EUROLEAGUE

Λοτζέσκι: "Νοοτροπία νικητή στο ΟΑΚΑ"

Λοτζέσκι: "Νοοτροπία νικητή στο ΟΑΚΑ"

Ο Ματ Λοτζέσκι γράφει στο blog του στο EuroLeague για το τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να νικήσει την Μακάμπι, κάνει λόγο για νοοτροπία νικητή στο ΟΑΚΑ, ενώ αναφέρθηκε στο ΝΒΑ και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

"Καλησπέρα παιδιά

Αυτό είναι το νέο μου blog στο Euroleague Greeceκαι στο Sport24.gr.

Ύστερα από την ήττα μας στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατάσαραϊ, θέλαμε να αντιδράσουμε σαν ομάδα και να αλλάξουμε το μομέντουμ που υπήρχε. Συπειρωθήκαμε περισσότερο, λειτουργήσαμε περισσότερο ενωμένα σαν σύνολο, βγάλαμε στο παιχνίδι μας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, βάλαμε την ομάδα πάνω απ' όλα και πλέον μετράμε τέσσερις σερί νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας νικήσει στην EuroLeague την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, η οποία πάντα είναι ένας ισχυρός αντίπαλος, θα έλεγα πως κάνε ένα... άσχημο παιχνίδι. Σίγουρα, δεν ήμασταν εντυπωσιακοί, δεν παίξαμε θεαματικό μπάσκετ, το ματς πήγε σε χαμηλό σκορ, αλλά θέλαμε τόσο πολύ το αποτέλεσμα, που αυτό που μέτραγε περισσότερο ήταν η νίκη, η ουσία και την πετύχαμε παίζοντας κυρίως καλή άμυνα.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι που είναι πάντα ντέρμπι, με όλη αυτή την παράδοση, την αντιπαλότητα ετών και την ιστορία που υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, θέλαμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θέλαμε πάρα πολύ την νίκη, τόσο για να βελτιώσουμε το ρεκόρ μας στην κατάταξη, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Μπήκαμε στο ΟΑΚΑ με αποφασιστικότητα, παίξαμε έξυπνα, ελέγξαμε τον ρυθμό, στο τέλος ήμασταν ψύχραιμοι και φτάσαμε στη νίκη δίκαια, σε ένα ματς που για ακόμη μία φορά ήμασταν καλύτεροι από τον αντίπαλο μας.

Μία νίκη που μας έδωσε χαρά και ικανοποίηση, όπως και σε εσάς, τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για εσάς να νικάμε τους "πράσινους" και ειδικά στο γήπεδο τους. Μία σημαντική νίκη που μας τονώνει το ηθικό, αλλά και που μας δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας. Όμως, δεν... πετάμε στα σύννεφα, ούτε τα μυαλά μας έχουν πάρει αέρα. Προχωράμε σεμνά και ταπεινά, με χαμηλά το κεφάλι. Ξέρουμε πως η σεζόν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματα μας ύστερα από το κάθε αποτέλεσμα. Μία ήττα δεν φέρνει την καταστροφή, όπως και μία νίκη δεν σου εξασφαλίζει την πρόκριση. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας στην EuroLeague και είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω μας το προηγούμενο αποτέλεσμα και να σκεφτόμαστε μόνο το επόμενο ματς.

Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, έμαθα πως η ομάδα είχε μία δυσκολία στο να σημειώνει νίκες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τα τελευταία χρόνια όμως, ειδικά από το 2013 και μετά που ήρθα στον Πειραιά, βλέπω και βλέπετε πως κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός αποκτά όλο και μεγαλύτερη οικειότητα, αλλά και ικανότητα στο να βγαίνει νικητής στο ΟΑΚΑ. Υπάρχει διαφορά στο πως λειτουργούσε η ομάδα στο παρελθόν και πως τα τελευταία χρόνια. Είναι η 4η μου σεζόν με τα "ερυθρόλευκα" και για 3η σερί σεζόν μπορέσαμε να νικήσουμε τους "πράσινους" στο γήπεδο τους.

Αν δεν κάνω λάθος, μάλιστα, στα τελευταία μας 6 παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, μετράμε 5 νίκες και 1 ήττα και αυτό πέρα από την δυναμική μας σαν σύνολο, δείχνει και την νοοτροπία νικητή που έχουμε αποκτήσει όταν αγωνιζόμαστε (και) στο συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο όντως είναι μία δύσκολη έδρα. Στο ΟΑΚΑ, πλέον, πηγαίνουμε με καλή ψυχολογία, παίζουμε μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για τις δυνατότητες μας και με πίστη πως θα βγούμε εμείς νικητές στο τέλος. Δεν είναι τυχαίο πως στα τελευταία μας τρία παιχνίδια εκεί, τα οποία κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, βγήκαμε εμείς νικητές. Και στα τρία ματς είχαμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά πως θα τους νικήσουμε στο τέλος. Το έβλεπα στα μάτια όλων των συμπαικτών και των προπονητών μου. Έχει αλλάξει η ψυχολογία μας.

Ας αφήσουμε όμως το ματς με τον Παναθηναϊκό. Όπως είπα, είναι σημαντικό να ξεχνάς το προηγούμενο ματς και να σκέφτεσαι αποκλειστικά μόνο το επόμενο παιχνίδι. Η Μακάμπι, λοιπόν, είναι μία επικίνδυνη και απρόβλεπτη ομάδα. Τους είδαμε στο βίντεο και τους έχουμε μελετήσει. Είναι ξεκάθαρα ένα σύνολο το οποίο έχει μεγάλη ικανότητα στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Έχουν αρκετούς καλούς παίκτες, οι οποίοι λειτουργούν κυρίως ατομικά, παίκτες που είναι εξαιρετικοί σκόρερ και καλοί σουτέρ. Η Μακάμπι είναι μία ομάδα με μεγάλη έφεση στην επίθεση, που της αρέσει να γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο και αν βρει ρυθμό μπορεί να σου δημιουργήσει αρκετούς μπελάδες. Έχουν βέβαια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει αρχικά να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην καλή προσωπική άμυνα και φυσικά και στην ομαδική. Ξέρουμε να παίζουμε καλή άμυνα, οπότε πρέπει να βγάλουμε και πάλι την "σκληράδα" μας στο παρκέ, περιορίζοντας τα επιθετικά τους "όπλα". Πρέπει να ελέγξουμε εμείς τον ρυθμό του παιχνιδιού και να τους κάνουμε... δύσκολη την ζωή τους μέσα στο γήπεδο. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αισθανθούν άνετα στο γήπεδο μας. Πρέπει να παρουσιαστούμε όλοι μας ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στο πλάνο που έχουμε ετοιμάσει. Στην επίθεση, όσο έχω δει, έχουν θέμα στο να γυρνούν πίσω στην άμυνα, η Μακάμπι ναι μεν είναι αθλητική ομάδα, αλλά δεν φημίζεται για τις αμυντικές της αρετές, οπότε εκτιμώ πως πρέπει να αξιοποιήσουμε στο παρκέ την ικανότητα μας να τρέχουμε στο ανοικτό γήπεδο σκοράροντας στον αιφνιδιασμό, όπως και να λειτουργήσουμε έξυπνα, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, στο παιχνίδι του μισού γηπέδου.

Παρακολουθείτε παιχνίδια στο ΝΒΑ; Προσωπικά, όποτε έχω χρόνο, βλέπω ορισμένα ματς, αν και δεν έχω αρκετό χρόνο, συν την διαφορά ώρας που υπάρχει με τις ΗΠΑ. Όπως ξέρετε, έχω καταγωγή από το Μιλγουόκι, μεγάλωσα στο Ουισκόνσιν και χαίρομαι που στην ομάδα της πόλης μου υπάρχει ένας Έλληνας παίκτης, ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο. Ο Giannis τα πηγαίνει εξαιρετικά, κάθε χρόνο βελτιώνεται, εξελίσσεται και χαίρομαι για αυτόν. Είναι σπουδαίος παίκτης και έχει όλο το μέλλον δικό του.

Στο ΝΒΑ δεν παρακολουθώ τόσο ομάδες, όσο παίκτες που εκτιμώ και θαυμάζω. Από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, πάντως, βλέπω πως οι Ουόριορς στην καλή τους μέρα είναι απολαυστικοί, έχοντας τους Κάρι, Ντουράντ και Τόμπσον μαζί. Σπουδαίοι παίκτες, σουτέρ και σκόρερ. Είναι φαβορί για τον τίτλο. Έχω δει και κάποια ματς των Κλίπερς, οι οποίοι παίζουν εξαιρετικά και σημειώνουν συνεχώς νίκες. Μου αρέσουν σαν ομάδα και δείχνουν πως φέτος θα φτάσουν ψηλά. Ο Γουέστμπρουκ φέτος είναι τρομερός με τους Θάντερ, κάνει εκπληκτικά πράγματα, αλλά είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να διακριθεί η Οκλαχόμα. Φυσικά, υπάρχουν και οι πρωταθλητές, οι Καβαλίερς του Τζέιμς, οι οποίοι δείχνουν να έχουν το πρώτο λόγο στην Ανατολή.

Αυτές τις μέρες είναι στην Αθήνα η οικογένεια μου, οι γονείς μου και η αδερφή μου, οπότε συνήθως πηγαίνουμε για φαγητό και παράλληλα προσέχουν τα εγγόνια τους, οπότε εγώ και η γυναίκα μου βρίσκουμε λίγο χρόνο και για εμάς τους δύο. Τώρα που είχα λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο, καθώς έτυχε να μην έχουμε ταξίδια στο εξωτερικό, πήγα και είδα ταινίες στο σινεμά. Η τελευταία που είδα ήταν το "Τhe Accountant" (Ο Λογιστής) με τον Μπεν Άφλεκ. Συμπαθητική ταινία, περνά ευχάριστα η ώρα, σας προτείνω να την δείτε.

Αυτά παιδιά, θα τα πούμε και πάλι σύντομα, να είστε καλά, Ματ".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ