EUROLEAGUE

Η Ζαλγκίρις δεν αστειεύεται

Η Ζαλγκίρις δεν αστειεύεται
EUROLEAGUE.NET

Με την άνετη νίκη της στο Μιλάνο έκανε πολύ θόρυβο. Η αλήθεια όμως είναι ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η ομάδα του Γιασικεβίτσιους μπορεί να κάνει ζημιές, έχοντας βλέψεις 8αδας.

Σοκ και δέος. Αυτή ήταν μία από τις σκέψεις που πέρασε από το μυαλό αρκετού κόσμου βλέποντας την Ζαλγκίρις να διαλύει με 94-62 εκτός έδρας τη Μιλάνο . Ήταν μία τρομερή επίδειξη δύναμης από τους Λιθουανούς, που δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για την υπέρβαση.

Πολύς κόσμος μπορεί να υποστηρίξει ότι το “διπλό” στο Μιλάνο, κόντρα σε μία ομάδα που πλέον έχει ρεκόρ 1-5, δεν είναι κανένα σπουδαίο επίτευγμα. Μία ματιά όμως στα προηγούμενα παιχνίδια των Ιταλών – όπου κοίταξαν στα μάτια διαδοχικά την ΤΣΣΚΑ, την Φενέρμπαχτσε την Ρεάλ και τη Μακάμπι πριν ηττηθού στο τέλος – δείχνουν το αντίθετο. Όπως και η μέχρι τώρα πορεία της Ζαλγκίρις δείχνει ότι αυτό το “διπλό” δεν ήρθε τυχαία.

Πάντα ανταγωνιστική

Η Ζαλγκίρις δεν αστειεύεται
EUROLEAGUE.NET


Έπειτα από 6 αγωνιστικές στην EuroLeague η Ζαλγκίρις έχει ρεκόρ 3-3. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει ωστόσο κάποιος ότι η πρωταθλήτρια Λιθουανίας θα μπορούσε να έχει ρεκόρ ακόμα και 5-1 ή 6-0 αν ήταν λίγο πιο τυχερή/ικανή στο τέλος των αγώνων. Κι ας έχει ένα από τα πιο δύσκολα προγράμματα στην διοργάνωση στο ξεκίνημα της σεζόν με 4 εκτός έδρας παιχνίδια.

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους λοιπόν έχει κερδίσει εντός έδρας τον Ερυθρό Αστέρα και εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα και τη Μιλάνο, ενώ έχει ηττηθεί στις λεπτομέρειες εκτός έδρας από την Χίμκι και την ΤΣΣΚΑ και δύσκολα στο Κάουνας από την Ρεάλ!

Η Ζαλγκίρις έχει καταφέρει να... βγάλει την πίστη σε πανάκριβες ομάδες, με το στυλ παιχνιδιού της ομάδας να δημιουργεί μέχρι στιγμής πολλά προβλήματα. Ο λόγος; Συνήθως οι Λιθουανοί βγάζουν περισσότερη ενέργεια και στις δύο πλευρές παρκέ, υποχρεώνοντας τον εκάστοτε αντίπαλό τους να κουραστεί πάρα πολύ για να τους κερδίσει. Όσο για το πιο εντυπωσιακό; Το έχει καταφέρει αυτό παρά το γεγονός ότι έχει την 5η χειρότερη άμυνα στην EuroLeague με 79.8 πόντους παθητικό!

Ομάδα με αρχή και τέλος

Η Ζαλγκίρις δεν αστειεύεται
EUROLEAGUE.NET


Η αλήθεια είναι ότι βάσει μπάτζετ (και... λογικής) η Ζαλγκίρις δεν θα έπρεπε να έχει ρεκόρ 3-3 με το πρόγραμμα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Όταν όμως ένα σύνολο είναι ενωμένο, έχει αρχές τις οποίες τηρεί και φροντίζει να ακολουθεί πιστά το πλάνο του, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να του συμβούν.

Η Ζαλγκίρις είναι μία ομάδα που έχει ροτέισον 10 παικτών – και τώρα που επιστρέφει στην δράση ο Ντι Μποστ θα ανέβει στους 11 παίκτες, με 7 από αυτούς να σκοράρουν από 7.3 πόντους μέχρι 12.7 πόντους ανά αγώνα. Με εξαίρεση μάλιστα τους δύο πρώτους σκόρερ της ομάδας, τον Κέβιν Πάνγκος (12.7 πόντοι σε 27 λεπτά ανά αγώνα) και τον Παούλιους Γιανκούνας (12.3 πόντοι σε 24 λεπτά ανά αγώνα), κανείς παίκτης δεν ξεπερνάει τα 21 λεπτά συμμετοχής!

Κοινώς, η Ζαλγκίρις ακολουθεί μία λογική... κολεγίου (ίσως σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και η θητεία του Γιασικεβίτσιους ως παίκτης στο NCAA), μοιράζοντας απόλυτα τον χρόνο συμμετοχής, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα υπερτερεί πάντα σε ενέργεια. Γιατί όταν μία ομάδα υστερεί σε ποιότητα, τότε ο μόνος τρόπος να κερδίσει είναι να βγάλει περισσότερη ενέργεια, να “χτυπήσει” πρώτη, να βγάλει την γλώσσα του αντιπάλου. Ό,τι κάνει δηλαδή μέχρι στιγμής η Ζαλγκίρις.

Μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος;

Η Ζαλγκίρις δεν αστειεύεται
EUROLEAGUE.NET


Την περσινή σεζόν η Ζαλγκίρις ξεκίνησε άθλια (1-5), μέχρι να κάνει ένα τρομερό ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο, φτάνοντας μία ανάσα από το να προκριθεί στα προημιτελικά της EuroLeague. Φέτος δείχνει να έμαθε από την περσινή κακή εκκίνησή της. Παίζει το ίδιο όμορφο μπάσκετ που έπαιξει στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, αλλά πλέον παίρνει και αποτελέσματα. Το θέμα βέβαια πλέον είναι άλλο: Θα αντέξει να παίζει στον ίδιο ρυθμό όλη την σεζόν;

Η EuroLeague δεν είναι σπριντ. Είναι μαραθώνιος. Οι συνθήκες αλλάζουν από παιχνίδι με το παιχνίδι. Δύο-τρεις κακές ήττες αρκούν για να σε βγάλουν εκτός ρυθμού και στην συνέχεια χρειάζεται να κάνεις υπερβάσεις για να ανατρέψεις την κατάσταση. Πόσο μάλλον αν είσαι η ομάδα με το δεύτερο χαμηλότερο μπάτζετ στην διοργάνωση και παίζεις με μεγαθήρια.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι – σε αντίθεση με πέρυσι – η Ζαλγκίρις δείχνει να έχει και περισσότερο βάθος σε κάθε θέση και περισσότερη ποιότητα. Οι Μπράντον Ντέιβις και Άαρον Ουάιτ βοηθάνε τον Γιανκούνας, ο Αξέλ Τουπάν και ο Βασίλιε Μίσιτς δίνουν πράγματα που έλειπαν πέρυσι από την ομάδα, ενώ αναμένεται και η επάνοδος του Ντι Μποστ. Μένει να φανεί τώρα αν η ομάδα του Γιασικεβίτσιους θα συνεχίσει να σοκάρει κόσμο ή αν θα... προσγειωθεί κάποια στιγμή.

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ