EUROLEAGUE

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Το παιχνίδι σοβαρεύει. Η 20η αγωνιστική του Euroleague Fantasy Challenge μοιάζει γεμάτη παγίδες. Ο "ειδικός" ήρθε για να αναλύσει κάθε πιθανό σας στόχο.

Αγωνιστική αριθμός 20 για το Fantasy Challenge και η ένταση παραμένει αμείωτη, όπως εξάλλου και ο ανταγωνισμός στο παιχνίδι, με τους μάνατζερ να προσπαθούν πλέον να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ευκαιρία και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν ψηλότερα στη συνολική βαθμολογία, αλλά και σε αυτές των private leagues που συμμετέχουν, όπως αυτή του Sport24 και του EFC the blog.

Του Νότη Φιλιππίδη

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στο παιχνίδι κι αυτό μόνο ευχάριστο μπορεί να είναι. Οι πιο έμπειροι παίκτες θυμούνται ότι τις πρώτες σεζόν του Fantasy Challenge, αυτή η αγωνιστική θα ήταν και η τελευταία του παιχνιδιού, όταν η κανονική περίοδος είχε 14 αγωνιστικές και το TOP 16 άλλες 6, ενώ στη συνέχεια και μέχρι και πριν δύο χρόνια το παιχνίδι θα είχε ολοκληρωθεί ήδη από τη 16η αγωνιστική, όταν και η κανονική περίοδος μειώθηκε στις 10 αγωνιστικές. Πλέον όμως, υπάρχουν μπροστά άλλες 7 με 9 αγωνιστικές, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή που ξεκινάει σήμερα!

Η συγκεκριμένη εβδομάδα είναι από τις πλέον δύσκολες φέτος, ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον, για τη λήψη αποφάσεων και την πραγματοποίηση ξεκάθαρων κινήσεων. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε κάθε θέση, που είτε θα είναι όλες καλές (θέση των point guards), είτε δε θα ενθουσιάζουν (θέση των ψηλών), με αποτέλεσμα, να μην προκύπτει καλά καλά δίλημμα, αλλά πολλοί διαφορετικοί παίκτες να διεκδικούν μία ή παραπάνω θέσεις.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συνεχίσετε να ακολουθείτε μια κοινή στρατηγική, που θα εμπεριέχει αρκετή δόση λογικής και να μην προχωράτε σε κινήσεις πανικού. Ειδικά όταν μια αγωνιστική όπως αυτή που ακολουθεί, φαίνεται πιο δύσκολη, αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση, καθώς τα ρίσκα μπορούν να σας οδηγήσουν πιο εύκολα στις παγίδες του TOP 16. Κρατήστε τα για τις πιο "εύκολες" αγωνιστικές.

Όσο για την ταξινόμηση των παικτών που θα σας απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα, η παρακάτω ανάλυση επιχειρεί να σας βοηθήσει να τους βάλετε σε μια σειρά κι από εκεί να κάνετε τις επιλογές σας. Αν στο μεταξύ καταφέρετε να προσπεράσετε πιθανά διλήμματα που θα προκύψουν, αυτό θα είναι το ιδανικότερο.

Δε λείπουν βέβαια και οι τραυματισμοί, με παίκτες όπως ο Σίμον και ο Κάνερ Μέντλεϊ να αποκτούν ξαφνικά σταυρό. Σίγουρα απών πάντως θα είναι ο Βασίλης Σπανούλης από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα.

Κεφάλαιο Point Guards

Εδώ συνεχίζει να ξεχωριζει ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ, που έχει υπογράψει μια θέση στο ρόστερ σας μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι άλλοι ακριβοί παίκτες δίνουν θεωρητικά εύκολα ματς, που προσφέρονται για σκορ. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο συμπαίκτης του Ροντρίγκεζ Σέρχιο Γιουλ, που αγωνίζεται μέσα στην, όχι ιδιαίτερα κλειστή, άμυνα της Μπάγερν (αν και εκεί έκανε το -4 ο Ντέντμον). Ο Γιουλ πάντως προέρχεται από ένα μέτριο σκορ και σίγουρα δεν βρίσκεται στο TOP 2 της θέσης γενικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχασε το ...φαντασιακό του momentum!

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες
2013 AFP

Μια άλλη καλή περίπτωση είναι ο Μπο ΜακΚάλεμπ, που πριν το, αναμενόμενα μικρό, 10 μέσα στην Μπαρτσελόνα, είχε τρία συνεχόμενα σκορ από 20 και πάνω. Η Φενερμπαχτσέ υποδέχεται τη Μάλαγα, μέσα στην οποία ο Αμερικανός είχε δώσει 23 στον πρώτο γύρο. Ενδιαφέρον έχει επίσης ο Δημήτρης Διαμαντίδης, παρόλο που κινείται στη μετριότητα τον τελευταίο καιρό κι αυτό γιατί το παιχνίδι μέσα στην Εφές είναι κομβικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό και ο Έλληνας γκαρντ θα είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα θα πάει με αυτόματο πιλότο, λόγω της απομάκρυνσης του Πεδουλάκη.

Το δύσκολο ματς το έχει ο Τζάστιν Ντέντμον, ο οποίος βέβαια βρέθηκε στην καλύτερη δεκάδα της προηγούμενης αγωνιστικής αντιμετωπίζοντας την ΤΣΣΚΑ. Το Γιαντ Ελιάου πάντως μπορεί να αποδειχθεί αφιλόξενη έδρα, ειδικά αν ο Αμερικανός δεν κερδίσει τα φάουλ που συνηθίζει, γι' αυτό και η αλλαγή του, αν και δε συνίσταται γενικότερα, καθώς μιλάμε για το δεύτερο καλύτερο point guard του Fantasy, δεν είναι και η πλέον κακή κίνηση. Εκτός κι αν ο αντικαταστάτης του θα είναι ο Κάρλος Αρόγιο, που συνεχίζει στα διψήφια, αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακά πλέον σκορ και αγωνίζεται μέσα στην Λοκομοτίβ, ένα ντέρμπι που πιθανώς να κρίνει την τέταρτη θέση του ομίλου.


Κεφάλαιο Shooting Guards & Small Forwards

Ο πιο καυτός παίκτης στο TOP 16 δεν είναι άλλος από τον Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος πέρασε με ένα μεγάλο σκορ και από τον Ολυμπιακό, μαζί μάλιστα με μια πολύτιμη νίκη για τη Μιλάνο. Η παρουσία του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε κάθε ομάδα του Fantasy, ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει την Λαμποράλ, έστω και εκτός έδρας.

Αυτός που επίσης δύσκολα βγαίνει από την ομάδα σας είναι ο Ρούντι Φερνάντεζ. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν "πληγώνει" κιόλας με τα σκορ του και είναι θέμα χρόνου να επανέρθει με μια μεγάλη εμφάνιση. Κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απίθανο μέσα στην Μπάγερν, ειδικά από τη στιγμή που στο ματς του πρώτου γύρου είχε κάνει Index Rating 30. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα βρείτε τρεις καλύτερες περιπτώσεις περιφερειακών, για να βγάλετε τον Ισπανό από το ρόστερ σας.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Ενδιαφέρον έχει και ο Αντρές Νοτσιόνι, παίκτης που δεν αναφέρεται συχνά στη στήλη αυτή, προέρχεται όμως από δύο εμφανίσεις με σκορ μεγαλύτερα του 20 και η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μιλάνο μπορεί να του προσφέρει εκτός από πόντους και ρημπάουντ, αρκετά κερδισμένα φάουλ από τα τεσσάρια της ιταλικής ομάδας κι άρα ένα τρίτο συνεχόμενο 20άρι. Μια τέτοια επίδοση δε λέει τίποτα βέβαια στον Κρούνοσλαβ Σίμον, που έχει πλέον σερί έξι εντυπωσιακών εμφανίσεων και η παρουσία του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε κάθε ομάδα, όπως του Ροντρίγκεζ, του Λάνγκφορντ και του Τόμιτς, εφόσον αγωνιστεί. Ο Κροάτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Γαλατασαράι, εντός έδρας, αλλά για την ώρα έχει σταυρό δίπλα από το όνομά του.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Δύσκολο ματς έχουν οι Τάρενς Κίνσεϊ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, παίκτες που διαπρέπουν έως τώρα στο TOP 16. Ο δεύτερος δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι με την Μπάγερν για να ξεκουραστεί και αυτός που επωφελήθηκε ήταν ο Σάσα Πάβλοβιτς, που αναμένεται να "κλέψει" λίγο σκορ κι από τους δύο. Αν και η εμφάνιση του Κίνσεϊ με την Μπάγερν ήταν εξαιρετική και έχει μεγαλύτερο μέσο όρο Index Rating από τον Μπογκντάνοβιτς στο TOP 16, μεταξύ των δύο καλύτερα να προτιμήσετε τον Σέρβο, έναν δηλαδή πιο περιφερειακό παίκτη, για την άμυνα της ΤΣΣΚΑ, παρά τον Κίνσεϊ που απειλεί κυρίως μέσα από τα 6,75μ. και μπορεί να τα βρει πιο σκούρα απέναντι στα κορμιά της ρωσικής ομάδας.

Το άλλο δίδυμο περιφερειακών του παιχνιδιού, ο Εμίρ Πρέλτζιτς και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς υποδέχονται τη Μάλαγα, σε ένα παιχνίδι που η Φενερμπαχτσέ θέλει πάση θυσία τη νίκη. Το γεγονός αυτό λειτουργεί υπέρ των δύο παικτών, όμως το πρόσφατο ιστορικό τους δεν ενθουσιάζει τόσο ώστε να πρέπει να αγοράσετε κάποιον εξ' αυτών σώνει και καλά. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν σταθερά καλές περιπτώσεις που σας βγάζουν από αυτό το δίλημμα. Αν έχετε κάποια έμπνευση πάντως, μη διστάζετε. Είναι μάλλον απίθανο να επαναλάβουν για τρίτο σερί ματς μονοψήφιο σκορ. Το θέμα είναι όμως να φτάσουν και σε ένα ράνκινγκ που να ξεκινάει από τον αριθμό 2.

Παρόμοια, απογοητευτικός ήταν ο Μάλκολμ Ντιλέινι μέσα στην Παρτιζάν και το εντός έδρας ματς με τη Ρεάλ είναι η καλύτερη αφορμή όχι μόνο για να μην τον αγοράσετε, αλλά για να τον πουλήσετε, εφόσον υπάρχει στην ομάδα σας. Σύμφωνοι, στο ματς του πρώτου γύρου δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, και έχει αν μη τι άλλο τις δυνατότητες, αλλά τα ρίσκα δεν βγαίνουν πάντα.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες
INTIME SPORTS

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάντα κάποιες χαμηλότερης σχετικά τιμής, σταθερές αξίες, όπως ο Σόνι Γουίμς που είναι σε κάθε παιχνίδι θετικός, ή ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που ναι μεν δεν είναι η επιτομή της σταθερότητας, δεν χρειάζεται να είναι, αλλά μπορεί να προσφέρει πολύ καλά σκορ από την τάξη των 50 κρέντιτς. Αυτός που έχει επανέρθει στο προσκήνιο είναι ο Στράτος Περπέρογλου, κυρίως λόγω του τραυματισμού του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος θα λείψει και στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Αν ο αγώνας δε γινόταν στο Παλάου Μπλαουγκράνα, ο Έλληνας φόργουορντ θα ήταν μια από τις καλύτερες περιπτώσεις της αγωνιστικής. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και ο MVP της προηγούμενης αγωνιστικής, Ζόραν Ντράγκιτς που θα πρέπει να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγάλη εμφάνιση, αν θέλει η Μάλαγα να έχει ελπίδες νίκης μέσα στην Φενερμπαχτσέ. Αυτό από μόνο του βέβαια, δεν αρκεί, όταν προέρχεται από πέντε συνεχόμενες κακές εμφανίσεις.

Κεφάλαιο Power Forwards & Centers

Εδώ συνεχίζει να δεσπόζει ο Άντε Τόμιτς, που θα πρέπει να βρίσκεται στο 100% των ενεργών ομάδων του Fantasy. Έχει δώσει αθροιστικά 108,9 πόντους τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, κάτι που μεταφράζεται σε 36,3 ανά αγώνα. Ένα ανάλογο σκορ βέβαια δεν είναι εύκολο απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά στη φόρμα που βρίσκεται δεν είναι εύκολο να πέσει και κάτω από 20.

Αυτός που απογοητεύει δύο σερί εβδομάδες τώρα δεν είναι άλλος από τον προηγούμενο κυρίαρχο της θέσης, Νέναντ Κρστιτς, γεγονός που οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή όλων των ψηλών της ΤΣΣΚΑ τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά και στο μηδαμινό αριθμό ρημπάουντ που παίρνει, κάτι που τον αφήνει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη βραδιά που θα βρεθεί και το πόσο εύστοχος θα είναι (όπως ένας περιφερειακός δηλαδή, που δεν κερδίζει φάουλ). Ο επόμενος αντίπαλος (Παρτιζάν) πάντως προσφέρεται για την ανάκαμψη του Σέρβου και μάλλον είναι καλύτερο να του δώσετε μια τελευταία ευκαιρία, πριν αποφασίσετε να τον διώξετε.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες

Πέραν αυτών, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, με τα υπέρ και τα κατά τους και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ τους. Αυτός που βρίσκεται πάντως σε φόρμα είναι ο Λίνας Κλέιζα, ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού της Φενερμπαχτσέ και ενδεχόμενη απουσία του Νικ Κάνερ Μέντλεϊ θα τον ωφελήσει ακόμα περισσότερο. Ο τελευταίος, συνεχίζει ζεστά στο TOP 16, αλλά ακόμα κι αν αγωνιστεί μέσα στην Τουρκία δε θα έχει και το πιο εύκολο έργο, οπότε δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τον έχετε στην ομάδα σας, ή τουλάχιστον να τον αγοράσετε.

Ζεστός συνεχίζει και ο Ρομπέρτας Γιαφτόκας, που διανύει ίσως την πιο ώριμη περίοδο στην καριέρα του. Ο αγώνας μέσα στην Μακάμπι κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, αλλά ο Λιθουανός πέραν της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του κοντά στο καλάθι, μπορεί και προφυλάσσει τον εαυτό του από τα πολλά φάουλ κι έτσι εφόσον μείνει αρκετή ώρα στο παρκέ θα μπορέσει να δώσει άλλο ένα αξιοπρεπέστατο διψήφιο σκορ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ζόραν Έρτσεγκ που αν και έχει μάλλον ξεχαστεί από τους παίκτες του Fantasy μετά από το -3 με την ΤΣΣΚΑ, βρίσκεται στη 3η θέση των καλύτερων ψηλών του TOP 16, πίσω από Κρστιτς και Τόμιτς, με μέσο όρο Index Rating 16,4. Ο Σέρβος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Λοκομοτίβ στο Κουμπάν.

Related content

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Βίκτορ Κριάπα, ο οποίος επανήρθε μετά το τραυματισμό του με ένα μικρό 10 μέσα στη Ζαλγκίρις, αλλά όντας πιο έτοιμος μια εβδομάδα μετά, θα μπορέσει να δώσει άλλο ένα πολύ καλό σκορ με την πληθωρική του παρουσία απέναντι στην Παρτιζάν. Υπάρχει βέβαια και ο Τίμπορ Πλάις, που συνεχίζει θετικά και έχει θεωρητικά εύκολο παιχνίδι με τη Μιλάνο, εντός έδρας. Δεν είναι ο προτιμότερος μεταξύ των προηγούμενων παικτών που αναφέρθηκαν, αλλά σίγουρα χρήζει προσοχής.

Αρκετά δύσκολο παιχνίδι έχει ο Μπράιαντ Ντάνστον, μέσα στην Μπαρτσελόνα κι αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που δεν αναφέρεται ως "must" για την ομάδα σας, καθώς ο Αμερικανός έχει επανέρθει για τα καλά στις πολύ θετικές εμφανίσεις. Στα τελευταία έξι παιχνίδια έχει μέσο όρο Index Rating 17,2, αλλά στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ έδωσε το μικρότερό του σκορ φέτος, μόλις 1. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον παρόμοιο (και ακόμα καλύτερο) σε σταθερότητα, Ζοφρ Λοβέρν, που έχει να παίξει μέσα στην ΤΣΣΚΑ. Σε αντίθεση με τον Ντάνστον πάντως, ο Γάλλος έχει πολύ καλύτερο ιστορικό με τη ρωσική ομάδα και δε δείχνει να επηρεάζεται από τη δυσκολία του συγκεκριμένου ματς. Όπως και να 'χει όμως, οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες, επομένως, δεν υπάρχει λόγος για να τον αγοράσετε, ή να τον πουλήσετε, εφόσον προηγούνται άλλες αλλαγές.

Αγωνιστική γεμάτη παγίδες
INTIME SPORTS

Αυτοί που παραμένουν απρόβλεπτοι, είναι το δίδυμο ψηλών της Λοκομοτίβ, Ντέρικ Μπράουν και Ρίτσαρντ Χέντριξ και τελευταία έρχεται να προστεθεί σε αυτούς και ο Στεφάν Λάσμε. Οι δύο πρώτοι υποδέχονται την Γαλατασαράι και η προτίμηση σε κάποιον εξ' αυτών είναι καθαρά θέμα έμπνευσης, ενώ ο Λάσμε αποτελεί μεγαλύτερο σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό, αλλά η εμφάνισή του με την Λαμποράλ ήταν απογοητευτική. Το θετικό για τον Γκαμπονέζο είναι ότι μπορεί να απουσιάσει ο Γκιστ, επομένως η παρουσία του κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη απέναντι σε μια από τις πιο αδύναμες γραμμές ψηλών του TOP 16.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και ο Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος μάλλον κατηγοριοποιείται στη ίδια λίστα με τους άμεσα προαναφερθέντες παίκτες. Παρόλη την αστάθειά του πάντως, τη συγκεκριμένη αγωνιστική που οι περισσότερες λύσεις δεν ενθουσιάζουν, η παρουσία του στην ομάδα σας κρίνεται περισσότερο θετικά, παρά ως ρίσκο.

* Για τις εξελίξεις περί των τραυματισμών, εκτός από το επίσημο update της Euroleague, θα μπορείτε να ενημερωθείτε και από τη σελίδα μας στο Facebook .

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ