EUROLEAGUE

Με 3.500.000 ευρώ η Ζάλγκιρις στο Final Four

Με 3.500.000 ευρώ η Ζάλγκιρις στο Final Four

Η Ζάλγκιρις έφτασε στο Final Four παρά το γεγονός πως η μισθοδοσία των παικτών της δεν ξεπερνάει τα 3.500.000€. Το Sport24.gr παρουσιάζει το... οικονομικό θαύμα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ποιος να τους το έλεγε: η Ζάλγκιρις πήρε το εισιτήριο για το Final Four της EuroLeague , κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Παρότι βρέθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό (με μειονέκτημα έδρας), η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε διαδοχικές υπερβάσεις για να φτάσει μέχρι την τρίτη νίκη επί των "ερυθρολεύκων" στα playoffs.

Μία νίκη που πανηγυρίστηκε έξαλλα στη Zalgirio Arena, από τους φίλους των "πρασίνων" που θυμήθηκαν πως είναι η παρουσία στο φινάλε μιας μεγάλης διοργάνωσης. Από το 1999 έως το 2018 μεσολάβησε μία... ζωή που βρήκε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιυς να οδηγεί την ομάδα της καρδιάς του στο Βελιγράδι, με τον άμεσο συνεργάτη του, Ντάριους Μασκολιούνας, να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο τελευταίες παρουσίες της Ζάλγκιρις σε Final Four. Τότε ως παίκτης, τώρα ως βοηθός προπονητής.

Μέσα σε μια διετία, ο "Σάρας" μετέτρεψε μια ομάδα που είχε... ξεθωριάσει τα τελευταία χρόνια σε διεκδικήτρια του ευρωπαϊκού θρόνου. Κι όλα αυτά δίχως να έχει στη διάθεσή του κάποιο μεγάλο πορτοφόλι, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων που διοικούν και χρηματοδοτούν την προσπάθεια με μεγάλη σύνεση. Δίχως υπερβολές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το 2013-'14 η Ζάλγκιρις έφτασε στο χείλος του γκρεμού όταν ο ιδιοκτήτης της, Βλάντιμιρ Ρόμανοφ, είδε την τράπεζα που διοικούσε (Ūkio Βankas) να καταρρέει.

Οι "πράσινοι" μπήκαν σε μια μικρή περίοδο αβεβαιότητας, πριν αναλάβει χρέη προέδρου ο Παούλιους Μοτιεγιούνας και "χτίσει" τα πάντα από την αρχή. Με δύο βασικά στοιχεία: την εύρεση χορηγών και τον άμεσο εξορθολογισμό των χρεών και την επιστράτευση των θρύλων του ιστορικού συλλόγου. Κάτι που έφτασε στο απόλυτο σημείο μέσα στην επόμενη τριετία, με την ταυτόχρονη παρουσία στη Ζάλγκιρις των Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ρομπέρτας Γιαφτόκας και Ντάιρους Σονγκάιλα.

Με 3.500.000 ευρώ η Ζάλγκιρις στο Final Four

Θα λέγαμε πως η Ζάλγκιρις είναι από μόνη της μια value for money ομάδα. Χαμηλού κόστους και υψηλής ανταποδοτικότητας εντός παρκέ. Κι αυτό είναι σίγουρα ένα από τα μεγάλα "συν" για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος απέδειξε για πολλοστή φορά πως οι προϋπολογισμοί των ομάδων δεν παίζουν πάντοτε ρόλο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας των "πρασίνων", αξίζει να σημειώσουμε πως τα χρήματα που δαπανά ο λιθουανικός σύλλογος προσεγγίζουν το ετήσιο συμβόλαιο του Νάντο Ντε Κολό, του Γιαν Βέσελι και του Σέρχιο Γιουλ. Οι τρεις τους -βάσει των ξένων δημοσιευμάτων- εισπράττουν περί τα 3.000.000€ ετησίως, την ώρα που ο προϋπολογισμός της Ζάλγκιρις (σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία των παικτών) φτάνει στα 3.500.000€ -ποσό που ήταν το δεύτερο χαμηλότερο φέτος στην EuroLeague, μπροστά μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα!

Ο πιο ακριβός παίκτης του ρόστερ είναι ο αρχηγός, Παούλιους Γιανκούνας, ο οποίος εισπράττει 650.000€, ενώ ακολουθεί ο Μπράντον Ντέιβις των 450.000€ ετησίως. Ο βασικός σέντερ της λιθουανικής ομάδας πήρε μια γενναία αύξηση λίγο πριν από την έναρξη των playoffs, οπότε κι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Αν κρίνουμε βέβαια από τις εμφανίσεις του απέναντι στον Ολυμπιακό, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσει στη Zalgirio Arena μέχρι τότε -ενδεχομένως να μην τον βγάλει ούτε το... καλοκαίρι εκεί!

Με 3.500.000 ευρώ η Ζάλγκιρις στο Final Four

Όσο για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους; Το διετές συμβόλαιο που υπέγραψε το περσινό καλοκαίρι προβλέπει 500.000€ ετησίως. Είναι κοινό μυστικό βέβαια πως ο 42χρονος προπονητής πολύ δύσκολα θα συνεχίσει στη Zalgirio Arena, αφού οι μετοχές του σημείωσαν νέο limit up, με αποτέλεσμα να είναι η Νο1 επιλογή για οποιονδήποτε μεγάλο ευρωπαϊκό πάγκο αδειάσει σε δύο μήνες.

Οι μισθοί των παικτών της Ζάλγκιρις, όπως επίσης το πότε λήγουν τα συμβόλαιά τους:

Με 3.500.000 ευρώ η Ζάλγκιρις στο Final Four

* Σε ό,τι αφορά στους τρεις "μικρούς" του ρόστερ (Μαρτίας Σάγιους, Γκίτις Μασιούλις και Παούλιους Βαλίνσκας) οι απολαβές τους δεν ξεπερνούν τις 100.000€ ετησίως.

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ