EUROLEAGUE

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Η κανονική περίοδος αποτελεί παρελθόν και πλέον ακολουθεί το TOP 16, με ένα μαραθώνιο 14 συναρπαστικών αγωνιστικών που αναμένεται να προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε όλους τους παίκτες του Fantasy Challenge.

Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι πως το TOP 16 ξεκινά πριν αλλάξει ο χρόνος και για... ημερολογιακούς λόγους, η πρώτη του αγωνιστική θα ξεκινήσει το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2015!

Του Νότη Φιλιππίδη

Έτσι, υπάρχουν δύο αγώνες που διεξάγονται την Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014, ενώ οι υπόλοιποι έξι θα διεξαχθούν την Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015. Αυτό βέβαια δεν είναι και πολύ θετικό όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες μπορούν να προκύψουν πολλά απρόοπτα, όπως εκπρόθεσμες απουσίες. Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι, ειδικά μέσα σε αυτό το χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στο Fantasy Challenge βέβαια δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (όχι, ο Μαριάνοβιτς έχει εντελώς αντίθετο σουλούπι). Για όλα τα δώρα στην ομάδα σας πρέπει να φροντίσετε εσείς. Σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να το κάνετε αυτό. Ο περιορισμός των τριών αλλαγών παύει να ισχύει προσωρινά και μόνο για τη συγκεκριμένη αγωνιστική έχετε το δικαίωμα δέκα αλλαγών. Ουσιαστικά δηλαδή, φτιάχνετε την ομάδα σας από την αρχή, χωρίς να σας επηρεάζουν προηγούμενες επιλογές σας, που δεν μπορούσατε πχ να αποφύγετε, λόγω των περιορισμένων κινήσεων.

Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έχετε τη δυνατότητα να διορθώσετε όλες τις αστοχίες της κανονικής περιόδου, να εμπιστευθείτε τους παίκτες που θα συνεχίσουν στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς, να στηρίξετε αυτούς που πιστεύετε θα ανεβάσουν τώρα την απόδοσή τους και φυσικά να αποφύγετε αυτούς που θα "ξεφουσκώσουν". Η ομάδα ξεκινάει από την αρχή. Το μόνο που παραμένει από την κανονική περίοδο και δεν αλλάζει είναι τα κρέντιτς που έχετε εξοικονομήσει. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερη δουλειά έχετε κάνει.

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Το TOP 16 είναι μια φάση που κυριαρχεί μια άλλη στρατηγική, όχι ιδιαίτερα γνώριμη έως τώρα. Μέχρι στιγμής, εξετάζατε κυρίως τα κρέντιτς, τις πρώτες αγωνιστικές του παιχνιδιού και στη συνέχεια, την αγωνιστική ποιότητα των παικτών, μακροπρόθεσμα. Σίγουρα το τελευταίο είναι το πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή παικτών, ωστόσο, ως λογική, στο TOP 16 κυριαρχεί το rotation, το οποίο επηρεάζεται από το κριτήριο της δυσκολίας του επόμενου αγώνα για τον παίκτη. Είναι εύλογο, μεταξύ δύο παικτών να προτιμάτε αυτόν για τον οποίο το κριτήριο αυτό είναι καλύτερο/ευκολότερο.

Παρ' όλα αυτά, ειδικά τη συγκεκριμένη αγωνιστική, οφείλετε να κοιτάξετε μακροπρόθεσμα. Έχετε το δικαίωμα δέκα υπερπολύτιμων αλλαγών, ωστόσο αυτό κρατά μόνο για μία αγωνιστική. Από την επόμενη επανέρχεται ο περιορισμός των τριών αλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους παίκτες που θα επιλέξετε τώρα θα βρίσκονται στην ομάδα σας για αρκετό καιρό ακόμα. Επομένως, εξακολουθείτε να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα.

Επί της ουσίας, δεν χρειάζεται να επιλέξετε δέκα μόνο παίκτες. Ανάλογα με τις δυνατότητες που σας δίνουν τα κρέντιτς σας βέβαια, θα πρέπει να διαλέξετε αυτούς τους παίκτες που σας ενθουσιάζουν περισσότερο από κάθε θέση, χωρίς να σας περιορίζει ο αριθμός 10. Θα σχηματίσετε έτσι μια λίστα παικτών, την οποία θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του TOP 16. Αυτή η λίστα βέβαια θα πρέπει να παραμείνει κοντά στον αριθμό 10 για να μπορεί υλοποιηθεί το rotation.

Μην ξεχνάτε ότι είστε μάνατζερ μιας ομάδας. Απλά σκεφτείτε ότι εκτός από τους δέκα παίκτες που παίζουν, έχετε μερικούς ακόμα που βρίσκονται ...στον πάγκο και θα χρησιμοποιηθούν όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Έτσι, μπορείτε πχ να έχετε ξεχωρίσει 15 παίκτες συνολικά και ανάλογα με τη δυσκολία των αγώνων που έχουν να δώσουν, να αποφασίζετε για την καλύτερη δυνατή δεκάδα. Ο περιορισμός των τριών αλλαγών βέβαια δεν σας χαρίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα σας προβληματίσει ιδιαίτερα, εξάλλου, κάθε ομάδα έχει τους σταθερούς παίκτες-σημεία αναφοράς που δεν λαμβάνουν μέρος στο rotation, αλλά έχουν σίγουρη θέση στο ρόστερ της ομάδας.

Θα πρέπει να είστε αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά τη διαμόρφωση αυτής της λίστας παικτών. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε το ρητό "ό,τι δεν ενθουσιάζει, απορρίπτεται", ακόμα και για τις περιπτώσεις φθηνών παικτών που ίσως χρειαστεί να εξετάσετε λόγω κρέντιτς. Πλέον έχετε μια σοβαρή και δυνατή ομάδα που επιλέγει προσεκτικά τους παίκτες της.

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Από εκεί και πέρα, η λίστα που θα φτιάξετε θα πρέπει να είναι δυναμική, να υπόκειται δηλαδή σε αλλαγές, ανάλογα με τις εξελίξεις. Ένας παίκτης που ανήκει στη λίστα και κάνει συνεχώς μονοψήφια προφανώς θα πρέπει να αποχωρήσει, ή τουλάχιστον να εξεταστεί η διαγραφή του από αυτήν, ενώ πάντα υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που είτε δεν αξιολογήσατε σωστά στην αρχή, είτε απλά ανέβασαν απότομα την απόδοσή τους και χρήζουν εξέτασης.

Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό επιτυχίας στο TOP 16. Η γρήγορη και εύστοχη προσαρμογή. Θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για όλα όσα συμβαίνουν στα ...boxscores! Το θέμα της ταχύτητας έγκειται στο πόσο γρήγορα εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε, ή πουλήσατε έναν παίκτη που απογοήτευσε. Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις από μόνες τους δεν λένε τίποτα, αν την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ο παίκτης που αγοράσατε ή πουλήσατε επιστρέψει στα προηγούμενά του σκορ. Κοινώς, θα πρέπει να μπορείτε να ξεχωρίζετε πότε ένα σκορ είναι δείγμα ουσιαστικής αγωνιστικής προόδου, ή πτώσης και πότε είναι απλώς μια καλή ή κακή παρένθεση. Κοινοτυπία, αλλά ισχύει: γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις. Οι πρώτες εμπεριέχουν και τη σκέψη.

Και ποιες εξελίξεις είναι αυτές; Πάντα στο TOP 16 υπάρχουν παίκτες που ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους, μετά από μία μέτρια ή κακή κανονική περίοδο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ενώ εντυπωσίασαν στην πρώτη φάση, στη συνέχεια κινούνται σε πιο ρηχά νερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την περσινή σεζόν οι Κρστιτς και Κριάπα, των οποίων η τιμή πριν ξεκινήσει το TOP 16 ήταν γύρω στα 30 κρέντιτς! Η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν φαίνεται να υπάρχουν τόσο εξώφθαλμες περιπτώσεις παικτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν "λαβράκια". Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά! Το τι έκανε ο παίκτης στην κανονική περίοδο θα πρέπει να σας επηρεάζει σε μικρό μόνο βαθμό. Πλέον έχουμε άλλο πρωτάθλημα.

Φυσικά, επειδή είναι λογικό να μην μπορείτε να αγοράσετε όλους τους παίκτες που θα θέλατε, καλό είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις "αδύναμες" επιλογές σας, τους φθηνότερους δηλαδή παίκτες που δεν μπορείτε να τους θεωρήσετε εξ' αρχής σίγουρες επιλογές. Όσο λιγότεροι υπάρχουν στο ρόστερ σας, τόσο το καλύτερο. Κι ας χρειαστεί να "κόψετε" κρέντιτς και ισχύ από τους ακριβούς σας παίκτες.

Τελευταίο, αλλά ίσως και σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να έχετε κατά νου για το TOP 16 είναι η ίδια η φύση της νέας αυτής φάσης. Ξεχάστε την κανονική περίοδο. Τα πράγματα πλέον ζορίζουν και ειδικά μετά από μια τόσο παραγωγική πρώτη φάση, η προσγείωση μπορεί να έρθει απότομα. Το TOP 16 κρύβει πολλές παγίδες και είναι πονηρή φάση. Θα υπάρξουν αγωνιστικές με πολύ μεγάλα σκορ, αλλά και κάποιες που όλα θα πηγαίνουν στραβά. Ακόμα και παίκτες που τους πιστεύατε 100%, θα σας απογοητεύσουν και θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Πλέον δεν υπάρχει το στάνταρ κριτήριο των κρέντιτς, ή οτιδήποτε άλλο σίγουρο. Πολλά μπορούν να αλλάξουν εν μια νυκτί! Αυτό δεν θα πρέπει να σας τρομάζει, αλλά δεν μπορείτε και να εφησυχάζετε! Η συνέχεια αναμένεται πιο συναρπαστική από ποτέ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το παιχνίδι σε όλο του το μεγαλείο στη φάση αυτή!

Παρακάτω ακολουθεί η κλασική ανάλυση των παικτών που θα απασχολήσουν το παιχνίδι, αν όχι άμεσα, κατά τη διάρκεια του TOP 16. Δεν είναι κάποια επιλεκτική λίστα, γι' αυτό και αναλύεται μια πληθώρα περιπτώσεων για κάθε θέση.

Point Guards

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ) - 90,6

Έκανε ένα τρομερό πρώτο μισό στην κανονική περίοδο, αλλά έκτοτε ο τραυματισμός του τον έχει βγάλει εκτός παιχνιδιού. Όποτε κι αν επιστρέψει, θα είναι ρίσκο η άμεση ένταξή του στα ρόστερ, λόγω αγωνιστικής κατάστασης και τιμής, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια εντυπωσιακή επάνοδο και αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει και πάλι το παιχνίδι.

Τέιλορ Ρότσεστι (Νίζνι) - 83,3

Άριστα 10 για τον Αμερικανό στην κανονική περίοδο και χωρίς να βρίσκεται σε εύκολο όμιλο, επομένως, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για τη δύσκολη συνέχεια στο TOP 16. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και αν όλοι οι παίκτες είχαν την ίδια τιμή, θα ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή για τη θέση.

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Τόμας Ερτέλ (Εφές) - 68,4

Η μεταγραφή του σε μια ομάδα που έχει υψηλότερους στόχους από την Λαμποράλ, όπως η Εφές, θεωρητικά αναμένεται να του στερήσει αρκετό σκορ. Η περιφέρεια της τουρκικής ομάδας όμως και ειδικά η θέση του πλέι μέικερ, κάθε άλλο παρά γεμάτη είναι, επομένως ο Γάλλος μπορεί να δέσει αρμονικά και να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις. Καλό είναι πάντως να δώσει τα πρώτα παιχνίδια και μετά να τον εξετάσετε πιο σοβαρά.

Σέρχιο Γιουλ (Ρεάλ) - 59,3

Σταθερή αξία ο Ισπανός αν και δεν ενθουσιάσε ιδιαίτερα τις τελευταίες αγωνιστικές, όπου θα περίμενε κανείς να απογειωθεί σε αξία και σκορ. Με τους Ροντρίγκεζ και Φερνάντεζ ξανά στις επάλξεις, το ταβάνι του Γιουλ χαμηλώνει, αλλά σίγουρα έχει την ικανότητα να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών και αποτελεί γενικά μια ασφαλή επιλογή.

Μάρκους Ουίλιαμς (Ερ. Αστέρας) - 56,8

Ο Αστέρας στηρίζει πολλά πάνω του, αν θέλει να έχει ελπίδες για να κάνει την έκπληξη και να περάσει στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Μεγάλη έκπληξη θα είναι βέβαια αν ο Ουίλιαμς σταθεροποιήσει την απόδοσή του και κάνει καλά σκορ καθόλη τη διάρκεια του TOP 16. Το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βραδιά του κι έτσι να είναι μια του ύψους και μία του βάθους.

Σέρχιο Ροντρίγκεζ (Ρεάλ) - 52,7

Δεν έκανε άσχημη κανονική περίοδο κι αν δεν τραυματιζόταν πιθανώς τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα. Τα σπουδαία βέβαια τώρα αρχίζουν για την Ρεάλ, συνεπώς και για τον υπερηχητικό Ισπανό point guard και στην τιμή που βρίσκεται δεν έχετε καμιά άλλη επιλογή εκτός από το να πατήσετε το "buy" δίπλα από το όνομά του.

Τζέρεμι Πάργκο (Μακάμπι) - 50,1

Η πρώτη φάση του παιχνιδιού δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον Αμερικανό, που όμως κατάφερε να διασώσει αρκετές φορές το σκορ του. Το ταβάνι του είναι πολύ μεγάλο κι αυτό θα πρέπει να το αποδείξει τώρα στο TOP 16, αν η Μακάμπι θέλει να περάσει στα πλέι οφ. Για την ώρα βέβαια, καλό είναι να παραμείνετε επιφυλακτικοί, μέχρι να δώσει τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα.

Κάρλος Αρόγιο (Γαλατασαράι) - 48,8

Αποτελεί τον ηγέτη της Γαλατά και πολλά θα κριθούν από τη δική του απόδοση, την ευστοχία του και τις ασσίστ που θα μοιράσει για την τύχη της τουρκικής ομάδας. Η τιμή του μόνο άσχημη δεν είναι, ενώ πέρυσι ήταν ένας από τους πλέον σταθερούς παίκτες στο TOP 16, σε μια ομάδα πάντως με πιο πλούσιο ρόστερ.

Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός) - 48

Το ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σκορ από τους περισσότερους παίκτες της θέσης είναι δεδομένο, το θέμα όμως με τον έμπειρο γκαρντ είναι κατά πόσο θα αγωνιστεί σε φουλ ρυθμούς καθόλη τη διάρκεια του TOP 16. Το γεγονός ότι η ομάδα του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο πάντως είναι θετικό γι' αυτόν, ενώ και η τιμή του είναι κάτι παραπάνω από καλή.

Μάικ Τζέιμς (Λαμποράλ) - 21,7

Μετά τη μεταγραφή του Ερτέλ στην Εφές, ο πρόσφατα αποκτηθείς Τζέιμς θα έχει περισσότερο χρόνο και χώρο για να ξετυλίξει το ταλέντο του. Τα πρώτα δείγματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο, βάσει των προσπαθειών του, φάνηκε ότι η Λαμποράλ θα στηριχθεί αρκετά σε αυτόν, επομένως δεν αποκλείεται να αποτελέσει την έκπληξη της θέσης, άμα τη προσαρμογή του στην ομάδα.

Shooting Guards & Small Forwards

Ντέβιν Σμιθ (Μακάμπι) - 83,1

Εκπληκτική πρώτη φάση για τον Αμερικανό που διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Τα προηγούμενα χρόνια συνήθως ξεκινούσε το TOP 16 από πολύ πιο χαμηλή τιμή και ανέβαζε στροφές στη συγκεκριμένη φάση. Προς το παρόν αποτελεί εγγύηση, είναι λογικό όμως να αρχίσουν οι μεταπτώσεις στη φαντασιακή του απόδοση όταν πάρουν μπρος και άλλοι παίκτες της ομάδας του.

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός) - 77

Σε πολύ καλή κατάσταση από το ξεκίνημα της σεζόν, ο έλληνας γκαρντ είναι ο δεύτερος ακριβότερος παίκτης της θέσης, χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στα παιχνίδια του TOP 16, όπου ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο δύσκολο όμιλο κι αυτό βέβαια είναι θετικό για τη φαντασιακή του απόδοση. Το αρνητικό είναι ότι πλέον οι τραυματίες της ομάδας έχουν επιστρέψει, επομένως το σκοράρισμα μπορεί να μοιραστεί περισσότερο.

Νεμάνια Μπιέλιτσα (Φενερμπαχτσέ) - 75,3

Εξαιρετική κανονική περίοδος για τον Σέρβο, τόσο σε σκορ όσο και σταθερότητα, αύξησε κατά 50% την αξία του σε σχέση με την έναρξη της σεζόν. Χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σε κάποια στατιστική κατηγορία, καταφέρνει να συγκεντρώνει λίγο σκορ από παντού κι έτσι εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ ασφαλή επιλογή. Φαντάζει λίγο δύσκολο βέβαια να διατηρήσει την τιμή του σε αυτά τα ύψη, αν και κάτι τέτοιο λέγεται εδώ και πολλές εβδομάδες για το συγκεκριμένο παίκτη, ο οποίος το διαψεύδει κάθε φορά.

Άντριου Γκάουντλακ (Φενερμπαχτσέ) - 71,9

Δεν τελείωσε με τον ιδανικότερο τρόπο την πρώτη φάση, ειδικά σε σχέση με τον πήχη που είχε βάλει ο ίδιος με κάποια μεγάλα σκορ. Εκτός από την αστάθειά του, παράγοντας που είναι ο χειρότερος σύμμαχος για μια δύσκολη φάση όπως το TOP 16, μάλλον δε λειτουργεί υπέρ του και η απόκτηση του Ζήση από την Φενέρ. Εφόσον ο τελευταίος αναλάβει τα οργανωτικά καθήκοντα της ομάδας, ο Μπογκντάνοβιτς θα απελευθερωθεί σε πιο εκτελεστικό ρόλο κι έτσι τα σουτ μεταξύ των δύο σκόρερ θα μοιραστούν.

Τάρενς Κίνσεϊ (Νίζνι) - 70,6

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ιστορικής πρόκρισης της Νίζνι επί της Ούνιξ και του αποκλεισμού του ...Λάνγκφορντ από τον παιχνίδι. Ο πληθωρικός σμολ φόργουορντ αναμένεται να ηγηθεί, μαζί με τον Ρότσεστι, της ρωσικής ομάδας στο TOP 16 και αποτελεί μια από τις καλύτερες περιπτώσεις, λόγω της έφεσής του όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και σε πολλές ακόμα στατιστικές κατηγορίες, με τα κλεψίματα και τα κερδισμένα φάουλ να ξεχωρίζουν.

Σόνι Γουίμς (ΤΣΣΚΑ) - 66

Ανοιχτό βιβλίο είναι ο Αμερικανός με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ όσον αφορά την παρουσία του στο fantasy. Ασφαλής επιλογή, που θα σημειώνει πάντα διψήφια σκορ, ξεφεύγοντας σπάνια όμως από το φράγμα του 20. Βάσει αυτών, μπορείτε να τον πάρετε από τώρα και να τον αφήσετε μέχρι και το τέλος του TOP 16, ή ίσως να περιμένετε για τη στιγμή που θα πέσει λίγο η τιμή του.

Ντάνιελ Χάκετ (Μιλάνο) - 64

Ηγέτης της Μιλάνο, κάτι που αναμένεται να το δείξει ακόμα περισσότερο στο TOP 16. Στην κανονική περίοδο είχε κάποια θέματα αστάθειας, όμως στις τελευταίες αγωνιστικές τα ξεπέρασε και ανάλογες, καλές ή και εντυπωσιακές παρουσίες αναμένονται και μέσα στο 2015, αποτελώντας ίσως την καλύτερη όχι πολύ ακριβή περίπτωση, μετά τον Φερνάντεζ.

Τζέιμς Άντερσον (Ζαλγκίρις) - 64

Το επιθετικό σημείο αναφοράς των Λιθουανών έχει δείξει την ικανότητά του για μεγάλα σκορ, όπως επίσης και την αδυναμία του να διατηρείται σε αυτά, γι' αυτό εξάλλου και βρίσκεται στα 64 κρέντιτς, που είναι μάλλον λίγα βάσει του ταλέντου του. Εφόσον καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του κατά τη διάρκεια των αγώνων, τότε θα αποτελέσει TOP-4 παίκτη της θέσης.

Βλάντιμιρ Μίτσοφ (Γαλατασαράι) - 59

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Ο μεγάλος χρόνος συμμετοχής και η συνεισφορά του σε πολλές στατιστικές κατηγορίες του εγγυώνται καλά σκορ και στην επόμενη φάση, παρόλο που τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν πάντως η παρουσία του στο παρκέ μειωθεί χρονικά, τότε θα χάσει πολλή από τη φαντασιακή του αξία.

Ρούντι Φερνάντεζ (Ρεάλ) - 57,2

Αμαρτία να μην καταλαμβάνει μια θέση του ρόστερ σας σε αυτή την τιμή, σε μια αγωνιστική μάλιστα που είναι διαθέσιμες και οι δέκα αλλαγές.

Φερνάντο Σαν Εμετέριο (Λαμποράλ) - 46,4

Η μεταγραφή του Ερτέλ ίσως λειτουργήσει θετικά για τον Ισπανό, ο οποίος είναι πιθανό να χρειαστεί να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την Λαμποράλ. Δεν είναι και ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης βέβαια και η απόκτησή του, μέχρι νεωτέρας, αποτελεί ρίσκο.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Φενερμπαχτσέ) - 46

Ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα ο ταλαντούχος Σέρβος, χωρίς πάντως να μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ασφαλής επιλογή. Σαφώς, η τιμή του είναι ακόμα χαμηλή για την αντικειμενική του αξία, ωστόσο και το ταβάνι του δεν είναι πολύ υψηλό. Συνήθως το ράνκινγκ του είναι μικρότερο των πόντων του και είναι μάλλον δύσκολο να σκοράρει κάθε βράδυ 20 πόντους.

Ντεσόν Τόμας (Μπαρτσελόνα) - 41,6

Τα προβλήματα τραυματισμών των Καταλανών στην περιφέρεια τον έφεραν σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η αλήθεια είναι ότι όποτε έχει πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, έχει σημειώσει αξιόλογα σκορ. Είναι ικανός να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να απασχολήσει πιο σοβαρά το παιχνίδι.

Αλεσάντρο Τζεντίλε (Μιλάνο) - 34,6

Μάλλον απογοητευτική η πρώτη φάση για τον ταλαντούχο Ιταλό, ίσως αποτελέσει έναν από αυτούς τους παίκτες που ανεβάζουν θεαματικά την απόδοσή τους στο TOP 16. Ίσως πάλι όχι. Την ικανότητα την έχει, μένει να φανεί αν μπορεί να σώσει τη χρονιά, μέσα από τα δύο-τρία πρώτα παιχνίδια που θα δώσει.

Μαρσόν Μπρουκς (Μιλάνο) - 24,9

Δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Euroleague ακόμα, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί σοβαρά. Είναι από τους παίκτες όμως που χρήζουν παρακολούθησης, δεδομένου ότι διαθέτει το ταλέντο για να κάνει μεγάλα σκορ.

Φαμπιάν Κοσέρ (Λαμποράλ) - 24,7

Απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο τις τελευταίες αγωνιστικές για τους Βάσκους κι εφόσον αυτό συνεχιστεί και στο TOP 16, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αποτελεί τρομερή ευκαιρία στην τιμή που βρίσκεται.

Power Forwards & Centers

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Ερ. Αστέρας) - 106,6

Η κανονική περίοδος ήταν κάτι παραπάνω από ονειρική για το Σέρβο γίγαντα, ο οποίος ξεκίνησε το παιχνίδι από τα 55 κρέντιτς! Η συνέχεια βέβαια δε θα είναι εξίσου εύκολη και στο TOP 16 δεν είναι πολύ πιθανό το σενάριο να διατηρήσει την τιμή αυτή. Το θετικό πάντως είναι ότι ο Αστέρας βρίσκεται στο θεωρητικά πιο εύκολο όμιλο της φάσης. Ούτως ή άλλως, είναι μάλλον αδύνατο να βρείτε τέσσερις παίκτες που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σκορ. Την πρώτη αγωνιστική, ο Αστέρας υποδέχεται την Ρεάλ, ενώ στη συνέχεια έχει να παίξει μέσα στην Μακάμπι.

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Νέναντ Κρστιτς (Εφές) - 94,9

Ξεκίνησε άκρως εντυπωσιακά τη σεζόν, όμως ο τραυματισμός τον άφησε για αρκετό καιρό έξω, τόσο ώστε να μη θεωρείται καλή ιδέα η απόκτησή του αυτή τη στιγμή, ειδικά σε αυτή την τιμή. Περίπτωση παρόμοια με τον Τεόντοσιτς στους point guards.

Τζαμέλ ΜακΛίν (Άλμπα) - 88,2

Όλα τα φώτα στην κανονική περίοδο έπεσαν πάνω στον Μαριάνοβιτς, αλλά εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η απόδοση του ρούκι Αμερικανού της Άλμπα. Ανίκητος κάτω από τα καλάθια, κερδίζει με μεγάλη ευκολία το φάουλ και έκανε μερικά πολύ καλά σκορ, χωρίς μάλιστα κάποιο τρομερό χρόνο συμμετοχής. Πλέον βέβαια, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες του TOP 16 και απέναντι σε πιο δύσκολους αντιπάλους, χωρίς να διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, αλλά κάπως έτσι ξεκίνησε και στην κανονική περίοδο.

Ζόραν Έρτσεγκ (Γαλατασαράι) - 76,3

Μεγάλα ματς από τον Σέρβο στην κανονική περίοδο που δεν έκλεισε πάντως με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη φάση του παιχνιδιού, λόγω της απουσίας του, την τελευταία στιγμή, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αυτό δε θα πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την πολύ θετική εικόνα που είχε μέχρι τώρα. Η Γαλατά μπορεί να ενισχύθηκε στις θέσεις των ψηλών, ο Έρτσεγκ όμως παραμένει το σημείο αναφοράς της γραμμής αυτής και ο κύριος εκφραστής των επιθέσεών της κι έτσι αναμένεται ανάλογη, ίσως όχι το ίδιο εντυπωσιακή, συνέχεια.

Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα) - 74,7

Τα πράγματα με τον Κροάτη είναι δεδομένα και έχουν αναφερθεί αρκετές φορές. Αποτελεί τον ποιοτικότερο ψηλό της διοργάνωσης και αυτό μπορεί να το μεταφράσει εύκολα και σε σκορ. Ωστόσο, το rotation των τριών σέντερ της Μπαρτσελόνα, του στερεί μερικές φορές σημαντικό χρόνο συμμετοχής, ειδικά αν ο αγώνας έχει κριθεί από νωρίς, με αποτέλεσμα το ράνκινγκ του να παραμένει σχετικά χαμηλό. Η τιμή του πάντως δεν είναι διόλου απαγορευτική για την απόκτησή του.

Μπράιαν Ραντλ (Μακάμπι) - 73,5

Πραγματοποίησε μερικές πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις στην κανονική περίοδο, επωφελούμενος κι από τα πλούσια αθλητικά του προσόντα, αλλά και το αγωνιστικό στυλ της Μακάμπι. Είναι ικανός φυσικά να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις, όμως είναι λογικό να πέσει γενικά η απόδοσή του, ειδικά εφόσον ανεβάσουν στροφές, όπως αναμένεται, κάποιοι κομβικοί συμπαίκτες του. Επομένως, αυτή τη στιγμή θεωρείται ακριβός.

Σάσα Κάουν (ΤΣΣΚΑ) - 68,6

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των παικτών, το γεγονός ότι το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει στο TOP 16 είναι κάτι που συμφέρει τον Ρώσο γίγαντα κι αυτό γιατί του εγγυάται χρόνο συμμετοχής, με το rotation της ΤΣΣΚΑ στη θέση 5 να περιορίζεται, λογικά, στους Κάουν και Χάινς. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ο Κάουν είναι μια πολύ καλή περίπτωση παίκτη, λόγω της ικανότητάς του να δίνει σκορ, μέσω πόντων, ρημπάουντ και κερδισμένων φάουλ, ακόμα και σε μικρό χρόνο συμμετοχής.

Αρτ Παραχούσκι (Νίζνι) - 68

Θεμέλιος λίθος της πρόκρισης της Νίζνι, περιόρισε αισθητά τον καυτό έως τότε Ντ'Ορ Φίσερ. Ο Παραχούσκι είναι από τους παίκτες που μπορούν να κάνουν εύκολα μεγάλα σκορ χωρίς να χρειαστεί να σκοράρουν πολλούς πόντους, κυρίως λόγω των πολλών ρημπάουντ που παίρνει. Μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και στο TOP 16, αν και ο όμιλος της ρωσικής ομάδας μόνο εύκολος δεν είναι.

Λούκα Μίτροβιτς (Ερ. Αστέρας) - 67,5

Κι όμως, ο παίκτης αυτός ξεκίνησε το παιχνίδι στα 32 κρέντιτς! Φανταστική σεζόν για τον Σέρβο, προσφέρει σε σκορ από πολλές στατιστικές κατηγορίες, ενώ δεν έχει ούτε ένα μονοψήφιο σκορ στο ενεργητικό του. Τώρα που το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει βέβαια, είναι λογικό να υπάρξουν κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, επομένως η τιμή του αυτή τη στιγμή κρίνεται ακριβή.

Αντρέι Βοροντσέβιτς (ΤΣΣΚΑ) - 66,9

Μια από τις αποκαλύψεις της κανονικής περιόδου, ο Ρώσος φόργουορντ πήρε άπλετο χρόνο συμμετοχής, εκμεταλλευόμενος και τους τραυματισμούς της ΤΣΣΚΑ (με πρώτο και ...χειρότερο αυτόν του Κριάπα). Κάνει εξαιρετική σεζόν αν μη τι άλλο, ωστόσο, το σενάριο να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για όλη τη διάρκεια του TOP 16 είναι μάλλον απίθανο.

Ντάριο Σάριτς (Εφές) - 58,3

Διόλου άσχημα για τον ταλαντούχο Κροάτη στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, υπήρξε εξαιρετικά σταθερός και με την εξαίρεση ενός μόνο αρνητικού σκορ, όλα τα άλλα ήταν διψήφια. Η Εφές στηρίζει πολλά στον ίδιο και η επιστροφή του Κρστιτς δε θα του στοιχίσει ιδιαίτερα, αφού εκτός από το σκοράρισμα, μπορεί να πασάρει, αλλά και να μαζέψει ρημπάουντ με την ίδια ευκολία.

Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ) - 49,8

MVP της 10ης αγωνιστικής, δεν είχε αντίπαλο απέναντι στην Εφές. Τα πράγματα για τον Έλληνα σέντερ είναι λίγο πολύ γνωστά. Όταν παίζει, δίνει σκορ με ευκολία, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μένει για αρκετή ώρα στον πάγκο. Πέρυσι είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά το TOP 16, πάλι μέσα στην Σερβία, εκείνη τη φορά στην έδρα της Παρτιζάν.

Παούλιους Γιανκούνας (Ζαλγκίρις) - 49,4

Σταθερή αξία για την Ζαλγκίρις τόσα χρόνια, ο Λιθουανός παρουσιάστηκε βελτιωμένος στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου και μπορεί να εγγυηθεί σκορ, λόγω των ρημπάουντ και των λίγων άστοχων σουτ. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί σε μια τιμή κοντά στα 55 κρέντιτς, εφόσον διατηρήσει τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (Παναθηναϊκός) - 48,7

Η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση είναι θεαματική και σε συνδυασμό με την αγωνιστική πτώση του Μπατίστα, ο Μαυροκεφαλίδης αναδεικνύεται σε βασικό σέντερ του Παναθηναϊκού. Το καλό στην περίπτωση του Έλληνα ψηλού είναι ότι μπορεί να πάρει πολλές προσπάθειες ακόμα και σε λίγο χρόνο συμμετοχής, έχοντας έτσι την ευκαιρία για μερικά πολύ καλά σκορ.

Μπράιαντ Ντάνστον (Ολυμπιακός) - 46,9

Συνεχίζει στις μέτριες εμφανίσεις και η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει δώσει σοβαρά δείγματα "επιστροφής" στα περσινά δεδομένα. Ακόμα κι έτσι βέβαια, παραμένει αξιόπιστη λύση και μπορείτε να τον αποκτήσετε προσμένωντας τη στιγμή που θα βρεθεί σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Βλάντιμιρ Γκολούμποβιτς (Μάλαγα) - 46,6

Ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα, κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη του Πλάθα κι εφόσον έχει εγγυημένο σεβαστό χρόνο συμμετοχής, τότε μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα. Μία από τις καλές υποψήφιες περιπτώσεις παικτών που μπορεί να ξεπεταχτούν στο TOP 16.

Άλεξ Τάιους (Μακάμπι) - 42,4

Κάθε άλλο παρά έχει ενθουσιάσει με τις εμφανίσεις του έως τώρα, κάτι που θα χρειαστεί όμως να κάνει στο TOP 16. Αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό σερί καλών εμφανίσεων. Το πιθανότερο είναι αυτές να αποκτήσουν απλά μεγαλύτερη συχνότητα, χωρίς να λείπει η αστάθεια.

Στεφάν Λάσμε (Εφές) - 35,8

Συνολικά ήταν μια κακή πρώτη φάση για τον σέντερ της Εφές, με τη μεγαλύτερη απογοήτευση να αποτελεί το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκε στο παραμικρό την απουσία του Κρστιτς. Κακός ήταν πάντως και πέρυσι με τον Παναθηναϊκό στην κανονική περίοδο (λόγω τραυματισμών όμως τότε), με την απόδοσή του να ανεβαίνει αισθητά στη συνέχεια.

Πάτρικ Γιανγκ (Γαλατασαράι) - 32,2

Εντυπωσίασε την τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η τουρκική ομάδα συνεχίζει στη διοργάνωση. Η εμφάνισή του αυτή, όχι μόνο άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια, αλλά τον έκανε υποτιμημένο κι έτσι αποτελεί μια εξαιρετική φθηνή επιλογή για τη θέση.

Λίνας Κλέιζα (Μιλάνο) - 17,8

Γρήγορες αλλά όχι βιαστικές κινήσεις

Το επιθετικό κρεσέντο και η μεγάλη του εμφάνιση την τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να θεωρηθεί ως καλή παρένθεση, παρά ως αρχή της αγωνιστικής επανόδου του. Χρειάζονται κι άλλα δείγματα γραφής για τον Λιθουανό, που πάντως αν πάρει μπρος, η τιμή απόκτησής του μπορεί να θεωρηθεί έως και εξευτελιστική!

Άλεξ Μάριτς (Γαλατασαράι) - 16,7

Χωρίς ουσιαστικό ρόλο στην Μακάμπι, πέρασε εντελώς απαρατήρητος στην κανονική περίοδο. Εφόσον βρει χρόνο όμως στην Γαλατά, ο Μάριτς είναι ικανός για μερικά πολύ καλά σκορ κι έτσι ίσως αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία σε αυτή την τόσο χαμηλή τιμή.

Σον Τζέιμς (Μιλάνο) - 16,4

Όπως και οι δύο προαναφερθέντες, δεν έκανε τίποτα που να χρήζει αναφοράς στην πρώτη φάση. Είναι από τους παίκτες όμως που θεωρητικά μπορεί να ανεβάσει στροφές στη συνέχεια, λόγω ποιότητας και εμπειρίας.

Ακολουθήστε μας στο Twitter και μπείτε στην παρέα μας στο Facebook για τα τελευταία νέα και για να μάθετε πρώτοι τραυματισμούς ή απουσίες της τελευταίας στιγμής.


TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ