" καταστάσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας της αγωνιστικής, με πολλές ομάδες να μην έχουν βαθμολογικό κίνητρο.

Του Νότη Φιλιππίδη

Υπάρχουν λοιπόν παίκτες των οποίων οι ομάδες έχουν ήδη αποκλειστεί, ή έχουν σίγουρη τη θέση τους στον όμιλο, παίκτες των οποίων οι ομάδες έχουν μεν περάσει στην επόμενη φάση, αλλά παλεύουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα και παίκτες που οι ομάδες τους διεκδικούν την πρόκριση. Με την αντίστροφη σειρά, θα πρέπει να ιεραρχήσετε τις προτιμήσεις σας, ώστε να κάνετε τις τρεις καλύτερες δυνατές αλλαγές που έχετε στη διάθεσή σας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις από αυτή τη στήλη, το ότι ένας παίκτης έχει κίνητρο δεν σημαίνει ότι θα κάνει απαραίτητα καλύτερο σκορ από κάποιον άλλο που παίζει σε αδιάφορο ματς. Το καλύτερο πρόσφατο παράδειγμα δεν είναι άλλο από τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς, που βγήκε MVP της 9ης αγωνιστικής, τη στιγμή που η Μπάγερν είχε ήδη αποκλειστεί. Το 40,7 που έδωσε ο Σέρβος ήταν μεγαλύτερο από τα σκορ των Μπίλαν, Ντούμπλιεβιτς και Σάριτς μαζί (40)!

Ωστόσο, η παρουσία ενός αδιάφορου παίκτη στο ρόστερ της ομάδας σας ενεδρεύει πολλούς κινδύνους. Από την περιορισμένη συμμετοχή του στον επερχόμενο αγώνα, έως και το DNP, που υπό συνθήκες ίσως είναι και προτιμότερο, δεδομένου ότι ο παίκτης θα διατηρήσει τουλάχιστον τα κρέντιτς του. Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι ο αδιάφορος παίκτης που έχετε να αγωνιστεί λίγο, να δώσει ανάλογο σκορ και η ομάδα του να είναι ήδη αποκλεισμένη, με αποτέλεσμα να είστε αναγκασμένοι να τον πουλήσετε, εφόσον δεν συνεχίζει στο παιχνίδι, σε χαμηλότερη τιμή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι τρεις αλλαγές που θα πραγματοποιήσετε αυτή την αγωνιστική έχουν εντελώς βραχυπρόθεσμο στόχο και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά βάσει των παιχνιδιών που θα διεξαχθούν το επόμενο διήμερο. Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάτε την επόμενη φάση (η οποία παρεμπιπτόντως θα λάβει χώρα πριν την αλλαγή του χρόνου, στις 30 Δεκεμβρίου), καθώς πριν την έναρξη του TOP 16, κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα 10 αλλαγών, άρα ολόκληρου του ρόστερ της.

Εν κατακλείδι, ο σκοπός αυτή την εβδομάδα είναι να περιορίσετε όσο δυνατόν περισσότερο τον παράγοντα ρίσκο, επενδύοντας σε παίκτες που η ομάδα τους έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον και αποφεύγοντας τους παίκτες των αδιάφορων ομάδων. Δυστυχώς, με την μορφή που έχει τα τελευταία τρία χρόνια η διοργάνωση, το πλασάρισμα μιας ομάδας στον όμιλό της στην κανονική περίοδο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, επομένως, μπορεί εν τέλει να είναι αδιάφορες και ομάδες που θεωρητικά έχουν κίνητρο να βρεθούν στην υψηλότερη δυνατή θέση στον όμιλό τους.

Περιόρισε το ρίσκο που θα πάρεις

Point Guards

Μετά τον ...εκπρόθεσμο τραυματισμό του Σέρχιο Ροντρίγκεζ, που άφησε πολλές ομάδες του fantasy με 9 παίκτες την 9η αγωνιστική, η πλέον προφανής επιλογή δεν είναι άλλη από το συμπαίκτη του, Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής, με ανάλογες αρμοδιότητες στο εντός έδρας ντέρμπι με την Εφές. Το 8 του Ισπανού μέσα στην Σάσσαρι δε θα πρέπει να προβληματίζει, αντιθέτως, ήταν ένα κατάλληλο σκορ, ώστε να μην εκτοξευθεί η τιμή του στα ύψη και να παραμείνει αρκετά προσιτή.

Μια άλλη επιλογή, από ομάδα που καίγεται πολύ περισσότερο μάλιστα για τη νίκη, είναι ο Κάρλος Αρόγιο της Γαλατασαράι, ο οποίος μπορεί να μην ενθουσιάζει με τις πρόσφατες εμφανίσεις του, ωστόσο, εντός έδρας παραμένει πολύ πιο αξιόπιστος, έχοντας σημειώσει μόνο διψήφια σκορ. Ο Ολυμπιακός δε θα είναι εύκολος αντίπαλος, ακόμα και αδιάφορος, ωστόσο ο Πορτορικάνος αναμένεται να πάρει πολλές προσπάθειες κι έτσι να δώσει άλλο ένα καλό σκορ μέσα στην Τουρκία.

Υπάρχει βέβαια και ο Κέρτις Τζέρελς, ο οποίος παραμένει μια από τις καλύτερες, φθηνές ακόμα, λύσεις. Ο Αμερικανός μπορεί να δώσει σκορ αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί στα 37,4 κρέντιτς που βρίσκεται τώρα και η ομάδα του θα τον χρειαστεί στο κρίσιμο ματς μέσα στην Νίζνι.

Ο Τζέρελς θα έχει συμπαραστάτη τον Νίκο Ζήση, ο οποίος με τον Πασούτιν πλέον στον πάγκο της ρωσικής ομάδας βρίσκεται για πολλή ώρα στο παρκέ. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είναι παίκτης που μιλάει στα κρίσιμα κι αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα απέναντι στην Νίζνι.

Άλλες επιλογές παικτών από ομάδες που έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, είναι ο Άλεξ Ρένφροε της Άλμπα και ο Μάρκους Ουίλλιαμς του Αστέρα. Και οι δύο ομάδες βέβαια έχουν περάσει στο TOP-16 και αγωνίζονται απλώς για την καλύτερη δυνατή θέση στον όμιλό τους, επομένως, οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως δεν ενθουσιάζουν τόσο, όσο οι προηγούμενες.

Real Madrid's guard Sergio Llull (L) vies with Unics Kazan's US guard Keith Langford during the Euroleague basketball Group A Real Madrid vs Unics Kazan at the Palacio de Deportes in Madrid on November 27, 2014.   AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO        (Photo credit should read JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)
Real Madrid's guard Sergio Llull (L) vies with Unics Kazan's US guard Keith Langford during the Euroleague basketball Group A Real Madrid vs Unics Kazan at the Palacio de Deportes in Madrid on November 27, 2014. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO (Photo credit should read JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Shooting Guards & Small Forwards

Με τους περισσότερους ακριβούς παίκτες να μην έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, όλα τα φώτα στρέφονται στον Κιθ Λάνγκφορντ, τον ηγέτη της Ούνιξ Καζάν, ο οποίος επανήρθε στις καλές εμφανίσεις στην αναμέτρηση με την Ζαλγκίρις. Ο Αμερικανός είναι ο παίκτης που πρέπει να έχει κάθε ομάδα στο παιχνίδι (και) αυτή την εβδομάδα.

Στον ίδιο όμιλο, οι άλλες δύο ομάδες που παλεύουν για την πρόκριση, Νίζνι και Ζαλγκίρις, στηρίζονται επίσης σε ιδιαίτερα ταλαντούχους Αμερικανούς παίκτες. Ειδικά μετά και τον τραυματισμό του Ρότσεστι, ο έμπειρος Τάρενς Κίνσεϊ αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της Νίζνι στην αναμέντρηση με την Ούνιξ, ενώ από την άλλη πλευρά, ο πιο ασταθής έως τώρα Τζέιμς Άντερσον της Ζαλγκίρις, έχει θεωρητικά πιο εύκολο έργο απέναντι στην αδιάφορη Σάσσαρι. Γι' αυτό το λόγο ίσως και το ταβάνι του Άντερσον για αυτή την αγωνιστική να είναι μεγαλύτερο, αν ο Κίνσεϊ φαντάζει πιο σίγουρη επιλογή. Υπάρχει βέβαια και ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ, που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στον αγώνα με την Νεπτούνας, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση στα 36,5 λεπτά που αγωνίστηκε. Ανάλογο χρόνο αναμένεται να πάρει και στον αγώνα με την Ολυμπιακό, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δώσει άλλο ένα ράνκινγκ κοντά στο 15, που είναι ο φετινός του μέσος όρος.

Λίγο παρακάτω, υπάρχει ο Ντειβίντας Γκαΐλιους, ηγέτης της Νεπτούνας, ο οποίος διανύει περίοδο φόρμας. Το αρνητικό με τον Λιθουανό είναι ότι παρουσιάζει μεγάλη διαφορά στα σκορ του μεταξύ εντός και εκτός έδρας παιχνιδιών (18,4 και 7,3 οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του), όμως ο αγώνας μέσα στην αδιάφορη Βαλένθια είναι ιστορικός για την Νεπτούνας κι έτσι είναι πιθανότερο ο Γκαΐλιους να πλησιάσει τον εντός έδρας μέσο όρο του.

Μπορεί μέσα στην Σάσσαρι να απογοήτευσε, όμως στα μεγάλα ματς ο Ρούντι Φερνάντεζ συνηθίζει να δίνει βροντερό φαντασιακό παρόν κι αν ως τέτοιο θεωρηθεί το παιχνίδι με την Εφές, τότε ο Ισπανός αποτελεί ιδανική ευκαιρία στην τιμή των 50 κρέντιτς που έχει κατρακυλήσει, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του. Αντιθέτως, αυτός που είναι σε ανοδική τροχιά είναι ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο, που αγωνίζεται μέσα στην καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Η Λαμποράλ, μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση με απλή νίκη και ο Ισπανός είναι ο πλέον έμπειρος παίκτης για να τη βοηθήσει σε αυτό.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχουν και κάποιοι αδιάφοροι παίκτες που έχουν όμως ενδιαφέρον για την αγωνιστική. Ο λόγος αρχικά για τους γκαρντ της Φενερμπαχτσέ, Άντριου Γκάουντλοκ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, οι οποίοι θα τεθούν αντιμέτωποι με την προβληματική άμυνα της Μπάγερν. Ο πρώτος είχε κάνει ρεκόρ διοργάνωσης με τα 10 εύστοχα τρίποντα που πέτυχε στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, ενώ ο Σέρβος έδειξε το ταλέντο του στη νίκη μέσα στην Μπαρτσελόνα κι έχει μια πολύ συμφέρουσα τιμή.

Οι επιλογές αυτές βέβαια εμπεριέχουν αρκετό ρίσκο, όπως και οι φθηνότερες περιπτώσεις των Φραν Πίλεπιτς και Μάριο Χεζόνια, με τον πρώτο να βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, έχοντας το απίστευτο 16/21 τρίποντα στα τρία τελευταία παιχνίδια, ενώ διόλου άσχημα τα πηγαίνει και ο Κροάτης φόργουορντ της Μπαρτσελόνα. Με την περιφέρεια των Καταλανών να υποφέρει από αρκετούς τραυματισμούς, ο Χεζόνια μπορεί να πάρει εκ νέου μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο ουσιαστικά αδιάφορο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ.

Περιόρισε το ρίσκο που θα πάρεις

Power Forwards & Centers

Τα δύσκολα πέρασαν για τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, με απόλυτη επιτυχία και ευτυχώς για τους απανταχού φαντασιακούς φαν του, ο Ερυθρός Αστέρας έχει βαθμολογικό κίνητρο στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Λαμποράλ. Ο Σέρβος γίγαντας μπορεί να ολοκληρώσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο μια από τις καλύτερες κανονικές περιόδους παίκτη στη διοργάνωση, αν και η Λαμποράλ δεν αποκλείεται να του βάλει πιο δύσκολα απ' ότι οι υπόλοιπες ομάδες, έχοντας να αντιπαρατάξει αυτή τη φορά το δικό της σκιάχτρο, που ακούει στο όνομα Μίρζα Μπέγκιτς.

Από εκεί και πέρα, οι δύο πλέον σίγουρες επιλογές για μία ακόμα αγωνιστική φαίνεται πως είναι οι Τζαμέλ ΜακΛίν και Ζόραν Έρτσεγκ, σημεία αναφοράς της Άλμπα και της Γαλατασαράι αντίστοιχα. Ο Αμερικανός δεν έχει αντίπαλο μέχρι στιγμής και απέναντι στην Τσεντεβίτα θα είναι έκπληξη αν δεν κάνει άλλο ένα 20άρι, τη στιγμή που ο Ζόραν Έρτσεγκ αποτελεί την πλέον αξιόπιστη επιθετική απειλή της Γαλατά και χωρίς τη δική του καλή απόδοση η τουρκική ομάδα δε θα έχει ιδιαίτερες ελπίδες απέναντι στον πρωτοπόρο του ομίλου, Ολυμπιακό.

Στο ντέρμπι του πρώτου ομίλου θα τεθούν αντιμέτωποι δύο από τους καλύτερους ψηλούς της πρώτης φάσης του παιχνιδιού, ο Ντ'Ορ Φίσερ της Ούνιξ και ο Άρτσιομ Παραχούσκι της Νίζνι. Κι αν για τον πρώτο η παρουσία του είναι μάλλον δεδομένη σε κάθε ομάδα του fantasy, με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα (πρώτος με διαφορά στο true shooting στη διοργάνωση με 78%, με τον Μαριάνοβιτς να ακολουθεί με 67,5...), ο Παραχούσκι είναι από τις πλέον αθόρυβες περιπτώσεις ψηλών, παίρνοντας κατά μέσο όρο μόλις 6,3 σουτ ανά παιχνίδι, αλλά έχοντας παράλληλα και 16,1 ράνκινγκ, με μόλις ένα μονοψήφιο σκορ σε 9 παιχνίδια! Μέσα στην έδρα της Ούνιξ μάλιστα έχει σημειώσει το μεγαλύτερό του φέτος, 30!

Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και ο Ντονάτας Ζαβάσκας, ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έχουν μόνο διψήφια σκορ σε όλα τα ματς μέχρι τώρα. Ο Λιθουανός αποτελεί το Νο. 2 της Νεπτούνας, μετά τον Γκαΐλιους και αναμένεται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό μέσα στην Βαλένθια για την πρόκριση της ομάδας του. Κάτι ανάλογο περιμένει και η Ζαλγκίρις από το φυσικό της ηγέτη, Παούλιους Γιανκούνας, που διανύει περίοδο φόρμας, έχοντας μέσο όρο ράνκινγκ 16,2 στα 5 τελευταία παιχνίδια της ομάδας του. Σε αντίθεση με τον Ζαβάσκας όμως, ο Λιθουανός αγωνίζεται εντός έδρας, απέναντι στην Σάσσαρι.

Υπάρχουν κάποιες ακόμα περιπτώσεις που μπορούν ενδεχομένως να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, εφόσον χρειάζεστε πιο ...εναλλακτικές λύσεις. Ο Βλάντιμιρ Γκολούμποβιτς δείχνει σημάδια προόδου, παρόλο που δεν έχει σταθεροποιήσει την απόδοσή του (και αξίζει να τον ...παραμονεύετε ενόψει TOP 16), ο Στεφάν Λάσμε θα πρέπει να επαναλάβει μια εμφάνιση όπως με την Νίζνι, αν η Εφές θέλει να έχει ελπίδες μέσα στην Ρεάλ, ο Κιθ Μπένσον συνέχισε τις θετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Νεπτούνας και αποτελεί μάλλον την καλύτερη φθηνή επιλογή, ενώ τέλος, ο Πάβελ Κορόμπκοφ πιθανότατα θα πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής στο αδιάφορο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ με την Λιμόζ.

Ακολουθήστε μας στο Twitter και μπείτε στην παρέα μας στο Facebook για τα τελευταία νέα και για να μάθετε πρώτοι τραυματισμούς ή απουσίες της τελευταίας στιγμής.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ